Månadens måndagsmöte

BRYSSEL: Solen lyser över Bryssel denna morgon, och strax bär det av till förberedamnde möte med medarbetare inför dagens ministermöte.

Egentligen skulle det i dag ha hållits också ett s k associeringsråd med Israel, men det har nu ställts in. Jag skulle tro att man på israelisk sida gjorde bedömningen att tiden just nu inte var den rätta, och att man inte var intresserad av en diskussion med alla EU-länderna om situationen just nu.

Dagen kommer i alla fall att innebära rapport från Catherine Ashton om hennes samtal i den regionen liksom mötet med kvartetten i Moskva och det mycket tydliga uttalande som gjordes där.

Tyvärr är det inte lätt att känna optimism om situationen just nu. Med stor tydlighet har vi påmints om att konfliktens kärna är kontrollen över Jerusalem – och om hur bestämda respektive sidors positioner är i denna fråga.

Och jag noterade förvisso under mina dagar i Förenade Arabemiraten och Oman hur otåligheten i dessa frågor är i starkt stigande. Det var långt fler som nu tog upp dessa frågor med mig än som uttryckte oro för den iranska politiken.

Efter lunch kommer vi också att ha ett gemsamt möte mellan de två ministerråden för utrikesfrågor och allmänna frågor för att diskutera arbetet med den gemensamma europeiska utrikestjänsten.

Det är viktigt att det blir en stark och samlad utrikestjänst som också har de resurser som krävs.

Och det är självfallet alldeles avgörande för framtiden att det blir en utrikestjänst som medlemsstaterna känner att de har delaktighet i – annars blir resultatet bara att de kommer attr ignorera den och Europa kommer att försvagas.

I kväll skall jag så iväg på en liten middag med USA:s ambassadörer till Nato respektive Europeiska Unionen.

Det blir säkert mycket diskussion om hur vi kan fördjupa relationen ytterligare – och följderna av president Obamas framgång med sjukvårdsreformen i går.

9 Responses to Månadens måndagsmöte

 1. Kachina skriver:

  Det finns bara en lösning för Jerusalem, en form av världsreligionernas Vatikanstat, helt skild från både Israel och Palestina.

 2. florimond77 skriver:

  kachina
  Iden är inte dum men jag tror det skulle bli lite konstlat. Man måste utgå från vad som redan existerar och det är att folk från båda sidor bor i denna stad och som jag försår det är östra Jerusalem mest palestinskt. Men när väl de politiska gränserna kommit på plats tycker jag visst att man på ett religiöst plan ska ha någon form av uttryck för de tre resligioner som möts här.

 3. flyktingar skriver:

  Fint att Carl Bildt tagit rollen som muslimska världens budbärare. Hur är den judiska staten representerad?

  Vilken del specifikt, förutom det rent religiösa, har FAE och Oman i det som sker eller inte sker i Jerusalem? Som skiljer dem från från Sveriges, vill säga.

  Integrering av Västbanken i den israeliska infrastrukturen är både naturlig och nödvändig. Området är för litet för att kunna vara helt autonomt. Vattennät, avlopp, vägar, byggnormer måste fasas ihop. Särskilt om Jerusalem ska bli en gemensam huvudstad. Judisk bebyggelse inflätad i den arabiska är oundvikligt, liksom arabisk i den judiska om det en gång ska bli fred. Ett palestinaarabiskt Skansen på Västbanken gynnar minst av allt dem själva och verkar konserverande på konflikten. Hållbara lösningar efterfrågas, snarare än opportunistiskt snabba ”fixar”.

  Muslimskt Jordanien, judiskt Israel samt Västbanken och Jerusalem som smältdegel är vad alla vettiga människor skulle vilja se. Finns det någon enda inom EU som talar för denna enda långsiktigt hållbara lösning på den arabisk-judiska Palestinakonflikten?

 4. Kachina skriver:

  ” Finns det någon enda inom EU som talar för denna enda långsiktigt hållbara lösning på den arabisk-judiska Palestinakonflikten?”

  Jag räcker upp handen!

  ”Området är för litet för att kunna vara helt autonomt. Vattennät, avlopp, vägar, byggnormer måste fasas ihop. Särskilt om Jerusalem ska bli en gemensam huvudstad. Judisk bebyggelse inflätad i den arabiska är oundvikligt, liksom arabisk i den judiska om det en gång ska bli fred.”

  Det är enda vägen till fred, men vill verkligen den nuvarande regeringen i Israel gå den vägen? Det innebär demokrati fram till Jordanfloden där varje röst är lika värd. Det är den enda framkomliga vägen, frågan är bara om Israel är villiga att gå den vägen?

 5. Kachina skriver:

  ”– och följderna av president Obamas framgång med sjukvårdsreformen i går.– och följderna av president Obamas framgång med sjukvårdsreformen i går.”

  En seger för humanism och förnuft. Återstår att se om de mörka krafterna lyckas skjuta reformen i sank genom att ofreda processen.

 6. nilbor skriver:

  Kachina!
  ”En seger för humanism och förnuft”…Du säger det själv. Varför så negativ till ett historiskt beslut?

 7. high5104 skriver:

  Jag tycker det är dags att avveckla Israel. Vi har i över 50 år nu agerat som om en tvåstatslösning, dvs att hålla judar och icke-judar åtskilda, skulle vara något att kämpa för. Vad vi har haft dock i dessa 50+ år är en de facto en-statslösning, och så kommer det nog att förbli så länge Israel får hållas. Man kan ju inte säga att Israels agerande på något sätt främjar skapandet av en Palestinsk stat vid dess sida.

  Vad som i realiteten återstår är att införa lika rättigheter för alla inom denna en-statslösning. Hur länge ska Palestinierna få vänta egentligen, på att få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda?

  Dags att skrota experimentet Israel. Dags att sluta göra åtskillnad på jude och icke-jude i Palestina!

 8. Kachina skriver:

  nilbor

  Jag är inte negativ till beslutet, däremot befarar jag det finns krafter som har en vilja att skjuta projektet i sank.

  Detta är ett stort framsteg för demokratin i USA och jag hoppas att det håller ända fram.

 9. haveyouright21 skriver:

  Assad: Israel, regionen betalar för kriget

  Anklagade Syriens president Bashar al-Assad Israel att betala Mellanöstern mot ett nytt krig, och inte i fred. Avgift kommer två dagar efter det att Israel genomför militära övningar som simulerar ett krig med Syrien.
  Al-Assad sade under ett möte med Spaniens utrikesminister Miguel Angel Moratinos Att Israel är inte seriöst att uppnå fred.
  Moratinos sade att Israel inte hade visat honom som du vill ha krig, och påpekade att han inte hörde något att slå på trumman för krig under sitt senaste besök i Israel, men hörde trummorna i fred.
  Syriens utrikesminister Walid Muallem sade på en presskonferens senare med Moratinos att Israel planterade klimatet i kriget i området genom att hota med att anfalla Iran, Libanon och Gaza, varning israelerna att kriget kommer att flytta till städerna, och uppmanade dem att återvända till sina sinnen och ta vägen till fred.
  Israeliska manövrar
  Varningarna kom två dagar efter att Syrien och Israel genomför militära manövrar i går i Negev öknen simulerar ett krig mot Syrien.
  Al-Jazeera korrespondent i Jerusalem, Elias Crum, övningarna ingår flygangrepp från flygplanet F-16 för att fastställa nivån på samordning mellan flygvapnet och vapen av armén i landet.
  Han tillade att den taktik som antogs i dessa spel berodde på en överraskning strejk och snabb platser och isolera den syriska luftvärnet och anti-tank missiler
  Korrespondenten påpekade att de övningar som ingår framsteg mot axeln och att den syriska luft landning av infanteriet krafter.
  Den Ramatkal Gabi Ashkenazi, den israeliska armén att den israeliska armén att förbereda sig för krig.
  Övningen sammanföll med en varning av israeliska försvarsministern Ehud Barak Av möjligheten att utbrott av öppet krig mellan Israel och Syrien kan utvecklas till ett regionalt krig om de stora länderna att nå en politisk uppgörelse mellan de två.
  Citerades av israeliska medier citerade Barak sagt – under ett möte måndagen den högsta ledningen av den israeliska armén – som i avsaknad av en uppgörelse med Syrien, ”Vi är utsatta att delta i militär konfrontation med upp till ett krig om öppen regionalism.”

  Stoppa AIPAC i USA..

%d bloggare gillar detta: