Över Östersjön?

STOCKHOLM: Denna dag hade jag önskat att det hade varit möjligt för mig att tillsammans med HM Kungen vara i Krakow i Polen på statsbegravningen där – men vulkanaskan kom dessvärre ivägen för oss på samma sätt som för många andra.

Och vulkanaskan kommer på olika sätt säkert att dominera den kommande veckan också. Osäkerheten om möjligheten till flygresor i en betydande del av Europa förblir betydande.

I slutet av veckan skall Nato:s utrikesministrar samlas till traditionellt vårmöte i Estlands huvudstad Tallinn, och i samband med detta planeras också ett möte mellan utrikesministrarna från de olika länder som medverkar i ISAF-operationen i Afghanistan.

Som vi kunde konstatera i samtalen med USA:s Hillary Clinton i Washington tidigare i veckan finns ett antal viktiga frågor i detta sammanhang som måste diskuteras.

Innan ISAF-utrikesministermötet fredag förmiddag var det min plan att medverka också på den årliga Lennart Meri-konferensen i Tallinn.

En del av bakgrunden är att jag tycker att det är viktigt att med viss regelbundenhet besöka våra baltiska grannländer – det var inte så länge sedan jag var i Vilnius, besök i Riga var rätt nyligen, men Tallinn har jag inte besökt på närmare ett år.

Hur det nu blir med detta återstår att se, men Östersjön ger ju möjlighet också till sjökommunikation.

Annars är det arbetsdagar i Stockholm som står på mitt omedelbara schema.

I regeringen i dess helhet kommer vi att ha anledning att värdera vulkankrisens olika konsekvenser.

21 Responses to Över Östersjön?

 1. louisekarstorp skriver:

  Någon som är fast i Bryssel och vill dela på hyrbil hem/vill ha betalande medresenärer???
  Gå in här:

  http://www.facebook.com/?ref=home#!/group.php?gid=115908225095835

 2. gubbstut skriver:

  Det verkar nu, som om man blir allt ivrigare att sätta planen i luften. Kan det vara så, att du Carl, nu överväger att dra ner på flygandet, så att du inte utsätter dig för de risker, det kan vara förenat med. Jag skulle nog avvakta om jag vore du och inte lita på flygbolagens tester.

 3. rymdfisken skriver:

  Lova att regeringen inte går in med en massa skattepengar i flygbranschen nu(tänker speciellt på krisdrabbade SAS). Moderaterna måste bekänna färg i denna fråga. Satsa pengarna på järnvägsnätet i stället.

 4. Bo W. Höglund skriver:

  Det är nog liksom lite svårt med transatlantiska järnvägslinjer?
  Milöfnosket har oftast lite svårt med att tänka i mer än ett led!

 5. hugocharlemange skriver:

  En fråga.

  Hur kommer det sig att varken HM Kungen eller Sveriges utrikes minister Carl Bildt inte anser att närvarandet vid begravningen i Krakow idag inte var såpass vikigt att alternativa transportmedel över östersjön övervägdes?

 6. fredad skriver:

  Undrar om utrikesministern i ngt sammanhang kommer att dryfta innehållet i boken Purgatorium med balterna. Men det blir väl i så fall inget som redovisas öppet…

 7. businessallday skriver:

  Ser att Du nämner Lennart Meri här ovan, en underbar man som var Estlands president ett antal år och förändrade landet till det bättre under dem åren jag bodde i Tallinn. Reste tillsammans med han från Helsingfors och upptäckte en man med kunskaper utöver det vanliga.

 8. maukonen skriver:

  Barnkonventionen är ett av de viktigaste dokumenten för att ta tillvara barnens rättigheter. I konventionens artikel 11 sägs att medlemsländerna ska bekämpa att barn olovligen förs bort eller hålls kvar i ett annat land än hemlandet.

  För övrigt tycker jag att du ska ringa dina kontakter i Bosnien och se till att kidnappade Vid Frank Radosh får komma hem till sin mamma!
  Det är ett klart brott mot Haagkonventionen att Vid inte har blivit återförd till sitt hemland som är Sverige från Bosnien där han hålls kvar av sin pappa och de bosniska myndigheterna.

 9. wynjones skriver:

  Barnkonventionen är ett av de viktigaste dokumenten för att ta tillvara barnens rättigheter. I konventionens artikel 11 sägs att medlemsländerna ska bekämpa att barn olovligen förs bort eller hålls kvar i ett annat land än hemlandet.

  För övrigt tycker jag att du ska ringa dina kontakter i Bosnien och se till att kidnappade Vid Frank Radosh får komma hem till sin mamma!
  Det är ett klart brott mot Haagkonventionen att Vid inte har blivit återförd till sitt hemland som är Sverige från Bosnien där han hålls kvar av sin pappa och de bosniska myndigheterna.

 10. utrat skriver:

  Är det inte dags för Estland att ratificera European Charter for Regional or Minority Languages? Varför har man inte gjort det?

 11. joakimekstrom skriver:

  Bildts kollega och vän Radoslaw Sikorski berättar om flygolyckan under en intervju med Fareed Zakaria.

  http://edition.cnn.com/video/#/video/podcasts/fareedzakaria/site/2010/04/18/gps.podcast.04.18.cnn

 12. Ingrid skriver:

  Calle!

  Nu börjar det hända saker i Bosnien! En domstol har godkänt mamma Annas ensamma vårdnad och det betyder att Vids pappa nu begår brottet egenmäktighet med barn även där. Ett telefonsamtal från dig hade kanske ordnat det hela i en handvändning nu.

  Ge Vid en chans att få flytta hem till Sverige och slippa leva kidnappad och skild från sin mamma som är den rättmätiga vårdnadshavaren!

 13. walle76 skriver:

  Håller helt med hugo däruppe: Varför prioriteras inte begravningen? Så långt är det inte till Polen… Skriver om det här: http://valfarden.blogspot.com/2010/04/oprofessionellt-och-klent-gjort-ers.html

 14. karrman skriver:

  Det väsentliga är att polackerna genomför en gemensam manifestation. Det fungerar som en politisk enande faktor i Polen.

  Det utrikespolitiska väsentliga faktorn är att Ryssland agerat på ett mycket bra sätt. Både i samband med olyckan och i samband med begravningen.

  Det svenska agerandet bedöms utifrån att de skickar signalen att kungen och utrikesministern tänkt delta men pga vulkankrisen blivit förhindrade.
  I praktiken skickar det samma signal till det polska folket som en fysisk närvaro skulle gjort.

 15. Pravo skriver:

  Jag håller också med Hugo ovan och passar på att citera Tjeckiens president Klaus (som reste till begravningen i Wawel med bil och tåg):

  ”Att ingen från Bryssel dykt upp är oförsvarligt. Vi ser nu att alla stora ord om Europeisk enighet inte är annat än clichéer. Det är förståeligt att Kanadas och Australiens representanter inte kunde resa hit. Men det är oförlåtligt att Europeiska ledare och representanter från Bryssel valt att inte närvara vid begravningen.”

 16. bestofmankind skriver:

  Även om allting på jorden handlar om prioriteringar är det heder åt Carl Bildt som beklagade sin frånvaro på begravningen, när ingen hög representant tog mycket av sin tid att närvara.

  Som vanligt är statsminister Reinfeldt tyst om saken. Carl Bildt fick ursäkta sig å regeringsvägnar.

  Uppenbarligen ingen alternativ planering från regeringens sida när det blev vulkankris – så som alla andra kriser. Mycket bekvämare att skylla på kriser – finanskris som vulkankris.

 17. bestofmankind skriver:

  Även om allting skall vara….Även om nästan allting

 18. mrmhalland01 skriver:

  En kris är ju per definition en situation där inte agendan kan följas.

  En statsminister har i första hand att följa, överblicka och försöka hjälpa Svenska medborgare som är drabbade av krisen.

  Att statschefen inte med hjälp av tåg/båt tog sig dit är för mig en gåta, men, kanske är det så att kungen måste vara hemma och hålla sig informerad enl. författningen ?
  Någon som vet ?

 19. spanaren skriver:

  Den för den geopolitiska utvecklingen i vårt
  närområde viktigaste händelsen är kanske inte
  att USAs presidentens frånvaro utan att ryske presidenten Medvedev med ett ryskt
  militärflygplan trots askhotet flög till Krakow
  och därmed ökade möjligheten att förbättra de
  polsk-ryska förbindelserna.

  Ryssland ser kanske en möjlighet att ytterligare
  splittra EU/NATO om/när Warszawa ansluter till
  en möjlig framtida axel Moskva-Warszawa-Berlin-
  Paris-Rom med anglosaxarna väst om Brest (Frankrike).

  http://en.rian.ru/russia/20100418/158636466.html

 20. bestofmankind skriver:

  Nåja, min så kallade ”vulkankris” är inte i den uppfattningen att statsministern borde vara ”hemma” i Sverige.

  Men han valde att vara en partiordförande i lördags och ledde Moderaternas rikskonferens i Göteborg. Han kunde ha tagit bilen och med sina livvakter och chaufför köra non-stop (i omväxling) till Krakow. Hur långt är det där? Ca 200 mil? Det är ingenting.

  Men som min son säger ibland….ORKA!

 21. bestofmankind skriver:

  uppfattningen skall förstås vara….omfattningen

%d bloggare gillar detta: