Viktigt val på Cypern

STOCKHOLM: Denna söndag är det val på den turkiska delen av Cypern, och utgången av det valet kan komma att bli av mycket stor betydelse.

Tyvärr har förhandlingarna mellan president Christofias och den turkcypriotiske ledaren Talat dragit ut på tiden på ett sätt som knappast var nödvändigt. En fredsuppgörelse borde ha varit möjlig tidigare.

Nu utmanas Talat bland turkcyprioterna av de som är mindre intresserade av den balanserade uppgörelse som är möjlig, och konsekvenserna om de vinner gehör kan mycket väl bli att förhandlingarna – trots den turkiska regeringens tydliga stöd för en fredsuppgörelse – rinner ut i sanden.

Och det kan i sin tur få en rad andra allvarliga konsekvenser.

3 Responses to Viktigt val på Cypern

 1. claudius49 skriver:

  Nu vet vi hur valet slutade – och det pekar mot ökade svårigheter för en återförening av ön.

  Det var nog ett misstag av EU att ge medlemsskap åt Cypern i delat skick, man borde ha väntat tills en återförening hade blivit genomförd, eller möjligen tagit in Cypern med förbehåll om att en återförening måste vara genomförd inom viss tid, vid äventyr att Cypern annars skulle lyftas ut ur Unionen.

 2. orust skriver:

  Instämmer – det var en olycka att Syd-Cypern kom med i EU. Jag undrar om det utretts varför allt gick så snett i detta ärende?

  Nu återstår väl bara för Väst att erkänna Nord-Cypern också om man inte kan kväsa Syd-Cyperns anspråk på lämpligt sätt.

  Som jag ser det är det Nord-Cypern som visat den största förhandlingsviljan och den borde honoreras på något sätt!

 3. matthu61 skriver:

  Hur slutade valet då?

%d bloggare gillar detta: