Hur blev det TV-inslaget?

STOCKHOLM: Det blev ett sedvanligt bra och öppet möte med isländske kollega Össur Skarphedinsson på UD tidigare i dag.

Fokus låg på att få ett beslut vid Europeiska Rådets möte i mitten av juni om att inleda formella förhandlingar om medlemskap i den Europeiska Unionen för Island.

I princip bör det inte möta några hinder – om nu inte det ekonomiska tumult som just nu dominerar det mesta skulle ställa till något problem. Men jag sade till Össur att min bedömning var att det skulle gå – och att vi självfallet kommer att driva på så mycket vi kan.

Men innan Össur steg in på mitt rum hann jag med ett telefonsamtal också med min koreanske kollega Yu Myung-hwan.

Han ville ringa dels för att tacka för vår medverkan i den expertgrupp vars resultat publicerades i går och dels diskutera vad som kommer att följa nu.

Jag passade på att uttrycka uppskattning för det sätt Korea hanterat denna mycket allvarliga provokation hitintills. Slutsatsen om vad som verkligen hänt hade förankrats brett internationellt, och nu avser man att fortsatt gå fram med bred internationell förankring för sin reaktion.

Och vi hann med att resonera lite om de förhållanden inom den nordkoreanska regimen som lett till detta agerande. Det var intressant att lyssna till de bedömningar han gjorde av dessa saker.

I Umeå hade olika vänsterorganisationer manat till manifeststion mot vårt engagemang i Afghanistan i samband med mitt möte ute på universitetet där.

Nåja.

Utanför mötet stod tre eller möjligen fyra personer – intensivt spanande fann inte fler – med en högtalaranläggning och talade högt och ljudligt om att de hade en annan uppfattning än vad jag har i denna fråga.

Mitt i ödsligheten fanns det stilenligt dock också ett regionalt TV-team på plats för att rapportera om den massiva protesten.

Reportern verkade föga intresserad av min lätt ironiska kommentar om uppslutningen och sade – sedan jag frågat honom om det inte vore en god idé – att han inte hade tid att komma med in och i alla fall notera de flera hundra personer som hade samlats där inne för att lyssna, fråga och diskutera.

Man undrar hur det TV-inslaget såg ut…

Men det blev ett bra möte, där vi öppet och konstruktivt diskuterade också våra insatser i Afghanistan, men också mycket annat.

Och så bar det tillbaka till Stockholm i den vackra försommarnatten….

8 Responses to Hur blev det TV-inslaget?

 1. Kachina skriver:

  ”Utanför mötet stod tre eller möjligen fyra personer – intensivt spanande fann inte fler – med en högtalaranläggning och talade högt och ljudligt om att de hade en annan uppfattning än vad jag har i denna fråga.”

  Hmmn,……det krävs minst tio kopplade synopser för en lång tanke som inbegriper både verkningar och följdverkningar.

  Minst fyra är inte tillräckligt kopplade.

  Det som pågår i Afghanistan gällande könens olika värde inför Gud/Allah, får inte spridas vidare. Den hållningen är en sjuklig vantolkning av skrifterna och måste fördömas i alla de yttringar den tar sig.

  Svenska soldater som skyddar civilbefolkning, kvinnor och barn, skall inte fördömas, utan äras för att de ställer upp med sina liv för en rättvis och hederlig civilisation.

 2. joakimekstrom skriver:

  http://svtplay.se/v/2011458/vasterbottensnytt/21_5_22_15

  Magnifikt! Redan nominerat till Guldspaden 2011.

 3. Bo W. Höglund skriver:

  http://svtplay.se/t/103392/vasterbottensnytt
  Som framgår av TV-inslaget överdrev vår utrikesminister något – man skulle naturligtvis räknat in minst två passerande cyklister i massmötet!
  Nyhetsvärderingen i inslaget i övrigt följer ju ganska väl de mönster journalister fick lära sig i statstelevisionens gamla föredöme DDR-TV!
  (Saknade bara Jon Blund och Televinken!)

 4. Kachina skriver:

  Haha,….. jag är av den uppfattningen att om man skall säga något, måste man åtminstone tro på sina egna argument, något som opponenten tydligt visade att han inte gjorde.

  Papegojspråk, kallas det.

 5. joakimekstrom skriver:

  Utrikesministern blir inbjuden av Umeå Universitets Utrikespolitiska Förening och kommer till Umeå och talar och svarar på frågor inför hundratals intresserade studenter. Ingressen till SVT-inslaget var:
  ”Den nybildade Afghanistan-kommittén i Umeå demonstrerade mot Sveriges trupp i Afghanistan och Utrikesminister Carl Bildt, när han idag föreläste vid Universitetet. Afghanistan-kommittén anser att Sverige skall ta hem sina soldater.”

  Otroligt hur en nyhetsredaktion kan vinkla och omstöpa verkligheten.

  Från Erik Fichtelius: ”Nyhetsjournalistik – tio gyllene regler”

  Gyllene regel 2 – Rapportera det viktiga!
  ”Nyhetsreportern ska prioritera det som har betydelse för medborgarna, så att de kan förstå och orientera sig i sin omvärld”

 6. joakimekstrom skriver:

  Den mycket begåvade och hårt arbetande redaktionschefen heter förresten Eva-Britt Lennelöv.

  Det är inte konstigt att journalisten hade bråttom; redaktionen har endast trettio (30) heltidsanställda journalister som varje dag ska producera hela tio minuter högkvalitativ nyhetsbevakning. Ett exempel på denna högkvalitativa nyhetsbevakning har vi ju sett ovan.

 7. Och hur hedrar regeringen genom Försäkringskassan tappra svårt skadade soldaterna som gjorde insatser i Afghanistan?

  ”För drygt ett halvår sedan exploderade bomben under deras terrängbil i Afghanistan. Den afghanske tolken dog och samtliga fyra svenskar i bilen skadades svårt. De svenska soldaternas kamp fortsätter – men nu mot Försäkringskassa.

  – Vi vill bara bli rättvist behandlade, säger David Ström till Norrländska Socialdemokraten. Han sitter fortfarande i rullstol efter att ha ådragit sig öppna underbensfrakturer, tre krossade ryggkotor, hjärnblödning samt frakturer på nyckelben och revben.

  Någon ersättning har ännu inte betalats ut för de två första veckorna efter hemkomsten.

  – Det beror på att vi inte anmälde oss arbetslösa direkt vi kom hem, säger Peter Kero, även han fortfarande rullstolsbunden efter att ha ådragit sig två frakturer på benet, krossad fot, dubbla lårbensfrakturer, kompressionsskador i ryggen samt revbensfrakturer.

  – Det är ju inte riktigt klokt, säger han om myndigheternas krav på att han själv och Ström, som var svårt skadade, omedelbart vid ankomsten till Sverige personligen skulle ha inställt sig till arbetsförmedlingen.

  Regeringens medalj genom Försäkringskassan är utebliven ersättning.

  Det då Carl Bildt, det är Sveriges nutidens verklighet.

%d bloggare gillar detta: