Mest Iran och Afghanistan

WASHINGTON: Oron ökar nu mycket påtagligt här i USA för miljöeffekterna av oljeolyckan i Mexikanska gulfen. President Obama drog samman alla inblandade i Vita Huset och var efteråt tydlig med att alla resurser som behövs kommer att sättas in.

Mina samtal här under dagen har – i sedvanlig ordning – spänt över vida fält.

Mest i fokus har varit dels den iranska utmaningen och dels situationen i Afghanistan och Pakistan.  Och jag skulle tro att jag under dagen har täckt in så gott som alla nyckelaktörer i de diskussioner som sker här i staden om den kommande poltiken på dessa bägge områden.

Men vi har också diskuterat europeiska säkerhetsfrågor, Balkan, ansträngningar för att förhindra kärnvapenspridning liksom ytterligare nedrustning på detta område.

Så det har varit fram och tillbaka mellan olika möten på State Departement, på Pentagon på andra sidan floden och hos Atlantic Council där jag också gjort en presentation av europeiska framtidsperspektiv just nu.

Och jag avslutade just på State Departement med en Richard Holbrooke som just stigit av planet från Tyskland och var på väg till möte i Vita Huset.

Nu stundar middag i det eleganta brittisks residenset med ett antal också europeiska tyckare och tänkare som dragits samman för diskussioner i olika ämnen vi skall fortsätta här i morgon.

5 Responses to Mest Iran och Afghanistan

 1. vidsynt skriver:

  Holbrooke är ju en trevlig och rättskaffens kille. Hoppas du får prata ihop dig lite med Henry Kissinger också innan hans dagar är över. Vi ser fram emot att du tar dig til Haag inom kort där du har ett och annat att förklara.
  Stort grattis för allt du gjort för oljeindustrin!

 2. orust skriver:

  Det är en förfärlig massa samtal CB är upptagen av! Att hålla isär alla dessa aktörer och deras åsikter kräver sin man – CB är en av dem som kan tänkas klara det? Men det kan bli för mycket av det goda och det går ut över resultaten – världen har inte sett skröpligare ut på många, många år än just nu! Håller någon med?

  Medan CB snurrar runt i världen går Sverige mot en valkatastrof – vi får ställa in oss på höjda skatter och inflation igen när de röd-gröna tar över i höst. Det tycks bara vara ett under som kan rädda oss från det. CB gör säkert rätt i att roa sig så mycket han hinner på den internationella scenen under de 4½ månader som är kvar av hans tid på UD – sen blir det andra bullar, tyvärr!

 3. perfro skriver:

  Carl, kan du inte lite tydligare markera vari skillnaderna i uppfattningar finns.
  Det kanske skulle kunna ske genom att koncentrera lite mer på alla de ämnen som diskuteras samt de aktörer som du sammanträffar med.

  Sedan undrar jag hur du kan vidarebefordra dessa eminenta kunskaper du har till ditt eget parti, till våra massmedia samt inte minst våra väljare.

  Delta nu lite mer i den valkampanj som startat och där det är uppenbart att de rödgröna har vitt skilda uppfattningar inom säkerhets- försvars-och utrikespolitik.

  Detta gäller också vårt lands ställningstaganden till viktiga frågor som rör EU.
  I övrigt instämmer jag med vad orusts kommentar.

 4. The Golani Snowman skriver:

  Håller med Orust – det verkar som om Bildt gör ALLT som ligger utanför Sverige.

  Här nämns problemet med Iran: vem på UD är specialist på Iran? Vem är specialist på Mellanöstern? Vem ska man fråga om man vill veta detaljer? Vem styr i EU:s påtryckningar att inte Syrien ska leverera vapen till Hizbollah enligt den halvvvägs bindande Säkerhetsresolutionen 1701? Ingen? Enbart Bildt? Den resolutionen är ett sånt stort sår i FN:s och alla andras trovärdighet – alla vet att Hizbollah har fler och värre vapen nu än före kriget att Israels svar måste vara motsvarande värre för att rensa upp i byken. Vad har EU gjort för att försöka stoppa Syrien? Ingeb vet, förmodligen för att ingen har gjorts överhuvudtaget. Men en förfärlig massa prat! Och många fina middagar betalda med mina skattepengar.

  USA var nyligen och kollade gränsen mellan Libanon och Syrien, http://news.yahoo.com/s/afp/20100429/pl_afp/lebanonsyriaborderarmyus_20100429165653 och Hizbollah blev dösura. Vad har EU gjort för att stoppa vapentransporten där?

 5. perfro skriver:

  Det var ett program på TV i går rubricerat Världen konflikter.
  Denna gång handlade det om Afghanistan

  Det är ett land menade man präglat ev korruption, att hjälpen hamnar i makthavarnas fickor, att de bygger förnäma byggnader åt sig själva och att avsikten med biståndet som ska gå till sjukvård, skolor, infrastruktur missköts. Få exempel fanns på godtagbar standard.

  Detta borde de länder som deltar i kriget i Afganistan vara medvetna och göra något åt.
  Det duger inte med en bristfällig övervakning av ett korrumperat val liksom att hålla presidenten någorlunda i tyglarna.

  Det verkar som läget i den svenska zonen är lite bättra, men uppbyggnaden måste ju spridas över hela landet, likaså måste man ta itu med opiumproduktionen.
  Den verkar vara i händerna på både makthavarna och talibanerna.

  Av programmet framgick även att befolkningen i Kabul växer så snabbt att de lever under direkt miserabla förhållanden.

  CB måste vara medveten om detta. Vad gör FN. deltagande länder, han personligen samt alla de kontakter CB samarbetar med.

%d bloggare gillar detta: