Middag om Mellersta Östern

LUXEMBOURG: Efter den långa dagens diskussioner i EU-kretsen bar det omedelbart vidare till den långa kvällens diskussioner på ett slott i stadens utkanter i en krets med huvudsaklig förankring i Mellersta Östern.

Det har blivit en grupp med ett antal utrikesministrar från Europa och ett antal från Mellersta Östern, samt några andra personer, som samlas informellt cirka två gånger om året för att mycket öppet utbyta synpunkter på och informationer om läget i regionen.

För tio månader sedan vid motsvarande middag i Luxembourg fanns det ett element av optimism – men sedan dess har ingenting gått framåt.

Det har varit ett sorgligt och förlorat år för fredsansträngningarna.

Nu finns kanske förutsättningar att komma igång med indirekta fredssamtal mellan Israel och palestinierna.

Det gav vi vårt starka stöd vid kvällens middag, även om vi uttalade förhoppningen att de snart skulle övergå i direkta samtal.

Bedömningarna vart dessa skulle leda varierade som väntat, men alla var överens om att tiden är begränsad.

Och alla var överens om att slutmålet är en fredsuppgörelse enligt de riktlinjer som vi i EU skisserade i december förra året. Uppslutningen bakom de konklusionerna är numera massiv.

Men middagsdiskussionen kom också att handla om hanteringen av den iranska frågan och dess olika möjliga konsekvenser.

Den hänger som ett moln över mycket i regionen just nu.

Mitt i den var vi tvungna att bryta upp.

Jetmotorerna hade redan startat upp för vissa som måste iväg redan i kväll – men åtskilliga av oss kommer att träffas i New York om en vecka.

Alldeles säkert kommer det att finnas anledning att fortsätta delar av detta tankeutbyte.

35 Responses to Middag om Mellersta Östern

 1. Kachina skriver:

  ”Det har varit ett sorgligt och förlorat år för fredsansträngningarna.”

  Det kommer ingen fred förrän ni neutraliserat roten till detta ondskans träd, religionen.

  Livet är visserligen ett resultat av en intelligent aktivitet. Denna intelligens (Ande) finns beskriven i skrifterna, men med ett fyrtusenårigt språkbruk och en symbolik som vi inte längre förstår.

  Därför har våra religioner kommit att bli ett maktverktyg för politik och härskare, som används för att mobilisera massorna i den riktning ett egensinnigt maktutövande kräver.

  Dessa religioner neutraliseras enbart genom upplysning.

  Täcka över kvinnans huvud med en duk, eller heltäcka henne med en filt. HERREGUD!!!!,….vilken dårskap.

 2. orust skriver:

  CB,
  Det finns all anledning att önska er lycka till i ansträngningarna att finna en lösning i MÖ. Lätt blir det inte!

  I sista numret av NY Review of Books finns en artikel om utvecklingen i israeliska armén – ingen uppbygglig läsning.

  Jag undrar om det finns en översiktlig framställning om EUs inställning i de fyra knäckfrågorna – flykting-frågan, occupationen, bosättare och Jerusalem – kort sagt en heltäckande plan? Att bara försöka lösa delproblem har visat sig vara improduktivt – det måste till större grepp för att nå resultat!

  Tyvärr ödslas allt för mycket energi på Iran – så länge Israel har kärnvapen och utgör ett hot i regionen tycker jag inte kärnenergiprogrammet i Iran är ett så stort bekymmer – allra helst mot bakgrund av USA-UKs tidigare prestationer i området – tala om ”missed opportuities”! Men det är makten över oljan – den som finns kvar – som styr förstås.

  Men som sagt, lycka till med fortsatta samtal!

 3. Rulle skriver:

  ”Alla var överens om att slutmålet är en fredsuppgörelse enligt de riktlinjer som vi i EU skisserade i december förra året. Uppslutningen bakom de konklusionerna är numera massiv”.
  Carl, Du borde sluta snacka om ”EUs stolpskott” från i dec. f.å.. Detta skamliga dokument borde aldrig ha skrivits ut och ödslat papper (skog) på.
  Du och dina gelikar inom EU begriper Er inte på hur de palestinska mördarna tänker.

 4. claudius49 skriver:

  Carl B., ett ytterligare lästips dök upp igår, det är tidskriften Foreign Policy som har lagt ut en preview av sin utgåva för maj/juni, i form av en artikel av Aaron David Miller, se: http://www.foreignpolicy.com/articles/2010/04/19/the_false_religion_of_mideast_peace

  Som ett komplement till Millers stora artikel finns kommentarer från ett antal tunga bedömare inom området. Som gör det hela ännu mera vägande.

  Miller, som var rådgivare åt president Carter, och deltog i Camp David 1991, tycks inte ha mycket hopp kvar om en lösning på Israel/Palestina-frågan. Nu är det andra problem som ligger i fokus.

 5. florimond77 skriver:

  Eftersom det alltid sägs att det är USA som är den enda makt som kan göra någonting åt frågan så borde ju fredssamtalet i första hand vara med USA. Så länge dom har denna krampaktiga relation med Israel behöver de hjälp att ta sig ur detta förhållande. Ska världen låta sig styras av israeliska lobbister i USAs maktkammare?
  Freden vore här idag om de släppte på gamla principer och tillät sig se sanningen och rättvisan i ögonen.
  För det första borde man göra upp med Israels kärnvapenaffärer. Långt mer skumma än Irans.
  För det andra få både Israel och USA att förstå att även Israel vinner på fred med palestinierna, försoning och en palestinsk stat.
  För det tredje fokusera på de krafter i Israel som verkligen vill ha fred.

 6. The Golani Snowman skriver:

  Eftersom både Bildt och Obama kristallklart ställt sig på den ena sidan är de båda lika odugliga som neutrala medlare.

  USA har under lång tid försökt trycka och pressa och stått på än den ena och än den andra foten, för Mellanösterns enda demokrati och mot terroristerna, eller för de som har olja emot de som inte har.

  En intressant redogörelse för vad som har hänt i buskarna de senaste tjugo åren, se länk. USA har tryckt och tryckt men inte har det lyckats särskilt bra – eftersom de konstant har tryckt på fel sida.

 7. The Golani Snowman skriver:

  Det är intressant att lära sig lite mer om nyckelpersonerna i dramat i Mellanöstern. Här en ny och mycket klargörande länk, länk.

 8. The Golani Snowman skriver:

  För övrigt är det självklart att den massiva hatpropagandan bland palestinaaraberna mot israel och judar, betald av EU, gör att också den kommande generationen araber är helt förstörd mentalt om man tänker på att försöka få dom att tänka på fred. Det hade ju varit så trivialt – hade Bildt pressat fram ett villkorande av alla socialbidrag, att araberna omedelbart stoppar denna hatpropaganda, hade han kunnat åstadkomma något. Nu – inte ett dyft mer än prat à la Obama.

 9. un2here skriver:

  The Golani Snowman säger: – Eftersom både Bildt och Obama kristallklart ställt sig på den ena sidan är de båda lika odugliga som neutrala medlare.

  Eller också har de både bara helt neutralt kommit fram till den kristallklara slutsatsen att det i huvudsak är Israel som bär skulden för ockupationen?

 10. The Golani Snowman skriver:

  Har de inte större kunskap om verkligheten är de i så fall odugliga till allt annat också. Det är terrorism versus demokrati kort och gott. Bara att välja.

 11. The Golani Snowman skriver:

  Som alla utom de mest naiva inser, hade Judéen/Samarien tagits över av Hamas för länge sedan om inte Israel hade uppehållit säkerheten där, det hade blivit ett nytt Gaza inom veckor om alla israeliska soldater hade lämnat. Berätta det för Bildt och Obama.

 12. un2here skriver:

  The Golani Snowman säger: – Det är terrorism versus demokrati kort och gott. Bara att välja.

  Eftersom judarna fortfarande är i minoritet – och altså inte innehar någon demokratisk majoritet – förstår vi då att de måste ha valt terrorism. Klockren logik.

 13. The Golani Snowman skriver:

  Det är rätt intressant att se hur palestinaaraberna lever. Fayyads regering har en årlig budget på $2.8 miljarder, hälften direkt från dina, mina och andras skatter (Bildt har aldrig någonsin frågat om jag vill betala deras vapen!). Hamas har en budget på $540 miljon, $480 miljoner utifrån, i huvudsak present från Iran för att hålla uppe trycket mot judarna.

  Be Bildt förklara varför de ska ha dessa enorma summor i socialbidrag i stället för att jobba själv – de kan börja med ass sälja alla sina dyra vapen!

 14. Rulle skriver:

  Israel är det enda land i världen som har ett legitimt skäl till att i avskräcknings-syfte ha kärnvapen klara för avfyrning. När nu Ryssland och Amerikas Förenta Stater skall minska sin atombombs arsenal bör dom överföras till Israels kontroll.
  Inget annat land i världen än Israel, har så fientliga grannar, som hotar med folkmord på judar samt att utplåna deras stat. Varken Ryssland, USA eller europeiska länder med kärnvapen har dessa hot över sig.
  Inte heller Kina, Indien, Pakistan eller Nord Korea har sådana uttalade hot och programförklaringar mot sig.
  EU med Carl Bildt i spetsen hyllar terroristerna så till den grad att man valt fel sida i Mellanöstern konflikten. Historien kommer att utvisa hur naiva de varit.

 15. […] DN, 2, 3, SvD, 2, 3, Gp, Syd, 2, Ex, Ek, Blt, Vlt, B, 2, 3, Lö, Sr, Pt, Gt, C, […]

 16. The Golani Snowman skriver:

  Sure, judarna är i minoritet, 5 miljoner judar mot 500 miljoner araber. So what? De har klarat sej hyfsat hittills och är de enda i Mellanöstern som producerar något förutom olja och sand och mattor och dadlar.

 17. un2here skriver:

  The Golani Snowman säger: – Sure, judarna är i minoritet, 5 miljoner judar mot …

  Totalt: 5.5 miljoner palestinier i Israel samt de av Israel ockuperade och kontrollerade områden.

 18. The Golani Snowman skriver:

  Araberna i Israel lever under under mer demokratiska förhållandena än några andra araber i Mellanöstern. Trots det försöker de 13 arabiska knessetledamöterna bryta mot alla lagar och förordningar som finns, speciellt det absoluta förbudet mot att besöka fiendeland utan officiell tillåtelse som gäller för alla knessetledamöter, det finns inte en enda av dessa araber som jobbar för fred! http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/137207

 19. The Golani Snowman skriver:

  un2here har visst inte hört talas om att i stort sett alla muslimska grannar till Israel hotsr dem – och det är vad som har någon betydelse. Att alla araber som får israeliskt socialbidrag, arbete, undervisning – inte så särskilgt många om än vissa, är lojala mot den hand som föder dom.

 20. The Golani Snowman skriver:

  Åk väldigt gärna ner till Israel och njut av livet där ett tag! Att enbart tro att Israel är vad svenska media vill visa är som att beskriva Sverige via deess bilolyckor.

 21. un2here skriver:

  Israelernas förhållningssätt till palestinierna är lika kvaddad som en bilolycka?

 22. The Golani Snowman skriver:

  Deras förhållningssätt till palestinaaraberna? Du menar http://www.mfa.gov.il/NR/rdonlyres/7424667F-0B63-42EA-BFFE-D22EC2392B4F/0/AHLCSept2009.pdf ???

 23. un2here skriver:

  The Golani Snowman säger: Du menar …

  Nej, jag menar dina polare:

  These kids need machine guns

  Get rid of anyone that had anything to do with this. Civil war is coming to the fools that would stop Jews from living the Promise. Bibi is a lair..Vote right!

 24. Bo W. Höglund skriver:

  If you are living the promise you had better do it in a lair!
  Vote right! – NOT left!!

 25. un2here skriver:

  Bo WH,

  Höger OK, det är en sak, men inom rimliga gränser. Vad kahanisterna – tillsammans med den outtröttliga TGS här ovanför – står för är ren terror.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Kach_and_Kahane_Chai

 26. orust skriver:

  TGS är verkligen en trogen israelisk propagandamegafon! Maken till svart-vit världsbild är svårt att föreställa sig. Självklart är det inte ens fel att två träter men att hoppas på att TGS ska erkänna något fel från Israels sida är inte troligt. Men att hoppas på någon ”fred” i MÖ är möjlig utan att acceptera historiska fakta rörande den judiska agressionen i Palestina och diskutera kärnfrågorna som jag angivit i tidigare inlägg är helt verklighetsfrämmande – det är nog de flesta seriösa bedömare ense om. För Israel är ett förhandlingsbord dock något av det värsta de vet – tyvärr.

  Om EU kan repa mod i MÖ frågan desto bättre – USA och Israel har länge nog varit ensamma herre på täppan!

 27. claudius49 skriver:

  Orust, kan du ge länken till artikeln i NY Review of Books (senaste numret)? Jag kan inte finna nån artikel där om IDF. Har du möjligen förväxlat källan med nån annan?

  I övrigt kan jag tipsa om en bok som jag fann på årets rea, ”Friheten får vänta” av John Pilger. Innehåller bl a en beskrivning av förhållandena i Gaza, så som de var ett par år före det senaste hjältemodiga fälttåget där — boken utkom i original för ca 3 år sedan. Men originaltiteln är mer optimistisk: ”Freedom next time”.

  Snögubbens malliga inlägg förtjänar egentligen inte att ens kommenteras. Jag nöjer mig med att konstatera att hans rekommendation att resa till Israel och ”njuta av livet där ett tag” dels innebär att han tror att andra är lika dryga och samvetslösa inför andras umbäranden som han själv, dels att han kanske inser att det nog börjar bli hög tid att ”njuta av livet” i detta KL-mässigt avspärrade paradis — där taggarna i gallret är vända utåt, förstås.

 28. orust skriver:

  claudius49

  Referensen är

  Eyal Press. Israel´s Holy Warriors. NTRB April 29-May 12, 2010, pages 33-35.

  Artikeln är en recension av fyra artiklar/rapporter.

  Bästa hälsningar — Orust.

 29. The Golani Snowman skriver:

  Israelerna är självklart malliga för allt de lyckats med trots att deras fientliga grannar har försökt rasera allt i snart ett århundrade, stället för att prestera något själva. De visar det kanske inte riktigt lika malligt som Gulfstater som bygger världens högsta byggnad på lösan sand för olja som Allah har givit dem i stället för vad de har jobbat ihop.

  Men där finns palestinska miljonärer om du ber Google leta.

  Israel hjälper också stora mängder sjuka icke-israeliska araber med sjukvård, Jag skrev en artikel för något år sedan, http://israelisverige.info/2009/07/22/israelisk-sjukvard-for-araber-kopia/
  Hur många arabländer ger sjukvård till judar från utlandet?

 30. metusalem skriver:

  Mellersta Östern kan verkligen engagera kommentarer här på CB blogg. De flesta kommentarer handlar dessutom om det ämne som gäller för dagen.

  Tyvärr är som vanligt kommentarerna starkt polariserade.
  Man frågar sig om problemet är helt olösligt. Givetvis inte, lösningen måste ligga inom sektorn information om att låsningen kan bestå i århundraden om inte all bakgrund tas upp på bordet, och accepteras av båda parter.

  Mitt senaste bildningsförsök var ”kampen om Islam” av Gilles Kepel. En förfärande läsning, viss variant av muslimska tankar förutsätter utrotande av otrogna, mest av juden.Vi vet alla att merparten muslimer inte önskar denna variant av muslimska tankar, men tar inte tydligt avstånd. Alla vet att utrotningsidéerna inte är munväder, tänk på USA 01, London, Spanien, osv.

  På Israelisk sida måste man givetvis bädda för att en samexistens och tvåstatslösning är enda framkomliga vägen. Att sätta käppar i hjulen med att kungöra nya bosättningar visar tyvärr på en önskan att fredsprocessen skall haverera.

  Kom inte dragande med att Jerusalem är Judarnas huvudstad sedan 3000 år, några hundra år under kungarna David och Salomo ok, men sedan har staden hållits av helt andra folkgrupper.

  Kan man önska sig att UN sätter till en grupp som får något år på sig att ta fram ny färdplan? Givetvis vet jag att man kan klassa mina rader som världsrekord i naivitet, men det bjuder jag på. Jag överlåter åt mycket större tänkare att med kraft satsa på att komma fram till en lösning som inte bara blir munväder.

 31. The Golani Snowman skriver:

  Om man inte får komma dragande med enkla fakta som att jerusalem ALDRIG varit nån arabisk huvudstad, men att judarna har ansett det som sin huvudstad i 3000 år,vad får man då säga? Inte ens Jordanien gjorde det till huvudstad när de illegalt ockuperade 1948-67.

  FN har gjort bort sig för alltid, deras trovärdighet är noll av många anledningar, inte minst Goldstones deklarerande att Israel inte får försvara sig. Iran hoppade just av sitt försök att bli med i Human Rights Council där, men vill nu i stället bli med i något obskyrt kvinnorättsråd, http://www.cnsnews.com/news/article/64695 De få demokratiska länderna i FN får vara med så länge de inte protesterar alltför högljutt mot vad diktaturerna hittar på.

 32. kris08 skriver:

  Bisarrt att koppla ihop terrordåd med utrotning! Alla tänker bara på araber, men glömmer att det var det sionistiska Irguns terrorism som drev iväg britterna! Till exemplel 91 dödade i Ben Gurions bombdåd mot King David Hotel…
  Staten Israel däremot utövar naturligtvis inte terrorism utan bara ”targeted killings” när man dödar en misstänkt terrorist tillsammans med hans familj och andra kringstående eller grannar. Bombning av instängda städer faller självklart under begreppet försvar.
  FN? Jovisst, när det det väljs en amerikansk president stark nog att stå emot den judiska lobbyn.

 33. claudius49 skriver:

  Orust, tack för uppgiften! Den artikeln hör till det som bara är tillgängligt för prenumeranter.

  Goda nyheter: Dagens DN, papperstidningen, innehåller en stor artikel av Nathan Shachar om att president Obama, med sin kloka taktik, har lyckats få israeliterna att bromsa sina olagliga byggen i östra Jerusalem. Shachar är optimistisk. Och det är jag också.

 34. The Golani Snowman skriver:

  Kris08: har du funderat på hur England bröt alla mandatregler när det gällde Israel? De skulle följa reglerna enligt San Remo 1920 som mandatmakt, men vad gjorde de? Araberna hade just fått 99.5% av vad turkarna lämnade, och 0.5% skulle bli det judiska hemlandet. Så fort England fick kontrollen gav de bort 80%, också till araberna, så det blev 0.1% kvar, och bröt dessutom mot villkoren – som sa att judar inte skulle fördrivas från några områden, vilket skedde med Jordanien. Det ska fortfarande vara Judenrein tack vare England.

  Därefter kom Förintelsen, utförd av Tyskland men de flesta europeiska stater var medspelare på många sätt när det gällde judarna. England förbjöd mer än en mikroskopisk rännil av judiska flyktingar till det Judiska Hemlandet, som de förvaltade, samtidigt som de lät araber flöda in obehindrat. Även de tre åren efter andra världskriget gjorde England vad de kunde för att stoppa de få kvarvarande judarna i Europa från att fly till sitt hemland!

  Den som är förvånad över att judarna var minst sagt förbittrade på England, bör tänka igen. Många hundra tusen judar dog tack vare England.

  Och som slutkläm, när de själva lämnade satte de en engelsman, Glubb Pascha, i spetsen för den Jordanska armén som helt illegalt fördrev eller dödade varenda jude i Judéen/Samarien och hela det ursprungliga Jerusalem, det enda som fanns fr 150 år sen!

  Hade inte du blivit lätt irriterad?

 35. un2here skriver:

  Man kan börja misstänka att det egentligen inte var judarna Hitler ville åt, utan kverulanterna …

%d bloggare gillar detta: