Blickar mot Bishkek

JALTA: En lite mulen morgon vid Svarta Havets kust. Men skönheten i denna krimhalvöns södra kust går inte att ta fel på ens i detta väder.

Här byggde det tsaristiska Rysslands förnämsta familjer sina sommarpalats – och den sovjetiska statens högsta nomenklatura fortsatte på samma sätt.

Inte långt härifrån ligger i Foros den berömda anläggning som byggdes för dess siste representant Michael Gorbachov.

Men nu är det annorlunda. Ukraina är ett självständigt och demokratiskt land. Familjer strömmar in och ut genom hotellet. Turismen utgör en av Krims allra främsta och viktigaste inkomstkällor.

I mån av möjlighet försöker vi att följa utvecklingen i Kirgizistan.Vi har gått igenom de konkreta svenska intressen som kan finnas i landet liksom svenska medborgare.

Situationen fortsätter att vara osäker. EU:s sändebud Pierre Morel liksom FN:s Jan Kubis bör vara på plats i dag och kunna ge oss en lite bättre bild av den faktiska situationen.

Regeringsskiften bör ske med demokratiska val, och det rimliga vore att vi nu gav landet hjälp med en demokratisk process som kan ge det en legitim regering. Det borde ligga i allas intresse.

Vi får se vilka bidrag FN, OSCE and EU nu kan göra för att stabilisera situationen och öppna för en mer demokratisk utveckling.

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: