Iväg för veckan

STOCKHOLM: Fin söndag här i Stockholm – det blir en cykeltur i den begynnande våren innan det senare på eftermiddagen bär iväg genom askfria skyar i riktning Luxembourg.

Där utbryter i morgon sedvanligt Foreign Affairs Council, även om vi denna gång har gemensam session också med försvarsministrarna, och därtill är det möte med General Affairs Council.

I centrum kommer alldeles säkert frågorna kring den nya europeiska utrikestjänsten att stå. Jag hoppas att vi skall komma fram till tillräckligt av en överenskommelse för att kunna föra frågorna vidare till parlamentet och sedan kunna sätta det hela i sjön någon gång under sommaren.

Det borde vara möjligt, men styrkan i de institutionella motsättningarna i Bryssel skall inte underskattas. Mellan oss utrikesministrar finns dock en betydande samsyn om vad vi vill uppnå – och om vikten av att vi visar världen att vi faktiskt också kan åstadkomma det.

Vid sidan av detta kommer vi självfallet att stämma av i en rad aktuella utrikesfrågor, och det har sin betydelse. Nato:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen kommer också att delta för att uppdatera oss  bl a om diskussionerna om Afghanistan i Tallinn – de flesta av oss utrikesministrar var dock där.

Själv ser jag fram inte minst mot en mer informell middag i morgon kväll med en mindre krets utrikesministrar från Europa och från Mellersta Östern. Vi har träffats ett antal gånger – stundtals i New York, stundtals i Luxembourg – för diskussioner som alltid varit mycket givande.

Att atmosfären vid den middagen kommer att vara djupt bekymrad är nog ingen alltför vågad gissning.

Veckan i övrigt?

Jo, under tisdagen är jag så här i Stockholm och tar bl a emot de första förslagen från Peter Egardts utredning om den framtida utrikestjänsten.

Men sedan bär det på onsdag av till Washington som inledning på nästan en vecka i USA. Förutom samtal och diskussioner i Washington mot slutet av denna vecka blir det den viktiga inledningen på den s k översynskonferensen om fördraget om icke-spridning av kärnvapen i New York i början på den kommande veckan.

Så det gäller att njuta av dagens cykeltur i den svenska våren – sedan bär det iväg…

22 Responses to Iväg för veckan

 1. maukonen skriver:

  För övrigt tycker jag att du ska ringa dina kontakter i Bosnien och se till att kidnappade Vid Frank Radosh får komma hem till sin mamma!
  Det är ett klart brott mot Haagkonventionen att Vid inte har blivit återförd till sitt hemland som är Sverige från Bosnien där han hålls kvar av sin pappa och de bosniska myndigheterna.

  Barnkonventionen är ett av de viktigaste dokumenten för att ta tillvara barnens rättigheter. I konventionens artikel 11 sägs att medlemsländerna ska bekämpa att barn olovligen förs bort eller hålls kvar i ett annat land än hemlandet.

 2. vidrados skriver:

  Vem ar du? Ar du nogon betalt jurnalist som driver kampanj for sekten Saknade Barn.Det raker nu ,jag komer aldrig tilbaka i SWERIGE.Jag har aldrig varit kindapad.Du vet ingenting om mig,va vill du?Jag Vid, har varit i Kungsholmen hekte tillsamans med min pappa.JAG KOMMER ALDRIG MER DAR.Min enda fel ar att jag alskar min pappa,jag hatar den som skiver har Wyn-jones .Kan man skriva falska upgifter sa mycket som man vill.Kan saknade barn (Vids mamma och WYN-JONES SOM HAR SLAGIT MIG ORGANISERADE DEN har SEKTA) De driver umansklig kampanj pa det her bllog.Snella moderator tilat inte de.

 3. Rulle skriver:

  Har EUs utrikespolitik helt kollapsat?
  När nu militärjuntan I Thailand hotar med att fördriva folket bör väl EU kunna hota med att dumpa halva sin orena (den Franska) kärnvapenarsenal över de militära anläggningarna runt Bangkok. Abhisit Vejjajiva måste genast utlysa demokratiska nyval, utan militär inblandning, annars skall har stekas med kalsongerna på.

 4. Kachina skriver:

  ” Mellan oss utrikesministrar finns dock en betydande samsyn om vad vi vill uppnå – och om vikten av att vi visar världen att vi faktiskt också kan åstadkomma det.”

  Just det, är faktiskt väldigt viktigt.

  Bestofmankind

  Jag sade tidigt att någon utnyttjar denna pojke i egna syften, taffliga eller rent ondskefullt beräknande. Jag delar inte Carl Bildts åsikter och jag klämmer gärna till honom i en logisk debatt, men detta dubbelspel som bedrivs av krafter som inte drar sig för att utnyttja en liten pojke, för att försöka framställa utrikesministern i dålig dager, ett rent personangrepp, ställer jag inte upp på.

  Jag skulle reagera på samma sätt om någon socialdemokratisk ministerkandidat utsätts för samma typ av uselt uppträdande.

  Vi skall hålla den här typen av skumrask borta från valrörelsen, både på Internet och på gatorna. Det gör vi inte genom att ropa på moderator, utan genom att själva avslöjar bedrägeriet och bemöter dem med de verbala gifttaggarna välslipade.

 5. Visionären skriver:

  Kachina,
  vad är det du vet om dessa spam som vi andra inte vet?

  Varför adresserar du just Bestof med dina synpunkter?

  V

 6. spanaren skriver:

  Spammets källa är en svensk nätsida som
  uppmanar till att ”spamma” Carl Bildts blogg
  med ensida inlägg.

  En bosnienserbisk tidningsartikel ger en helt
  annan bild av historien……

  http://www.pressonline.rs/sr/vesti/republika_srpska/story/112556/Mali+Vid+ne+%C5%BEeli+u+%C5%A0vedsku.html

 7. Kachina skriver:

  Det jag vet är att Carl Bildt definitivt är fel medium att lösa vårdnadstvister och efter det de redovisat domstolens beslut är det de institutionella instanserna i Sverige och EU som skall kontaktas, på tjänstemannanivå.

  Det var alltså något skumt med att ta upp frågan här och kräva att Bildt skulle agera när han, de facto, är den enda som i lag är förbjuden att agera i ett enskilt ärende.

  Varför jag riktar mig till bestofmankind? Jo, jag är lite känslig för kritik från henne och kände att jag var tvungen att förklara mitt agerande när hon anklagade mig för att vara hårdhjärtad. Vi förstår varandra filosofiskt (den österländska filosofin vi har så mycket att lära av, även om vi inte förstår varandra politiskt.

  Jag är socialist och jag minns Erlander. Bestofmankinds kännedom om socialdemokratin börjar vid Palme-platån som följts av ett kraftigt sluttande plan som ingen vet var det slutar.

  Hon har mer att lära socialdemokratin genom det abstrakta tänkandet, än vad socialdemokratin har att lära henne genom det strikt logiska tänkandet.

  Ett sinne i balans är ett samtidigt till lika delar nyttjande av den abstrakta och den logiska hjärnhalvan. Ett samhälle i balans är ett samtidigt till lika delar nyttjande av den offentliga och privata sektorn.

 8. bestofmankind skriver:

  Kachina,

  Jag såg varken politiskt motiv eller personangrepp på maukonens inlägg ovan. Det enda jag känner är medkänsla för mammans vädjan. Jag har aldrig läst om fallet Vid Frank Radosh tidigare, endast i denna blog, därför sökte jag mer information om honom på google.

  Vill du läsa, känna och lyssna på en mors hjärta läs här:

  http://vidfrankradosh.wordpress.com/2010/04/20/hearing-i-riksdagen-21-april/

  Frågan fortfarande kvarstår, varför ignorerar Carl Bildt vädjan?

  Varför inte just bemöta den?

 9. spanaren skriver:

  Kachina, Bestofmankind

  Hur vet VI att inte den version som står här
  ligger närmare Vids önskemål och den reella
  verkligheten?

  http://www.pressonline.rs/sr/vesti/republika_srpska/story/112556/Mali+Vid+ne+%C5%BEeli+u+%C5%A0vedsku.html

 10. krikon skriver:

  Here we go again!

  Vi, här i Turkiet, får förbereda oss på att Turkiets islamistiska prem min Erdogan stänger Facebook precis som han har gjort med Youtube.

  http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=siblings-investigated-for-insulting-pm-in-song.-2010-04-25

 11. bestofmankind skriver:

  Och en till vädjan, en liten kampanj för Vid Frank Radosh, från en annan moder – som spanaren påstår ovan:

  http://maukonen.wordpress.com/2010/04/12/liten-kampanj-for-vid-frank-radosh/

  Som sagt, jag läste inget politiskt motiv eller smutskampanj i mödrarnas vädjan.

  Från en mor till en annan: Fortsätt kämpa!

 12. bestofmankind skriver:

  spanaren,

  Det vet vi inte. Men det är mamman som har vårdnaden i båda länder.

  Är inte juridiskt beslut som står över ”allt” annat?

 13. Kachina skriver:

  I en vårdnadstvist finns bara två sidor som i sig lämnar ömmande argument. Den tredje sidan, barnet, är det ingen som lyssnar på.

  Bosnien har sina juridiska och sociala instanser, liksom att Sverige har sina juridiska och sociala instanser. Det är genom dessa som ärendet skall dras. Att blanda in poltiken i ”kortleken” kan mycket väl försämra VID:s mammas möjligheter. Nu skall hon träffa VID och då får vi se vad som kommer ur det. Vill han följa med hem kan varken pappan eller bosniska myndigheter hindra det. Tvärtom, de är genom sitt eget domstolsbeslut skyldiga att underlätta hemtransporten.

  Men återigen, det är valår och vi har tusentals vårdnadstvister. Skall våra politiker lösa dessa? Skall en minister ta parti i en vårdnadstvist och verkställa det våra institutioner är anställda att göra?

  Att frågan kommer upp i Carl Bildts blogg med betoning på att han struntar i den enskilde människan (när han i lag är förbjuden) gör det lätt att inse att det är en politisk motståndare som utnyttjar fallet för att stämpla en bild på Bildt. Och,…..det är ni i det rödgröna blocket som är misstänkta, så ni vinner absolut ingenting på att göda spammet.

 14. spanaren skriver:

  Bestofmankind,

  Läs den bosniska artikeln allt är kanske inte
  som vi utsatta för kampanjen förleds att tro.

  Naturligtvis är det inte fel med en
  kampanj för ena sidan men själv anser jag
  i likhet med många andra att på Carl Bildts
  Blogg om utrikes/säkerhets/ekonomisk politik
  i ett globalt perspektiv har enskilda familjegräl
  ingen plats.

 15. Kachina skriver:

  Spanaren

  Vi vet inte, annat än att ett barn vill ha både sin mamma och pappa. Han vill inte välja mellan mamma och pappa. Är han med pappa när han tillfrågas, vill han vara hos pappa. Om han är med mamma när han tillfrågas, vill han vara med henne.

  Det är bara tragiskt och blandar man in politiken som Joker i leken, blir det inget bättre. Varken vi, media eller politiker skall lägga sig i vårdnadstvister. Det är upp till de juridiska och sociala instanserna att lösa frågan.

  Gud vare tack och lov att jag inte sitter i den positionen att jag måste fatta ett beslut.

 16. tsolin skriver:

  Jag kände från början att det var något konstigt med denna vårdndstvist och de inlägg som stått det senaste dygnet styrker mig ännu mer i denna övertygelse.

  Låt moderatorn ta bort alla inlägg om detta från och med nu. Det är ovärdigt att föra en sådan kamp på denna blogg. Detta är definitivt inte en fråga som en utrikesminister hanterar. Jag utgår från att vi inte längre behöver läsa om denna fråga på just detta ställe. Detta är uppenbart en fråga för myndigheter och möjligen advokater att hantera.

 17. vidrados skriver:

  Jag ar Vid Rados ,hor ni mig? Jag ar 13 och…. Jag har traffat Anna Frank (mamma) och forklarat till henne att jag vill aldrig ga med henne nagonstans. Fyra ar jag har sakt gang efter gang att jag vill bo bara med min pappa. Men de i Svenska socialet forfalskade mina ord lyrade Svenska domstolen. Har i Bosnien de foljer barns ratigheter och lysnar pa vad jag sager. Jag avslutat 6 7 klass har i Bosnia, i Sverige kunde jag inte ga i skolan pa grund att de inte har tillatit mig att ga i min skola. De har provat med polisen att hamta mig ifran min pappa.Nu de organiserade sekta Saknade barn och provar lura svenska folket.Ja sager att JAG SKA STANA HAR MED MIN PAPPA.

 18. Kachina skriver:

  Du skall få höra något, härifrån Sverige, som kanske kan förtydliga en ministers roll.

  Jag är delvis inblandad (en av sakägarna men inte målsägare) i ett mål som pågått flera år. Hovrättens dom kom år 2008 och skulle verkställas senast oktober samma år. Den är inte verkställd ännu.

  För drygt en månad sedan skrev jag till Beatrice Ask och frågade om det verkligen får gå till på det här sättet. Hon tackade för mitt brev och svarade att hon inte fick yttra sig överhuvudtaget i ett enskilt ärende.

  Jag förstod svaret.

  Jag förstod att ärendet låg i det ”administrativa hjulet” och när jag började undersöka systemet fann jag att det inte fanns bara en myndighet som kunde agera. Det gäller att sätta fart på rätt kugghjul i maskineriet.

 19. Visionären skriver:

  Jag är tillräckligt gammal för att också minnas Erlander. Hade socialdemokratin följt hans ”testamente” är det mycket möjigt att jag också hade röstat rött. Nu gjorde man inte det utan valde in Palme, vilket som du mycket riktigt påpekar Kachina, ledde oss in på ett sluttande plan.

  Jag har tagit konsekvenserna av detta och röstar således inte rött, trots den ”arbetargrabb” jag är. I Reinfeldt ser jag dessutom en ny Erlander, om han ges chansen att verka en mandatperiod till.

  Vad säger du Kachina?

  V

 20. Kachina skriver:

  Det är för tidigt att utnämna Reinfeldt till statsman av rang, men som du kanske märker har jag tonat ner kritiken mot Alliansen eftersom de tonat ner den republikanska ”idiotpolitiken”, något som kanske har samband med GW Bush frånfälle från världspolitiken.

  Min kritik mot Alliansen ligger nu på samma nivå som min kritik mot socialdemokratin. De är bägge slavar under Thatcher-doktrinen, en världs- och människosyn som skapats ur datasimuleringar, visserligen logiska i sin begränsade (låsta) korridor, men i total avsaknad av känsla för de subtila värden som inte går att ta på och därmed varken kan vägas eller mätas. De värdena kan man inte förbise, eftersom de är den andra hälften av den fysiska tillvaron.

  Reinfeldt har styrkan av att kunna se utanför den republikanska korridoren, men i partiet lever fortfarande de stockkonservativa, så,…..vi får se.

 21. Kachina skriver:

  Förresten, vi skall inte såga Palme jäms med fotknölarna. Det han gjorde för Sverige, gjorde han före sin tid som statsminister i och med införandet av enhetsskolan, en skola som producerat fler forskare och professorer än något annat väst-land, nu verksamma i företag och universitet över hela världen.

 22. […] är ett av exemplen. från Carl Bilds blogg Alla dessa dagar. I kommentarerna till inlägget ”Iväg för veckan” så finns det en kommentar som Vids pappa har skrivit i Vids […]

%d bloggare gillar detta: