Estland till Euron

STOCKHOLM: Besöket i Tallinn gav självfallet möjlighet att titta lite närmare också på landets ekonomiska utveckling och dess framtidsutsikter i detta avseende.

Den globala krisen slog som bekant hårt inte minst mot de baltiska staterna efter deras mycket snabba tillväxt under det senaste årtiondet. Förra året minskade BNP i Estland med ca 14 % – en bit mindre än såväl Lettland som Litauen, men ändå betydande.

Men nu kommer tillväxten tillbaka i takt med att exporten återhämtar sig snabbt. I år räknar man med tillväxt på 1,5 % och nästa år sannolikt över 4 %.

Det som är mest imponerande är dock hur man skött sina offentliga affärer och därmed starkt bidragit till den allmänna trovärdigheten för landets ekonomiska utveckling.

Förra årets budgetunderskott anges nu av Eurostat till 1,7 % av BNP, vilket är tredje lägsta i EU efter Sverige och Luxembourg. Och den offentliga skuldsättningen är utomordentligt låga 7,2 % av BNP att jämföra med snittet i de 27 medlemsländerna på över 73 %.

Utvecklingen har inneburit att den estniska ekonomin har utvecklats från en situation där BNP per capita i mitten av 1990-talet var ca 35 % av snittet i dagens EU till att i dag ligga kring 67 % av detta snitt. I det dominerande Tallinn-området är siffrorna självfallet en bra bit högre.

Valutakursen har hållits stabil ända sedan början av 1990-talet, och det är mot bakgrund såväl av detta som av de siffror man nu visar upp som Estland har som ambition att införa Euron från och med nästa år.

Mer formell utvärdering kommer under den kommande månaden och mer formellt beslut kommer med all sannolikhjet att fattas av Europeiska Rådet i maj.

Det är bara att gratulera!

8 Responses to Estland till Euron

 1. Visionären skriver:

  Det är väl i sammanhanget på sin plats att även gratulera Anders Borg och den svenska regeringen, som i den värsta krisen sedan andra världskriget lyckas hålla budgetunderskottet lägst av alla EU-länder, trots att vi är ett extremt exportberoende land. Och trots att kommun- och landstingssektorn tilldelades tio friska miljarder för att hålla välfärdens kärna intakt. Och trots att de flesta låg- och medelinkomsttagare erhållit omkring en månadslön i skattelättnader.

  Ställd inför Eurostats senaste statistik torde Östros slita sitt hår om han haft ngt.

  V

 2. vidrados skriver:

  Hej Carl Bildt, det ar jag som ar Vid Rados. Igar traffade jag min mamma och jag har sagt till henne att min pappa inte kidnappade mig och det ar sakert att jag stannar i Trebinje med min pappa. Jag hoppas att alla dessa hamska maniskor som ljuger till er om mig och min pappa ska sluta nu. Det ar konstigt att maniskor som inte kanner mig och inte vet nagoting om mig ljuger och fragar om nagonting som jag vill inte. Om ni varkligen vill hjalpa mig sa lysna pa vad sager jag. VID

 3. leonardo34 skriver:

  Vidrados m fl. Det är hög tid nu att sluta med att föra privata släktfejder på Carl Bildt´s blogg. Det är nog nu!

 4. The Golani Snowman skriver:

  Efter att just ha läst hur Iran ska sälja olja till Zimbabwe mot att få mer Uranmalm därifrån att skapa kärnvapen av (Googla på Iran Zimbabwe uranium) , sökte jag efter Iran i denna bloggen – speciellt efter det att Sverige blev ordförande i EU i somras, men hittar inte ett enda ord som visar att EU eller Bildt tar på allvar att Iran försöker skapa det första atomvärldskriget, och definitivt inte att det är ett existentiellt hot mot en medlemsstat i FN. Någon speciell anledning eller har det att göra med hur strutsar uppför sej när de ser en massa sand?

 5. vidrados skriver:

  leonardo34 Du har absolut rat.Jag ber om ursakt,men de har varit valdsama mot mig, jag har varit inlast i en rum en hel manad,de pratar hemsk dalig om min pappa,och nu de ljuger,folket som inte kaner mig.FORLAT MIG.

 6. janisvikmanis skriver:

  Till Vidrados

  Men Vid, då! Bildt är i Luxemburg nu, läste jag sist. Han har inte tid med Dig. Fattar Du inte det?? Gå på hans sekreterare istället. Skapa mailinglista. Namninsamling. Leta reda på meningsfränder. Du måste ha hjälp att lära Dig stava svenska också. Röda Korset, Rädda Barnen och andra. Sök tills Du får hjälp.

  Ja, ja. Jag håller med Dig. Det är förskräckligt det som händer Dig.

 7. janisvikmanis skriver:

  Till Golani Snowman

  Vill inte SvD eller någon annan dagstidning hänga på den infon om Zimbabwe och Iran? Vilka föreningar behandlar Mugabes vanstyre? Human Rights Watch?

 8. janisvikmanis skriver:

  Euron är enligt sin natur skapad för Benelux. De hade ett fasligt månglande med mynt innan. På en eftermiddag hade man med cykel åkt genom tre länder. Tre plånböcker. Buuu! Vilket tjat de hade.

  Men Sverige har inte direkt nytta av Euro-mynt och sedlar. Det är inte så stor fysisk trafik över från Sverige till länder där Euro månglas. Kanske Finland då. Men det kan man stå ut med. Kolla hur man bygger motorvägar i Sverige. Omköringsfil, avsmalning. Omkörningsfil och avsmalning. Folk från andra EU-länder med euro är välkomna. Men det är inte livlig trafik.

  Det skulle vara en helt onödig omställning. Isses! Vad med myntmaskiner det skulle behöva bytas! Och utan riktig fördel.

  Estland har inte nytta av mynten heller. Även om de har mindre mängd myntapparater att byta ut än Sverige. Estland behöver hjälp med ”rättvis handel” med Ryssland. Samma med Lettland.

  EU tvingade Lettland att stänga sin enda sockerfabrik. Den gav många jobb på landsbygden. Fransmännen skulle ha mer. Löjligt! Vad skall EU nu göra? Skicka hjälpsändningar till alla arbetslösa och i sin olycka alkoholiserade?

  Så länge Lettland (och i viss mån Estland) kravlar sig efter råsopan och smällen efter Swedbank, SEB och Nordea…så länge uteblir återbetalning. Lettlands regering stramar åt och ungdomar och företagsamt folk drar till Irland, England och hit för att tjäna de pengar som är omöjliga att tjäna hemma. ”Strama åt ni i regeringen. Vi lämnar Lettland!, säger folk. Ryan Air har fulla plan envägs bort från Lettland.
  :-/
  Swedbank får se sig i stjärnorna efter sina taffligt utlånade pengar.

  Lettland behöver hjälp med Ryssland. Spottkoppen, ni vet, som Ryssland tycks sig behöva. Estland och Lettland är Rysslands spottkopp. Förmå Kreml lugna ned sig. Kremls folk drar sig inte för att göra ett Tjetjenien eller Georgien av det hela.

  Bildt borde träffas med de verkliga ledarna för dylika handlingar. Grå eminenser i Kreml. Trevligt, trevligt, för visso. Att träffa Jeltsins vänner i Talllinn.

  Det finns inte ens en motorväg mellan S:t Petersburg och Moskva! Det är bara kring Moskva och lite kring S:t Petersburg som någon ekonomisk utveckling är att räkna med. Övriga landet är kaos. Kolla direkt över EU-gränsen till Ryssland, hur de har det ställt.

  För övrigt samma företag som byggde EU:s gräns mot Ryssland, som byggde muren i Israel. Då var det ingen som skrek. Men de där ”uslingarna” judarna skall inte få värja sig mot självmordsbombare! Schyst värre!

%d bloggare gillar detta: