Bono och Mullen och andra…

WASHINGTON: Det blev en mycket lyckad kväll på Atlantic Councils stora middag här.

Med all respekt till president Clinton – som är en inspirerande talare – så levererades det mest inspirerande talet under kvällen av Bono.

Efter att ha introducerats av John McCain talade han om att hans Irland är en nation, men att Amerika dessutom är en idé som oavsett alla problem och tillkortakommanden inspirerar människor runt om i världen.

Och avslutade sitt tal med att läsa högt ur de kända fraserna om alla människors lika rättigheter ur den amerikanska självständighetsförklaringen.

Han är en person som förmår att inspirerade med mer än sin musik – och berättade för mig om hur han också känner sig som en engagerad europé.

Det var en kväll av de många mötena.

Det är inte ofta man hamnar i en intensiv diskussion om utvecklingsfrågor med Bono och USA:s överbefälhavare amiral Mullen samtidigt – och där vi alla tre hade i grunden samma åsikter.

Och där president Clinton och jag utbytte gamla minnen – och talade om situationen för Grekland mot bakgrund av erfarenheterna med andra mer eller mindre liknande situationer.

I morgon väntar serier av formella och informella samtal på olika håll i staden.

Jag träffar försvarsminister Gates i Pentagon, säkerhetsrådgivaren Jones i Vita Huset och biträdande utrikesministern Steinberg på State Departement – bland åtskilligt annat.

Och på kvällen bjuder den brittiske ambassadören några av oss som är här på middag.

2 Responses to Bono och Mullen och andra…

 1. Rulle skriver:

  Carl Bildt utbytte minnen med ex-president Bill Clinton och talade om situationen för Grekland mot bakgrund av erfarenheterna med USAs ”ordeal” efter bolånekrisen och andra mer eller mindre liknande situationer. Över- spendering föreslås nu också på närmare håll.
  Hade Du inga bättre uppgifter att uträtta i USA än att snacka med denne 00:a så skulle då inte jag attestera dina resekostnader. B.C. Skapade finanskrisen som fått miljontals människor att svälta. Ja, många till döds.
  (Lustigt nog har Ni två omvända initialer).

 2. stig2entreprenoren skriver:

  Att utvecklingsfrågor diskuteras intensivt är bra.
  Att skuldsättningsproblemen och den svaga exportutecklingen i Grekland och i USA, som funnits under lång tid, nu kommer upp på bordet är bra.
  Att politiker tar hjälp av kändisar för att få mer publik och hjälp med folkbildning är bra.
  Att alla länder som var med i Köpenhamnsmötet i december går hem och utreder hur mycket de själva kan bidraga med och redovisar detta vid nästa sammankomst är bra. Att politiker sätter hårda krav som driver den tekniska utvecklingen framåt är bra. Det finns mycket som är bra.
  Det finns också mycket ”klägg” som inte är bra, som hindrar att vettiga saker blir gjorda i tid, som förhindrar och förmörkar. Bra politiker har också en uppgift att se till att ”underliggande skikt” håller spänsten.
  Hoppas ni kan ge varandra mod och kraft för detta.

%d bloggare gillar detta: