Att bekämpa terrorism

VID MEDELHAVET: Som det ser ut nu är det 38 personer som förlorat livet – och åtskilliga fler som skadats – vid terrorattackerna mot tunnelbanan i Moskva tidigt på morgonen i dag.

Uppgifter i media talar om två självmordsbombare som sprängde sig i fullsatta tåg mitt i morgonrusningen.

Därmed sällar sig Moskva än tydligare till de europeiska städer som drabbats hårt av denna barbariska terrorism – London, Madrid, Istanbul och Moskva.

Det är möjligt att terroristerna har sina rötter i fundamentalistiska rörelser i norra Kaukasus på det sätt som uppgifter i media från ryska myndigheter nu antyder.

Men vår avsky för dåden gäller oavsett vilket ursprung eller vilka motiv de är sprungna ur.

Terrorism som politisk metod – som per definition riktar sig mot oskyldiga människor – kan och får aldrig accepteras.

Det är lätt att föreställa sig den rädsla som i dag finns hos vanliga medborgare i Moskva.

Också därför är det så viktigt att vi sänder tydliga budskap om vikten av att terrorismen ständigt bekämpas.

Med alla rättsstatens medel måste de som ligger bakom dagens brutala dåd i Moskva stoppas och ställas inför rätta.

32 Responses to Att bekämpa terrorism

 1. Kachina skriver:

  ”Med alla rättsstatens medel måste de som ligger bakom dagens brutala dåd i Moskva stoppas och ställas inför rätta.”

  Vi får bara hoppas att de hittar de rätta, något man aldrig kan vara säker på i de stater där myndigheterna med alla medel måste rättfärdiga sig själva. USA har till stor del lyckats stävja de tendenserna genom DNA-tester och omprövningar, men i Ryssland har man ännu inte lärt sig stava till omprövning, utan det viktiga är att hitta en skyldig även om denne är oskyldig.

  Men, oavsett staters förmåga eller oförmåga, måste denna terror mot civilbefolkningen bekämpas med högsta prioritet. Den bekämpas bäst genom att identifiera grogrunden till det som förändrar ett mänskligt sinne att döda sig själv och så många som möjligt av andra oskyldiga, samtidigt.

 2. victoralexanderlowe skriver:

  Ja det är ju bedrövligt att det åtminstone sedan Neros dagar har gått så enkelt att lura så stora delar av befolkningar med så pass små grundläggande informationsinsatser.

  Även om det dog lite fler individer när Nero eldade upp Rom för att kunna skuldbelägga de kristna, så torde ändå det opinionsmässiga effekterna idag med den rådande informationshastigheten vara mycket större.

  En hel värld förfasar sig över illdåd vars opinionsmässiga konsekvenser i princip alltid verkar kontraproduktivt för den utpekade förövaren.

  Den allmänna överskattningen av sina egna förmågor till förståelse, i kombination med en evig underskattning av andras dito förmåga, är ju närmast skrattretande.

 3. victoralexanderlowe skriver:

  Kachina, man kan nog med visst fog säga att man inte sällan har en skyldig och att man gärna vill skapa ett motiv för att kunna döma vederbörande till ansvar.

  Vidare kan man även ofta säga att den utpekade skyldige ger ett motivskapande för olika företagsekonomiska enskilda vinstnyttor.

 4. dahljode skriver:

  Bäste Carl, din kommentar idag om terrorbombningarna i Moskva är så politiskt korrekt och ointressant att orden förlorar sin innebörd. Har terror någon gång nästan accepterats? ”Tydliga budskap” har ingen inverkan på våldsverkarna. Du ”slår in öppna dörrar” med dessa rader ur diplomatiska handboken.

  Under längre tid har har islamismen debatterats på bloggar och i Newsmill. I Tyskland, Frankrike, Schweiz,ja i hela Europa diskuteras islams utbredning och politiska mål. Föreslår att du tittar in under din lediga vecka och tar del av hur allvarligt hotet är mot vårt sekulära samhälle. Alliansen, med Sabuni i spetsen, måste ta inititivet i debatten om det mångkulturella samhället. Din kommentar är önskvärd!

 5. The Golani Snowman skriver:

  Ja, vi vet ju att de som kraschade World Trade Center var fattiga och hungriga – vad kunde man ha gett dem så att de hade hållit sig lugna hemma vid sin Saudiska oas?

  Man kan hoppas att detta miserabla tilltag av förövarna kommer att göra Ryssland lite kyligare mot Iran.

 6. victoralexanderlowe skriver:

  Ja vad kunde man mera ha givit de som begår denna typ av missgärningar, värför inte prova med upplysning…

  Kan det vara så illa att makten just just ser detta precis som Nero eller vilken makthungrig folkbildare som helst ser på detta.

 7. Kachina skriver:

  Ja, eftersom våra politiker och våra media (inför hotet att bli bannlysta från presskonferenser) inte nämner problemet vid dess rätta namn, kan man dra slutsatsen att de har en dold agenda.

 8. perfro skriver:

  Carl har rätt i att terrorismen ska bekämpas eftersom den drabbar civila och inte rätta metoden att genomföra demokratiska reformer.

  Nu är problemet i detta fall liksom i andra f<ll att Ryssland använder sin krigsmakt för att bekämpa andra folk och stater i dess närområden.
  Dit hör bl a Georgien med dess nu av Ryssland behärskade provinser och dit hör inte minst Tjetjetien.

  Det spekuleras t o m i att Putin som metod använt sig av terrordåd i Moskva för att stärka sin egen maktställning. Det är bara jag som kan ta komandot heter det.

  Uteslutet är det inte i denna stat, som inte är någon rättsstat och där korruption och poliskt envälde är dominerande inslag.

  Omvärlden bör markera sitt avstånd från terrorismen. Men samtidigt ,i konflikten mellan Ryssland och Tjetjetien tydligt markera att Ryssland inte via militärt våld och underjordisk verksamhet ska behöra detta folk sin självständighet.

 9. florimond77 skriver:

  Ordet terrorism har för länge sedan förlorat sin mening. Den infördes av Bush och Blair, som själva var terrorister, och har sedan använts av politiker över hela världen för att beteckna sina fiender. Om inte fienderna är tillräckligt våldsamma ser man till att provocera grupper för att sedan kunna stärka sin kontroll och makt. Som tex the patriot act i USA.
  ALLT vårld ska fördömas! Man behöver inte ge våldet ett epitet för att det ska kunna fördömas!

 10. hulda3 skriver:

  Bra att du skriver om terrorism. Jag skriver själv om Islam just nu på min blogg. Och jag undrar hur man någonsin kan lita på tex ett muslimsk fredsavtal på grund av…

  http://hulda777.wordpress.com/

 11. The Golani Snowman skriver:

  Bush/Blair terrorister? Ja, visst försöker du få ordet att betyda något helt annat än vad det gör. Det betyder INTE att våld inte måste användas i vissa sammanhang. Obamametoden att använda smekningar och smajls, just nu försöker han den metoden FORTFARANDE mot Iran efter 1½ års totalt fiasko, trots att han hittills enbart blivit utskrattad av Iran: http://www.debka.com/article/8687/

 12. bildterberg skriver:

  Visst hade det varit bättre med lite mer ‘action’,
  eller hur, golanske snögubbe:

  http://www.heraldscotland.com/news/world-news/final-destination-iran-1.1013151

 13. utrat skriver:

  Morgonekot. Ordföranden i dumans utrikesutskott sa att svenskarna är sega med att lämna ut terroranklagade till Ryssland. Är väl kortare transport till Moskva än till Egypten så frågan är om svenska myndigheter hanterar frågan objektivt?

 14. haveyouright21 skriver:

  STOP ISRAELs TERROR…Israels war crimes-genocide- on the world..Stop them now ,UN.. they are murderers, war criminals , terrorists, UN and EU… they will Pay for all war crimes.
  http://www.youtube.com/watch?v=nKMRgnXUwd8 war crimes.

 15. vidsynt skriver:

  Ojdå. Jasså. Snart knackar åklagare från krigstribunalen i Haag på Carls dörr och kallar densamme till rättegång. Du har gått oljeindustrins intressen i krighetsen och lobbyingen för det orättfärdiga kriget i Irak. Skämmes!

 16. The Golani Snowman skriver:

  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3870956,00.html

  Under mars har 35 missiler avlossats från Gaza mot civila i Israel, varenda en ett folkrättsbrott. Hur många gånger har Bildt upprörts och anmärkt på detta?

 17. bildterberg skriver:

  Visst är det dumt att skicka in raketer som riskerar
  civila offer men försök se det positiva i att ingen
  blev skadad.

 18. Kachina skriver:

  Golani

  Hur många palestinska hus har ni sprängt och hur många palestinier har fördrivits från sina hem sedan Yom Kippur-kriget?

  En lite självrannsakan, tack. Det börjar vara dags.

 19. The Golani Snowman skriver:

  Det är totalt emot folkrätten att avlossa raketer och granater mot civila – det har inte det blekaste att göra med om en potatis eller ett barnhem träffas. Reaktionen må variera.

  Att spränga illegala byggnader i stället för att låta slummen växa, lär inte Israel vara ensamt om. När Jordanien illegalt ockuperade hela gamla Jerusalem och dödade eller fördrev varenda jude (som var i majoritet), passade de också på att förstöra alla 58 synagogorna och använda judiska gravstenar som vägbeläggningar – de flesta araber i Israel bor trots allt legalt i lugn och ro, vilket inte judarna fick göra under arabisk kontroll.

 20. bildterberg skriver:

  Golani Snowman:
  Jag erkänner att oegentligheter har begåtts mot
  den judiska befolkningen genom historien. Varför
  kan du aldrig någonsin erkänna de orättvisor som
  drabbat den icke-judiska befolkningen (arabiska
  eller palestinska t.ex.)?

 21. The Golani Snowman skriver:

  Ja, jag vet att det är oegentligheter att slakta 6 miljoner människor av 17 miljoner och – om Hitler hade vunnit – hade resten också slaktats i konsekvensens namn. Stormuftin, Arafats morbror, hade redan fått pengar av Hitler att sätta upp gaskammare i Israel för att fixa jobbet.

  Jag vet inte vad du menar med ”orättvisor” – självklart begås alltid rysliga saker under krig – och det har varit krig i Mellanöstern sedan samma Stormufti konsekvent attackerade judarna 90 år tillbaka – och krig är alltid farliga. Men har nu judarna internationell rätt sedan slutet av första världskriget att bygga upp det judiska nationalhemmet i det palestinska mandatet (tar du en promenix i Israel ser du att de flesta judar har sitt ursprung i Arabvärlden varifrån de nyligen flytt), medan araberna för övrigt har mer än 14.000.000 kvadratkilometer – vad kräver du? Visst är det orättvist att muslimerna i Irak har mördat mer än 100.000 andra muslimer på sistone http://www.iraqbodycount.org/ , och att miljontals muslimer mördades av andra muslimer under Iran-Irakkriget – men varför endast klanka på judarna genom världshistorien? Det börjar bli lite tjatigt.

 22. Kachina skriver:

  Golani

  Jag förstår dig, men man får inte sänka sig ner till den andres nivå. Som jag påpekade för Rabin, de sprängde hus som ägdes av föräldrarna till misstänkta terrorister, precis som nazisterna gjorde i Norge mot föräldrarna till misstänkta motståndsmän, terrorister ur nazisternas perspektiv.

  Var och en bär sin egen ryggsäck. Det är en gräns man inte får överskrida.. Barnen bär inte föräldrarnas ryggsäck och föräldrarna bär inte barnens ryggsäck. Det måste varje nation, samhälle och individ acceptera.

 23. The Golani Snowman skriver:

  Berätta ett bra alternativ. Sätter man en terrorist i fängelse, som samtidigt är familjeförsörjare så lider hela familjen oerhört. VET de att deras hur blir sprängt om de begår ett allvarligt terrordåd så tänker de efter en extra gång. En hussprängning är betydligt lindrigare men kännbart nog.

  Arabiska familjer och klaner är oerhört nära varandra, och familjöverhuvudena har oerhörd makt – till skillnad mot moderna Sverige (men inte de 10000 åren fram till de senaste decennierna) så föräldrar har allt ansvar för sina telningars aktiviteter. Tar de inte ansvaret, tja ……..

 24. Kachina skriver:

  ”VET de att deras hur blir sprängt om de begår ett allvarligt terrordåd så tänker de efter en extra gång. ”

  DE, föräldrar, bröder, systrar, har nog tänkt efter flera gånger, men gärningsmannen är så centrerad i sin tunnel att tanken på, vad händer därefter? vad händer dem?, aldrig kommer fram.

  Det är samma centrering/fokusering som låser individen vid massakern, på arbetsplatsen, på skolan,…..den att de aldrig tänker tanken,….vad händer därefter, vad händer min fru och mina barn.

  Det var förmågan att tänka den tanken som gjorde att jag lämnade in min Remington 357 magnum, halvautomat med två magasin till försäljning, istället för att utföra den planerade massakern.

  Det är hela tiden individen som har avgörandet i sin hand. Familjen kan inte göra någonting, när tanken på dem och deras tillvaro inte finns i gärningsmannens medvetande.

 25. The Golani Snowman skriver:

  Säg till när du har något som är bättre för Israel att göra, för att förhindra terrordåd. En psykologisk analys hjälper föga.

 26. bildterberg skriver:

  Golani Snowman:
  Så massakern i Deir Yasin den 9 april 1948 var inte
  någon orättvis handling tycker du?

  I din länk till ”Iraq Body Count” hittar jag inga
  uppgifter om hur många som dödats av muslimer utan
  det står så här:
  ”The count encompasses non-combatants killed by military or paramilitary action and the breakdown in civil security following the invasion.”
  Förklara din tolkning.

 27. florimond77 skriver:

  Israel har nu i dagarna åter skjutit bomber mot Gaza. Åter har barn skadats allvarligt. Terrorn från Israel fortsätter. Där har vi de riktiga terroristerna.
  Nu får det vara nog!

 28. The Golani Snowman skriver:

  Ja, är det inte kul att det ENDA som palestinaaraberna har hittat på mer än 60 år är den ytterligt uttjatade Deier Yassinhändelsen, och när det arabiska Bir Zeituniversitetet gjorde en noggrann undersökning kom de fram till att maximum 120 kan ha dödats. http://www.peacefaq.com/deiryassin.html Läser du den artikeln vet du mer än jag, min allmänna känsla är att de låg som en propp på den enda väg till Jerusalem för att transportera livnödvändiga saker, och de gjorde vad de kunde för att strypa denna tillförsel till judarnas huvudstad.

  Iraq Body Count – söker du på saker som jag gjorde, som ”killed in Iraq” och liknande talar många om armepersonal som dödats, den verkar vara helt vanliga araber som mördats av helt vanliga araber. Du kan nog hitta mer detaljer, men enligt alla nyheter därifrån är ett vådligt stort antal mördade av muslimska självmordsbombare. Vilkea icke-muslimer skulle ha mördat dem? Kristna? Många kristna i Irak har mördats av muslimer förvisso.

 29. The Golani Snowman skriver:

  Israel har besvarat mer än 40 raketer och granater från Gaza avlossade mot civila i Israel under mars, varenda en ett folkrättsbrott.

  Visst vill Israel att det ska vara nog med alla dessa attacker.

  Antalet barn är högeligen diskutabelt, men det gör sej så väldigt väl i media att inga bevis krävs. Vad nu barn gör i vapenfabriker och vapenlager.

  http://israelisverige.info/2010/04/02/ttgaza-attackerade-israels-civilbefolkning-40-ganger-under-mars/

 30. florimond77 skriver:

  Vapenfabriker ha! I detta sönderbombade statslösa ghetto! Israelerna vet mycket väl att det finns barn överallt. De är samvetslösa. Den nya ledningen där är värre än något annat styre och det säger en hel del.
  Sverige borde protestera mot den senaste handlingen liksom flera andra europeiska länder redan gjort!

 31. The Golani Snowman skriver:

  OK, vapnen kommer medelst uralstring eller faller ner från skyn och det är Israels jobb att se till att föräldrarna håller barnen borta från fara.

  Håller med, 40 anfall från Gaza mot Israel enbart under mars borde Bildt mycket starkt kritisera, men han har inte sagt ett knyst. Inte om de 10000 före kriget heller. Eller att Hamas har importerat raketer som kan nå till Tel Aviv, genom tunnlar stora nog för små lastbilar http://www.debka.com/article/8684/ .

  Och visst är Israels regering samvetslös när de skyddar sig mot en halv miljard muslimer i dess närområde, alla uppväxta med intensiv hatpropaganda i öronen som hade fått Göbbels att stråla av glädje.

%d bloggare gillar detta: