Inte alltför optimistiskt

BRYSSEL: Diskussionerna i utrikesrådet är nu avslutade, och vi sitter i de lite mer organisatoriska diskussionera tillsammans med det s k allmänna rådet.

Att säga att diskussionen om Mellersta Östern – vi hade också Tony Blair som gäst på lunchen – kännetecknades av stark optimism vore knappast sant.

Situationen är allvarlig. Under det senaste året har saker och ting i många avseenden snarast gått bakåt.

Och att frågan om Jerusalem nu hamnat i fokus gör knappast saken lättare.

Här står Israel mot den samlade muslimska världen på ett sätt som knappast gäller rörande konfliktens övriga s k kärnfrågor.

Nu krävs det rejäla förtroendeskapande åtgärder från Israels sida efter de förtroendeförstörande beslut vi sett under den senaste tiden.

Och det är nog korrekt att säga att det var den stämning som dominerade vår diskussion.

14 Responses to Inte alltför optimistiskt

 1. Rulle skriver:

  Carl,

  Eftersom många Judar har av rasistiska skäl tackraserats i Europa och Ryssland så har många valt att undan förföljelserna fly till Israel. Det är nu vår moraliska skyldighet att hjälpa dom att få ett säkrare hemland.

 2. stig2entreprenoren skriver:

  Vad är i grunden nytt? Ingenting.
  Varför skulle Israel släppa ett enda tum just nu?
  Man är ju vana att kämpa. Det är inget någon kan ändra på över en natt. Det behövs många förtroendeskapande aktiviteter innan någon ens vill ta upp frågan. Det krävs god vilja en mycket bra strategi och arbete i många steg över lång tid. Ingen har hittills visat på sådana talanger.

 3. high5104 skriver:

  Carl Bildt skriver:
  ”Här står Israel mot den samlade muslimska världen på ett sätt som knappast gäller rörande konfliktens övriga s k kärnfrågor.”

  Hävdar vår utrikesminister inte längre internationell lag? Här ovanför beskriver han situationen mer som David mot Goliat.

 4. flyktingar skriver:

  Carl,

  någon optimismens solstråle har Du aldrig varit. Ett undantag som bekräftar regeln är Din passion för att få med det muslimska Turkiet i EU.

  Tveklöst har detta mål präglat Alliansens ensidigt israelkritiska hållning under hela denna mandatperiod. Hätsk israelkritik har fungerat som förtroendeskapande motor.

  Att Du nu står enad med den väldiga ”samlade muslimska världen” mot den pyttelilla judestaten, åtminstånne när det gäller Jerusalem, förvånar väl ingen.

  Visst ska texten ovan gottgöra den skada som nyligen åsamkades relationen Turkiet-Sverige? För visst fungerar ovanstående trakasseri av den judiska staten till att åtminstånne delvis bevisa UD:s ”genuina välvilja” gentemot det muslimska Turkiet, för att gottgöra riksdagens folkmordsbeslut?

  Vilka förtroendeskapande åtgärder skulle Israel kunna erbjuda den muslimska världen, i klass med den ”rejäla åtgärd” Du fyrar av ovan.

  Inte kan Du mena att ytterligare skrämseltaktik gentemot judestaten ska öka förutsättningarna för fred i mellanöstern? Visst har Din text ovan Turkiets muslimer som målgrupp?

 5. photoimagine skriver:

  Inte bara mot den muslimska världen…

  Hela världssamfundet vänder sig nu mot Israel – respektlöst och ensidigt, men där kommer göra det som behövs för att stå emot alla som vänder sig emot och vill kasta lott om Jerusalem.

  ”Nu krävs det rejäla förtroendeskapande åtgärder från Israels sida…”

  Att enbart kräva förtroendeskapande åtgärder från Israel visar på att fredsförhandlingarna nått vägs ände och som om det inte vore nog – landet Israel står under ständigt hot att utplånas – av dom som inte nämns, men är det stora hotet.

  Den negativa hållningen gentemot Israel kommer att bestå och konsekvenserna av det är förutsägbart.

  Israel kommer av egen kraft försvara sitt land när alla blev dess fiende, ty så är det skrivet…

 6. Rulle skriver:

  Vi skall nog skriva på försvara-Israel listan snarast och börja övningsskjuta. Tur att jag redan har ett SM i pistol.

 7. bildterberg skriver:

  Känns lite som att en viss ”Samson Option”-stämning
  börjat infinna sig här …

 8. The Golani Snowman skriver:

  Läxa till Bildt: försök hitta ett enda internationellt bindande beslut om att inte judarnas huvudstad sedan 3000 år ska vara Israels huvudstad!

  Du vet likväl som jag, att judarna före kriget 1948 accepterade Jerusalem som internationell stad med tillträde för alla religioner, därefter anföll Jordanien, med engelsmannen Glubb Pascha i spetsen, helt illegalt staden och höll hela gamla stan ockuperad i 19 år, en ockupation accepterad av ETT land, Pakistan.

  Ingen i världssamfundet, minst av allt FN, gjorde ett dyft för att påminna om att judarna hade accepterat stan som internationell – så självklart drog de snart tillbaka detta – för alltid.

  Varför skulle nu plötsligt EU propsa på att Jordaniens illegala ockupation, där de körde iväg eller slog ihjäl varenda jude, förvandlade 58 synagogor till pissoarer, åsnestall eller förstörde dom, använde 38000 judiska gravstenar som gatusten – skulle permanentas?

  Obama har frenetiskt arbetat på att se till att Abbas inte kan förhandla om något – han kan ju inte ses som mer israelvänlig än Obama. Så vad tänker EU göra och behålla äran?

 9. soli01 skriver:

  Israel är väl inte så taktiska nu när de bygger alla dessa bosättningar. Vad är syftet? I övrigt måste vi förstå att de är utsatta för hot om utplåning om Hamas finge bestämma. Verkar svårt få en lösning under rådande förhållanden. Går det att jämka fred – tror inte det.

 10. jubrze skriver:

  Det är märkligt att det endast Israel som ”krävs” på ”rejäla förtroendeskapande åtgärder”. Carl Bildt och EU är helt kravlösa på den andra sidan – raketter faller fortfarande på Israel medan hatpropagandan riktad till både barn och vuxna väller fram ur TV i hela arabvärlden och inte minst i Gaza. Varför glömmer EU att kravet för stopp för indoktrineringen fanns redan i Oslo-avtalen? Kravlösheten på palestinierna är huvudanledningen till att freden dröjer. Abbas kan inte vara sämre än Obama när denne kräver byggstopp i områden som aldrig hittills har ifrågasatts av araberna och betraktades för länge sedan som en naturlig del av Israel vid gränsdragningen. Carl Bildt har rätt att ”frågan om Jerusalem nu hamnat i fokus” – helt onödigt tack vare Obama-Clinton och EUs osjälvständiga politik.

 11. The Golani Snowman skriver:

  Taktiska när de bygger hus för sina invånare? Tror du verkligen att arabvärlden aldrig bygger hus för sina?

  Minns du det fortfarande giltiga beslutet i San Remo 1920? Läs artikel 6 på http://wwi.lib.byu.edu/index.php/San_Remo_Convention

 12. perfro skriver:

  Vad gäller de förtroendeskapande åtgärderna från Israels sida har Netanyahu sagt att bosättningarna ligger minst tre år fram i tiden.
  Han menar också att de bosättningar som skett och som nu planeras fårstår även den palestinska sidan att den kommer att ingå i en fredsuppgörelse.

  Om vi ser på den andra parten så kan den inte inleda fredsförhandlingar med mindre än att Hamas finns med i bakgrunden, nog så svårt.

  Vi har också utomstående partner, alls inte EU, utan andra ar barstater och i bakgrunden även Iran.

  Läget är mer än komplicerat.
  Det räcker inte med att fördömma den ena sidan.

 13. florimond77 skriver:

  Att Tony Blair överhuvudtaget har fått blanda sig i det här är skamligt. Den mannen tillsammans med Bush borde ställas inför domstolen i Haag och dömas för sina krigsförbrytelser.

 14. The Golani Snowman skriver:

  Här beskrivs lite förtroendeskapande åtgärder från Netanyahu: http://www.mfa.gov.il/NR/rdonlyres/7424667F-0B63-42EA-BFFE-D22EC2392B4F/0/AHLCSept2009.pdf

  Vad har Abbas gjort för att skapa förtroende? Firat deras värsta terrorist.

%d bloggare gillar detta: