Europadiskussioner i Bahrain

MANAMA: Dagen har varit fylld av diskussioner centrerade kring olika mer eller mindre strategiska konsekvenser av den ekonomiska omvandling som utan tvekan sker i dagens värld.

Mycket har handlat om den europeiska krisen just nu.

Jag märkte det förvisso i Washington för någon vecka sedan, men det är än mer märkbart här: den grekiska krisen riskerar att på ett påtagligt sätt rubba bilden av ett framgångsrikt Europa.

Att det finns en och annan med intresse av att lägga ved på den brasan är uppenbart – och heller knappast förvånande.

Krisen har dessutom kommit i ett skede då det inte för omvärlden är alldeles tydligt att Lissabon-fördragets olika innovationer kommer att ge oss den starkare och tydligare globala röst som var avsikten.

Att de byråkratiska bataljerna i Bryssel är övergångssvårigheter som varje stor förändring för med sig vill man inte alltid riktigt förstå.

Så för en del av oss européer här har det varit lite uppförsbacke i delar av dagens diskussioner, men jag tror att det haft det goda med sig att vi fått ägna viss tid åt att förklara mer grundläggande förhållanden.

Europa är med sin gemensamma marknad världens största integrerade ekonomi. Europa är största exportör både av direktinvesteringar i och export till resten av världen. Och oavsett vad som händer i Grekland har euron kommit för att stanna.

Men sant är att vi måste öka reformtakten för att klara konkurrenskraften i en allt mer dynamisk global ekonomi. Vi kan aldrig klara oss genom att bygga murar mot förändring eller bedriva populism mot marknad eller omvärld.

Globaliseringen är vår genuina möjlighet – och vi måste vara tydliga med att vi också inser att så är fallet.

16 Responses to Europadiskussioner i Bahrain

 1. stig2entreprenoren skriver:

  USAs bilindustri har tappat stinget, skuldberget växer, dollarn får konkurrens på världscenen och man har det tungt i Afganistan och Irak. Då är det säkert inte så oävet att höra att andra har problem. När Toyota fick problem så skrevs det upp ordentligt och horder av hungriga advokater strömmade till för att försöka gora en hacka på olika händelser. Allt som kan hota dollarn är pest, det kan skymtas direkt i tonfallet i amerikanska tidskrifter. När ESA gör framsteg i rymden så omnämns det på sin höjd och med tillagda kommentarer om att man gjorde liknande saker i USA för 20 år sen. Det är tufft att ligga på topp men säkert tuffare att detroniseras? Man har mycket klägg att reda ut på Wall Street och ingen som riktigt rår på? USA skulle ha mycket att lära av Europa om ödmjukhet och kultur men hur skall det kunna gå till?

 2. peacecreek skriver:

  Så sant! Murar måste rivas och folken måste integreras.
  Begreppet globalisering måste dock förklaras bättre för de oupplysta. EU och USA är konstitutionellt starka grupperingar som kan peka ut färdriktningar.
  Men, det som förenar folket är våra gemensamma livsbetingelser såsom vatten, luft, mat och övrigt. En glödlampa tillverkad i Norge ska passa en lampsockel i Sudan. Globala hot kommer att förena oss. Likaså gemensamma verktyg (tjänster, varor)och monetära frågor.
  Är det bra om FN blir starkare? Kan FN:s säte flyttas från New York till Jerusalem?

 3. mrmhalland01 skriver:

  Globaliseringen är av godo.
  Det är inte detsamma som att alla världens länder kan vara med i EU.

  Nu har Afrika talat om att de tycker att Europa sköter sin ekonomi dåligt, i alla fall på sina håll.
  Har ni samma möte i Asien blir nog reflektionerna liknande.

  Blir de inte det är det någon som ljuger.

  Red nu ut de problem vi har inom EU innan ni drar in en massa andra länder som inte ens ligger i Europa eller suspekta länder från Balkan.

  Man kan inte springa 2 maraton direkt efter varandra.

  Man måste ha en pause och få tid att reflektera över hur det ska bli bättre nästa gång.

 4. Rulle skriver:

  ”Att det finns en och annan med intresse av att lägga ved på den brasan är uppenbart – och heller knappast förvånande”.
  Carl, tala ur skägget om Du ens har någon skäggväxt. Vem anser Du vara ”en och annan”. Sådana halvkvävda beskyllningar är inte diplomatiskt utan en ren förolämpning mot oss alla.
  Ännu mer svammel: ”Men sant är att vi måste öka reformtakten för att ..” Vilka reformer? –
  Många intetsägande ord hjälper ingen.

 5. Bo W. Höglund skriver:

  Inte är det förvånande, (bara beklagligt)och inte lär det behövas mycket urskäggettalande när man läser ”tanke”gångarna från de senaste kongresserna som hållits av miljökommunisterna!

 6. Prinsessan skriver:

  Hej, jag skulle vilja ha svar på det här brevet från allianspartierna…

  http://pillaren.wordpress.com/2010/05/13/hur-tankte-ni-oppet-brev-till-politikerna/

  Mvh,
  Prinsessan

 7. wynjones skriver:

  För övrigt tycker jag att du ska ringa dina kontakter i Bosnien och se till att kidnappade Vid Frank Radosh får komma hem till sin mamma!
  Det är ett klart brott mot Haagkonventionen att Vid inte har blivit återförd till sitt hemland som är Sverige från Bosnien där han hålls kvar av sin pappa och de bosniska myndigheterna.

 8. florimond77 skriver:

  Oron om eknomin har blivit en stor neuros. Börsar som går upp och ned i ständig inflammation. Något är sjukt.
  Har det inte förekommit handel massor av sekler? Europa kommer givetvis att fortsätta sin handel. Släpp prestationsångesten att vara störst och bäst! Starka länder tål nedgångar liksom starka enskilda individer gör det. Räkna med nedgångar.
  Och framför allt – sluta att anpassa allt till ekonomin.
  I dessa tider säljer man vilt och utan samvete allt som går. Anpassa ekonomin till tiden vi lever i istället. Tex sluta att upprätthålla avtal med länder som kränker de mänskliga rättigheterna bara för att stödja näringslivet. Näringslivet är inte heligt. Det är bara som man tror.

 9. emotionellintellegens skriver:

  prinsessan,

  Jag vill inte göra dig besviken, men förvänta dig inget svar från denna blogg eller dess kommentatorer. De flesta här saknar emotionell intellegens. (för de som har svårt att förstå benämningen v vänlig googla)

  wynjones,

  Jag lider med din kamp. Men från den här bloggen för du ingen hjälp, tyvärr.

  F ö har benämningen zombifierad 142 träff i google, det är inget nytt fenomen.

 10. Prinsessan skriver:

  Det är uppenbart att Carl Bildt är en intelligent person, just därför undrar jag verkligen hur han försvarar alliansens politik i sjukförsäkringsfrågan.

  Jag känner ingen av dem som kommenterar här, så har ingen uppfattning om förekomst eller avsaknad av emotionell intelligens.

  De nya reglerna har dock en tydlig avsaknad av densamma…

  Så det är upp till bevis nu. Står man för en politik så bör man väl kunna försvara den? Eller erkänna att experimentet inte var bra, och att reglerna därför behöver ses över och förändras.

  Jag har fått flera svar från det röd/gröna blocket, men hittills inte ett enda från alliansen. Märkligt, tycker jag, eftersom det är ni som är ytterst ansvariga för de senaste årens utveckling.

  Hoppas alltså få svar.

 11. emotionellintellegens skriver:

  Lycka till prinsessan.
  Och jag står och kämpar vid din sida.

  Alliansens sjukförsäkringsreform är ett zombifierad beslut.

  En politisk kupp mot de sjuka.

 12. nittonsextifem skriver:

  Grekland må vara ett hot mot EU’s framtida välstånd men det stora problemet är en allt mer märkbar inströmning av totalt oanpassningsbara radikala muslimer, som dels inte blir annat än bidragsparasiter, dels med våld kräver att Eu’s invånare anpassar sig till deras vidriga värdegrunder.

 13. ilsken skriver:

  Detta är internets meningslösaste blogg, alla kategorier.

 14. bildterberg skriver:

  Globaliseringen kommer säkert att diskuteras ingående
  på Hotel Dolce i Sitges 3-6 juni. Du har väl inte
  glömt att boka, Carl.

 15. bildterberg skriver:

  Oj, höll på att glömma den preliminära deltagarlistan:

  http://bilderberg2010.com/bilderberg-group/bilderberg-attendees/

 16. […] Europa (läs EU) knakar i fogarna – så vill en del framställa läget, bättre kanske att satsa på […]

%d bloggare gillar detta: