Över Atlanten

STOCKHOLM: Strax tar jag denna onsdag hoppet över Atlanten för först några dagar i Washington och därefter ytterligare några i New York.

Jag räknar inte med att vara tillbaka i Stockholm förrän efter en vecka.

I början av nästa vecka inleds i New York den viktiga uppföljningskonferensen av icke-spridningsfördraget NPT och jag kommer självfallet att vara där under konferensens inledande viktiga dagar.

Hur konferensen sedan kommer att gå är i betydande utsträckning skrivet i stjärnorna, men från svensk utgångspunkt komer vi självfallet att göra vårt yttersta för att konferensen inte skall misslyckas.

Tyvärr tror jag dock att motsättningar kring Iran och nukleära frågor i den vidare regionen kommer att kasta en ganska betydande skugga över konferensen.

Men de närmaste dagarna kommer jag att ägna åt mer allmänna samtal i olika ämnen och konstellationer i den amerikanska huvudstaden – där f ö också från EU:s sida bl a mina polska, bulgariska och slovakiska kollegor liksom Europaparlamentets talman kommer att befinna sig.

4 Responses to Över Atlanten

 1. perfro skriver:

  Irans högsta religiösa ledare Ali Khamenej har förklarat att Obamas kärntekniska strategi är ett mot det iranska folket.
  De stater som redan har kärnvapen ska inte vara förmyndare över andra stater, som, enligt honom redan har kärnkraftvapen, som blir alltmer avancerade.

  Men tillägger han, den nya teknologin ska vara en säkerhetsgaranti, underförstått att Iran snabbt kan utveckla kärnvapen. Det programmet finns sannolikt redan nu.

  Detta kombineras med stöd till terroristorganisationer verksamma i Irak och riktade mot Israel.
  Iran visar även sin styrka medelst ett tredagskrigsspel, en militär övning med marina- samt lufyenheter. Det har ägt rum i Persiska viken, som alltså inte är någon fredan zon.

  Detta ska visa Irans styrka och samtidigt uppfattas som ett hot mot fienden, vem det nu kan vara.
  Det borde överläggningarna i Washington ta upp så att man får ett bredare underlag för sin sanktionspolitik.

  Som Khamenei menade att kärnvapenstater fräckt ljuger när de visar engagemang för icke-spridning. Vi kommer inte att lyssna på sådana hot och falla på knä

  Det blir nog inte så lätt välja strategi, den mjukare, undfallande linje, som innehåller samtal, mer eller mindre verkningslösa eller en hårdare linje som visar att man inte tolererar eftergifter.

  Det gäller alltså inte bara frågan om kärnvapen.

  Vi ska inte ha Molovov-Ribbentropp-pakt.

 2. maukonen skriver:

  För övrigt tycker jag att du ska ringa dina kontakter i Bosnien och se till att kidnappade Vid Frank Radosh får komma hem till sin mamma!
  Det är ett klart brott mot Haagkonventionen att Vid inte har blivit återförd till sitt hemland som är Sverige från Bosnien där han hålls kvar av sin pappa och de bosniska myndigheterna.

 3. Bo W. Höglund skriver:

  För att tjata vidare i ett annat OT-ärende – det är viktigt att påpeka att en röst på Maria Wetterstrand inte är en röst för ett idealistiskt grönt allmogesamhälle utan fastmera för ett socialistiskt/kommunistiskt experiment under viss ledning av en viss beprövad Sahlin!

 4. […] Carl Bildt kommer att närvara men är skeptisk till förutsättningarna för framgång, skriver han på sin […]

%d bloggare gillar detta: