Friheten på nätet igen

BRYSSEL: I anslutning till utrikesministermötet här i går gjorde vi ett mycket tydligt uttalande om Irans försök att störa TV-sändningar per satellit.

Det gäller t ex BBC:s persiska service. Dess fria nyhetsförmedling är tydligen inte uppskattad.

Men vi har också börjat en lite djupare diskussion om hur vi kan motverka regimers försök att begränsa friheten på nätet.

Den diskussionen kommer alldeles säkert att få nytt bränsle av Googles beslut att nu upphöra med sin beordrade självcensur i Kina – och de konsekvenser detta kommer att få.

11 Responses to Friheten på nätet igen

  1. Olofb skriver:

    Googles beslut är välkommet. Relaterat till friheten på nätet är frihet att slippa hamna i register var/när man surfar på internet – om man inte är misstänkt för något grovt brott. Därför har jag skrivit på Camilla Lindbergs och Mathias Sundins (fp) initiativ Nej-till-datalagring. Det är ett moraliskt bindande avtal att rösta nej till datalagringsdirektivets implementation som lag i Sverige, en lag som kommer föreslås efter valet enligt Beatrice Ask (m) (varför inte innan?). Jag uppmanar dig Carl Bildt att göra som jag och hänga med på detta sköna initiativ, och knäppa Bodströmsamhället på näsan samtidigt!

  2. Olofb skriver:

    Information om Mathias & Camillas initiativ, och hur man skriver på avtalet, hittas på NejTillDatalagring.se.

  3. Olofb skriver:

    Ursäkta länkfel. Denna länk bör fungera.

  4. perfro skriver:

    Googles initiativ till ”frihet på nätet” är välkommet.
    Det kommer dock att både motarbetas och censureras i länder som Iran och Kina.

    Förhoppningsvis kan datorn ge medborgarna i dessa länder en möjlighet till information om vad som verkligen där äger rum och skapa förutsättningar för en motståndsrörelse.

    Vad som nu händer i Ryssland är ett exempel på detta.

  5. oliwer1 skriver:

    Jag tror att inget land eller stat kan utestänga ett frihetstörstande folk från information eller nyheter från omvärlden.

  6. florimond77 skriver:

    Hur vet man att dom stört?
    Jag är inte för några störningar men måste ifrågasätta information. Det florerar mycket undergroundstörningar i form av falsk information och Iran är ett synnerligen påhoppat land från mer än ett håll.

  7. soli01 skriver:

    florimond77 – det är inte alls svårt att hitta uppgifter på att det varit störningar av Iran på nätet.
    Här en länk: http://svt.se/2.22584/1.1885386/utskriftsvanligt_format

  8. florimond77 skriver:

    Jo,att det går att styra internet är ju allmänt känt från Kina. Uppenbarligen har de gjort det. Men kan de störa utländska sändningar?

  9. perfro skriver:

    Kina tolererar en typ av webbsändningar och det är när international litionella företag säljer sina varor på den kinesiska marknaden.
    En slags kommersialism i kommunistisk tappning

  10. agitpr0p skriver:

    Googles initiativ till ”frihet på nätet” är välkommet.
    Det kommer dock att både motarbetas och censureras i länder som USA och Europeiska Unionen.

    Initiativet är ett exempel på det moderna krigsmaskineriets ”war by proxy”. Barry borde verkligen läsa lite von Clausewitz. Att föra krig på flera fronter samtidigt är inte att rekommendera.

    .:agitpr0p:.

%d bloggare gillar detta: