Washington igen

WASHINGTON: Tillbaka i den amerikanska huvudstaden igen – det var ju inte så länge sedan jag var här på Nuclear Security Sumit.

Under tiden blir den grekiska krisen allt mer akut.

Det är viktigt att berörda länder i Europa – och först och främst den grekiska regeringen – tidigt och tydligt visar den politiska kraft som krävs för att inte krisen skall fördjupas ytterligare och spridas.

Sverige står dock starkt – vi har de starkaste offentliga finanserna i hela EU.

Här i Washington väntar nu två dagar av politiska samtal över ett brett spektrum av frågor – det saknas aldrig samtalsämnen när man är här.

Men närmast i kväll blir det Atlantic Councils stora middag med bl a president Clinton – ett bra tillfälle till mer informella samtal med åtskilliga av namnen i denna stad.

Och på middagen finns bl a också Europaparlamentets talman Busek som ju också tillhör stadens besökare just nu.

23 Responses to Washington igen

 1. enkommentar skriver:

  President Clinton?

  Låter ju faktiskt som det var ett tag sen du var i den ”amerikanska[så!] huvudstaden”. :)

 2. carlbildt skriver:

  En gång president alltid president – så är titulaturen på denna sida Atlanten.

 3. enkommentar skriver:

  Ja, det verkar ju faktiskt vara så att det är så man titulerar dem av kotym, även om det inte har någon sådan formell titel längre.

  I stand corrected :)

 4. businessallday skriver:

  Greklandskrisen är enormt viktig för alla oss EU länder, får Grekland hjälp står Spanien, Irland och snart även Portugal och bankar på pengar dörren, räkna med euro fall till sommaren/hösten på kanske runt 10%. Och vill vi betala deras misstag då de har fart med osanna dokument om deras ekonomi!!!

 5. krikon skriver:

  http://muslimskafriskolan.blogspot.com/

  Detta är mera jordnära innan hatten läggs på hyllan och Måååååna tar över!

 6. krikon skriver:

  Det är dags att uppsumera vad CD gjort för Sverige nu när endast fyra månader återstår.

  Handen på hjärtat – vad är CB största bedrift/framgång inom utrikespolitiken?

  Jag har svårt att peka på något visst område där CB ”har satt Sverige på kartan”.
  Någon Palmepolitik vill ingen veta av!”Längst bort från Sverige vinner!”
  Men vad har CB gjort för Sverige under 4 år? Det är intressant att diskutera!
  Fundera på detta och se vad ni kommer fram till.
  Inte bara de vanliga supporterinläggen på denna blogg!

 7. Kachina skriver:

  krikon

  Det finns inga vi och dom, bara vi i unionen. En devalvering med 10% har inte bara nackdelar.

  krikon

  Jag kan knappast räknas till Alliansens och utrikesministerns supportrar, men kan inte blunda för faktum, det vore bara löjligt.

  Han har visat upp Sverige för omvärlden men en stabil och tydlig utrikespolitik, även om det naturligtvis förekommit känslomässiga misstag. (Stackarsville). Men, Sverige har tagit en framträdande roll i världspolitiken och agerandet i Darfur är jag som svensk stolt över. I Afghanistan stöder jag den förda politiken till fullo.

  Detta betyder inte att jag kommer att rösta på Alliansen, utan är mitt betyg på yrkesmannen Carl Bildt, som dessutom måste sägas ha varit en upplyftande energikick för Sverige under dessa fyra år.

  (För denna bedömning, skulle jag inte försitta chansen att köra honom genom de politiskt ideologiska kvarnstenarna om tillfälle gavs.)

 8. krikon skriver:

  Kachina,

  Men vad har CB gjort för Sverige? Frågan kvarstår.
  Var har svensk utrikespolitik satt sina spår? Inom EU? Afrika? Asien?
  Vad hade en (s)regering gjort annorlunda? Ingenting enligt mitt förmenande.
  Svensk utrikespolitik under alliansregeringen har varit otydlig och brist på prioriteringar.
  Det avspeglar kanske de fyra allianspartiernas ointresse för utrikespolitik. Därför har CB fått tillfälle att bedriva sin egen politik.
  Det hade ju varit utmärkt om Sverige hade flyttat fram sina positioner men jag kan inte se att så har varit fallet. Utrikespolitik typ Palme vill ingen ha tillbaka. Som tur är har vi inte sett CB pussa diktatorerna i Venezuela,Cuba,Iran,Bolivia och Nordkorea.
  Men jag ställer frågan – vad är CB förtjänster under de senaste 4 åren?
  Vad kommer det att stå i historieböckerna om alliansens/CB utrikespolitik om 30 år? En synnerligen viktig period i Sveriges och Europas historia – kalla krigets slut, murens fall, Tysklands enande,Sverige i EU. Carl Bildt,statsminister och sedan utrikesminister.Vad kommer hans renommé att bli?
  Nåväl, jag måste ändock nöja mig med CB eftersom alternativet (kanske kommunisten,kamrat Ohly) är betydligt sämre.

 9. krikon skriver:

  Kachina.

  Du konstaterar att CB ”har varit en upplyftande energikick för Sverige under dessa fyra år”

  Jag är helt enig med dig! Alternativet (Eliasson ?)
  har inte kunnat visa omvärlden att Sverige är en modern, öppen stat med globala kontakter och har frihandel mycket högt på agendan.
  För detta kan vi tacka Carl Bildt!
  Men vad kommer historieprofessorerna att säga?
  Jag vet inte.

 10. Bo W. Höglund skriver:

  Inte för att jag vill sälla mig till optimistmaffian, men nog verkar det lite tidigt att börja räkna på vår utrikesministers eftermäle nu?

  Med normal tur bör han väl räcka fyra år och några månader till?

  Litar iaf på stt svenska folket börjar tänka till när valdagen närmar sig – inte kan väl väljarkåren vara så dumdristig att den på allvar röstar in en socialist/kommunistregering även om deras program på något luddigt vis närmast påminner om NEP i gamla Soviet!

  MBST
  bwh

 11. utrat skriver:

  Man kan anta att vi idag upplever en mera dynamisk period än om vi går 30 år tillbaka i tiden(då väl Ullsten var utrikesminister). Nu är vi med i EU och samordnar utrikespolitiken till stor del och förutsättningarna är annorlunda. Gör vi tillräckligt för att utveckla förhållandet till Ryssland? I mitt arbetsrum har jag den officiella ryska kartan där Sverige syns som en liten plätt uppe i vänstra hörnet. Ett ganska nyttigt perspektiv. Tycker nog att EU/Sverige lyckats ganska väl med att bromsa o gasa samtidigt för att på sikt säkerställa ett bra förhållande till Ryssland.

 12. Rulle skriver:

  Tja, vad har Carl Bildt gjort? Ja, rest som en skottspole runt världen på vår bekostnad. Men uträttat? Där finnes inte mycket att peka på. Att han gjort oss omöjliga medlare i Mellanöstern med en ensidig o naiv syn på terrorismen mot Israel, är knappast vad historikerna kommer att få oss att minnas.
  Dock är jag ledsen över att C.B. och andra ministrar i Alliansen snart kommer att tillhöra AMS.
  Avdankade Ministrars Skara.
  Mycket beroende på att Norrbottniabanan inte blev färdig i tid.

 13. bestofmankind skriver:

  En gång president alltid president, javisst men titeln skall vara…. former President Clinton eller ex President Clinton.

 14. bestofmankind skriver:

  Carl Bildt som utrikesminister?

  Stängt ett antal svenska ambassader och general konsulater för att rensa debet posten i resultaträkningen utan att ha hänsyn till handel och turism.

  Just like that!

 15. Bo W. Höglund skriver:

  Ambassader utanför Europa, Nordamerika och BRIC-länderna är ju bara av kuriositetsintresse för Sverige och bör ju, om de nödvändigt skall behållas, snarast överföras till SIDAs budget. Det kan knappast betecknas som ett statsintresse för Sverige att hålla div kuriösa reliker från Palmeeran under armarna – om intresse finns kan ju andra organisationer överta finansieringen – någon resebyråförening kan ju betala för Thailand, Exportrådet för Sydafrika etc. t.ex.

 16. Kachina skriver:

  Sverige behöver ambassad både i Thailand och på Filippinerna.

  Nedläggningen av ambassaden på Filippinerna är Anders Borgs fel. Allt är Anders Borgs fel, även att han fyller på statskassan genom att dygnet runt ha ute sina stråtrövare med laserpistoler på vägarna.

  Kan någon nämna något som INTE är Anders Borgs fel?

  Nej, jag kan tänka mig det. :-)

 17. Bo W. Höglund skriver:

  Det skulle ju möjligen vara att han fått så god ordning på Sveriges finanser att allt krismedvetande utsuddats till septembervalet – dymedelst underlättande för socialiströran att hävda att alliansregeringen bara är ett litet hack i den kurva som indikerar ett normalt socialistiskr maktinnehav i Sverige!
  Uppsvinget för frisörbranchen är ju knappast heller hans fel – han demonstrerar ju att det bara är att hålla undan håret med ett gummiband.

  Men vad en ambassad på Filippinerna skall bidraga med för Sveriges räkning förstår jag inte, om inte för att ordna import av giftaslystna damer till norrlands och smålands ungkarlar – och då bör den ju lämpligen finansieras av Lonely Hearts Club och/eller Importrådet!

 18. metusalem skriver:

  Krikon efterlyser vilken nytta Carl Bildt gjort under sina år på sin ministerpost. Eftersom jag inregistrerat Krikons sura kommentarer till diverse rapporter från CB vet vi att han kan inte vara omedveten, men givetvis måste man begripa vad man läser.

  Carl Bildts blogg är av stort värde för alla som vill ha en uppfattning om hur Sverige ser på tillståndet i världen. Att CB är lojal mot EU via de frågor som EU hanterar på världscenen är naturligt. Som jag ser saken gör CB en väl kvalificerad bedömning av de ärenden där han kan göra insatser som inte direkt kopplas till EU-egagemanget.

  En utrikesminister som huvudsakligen häckar i tjänsterummet på UD har vi sett för många exempel på genom tiderna.

  Jag vill uppmana Krikon att försöka ta till sig den världsunika information inom utrikesfältet som CB ger oss.

 19. Visionären skriver:

  metusalem kl 12:32

  +1

  V

 20. bestofmankind skriver:

  Till den själv utnämnd expert konsulten som tydligen inte blev anlitad ang. handeln med Filippinerna, och som vill egentligen syssla med charterresor för att hjälpa sina landsmän till ett lyckat och lyckligt äktenskap:

  ”Handel och investeringar
  Sveriges handelsutbyte med Filippinerna varierar mellan olika år men ligger omkring 1 mrd SEK. Tillfälliga svängningar i exporten från år till år är ofta
  till följd av större, enskilda affärer. Dominerande varuslag i exporten är bland annat verkstadsprodukter, däribland teleutrustning, motorfordon, papper och läkemedel. Sveriges import från Filippinerna uppgick 2005 till drygt 334 miljoner SEK, en uppgång med 3,4 procent från 2004. Importen består främst av elektriska komponenter, kontorsmaskiner, skor och sportartiklar. 30-talet företag med svenska intressen är etablerade i Filippinerna. Bland företag med lokal produktion märks bl.a. SCA, Swedish Match och Tetra Pak. Ambassaden har 100-talet agenter för svenska produkter och företag registrerade.
  Av stort intresse för svenska företag, främst konsultföretag, är också lokali-seringen till Manila av huvudkontoret för den regionala utvecklingsbanken Asian Development Bank. Den omfattande projektverksamhet som banken bedriver i Asien och Pacific-området uppgår till ca 7 miljarder USD årligen. Svenska ambassaden i Manila är bland annat aktivt för att öka svenska före-tags möjligheter att få del av denna marknad.”

  Klicka för att komma åt e688462b.pdf

 21. bestofmankind skriver:

  Pssst…
  Jag personligen har ingen nytta av den svenska ambassaden i Manila men processen av Carl Bildt att stänga den är amatörmässigt och nonchalant skött.

 22. bestofmankind skriver:

  ….hade ingen nytta av den svenska ambassaden….skall naturligtvis vara

  RIP svenska ambassaden i Manila!

%d bloggare gillar detta: