Samtal vid stranden

SOPOT: Östersjön ligger tyvärr rätt grå under molnen utanför den magnifika sandstranden här vid Sopot alldeles i utkanten av Gdansk i Polen.

Här har Polens Radek Sikorski samlat utrikesministrar för att diskutera arbetet med det Östliga Partnerskap som ju efter ett inituativ av Sverige och Polen beslutades förra året och formellt började att fungera vid årsskiftet.

Åtskilligt har kommit igång väl.

Bilateralt har det skett framsteg med alla partnerskapsländer med undantag för Belarus, där ju den politiska situationen snarast försämrats under de senaste månaderna.

Associationsavtalsförhandlingar pågår ju med Ukraina, har nu kommit igång med Moldavien och kommer snart att inledas med länderna i södra Kaukasus.

Och därtill kommer de olika multilaterala s k plattformar som ingår i partnerskapet och som samlar länderna till gemensamma diskussioner om gemensamma utmaningar.

Mötet har har ju också gett möjlighet till mer informella bilaterala diskussioner. Storbritanniens nye Europa-minister David Lidington och jag passade t ex på tillfället att stämma av positioner i några av de viktiga frågor som nu ligger framför oss inom EU, inte minst på utvidgningsområdet.

Men vi utbytte också informationer och synpunktet på Iran-politiken.

Jag sade att ett avtal nu som för ut ca 1,2 ton låganrikat uran ur Iran – en mycket stor del av det man lyckats att framställa hitintills – skulle ge oss betydligt bättre möjligheter att hantera de vidare också nukleära utmaningarna med Iran. Och det är knappast realistiskt att tro att alla dessa utmaningar skulle kunna lösas på en gång.

I kväll fortsätter vi så diskussionerna vid en middag här på magnifika Grand Hotel.

Jag skall passa på att diskutera vår syn på utvecklingen i hans land med min vitryske kollega, liksom att följa upp de löpande diskussioner vi för med Ukraina om deras situation.

7 Responses to Samtal vid stranden

 1. stig2entreprenoren skriver:

  Fråga då också gärna hur många Rotaryklubbar och Rotarymedlemmar man idag har i Vitryssland och i Iran?

 2. toppbozz skriver:

  jag vill göra ett inlägg som jag hoppas att du Carl läser. I dagarna avseglar Ship to Gaza mot Gaza remsan för att avbryta en, enligt internationell lag och internationella regler illegal blockad genomförd av världens kanske starkaste krigsmakt. Låt nu inte tillfället gå förlorat att ge ett tydligt och aktivt stöd för denna helt igenom fredliga aktivitet.

  Israel har ingen rätt enligt internationell lag att genomföra denna blockad som skapat så mycket onödigt lidande för civilbefolkningen i Gaza.

  Låt inte politska mambo jumbo uttalanden om tyst diplomati eller annat stå ivägen för ett klart och tydligt stöd för Ship to Gaza.

  Låt oss för en gångs skull vara tydliga mot Israel att vi inte accepterar deras agerande. Använd ditt inflytande bland EU´s utrikesministrar för att säkerställa att så många länder som möjligt ställer sig bakom detta.

  Det är inte rimligt att världen år efter år accepterar och ser genom fingrarna med Israels förbrytelser mot internationella lagar och konvensioner. Det måste få ett slut.

  I dag såg jag ytterligare ett exempel på Israels ignorans mot internationella lagar när det nu avslöjas att man har erbjudit Sydafrika (under apartheidtiden) att köpa kärnvapenspetsar.

  Det internationella samfundet kan aldrig få trovärdighet mot Nordkorea, Pakistan, Iran m.fl i kärnvapenfrågan om man inte reder ut Israels innehav och får dem – som den demokrati dom utger sig för att vara – att skriva på icke spridningsavtalet.

 3. leewanta skriver:

  Kollapsen av Euron är nu praktiskt taget oundviklig och franska Rothchilds pushar nu tillsammans med tyska krafter för att planera för en ny valuta. Samtidigt har Federal Reserve blivit tagna på bar gärning när de har försökt casha in bogus derivator på tre kontinenter för att söka rädda sig med lite tid till.

  I Japan fick tre topp chefer på Mizuho Bank – inklusive styrelsordförande Sugiyama – lämna uppdragen när man nekade Fed att lösa in deras nonsens derivata papper. Premiärminister Minister Hatoyama uppvisade ingen ryggrad och lovade att växla in pappren. De medlen lär bli värdelösa hur som have i real ekonomin.

  Euron dog när man insåg att den politiska oppositionen till 1 biljard räddningen skulle stå sig. Det stod alltför klart att en räddning skulle behöva följas upp av räddningar av fler PIIGS länder samt Baltikum.

  Tyskarna försökte lirka fram en allians med ryssarna och Kina men ryssarna sparkade ned försöket.Nu är tyska krafter inställda på att se om man kan skissa på en nord europeisk lösning

  Timothy Geithner och Fed Chefen Ben Bernanke är nu på en tiggar-turné i Kina där kineserna naturligtvis kommer att säga att man har tappat förtroendet för dem och deras spel.

  Desperationen som den amerikanska expansiva fraktionen
  nu möter är farlig och kan definitivt leda till huvudlösa beslut på det sjunkande skeppet Americana.

 4. claudius49 skriver:

  Carl, toppbozz har redan tagit upp en fråga som blivit minst sagt högaktuell: Avslöjandena i Guardian om Israels tidigare diskussioner med sin dåvarande Apartheidkollega, det tidigare Syd-Afrika, om kärnvapenaffärer. När denna fråga, som visserligen tidigare varit väl känd under hand, nu kommer upp på bordet med avhemligade dokument, så blir detta ofrånkomligen något som måste tas upp inom EU, USA och annorstädes.

  Vilken kommentar har Du?

 5. mrmhalland01 skriver:

  Får Storbritanniens ny EU-minister verkligen vara på ”storslagna Grand” i Gdansk ?
  Jag hörde just att Storbritanniens ministrar inte får åka första klass på tågen, i en ansträngning att hjälpa upp ekonomin :-)

  Jodå, jag förstår poängen.

  Man kan ju faktiskt fråga sig vad detta möte kostar Europa och till vilken nytta ?

  Det finns ju moderna metoder för denna typen av möten.

  Ni reser runt och träffar varandra i stort sett varje månad i olika hörn av världen.
  Vore det inte bättre att ha ett veckolångt möte en gång i halvåret ?

  Ska man se krasst på Europasamarbetet har det ju faktiskt bara lett till den värsta krisen i mannaminne.
  Möjligen har några politiker fått ut något av det, men knappast enskilda medborgare.

 6. Kachina skriver:

  Den värsta krisen i mannaminne startades av Thatchers nyliberalism/kapitalism på 80-talet och,…. accelererade.

 7. […] Vitryssland Utrikesminister Carl Bildt har gjort det igen! Använt namnformen Belarus på sin blogg istället för Vitryssland, alltså. Igår skrev han så här apropå utvecklingen för EU:s […]

%d bloggare gillar detta: