Viktigt steg för försoning

VID MEDELHAVET: Det var mycket viktigt steg mot försoning att det serbiska parlamentet i natt kunde fatta beslut om en resolution som fördömer det som hände i Srebrenica i juli 1995.

Den serbiska statsledningen under president Boris Tadic har varit tydlig i sina fördömanden under lång tid, men när nu en majoritet av det serbiska parlamentets ledamöter ställer sig bakom detta får det större förankring i det serbiska samhället i dess helhet.

Parlamentsbeslutet refererar till den dom som fällts av Internationella Domstolen i Haag, och i vilken det som hände klassificeras som folkmord.

Det man nu vill är att andra parlament i andra länder i regionen fattar motsvarande beslut om de brott som man anser begåtts mot serber i dessa olika länder.

Srebrenica ligger ett och ett halvt decennium tillbaka i tiden men är fortfarande i högsta grad levande, inte minst därför att den general Radko Mladic som med alla rimliga mått mätt måste anses ansvarig för folkmordet där fortfarande befinner sig på fri fot.

Att Serbien fortsätter sitt goda samarbete med FN-tribunalen ICTY för att få honom ställd inför rätta får mot denna bakgrund ökad betydelse.

30 Responses to Viktigt steg för försoning

 1. Kachina skriver:

  Försoning

  Ordet betecknar en genuin återvunnen samhörighet, inte bara att bråket upphör. Man förpassar händelsen till historien och börjar gemensamt uppleva nutiden och framtiden.

 2. perfro skriver:

  Serbien har länge gjort allt för att skydda de huvudansvariga att stallars inför rätta i Haaf.

  Parlamentets beslut, som togs efter lång debatt och slutade i oenighet, var dock ett framsteg i en fösoningsprocess.

  Däremot hade man inte tillräckligt civilkurage för att acceptera att ett folkmord hade begåtts, vilket är obestridligt

  Försoningsprocessen i regionen ska också innebära att andra folk tar på sig sin ”skuldbörda”.
  Det är knappast troligt. Det är inte heller motiverat.

  Vad Serbien nu gör är också att försöka komma in i EU.

  Vad som nu händer på Balkan visar också på ett tidsperspektiv.

  Åtskilliga folkmord har begåtts utan att t ex den svenska riksdagen brännmärkt dem via partipolitiskt betingande beslut.

  Ska man inte fördömma Ryssland för Gulagarkipilagen?

 3. sverb skriver:

  Man kan påpeka att försonings processen har redan påbörjat. Med att citera en inlägg av en Bosnier som är bosatt i Sandzak (område i Serbien med högsta täthet av Bosnier).

  ”Ko bi rekao pre 15 godina da ce se ovako razmisljati i raditi u Srbiji? U svakom slucaju niko nije mogao ni da sluti da ce doci do ovolikih demokratskih promena.

  Bosnjak sam iz Sandzaka koji se ponosi sto je Drzavljanin Srbije.

  Znam da Narod Srbije nije krivni za kakve zlocine krivi su koljaci tadasnjeg rezima i Mladicevo-Karadziceva banda ali ne negiram da je bilo i zlocina pocinjeni sa Bosnjacke strane ali bilo kako bilo zlo se pre zaboravlja od dobra treba pruziti ruku pomirenja in prijateljstva. ”

  Från http://rts.rs/page/stories/sr/story/9/Srbija/599011/Usvojena+Deklaracija+o+Srebrenici.html

  Översatt:
  ”Vem kunde tro för 15 år sedan på att sättet att tänka och arbeta i Serbien kommer att förändras så? I varje fall kunde ingen kunnat ana så störa demokratiska förändringar.

  Jag är Bosnier från Sandjak, som är stolt över att vara medborgare i Serbien.

  Jag vet att människorna i Serbien inte bär skulden för vissa brott, de skyldiga till mördande är regim Karadzic-Mladic-banditer, men förnekar inte att det fanns brott som begåtts av bosnier, men hur som,man ska glömma det dåliga och räcka vänskaplig försonings hand till varandra. ”

  ==========================

  Med tanke på att just denna område i Serbien har haft en stor misstro mot Belgrad tidigare kan man inte önska en bättre utveckling. Serbien och Serber är tvungna att ändra på sin attityd gentemot minoritetsgrupper, minst muslimska sådana för att visa att en samlevnad är möjligt och inte som under förgångna perioden att bara leva jämte varandra. Det är det som är skillnad mellan en bra äktenskap och en skilsmässa.

  Regeringen i Belgrad verkar vara medveten att någon snabb reaktion från grannländer i form av att dom kommer fördöma egna brott inte kommer snabbt, men man skapar ju inre fred i den multietniska samhället som Serbien är.

 4. sydsvenskeurope skriver:

  Fördömandet är lika viktigt internt i Serbien som externt för länderna i ex-YU.
  Vi skall inte här starta en diskussion om vem som gjort vad osv MEN jag bedömer att liknande uttalanden snart kommer från andra huvudstäder i det som en gång utgjorde Jugoslavien. Folk är evinnerligt trötta på att titta i backspegeln, man vill nu köra framåt och helst med goda medtrafikanter på vägen. Kroatiens nye ledare verkar ju också mer inriktad på samförstånd och samarbete än tidigare. Förhoppningsvis är det åter dags för ex-jugoslaverna att känna sig som en del av den europeiska familjen. Det är nu lika naturligt för en Belgradbo att åka till Budapest och Wien som för en stockholmare att åka till Helsingfors eller Köpenhamn. Detta bådar gott för framtiden! Glad Påsk till alla läsare!

 5. swedeneurope skriver:

  Så Bildt kämpar med näbbar och klor mot ett fördömande av Turkiets folkmord på sina kristna minoriteter (till den mån att han öppet deklarerar att han kommer att strunta i demokratiskt fattade beslut) men tycker samtidigt att det här är viktigt? Procentuellt sätt var ju andelen armenier, syrianer, kaldeer m.fl. som mördades i Turkiet betydligt, betydligt, betydligt högre.

 6. sverb skriver:

  @swedeneurope

  Är ju väl lite skillnad för vad som hänt för 100 år sen mot detta som är ett öppet sår på Balkan. Man kan säga att med kännedom hur Balkans folk är, så är det först nu som begravniksprocessen är i inledning av sin avslutnings fas.

 7. babijar skriver:

  För svagt och för sent.
  När en kraftig majoritet i parlamentet fördömer och kallar det folkmord utan omsvep, då kan man börja lägga det bakom sig.

  Förstår inte hur Bildt kan välkomna den ena och förkasta det andra. Srebrenica kontra armeniska folkmordet. Lite logik kan man väl förvänta sig av en utrikesminister?

 8. mrmhalland01 skriver:

  sverb:

  Kan man inte sin historia kan man inte heller undvika liknande misstag i framtiden.

  100 eller 10-15 år har inte så stor betydelse.
  Förmodligen har alla dessa regioner förändrats mer de senaste 15 åren än vad som skedde de föregående 100 åren.

  Självklart skall ALLA folkmord upp till ytan och fördömas.
  Endast så kan vi förhindra nya.

 9. sverb skriver:

  ”Förstår inte hur Bildt kan välkomna den ena och förkasta det andra. Srebrenica kontra armeniska folkmordet. Lite logik kan man väl förvänta sig av en utrikesminister?”
  babijar

  Nja.. klart finns det logik och all logik har olika logiska nivåer. Sällan att dom är kompatibla med varandra utan yttre hjälp i form av interface.
  Det kanske är därför Carl är utrikesminister och du eller jag???

  På tal om att det är för sent och för svagt, tja.. om nu si så där, 8000 serber tar livet av sig för att tillfredsställa alla missnöjda, skulle detta räcka till för att vissa ska vara nöjda?

  ========================

  Detta är det absolut bästa dagens Serbien har att erbjuda och är mer än grannländer gört (ca:35.000 Serber dödades med).

 10. sverb skriver:

  @mrmhalland01

  Om man tar och jämför dessa 2 händelse som många vill ställa i samma linje, från dagens ljus sätt, så finns det 2 störa skillnader:

  Dagens Turkar och deras regering har ingen ansvar för detta som hänt. Knappast troligt att någon av beslutsfattarna eller dom som varit med i slakteriet finns som en aktiv figur i dagens turkiska samhälle.

  Så är det INTE i Serbien och Balkan överhuvudtaget.
  Där finns det förklädda politiska figurer som har haft ett moraliska ansvar och kunnat ingripa (SRS är ju i regerings alliansen- detta är Milosevics stamparti.)
  Utan dom och deras röster skulle denna deklaration varit vara ett tanke och inte verklighet.
  Ett parti som bytt kurs, och som försöker efterlikna dagens Socialdemokrater i Sverige.
  Lite svårt med en stämpel från förflutet utan att man tar steg i rätt riktning.

  Balkan är väldig konservativ när det gäller att ändra på gamla vanor, lika så med ovanor. Med tanke på detta, så har det hänt mycket positivt under dom senaste åren sen Tadic kom upp till President posten.

  Som man säger 3T= Things Take Time

 11. babijar skriver:

  sverb
  Hur skulle något bli bättre om 8000 serber tar livet av sig? Det är inte ”hämnd” som efterlyses utan ett tecken på att det serbiska folket inte har det minsta tanke på krig och folkmord framgent.
  Jag som svensk fördömer utan några förbehåll sveriges fega handlande under 2:a världskriget. Tyska soldaters transport genom landet, baltutlämningen osv.
  Jag var inte inblandad i det, men känner ändå en viss skuld pga. av min etnicitet.
  Jag ser fram emot riksdagens fördömande av historiens folkmord genom tiderna. Stalins övergrepp, Kmerernas utrotningar, Wounded knee, osv.
  För visst måsta alla folkmord behandlas lika? Eller hur riksdagen?
  Sverige är ju millimeterrättvisans land.

 12. swedeneurope skriver:

  Bildt: Kom igen med aprilskämt nu. Dra inte något med att du krävt att Erdogan ska stå upp för mänskliga rättigheter, för det skulle ingen tro på. Ta något mer realistiskt, som att du såg en blå gris flyga förbi ditt kontorsfönster.

 13. swedeneurope skriver:

  Sverb:
  Dagens turkiska regering och folk (med väldigt få undantag) försvarar fortfarande det som hänt och hyllar de som gjort det. Erdogans reaktion på folkmordet säger väl allt. Jämför med Tyskland – skulle Merkel bli aggressiv och kalla hem ambassadörer om någon påpekade att Tyskland begått folkmord under andra världskriget? Skulle inte tro det.

 14. bloggosapiens skriver:

  Srebrenica är det mest outredda brottet i hela Europa efter andra världskriget. Den officiella föreställningen vilar på ett erkännande från en bosnienkroat (Drazen Erdemovic), som fått 4 års fängelse för ”120 mord” (som han ska ha ”erkänt”) och på en dom mot general Radislav Krstic där processen huvudsakligen handlat om generalen hade ansvar för området vid den aktuella tidpunkten. Med andra ord fanns det inte någon utredning som fallet av det här formatet kräver.
  Till saken hör att domstolen hade en mycket bristande logik som ofta fylldes med antaganden i stället på fakta. Det mest uppenbara exempel på detta är när tribunalen utifrån en ”BEDÖMNING om att det bör finnas 2028 kroppar i de exumerade gravarna” kommer till ANTAGANDET om att ”det finns ganska mycket mer än 7000 offer”. Se mer på http://balkanpuls.se/forskare-folkmordsdomen-mot-krstic-hansynslos-bluff/
  ”Folkmord” i ett fall där kvinnor, barn och gamla överfördes till säkerhet av ”folkomördarna”, och där muslimska sårade soldater vårdades av ”folkmördarna” vittnar om vilka dogmatiska tider vi lever i, vad Haagtribunalen är för slags institution och om domarnas intellektuella integritet och hederlighet. Den offentliga sanningens svaghet är direkt proportionell till styrkan hos kraven och påtryckningar om att den ska fastslås genom olika politiska dokument så att ”sanningen” cementeras.

 15. bloggosapiens skriver:

  Och nu återstår det väl bara att de andra parterna börjar ransaka sig och ber om ursäkt.
  Kroatien:
  -för sin ensidiga, våldsamma och olagliga utbrytning från Jugoslavien som lett till
  -för att ha fullbordat det RIKTIGA folkmord som utförts av kroatiska nazister under andra världskriget. Franjo Tudjman hävdade kontinuitet med den nazistiska Oberoende Staten Kroatien (den var lika ”oberoende” som dagens Kroatien). När ska någon kroat be om ursäkt serberna för lidanden i det ökända koncentrationslägret Jasenovac där det enligt Yad Cashem-centrer mördades 600 000 människor, varav en halv miljon serber (att notera är att nazistiska SS-officerare protesterat hos Himmler mot grymheten i Jasenovac!)
  -för att ”artisten” Marko Parkovic Thompson helt öppet hyllar Oberoende Kroatien på landets torg, fotbollsarenor…
  – Kroatien firar ”Blixt” och ”Storm” som de – enligt haagtribunalens nyuppställda standarder – otvetydigt folkmordiska operation (där man mördade även civila barn och kvinnor! och fördrev över 250 000 serber) helt öppet utan något förbehåll, skam eller några som helst protester från det ”internationella samfundet”. Är det så man åstadkommer ”försoningen på Balkan”???
  Bosnienmuslimerna måste be om ursäkt till både serber och kroater i Bosnien
  – För att deras ledare, Alija Izetbegovic öppet förklarade sig vara beredd ”att offra freden för självständighetens skull” och att han ensidigt och olagligt genomförde en utbrytning från Jugoslavien. Dumme Izetbegovic trodde att amerikanarna skulle hjälpa honom att uppnå en muslimdominerad stat i Bosnin-Hercegovina, och detta har kostat hans eget folk mest, men även de två andra.
  – För alla koncentrationsläger i (det multi-multi -multi)Sarajevo där tusentals serber hölls och torterades.
  – för alla massakrerade serber i trakterna kring Srebrenica som Naser Oric och hans blodtörstiga jihhadkrigare utförde skyddade av FN-soldaterna i den så kallade säkra och demilitariserade zonen Srebrenica.
  Det är klart att de aldrig kommer att be om ursäkt för någonting för det ”internationella samfundet”, som själv har mycket att be om ursäkt för – i synnerhet för sin destruktiva politik mot Jugoslavien, för Natobombningar i Bosnien, för Natobombningar i Serbien, för sina deal med krigsförbrytare och knarksmugglare – inte säger ett ord till de om det.
  Men det finns tillräckligt många människor som har både ögon, hjärna och minne, för att detta ska kunna passera. No passaran!

 16. bloggosapiens skriver:

  Försoning innebär inte att två eller fler parter nödvändigtvis måste ha samma åsikt om det som de tvistat i utan att de TROTS MENINGSSKILJAKGTIHET väljer att blicka framåt i stället för att hela tiden gräla om det förflutna.

  Den processen kan aldrig gynnas av att bara en part TVINGAS be om ursäkt. Detta leder inte till någon försoning utan till befästande av en påtvingad statsrättslig och ekonomisk ordning på Balkan som passar den grupp av stater och privata intressen som gillar att kalla sig ”det internationella samfundet”. Det ligger i sakens natur att den ordningen kommer att övergå i kaos när makten som påtvingat den försvagas eller försvinner (alla som följer maktförhållanden i världen inser att den processen är på gång och att den accelererar).

 17. Kachina skriver:

  ”Och nu återstår det väl bara att de andra parterna börjar ransaka sig,…….”

  ”Försoning innebär inte att två eller fler parter nödvändigtvis måste ha samma åsikt om det som de tvistat i utan att de TROTS MENINGSSKILJAKGTIHET väljer att blicka framåt i stället för att hela tiden gräla om det förflutna.”

  Att rannsaka sig själv är början till den process som leder till att man gör upp med det förflutna och börjar leva i nutiden, för framtiden.

  Mycket bra skrivet, bloggosapiens.

 18. sverb skriver:

  Det finns ett antal känslor som är bra typiska för Balkan. En del saknar dock översättning med sin rätta mening då man förtrycker fåfänga i civiliserade samhälle, där i mån av att försvara egna handlingar eller misslyckande kommer skapa kaos.

 19. Rulle skriver:

  babijar m.fl.,

  Skillnaden mellan Turkiets trauma med armenierna och Balkans Srebrenica är att det första hände för 100 år sedan medan det senare just hänt. Alltså inom ett ”manna-minne”.
  Likheten är dock att Sveriges parlament skall ge tusan i att döma i båda fallen. Det är de lokala regeringarnas sak att försonas. Utan att vi skall sätta käppar i hjulen. Carl gör här helt rätt om han ignorerar de populistiska kreaturen i riksdagen.

 20. alivga skriver:

  Bloggosapiens,

  Det är ju smått komiskt när du poängterar att de jugoslaviska republikerna olagligt bröt sig ur federationen under början av 1990-talet och att de borde be om ursäkt för detta. Att det fanns en laglig grund för republikerna att lämna unionen slogs fast av Badinterkommissionen. Än viktigare, en majoritet av befolkningarna i de enskilda republikerna önskade frihet och oberoende. En union kan inte byggas på tvång och våld – såsom Serbien och Milosevicregimen ville. Dessutom glömmer du att nämna hur Serbien en gång i tiden kom till. Serbien har ju under större delen av sin historia varit en osmansk (turkisk) provins. 1867 lämnade de sista osmanska soldaterna Serbien och man kan ju undra på vilka lagliga grunder Serbien fick rätt till självständighet. Anser du även att Serbien bör be Turkiet om ursäkt för sin ensidiga och olagliga utbrytning?

 21. Pravo skriver:

  Iakttagande. I debatten i parlamentet nämndes att Haag-tribunalen (ICTY) hittills dömt ut 1130 års fängelse för krigsförbrytelser på Balkan. Av dessa 1130 år har 1120 år dömts till Serber. Straffen speglar inte de verkliga krigsförbrytelserna. 1120/1130 = 99.1%. Jag repeterar 99.1% av straffen har tilldelats serber. Ingen människa vid sina sinnens fulla bruk kan tro på att serber skulle begått 99.1% av krigsförbrytelserna i inbördeskriget.

  Nu ropar alla efter General Mladic. Hur vore det att som omväxling ropa efter alla kroater, bosnienmuslimer och albaner som också begått brott mot mänskligheten i form av krigsförbrytelser, och som fortfarande går fria? ICTY är det närmaste det går att komma 1600-talets häxprocesser. Det är inte värdigt en europeisk domstol.

 22. babijar skriver:

  Ja, det är en skandal att världskomplotten mot Serberna får lov att fortgå. Tur att vi har bloggosapiens, Pravo mfl. som sitter inne med den riktiga sanningen. För visst måste det väl vara så?
  Inte kan det väl vara dessa personer som har en egen förvriden tolkning av vad som har hänt? Och resten av världen som har en mer adekvat historiebeskrivning?

  Jag vet inte. Jag var inte där när det hände, men jag tror inte att det finns en komplott mot serberna. Av vilken anledning skulle serberna utses till syndabockar?

  Nej, för att citera Kachina ”Att rannsaka sig själv är början till den process som leder till att man gör upp med det förflutna och börjar leva i nutiden, för framtiden.”
  Bloggosapiens, Pravo mfl. verkar bara ha kommit till ”förnekandet” i processen.

 23. perfro skriver:

  Kazia var förstås irriterad över kritiken om valfusk, vilken han visste var motiverad och som han edverkade till.

  Samtidigt är det svårt genomföra val av det slag vi har t ex i vårt eget land.

  Att beskylla västmakterna, FN för att hindra honom att sköta valet efter sitt eget huvud och att de egentligen inte borde vara på plats visar vilka stolligheter som denna president kan vräka ur sig.

  Han tål ingen kritik. Av detta skäl menar han att reformeringen av landet inte ska ingå i 2 Ockupationsmaktens” närvaro i landet.

  Han har till och med tidigare visat sympati för talibanerna såtillvida att ingen fred kan uppnås utan en uppgörelse med dom och att FN håller sig utanför.

  Det är tur att afghanerna är ett klokare folk än vad denne president är.

 24. bestofmankind skriver:

  ”Carl gör här helt rätt om att han ignorerar de populistiska kreaturen i riksdagen.”

  Javisst, helt rätt att Carl Bildt & Alliansen tänker främst på vinstmaximering (relationer med länderna som ger max nytta till egen fördel) och kostnadseffektivetet (nedragningar i välfärden).

  OM man inte tänker främst på politik som regeringen är till för att utföra.

  Man kan ju undra när regeringen byter landets officiella namnet ”Kingdom of Sweden” till ”Sweden AB”. Som Sweden AB behöver inte regeringen någon riksdag eller inte heller behöver ta hänsyn till Sveriges grundlagar som regeringsformen.

 25. Pravo skriver:

  babijar,

  Jag förstår att du är nöjd över att 99.1% av strafftiden som dömts ut vid Haagtribunalen har tilldelats serber. Men till skillnad från er har vi faktiskt både erkänt våra krigsförbrytelser och nu även bett om ursäkt för dem. Det är långt bättre än dina kumpaner som inte ens erkänner att de begått krigsförbrytelser och ännu mindre ber om ursäkt. Vilka är det som egentligen lever i förnekelse?

 26. sverb skriver:

  Att man har möjlighet att leva i en demokratisk samhälle som Sverige är och INTE ta någon lärdom av detta är sörjig.

  Undrar hur världen ser ut ifrån ögonen av någon som är överkört av tiden, måste vara en riktig sörjig upplevelse. Stackars människor.
  Med sådana resonemang måste dom vara en stor belastning som för Sverige lika mycket för sig själva. :(

 27. Pravo skriver:

  babijar skrev ”jag tror inte att det finns en komplott mot serberna. Av vilken anledning skulle serberna utses till syndabockar?”

  Det inses lätt, whitewashing. Vilka är det som finansierar ICTY? Jo, samma länder som bombade civila i Belgrad 1999. De har motiv att i efterhand konstruera en bild som framställer dessa bombningar som rättfärdiga. Därför har serber dömts till maxstraff medan albaner och bosnienmuslimer gått fria. De friande domarna i rättegångarna mot Haradinaj och Oric är obestridliga bevis för att ICTY ägnar sig åt whitewashing. Rättegångarna har underminerat trovärdigheten hos Haagtribunalen som internationell rättsinstans, något som i sig är allvarligt. Allvarligast är dock att rättegångarna försvårar försoningsprocessen, vilket kan leda till att Bosniens delning permanentas. Att domstolen systematiskt dömer ut straff på politisk/etnisk grund istället för juridisk underlättar inte försoningsprocessen.

 28. alivga skriver:

  Pravo,

  Kan det vara så att det snarare är serberna som har ett motiv av att i efterhand konstruera en bild och utmåla sig själva som offer för att rättfärdiga de bestialiska brott som de begick mot sina f.d. brödrafolk i forna Jugoslavien?

  Intressant att du inte störs av att en serbiska som Biljana Plavšić, som åtalats och dessutom erkänt sig skyldig till folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser släpps fri efter ynka 6 år i fängelse. Inte heller verkar det störa dig att serben Miroslav Radić efter en bristfällig rättegång släpptes på fri fot efter att ha varit anklagad för krigsbrott begångna under belägringen av Vukovar. Dina argument och konspirationsteorier faller på det faktum att det finns långt fler serber än de som redan dömts som borde ha fått långa och fällande domar. ICTY är inte bara en besvikelse för serberna, utan för alla övriga människor som hoppades att domstolen skulle skipa rättvisa.

 29. smalanningen skriver:

  Jag kan förstå Pravos frustration, vinnarna skriver historien och förlorarna får ständigt ”göra en pudel”.

  Men summa summarum: Det här är stort och viktigt av Serbien. Inte kanske så mycket för relationerna till omvärlden, utan mer för att reda ut begreppen med de bosnier som bor i landet (som vi kan läsa om ovan) och få de att blicka framåt. 2030 kommer troligen fler bosnier att leva i Serbien, fler serber leva i Bosnien och kroater i Serbien etc. och vi är tillbaka i den jugoslaviska smältdegeln (som allt borde vara). Genom att majoriteten av länderna då kommer att vara med i EU ser jag att risken för nya krig minimal… Det är det allra viktigaste.

 30. sverb skriver:

  Det har bara börjat:

  ”Croatia should apologize for World War II genocide before joining the EU

  Croatian fascists murdered hundreds of thousands of victims as part of a campaign against Serbs and Jews.”

  http://www.csmonitor.com/Commentary/Opinion/2010/0402/Croatia-should-apologize-for-World-War-II-genocide-before-joining-the-EU

  Nu gäller det att göra samma sak som Tyskar och ta bort en bit av skadeglada flinet.

  Glad Påsk! :)

%d bloggare gillar detta: