Fest med förankring

TALLINN: Sen kväll efter intensiv dag av diskussioner och överläggningar i de mest skiftande former.

Men efter konsert och mottagning med Nato-kretsens samlade utrikesministrar var det för min del tid för 50-årsfest med Mart Laar – två gånger premiärminister, redan reformlegend och synnerligen nära vän sedan de dramatiska och viktiga åren i början av 1990-talet.

Förutom sedvanlig fest firades kvällen med ett litet miniseminarium där Mart Laar, Boris Nemtsov från Ryssland och jag under ledning av Edward Lucas från The Economist ställdes inför frågan om det var någonting av det vi på olika sätt var engagerade i för två decennier sedan i den gigantiska europeiska omvandlingen som vi borde ha gjort bättre.

En s k god fråga.

Mart berättade om sin utbildning i 1980-talets begynnande sovjetiska sönderfall. Men de gamla kamrater han träffat tidigare på dagen var i alla fall eniga om att ingen av dem under sin sovjetiska universitetstid tillsammans med Mart i sina vildaste fantasier skulle ha kunnat föreställa sig att han skulle fira sim 50-årsdag parallellt med att Nato:s utrikesministrar möttes i Tallinn.

Det som hänt under dessa decennier ligger utanför gränsen för det som då ens var möjligt att fantasiera om – det glömmer vi alldeles för lätt.

Kunde vi gjort det bättre?

Knappast. Historiskt är imperiers sammanbrott så gott som alltid förknippade med våld, konflikter och krig.

Och så kunde det mycket lätt ha gått här också. I vissa avseenden var potentialen för våld och elände under dessa år större i Baltikum än t o m på Balkan.

Men det var en närmast mirakulös kombination av omständigheter som producerade ett närmast mirakulöst resultat – och Mart Laar skulle kunna beskrivas som en av dessa historiska omständigheter.

En annan var tveklöst Boris Yeltsin och de ryska demokrater han kom att samla omkring sig.

Boris Nemtsov stod vid den berömda stridsvagnen som vi alla satt bilderna av Yeltsin på under de för hela Europa så avgörande dagarna i Moskva i augusti 1991.

Så det blev en timme eller så av historiska återblickar innan festen blev som fester skall bli.

Men att det fanns anledning att festa rådde det sannerligen ingen tvekan om.

9 Responses to Fest med förankring

 1. maukonen skriver:

  För övrigt tycker jag att du ska ringa dina kontakter i Bosnien och se till att kidnappade Vid Frank Radosh får komma hem till sin mamma!
  Det är ett klart brott mot Haagkonventionen att Vid inte har blivit återförd till sitt hemland som är Sverige från Bosnien där han hålls kvar av sin pappa och de bosniska myndigheterna.

  Barnkonventionen är ett av de viktigaste dokumenten för att ta tillvara barnens rättigheter. I konventionens artikel 11 sägs att medlemsländerna ska bekämpa att barn olovligen förs bort eller hålls kvar i ett annat land än hemlandet.

 2. metusalem skriver:

  Droppen som urholkar stenen brukar man prata om med viss rätt. Vad gäller kommentarer på denna blogg om pojken Vid så har droppandet för länge sedan passerat det orimligas gräns.

  Får vi be bloggens moderator att sätta stopp. Vi kan ärendet, och många nog har påpekat att en utrikesminister inte kan detaljstyra i detta fall. Spam är givetvis rätt beteckning på de texter som klistras in utan någon syftning att kommentera CB texter.

 3. leonardo34 skriver:

  Nu räcker det med alla upprepningar betr Vid Frank Radosh. Jag är helt övertygad om att Carl Bildt är läskunnig och att han för länge sedan uppfattat vad det handlar om. Det är nog nu!

 4. stig2entreprenoren skriver:

  Intressant historisk omsvängning i öster.
  Sovjetimperiet gick i konkurs ekonomiskt, etiskt, miljömässigt, you name it men visst var det väl Gorbatjov som lotsade fram en fredlig konvulsion mha glasnost och perestrojka? Elegant jobb i en svår tid.
  Juan Carlos som lotsade Spanien till demokrati utan blodspillan var väl också en elegant vändning?
  Irak har varit betydligt ”slaskigare”.
  Undrar hur det kommer att bli i Saudi Arabien?
  Kan Kina klara en ”konvertering”?
  Kanske är Volvo-affären med Geely en sådan framtida ”murbräcka” som på sikt kommer att vända skinnet på det kinesiska garnityret? ”Göteborgare omvänder hela Kina på 8 år” (rubrik som vi vill se)!

 5. spanaren skriver:

  Det är kanske på plats att påpeka att historien
  inte tog slut 1989/1991 även om många tror det…

  Nemtsov tillsammans med den bortgångne Gajdar
  tillhör idag Rysslands mest hatade personer
  pga utvecklingen under Jeltsin som var katastrofal
  för Ryssland och ryssarna men givetvis till fördel
  för USA som DÅ kunde agera som den enda supermakten.
  Nemtsov torde inte ha något som helst inflytande
  i dagens Ryssland där de ”västdemokratiska”
  partierna inte ens fick totalt 5% i senaste valet.
  Varför talar inte Bildt med ryska politiker som
  har något inflytande och plats i duman istället?

  Nu är det andra tider…….

  De polsk/ryska förbindelserna har påtagligt
  förbättrats efter flygolyckan i Smolensk.
  Det blir inga amerikanska ABM-missiler i Polen.

  Ukraina torde vara förlorat för Västmakterna
  efter den sk orangea ”revolutionens” misslyckande.

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/rysk-flotta-blir-kvar-pa-krim_4609851.svd

  I EU-valet i Lettland vann de ryssvänliga
  partierna stora framgångar. Kanske är det
  många i Baltikum som frågar sig om bytet av
  union och huvudstad från Moskva till Bryssel
  var i alla stycken av godo för folkmajoriteten…..
  Tänk om baltstaterna får sina Yanukovych –
  vad händer då?

 6. janisvikmanis skriver:

  Till Spanaren och alla övriga.

  Man ser inte skogen för bara träd. Det är dessvärre taffliga/giriga lettiska politiker/tjänstemän som kvaddat framtiden för sitt eget folk. Nu haltar alltihopa. Som betraktare utan kunskap i lettiska ser man inte sådant. Jag talar lettiska, är tolk/översättare och ser mer än jag tycker är trevligt. Min hobby är att styra hjälpsändningar från olika svenska kyrkliga organisationer. Nytt delikat problem uppstår när sjukhus läggs ned. Vem skall man ge sjukvårdsutrustning till då??

  20% av Lettlands arbetsföra befolkning är utomlands och jobbar. Där får de betalt…och så skickar de pengarna hem. Statsanställda (polis och rättsväsende också!) har fått sin lön HALVERAD till följd av svenska bankers aningslöshet. Gör om sådant konststycke! Tror ni rättsvårdande myndigheter är pigga på att jobba? Tror ni de kanske får andra halvan av lönen av maffian för att låta vissa ”jobba ifred”?

  Skolor läggs ned och skolmaten dras in. Hej och hå!

  Jag mötte för 1 timma sedan två lettiska snickare utanför Biltema i Västerås. Jätteduktiga grabbar. Det enda felat är att man bör vara med och se till att de jobbar. Peka och leda arbetena. Annars slaknar armarna. Ränderna sitter i även övriga i samhällets. Politiker och tjänstemän.

  Samma med den hantering Bildt kunde ha av Lettland. Bli inte lurad, Carl, av den fasad som målas upp för Dig. Glutta in bakom kulissen lite istället. Du får se en skönmålad bild annars.

  Att ryssvänliga partier haft framgång i Lettland beror på att letterna flyttar utomlands. Andra tar över…som inte är kända alls för demokratiskt sinnelag. Milosovich och Hitler var folkvalda, också de. Är det ägnat att förvåna någon?

  Vad som kunde vända allt är om svenska företag etablerar sig i Lettland. Då skapas arbetstillfällen…som inte finns i dagens Lettland. Då blir folk kvar och förändrar sitt eget samhälle. Stållar tar över Lettland idag.

  Majoriteten av befattningshavarna i Lettland är för tafflliga för att kunna vända sin egen skuta. De behöver hjälp. Hjälp från Sverige.

 7. spanaren skriver:

  Janisvikmanis,

  Har med intresse läst ditt inlägg om dagens
  Lettland som bekräftade min egen bild av läget.

  Varför frågar sig ingen vad som händer om/när
  folkmajoriteten, inte bara den ryska minoriteten,
  fått nog av ”västdemokratin” som på ett sätt
  snarlikt Ryssland under Jeltsin skapat ett ekonomiskt
  nödläge för de många medborgarna.

  Om det kommer till öppna oroligheter finns ju läge för Ryssland att med stöd av Putin/Medvedevdoktrinen
  ingripa militärt för att skydda ryssar och ryska
  intressen på samma sätt som det nu talas om att
  göra i Kirgizistan.

  Om så sker går Berlin/Paris/Rom eller ens Warszawa
  i krig med Moskva för att rädda Baltstaterna eller
  blir det repris på 1939/1945?
  Är Obama redo att riskera ”återställningen” med
  Ryssland i ett globalt perspektiv för Baltikum?

  Är Östersjön nu verkligen ”Fredens Hav” eller har
  inget förändrats i jämförelse med de förgångna
  fyra seklerna?

  Sverige kan inte hjälpa någon efter avskaffandet
  av den svenska Krigsmakten och torde i ett värsta
  fall scenario ligga mycket lågt för att inte
  reta ”Björnen” och kanske röna samma öde som
  Georgien – den förväntade hjälpen kom inte….

  Vad gäller ekonomiskt stöd överlåter jag till
  någon annan intresserad att skriva om.

 8. mrmhalland01 skriver:

  När man läser inläggen från Er som uppenbarligen är väldigt insatta i situationen i våra östra grannländer dyker en fråga upp : Har Carl Bildt med sig någon sakkunning när han gör dessa besök ?

  Hur allmänbildad han än är så är det ju omöjligt för någon att ha detaljkännedom om alle de stater han besöker med så korta mellanrum.

  Han borde ha med sig en samhällsvetare som specialiserat sig på det land han ska besöka (gärna med ursprung från landet) som kan ge tydliga fakta och olika personers olika resonemang i aktuella frågor.

  Därigenom skulle det bli lättare att ställa rätt frågor och tolka svaren tror jag.

 9. karrman skriver:

  Intressant att läsa om Estland.

  Problemet är som jag ser det att de tillämpar en intern devalveringspolitik ( dvs. ökad konkurrenskraft genom lönesänkningar). Ungefär som om Sverige under 1990-tals krisen skulle hållit fast vid fasta växelkursen och genomfört massiva lönesänkningar (intern devalvering). Detta skulle aldrig varit möjligt att genomföra i Sverige, men balterna sa till förvånade representanter från IMF att de inte behövde devalvera valutan som IMF föreslog utan kunde hantera det hela internt. Det är uppenbart en stor politisk risk de tar som omvärlden ska vara medveten om och vara beredd att hjälpa dem vid behov.

  Orsaken är att de vill visa att de är mogna för en EMU anslutning. Därför kritiskt att de nu fått ett positivt besked från EU om detta.

%d bloggare gillar detta: