Hemma igen

STOCKHOLM: Så har jag åter snö under skosulorna efter dagarna i några av Mellersta Österns intressantaste länder.

Diskussionerna i Damaskus i dag handlade bl a det associeringsavtal mellan Syrien och EU som slutförhandlades under det svenska ordförandeskapet.

Avtalet ligger entydigt i bägges intresse. Inte minst handlar det om att ge ett bidrag till reformeringen och moderniseringen av Syrien.

Men med president Assad fortsatte självfallet också diskussionerna om olika regionala politiska frågeställningar.

Inte minst framtiden för Irak ses som en avgörande fråga. Och frågan om Irans politik blir allt viktigare.

Nu väntar dagar i Stockholm.

Men på onsdag kväll och torsdag är det Helsingfors som gäller för diskussion om bl a Nato:s framtid.

Och på fredag är det dags för informellt möte med EU:s utrikesministrar i Cordoba i södra Spanien.

Men just nu känns det skönt att vara hemma igen.

28 Responses to Hemma igen

 1. flyktingar skriver:

  Vilka ”olika regionalpolitiska frågeställningar” diskuterade Assad?

  Iran, Syrien, Hizbollas, Hamas har nyss träffats (torsdags) i Damaskus för att planera Israels förintelse.

  Intressant, detta nya prov på ”neutralitetspolitik”. Satsar Sverige åter på ”rätt häst”?

 2. kakelochklinker skriver:

  Godmorgon och välkommen till snön !
  Snart når du 6 miljoner läsare !!!!! otroligt !
  Grattis i förskott / T

 3. kris08 skriver:

  Jag blir också frustrerad av dessa svepande formuleringar om ”diskussioner”, ”aktuella frågor” eller ”regionalpolitiska frågeställningar”.

  Jag kanske får länka till de senaste planerna för Israels förintelse. Visst underhållningsvärde åtminstone…
  http://www.sapereaude.se/blog/?p=6225

  Ett anfallskrig (mot Mellanösterns enda krigförande land) skulle tydligen strida mot folkrätten!
  Trodde annars den var bortglömd i Israel…
  Kanske Goldstone får mer jobb?

 4. Rulle skriver:

  I dag deltar Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson i ett av ”Diakonia” arrangerat terroristmöte ang. Gaza.

  Ingen rep. för Israel eller någon israelisk journalist tillåts att deltaga i planeringsmötet. Inte ens som observatör. Man skall bl.a. avhandla hur de 800 miljoner som Sverige skänkt till palestinier bara i år bäst kan användas till vapeninköp. Kan ett sådant möte skapa annat än fiendskap?

 5. joakimekstrom skriver:

  Carl Bildt: Det vore intressant att veta vad Assad säger om moderniseringen av Syrien. Jag kan tänka mig att han gärna vill ha ett högteknologiskt näringslivskluster i sitt land, men hur ser han på demokratifrågor?

 6. perfro skriver:

  Kan man lita på att Assad verkligen vill ha ett närmade efter de riktlinjer som Carl arbetar efter?

 7. flyktingar skriver:

  kris08:

  Det förvånar ingen att Israels förintelse roar dig.

  Men Iran/Syrien inser att de inte behöver göra någonting. Planen är att Israel så småningom ska krossas av västvärldens ”appartheid”tryck. Inget annat duger än ett israelfritt mellanöstern. Och när Israel försvarar sig mot denna ”vision” stärks västvärldens antipati. Mot Israel.

  Vilka länder vill ta emot 6 miljoner före detta israeler, som inte vill leva under sharia? Kan Sverige ta emot något hundratusental judar?

  Är ovilja att leva i det fundamentalistiska Iran- och Syrienunderstödda Hamastan giltigt flyktingskäl?

 8. orust skriver:

  Hur kan någon skriva något sådant som flyktingar här ovan? Hur ser vederbörandes världsbild ut? Finns ingen tillstymmelse till resonabel inställning till MÖs svårigheter att komma ”on speaking terms”? Flykingar bidrar inte till en fredlig utveckling med sina sanslösa uttalanden.

 9. […] också: – Carl Bildt i Damaskus: ”Imponerande prakt” – Carl Bildt om Assadmötet: Vi pratade associeringsavtal mellan EU och Syrien – Pophöger: Bildt: Nej till Israel, ja till Syrien – Pophöger: Biståndsministern på […]

 10. Rulle skriver:

  flyktingar,

  Orust tycks inte vara kapabel att tänka själv så din ironi når inte fram.

 11. kris08 skriver:

  En liten strimma klarsyn trots allt? Jag skulle säga att de fientliga Iran och Syrien utgör betydligt mindre hot än det okritiskt vänliga USA! Israel måste hitta ett sätt att komma överrens med omgivningen (utan att använda vapen och murar) eller sluta som en liten instängd diktatur befolkad av enbart soldater och extremister.

  Även om de tyvärr saknar politiskt inflytande så finns det tydligen klarsynta israeler:

  Fear of peace will be the death of Israel

  ”The right, meanwhile, wants to wall off Israel as the world’s last remaining legally mandated Jewish ghetto. A place where all the rules are different, exit and entry, citizenship and human rights, because the residents within are Jews. A place where non-Jews, dehumanized as congenital Jew-haters, are rendered invisible. A place which, if suffocating and insufferable, still seems safer than the scary world outside.”
  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1147257.html

 12. flyktingar skriver:

  kris08:

  Kanske har vi talat förbi varandra?

  orust:

  I Europas ögon har den judiska staten varit ett litet(!) fikonlöv vars funktion var att något skyla en europeisk synd, som övergår allt förstånd. För judarna utgjorde det en Noaks Ark.

  När den intellektuelle(?) europén nu väljer att omvärdera historien, så behövs inte ”fikonlövet” längre. Orsakssambanden är borta.

  Utrotningen av de europeiska judarna för 65 år sedan. De påföljande judiska flyktingproblemen. Överspelade. Glömda. Utgör inget problem. ”Vi lever i en ny tid”, säger man. ”Det var inte vi”, säger de historielösa postkolonialistiska intellektuella(!) västerlänningarna.

  Alla är förlåtna, alla utom judarna förstås och deras ”rasistiska, kolonialistiska appartheidstat”.

  Den judiska statens undergång kommer att genomdrivas av västvärldens historielösa mobningskampanj under de ”konstruktiva” slagorden ”krossa” och ”bojkotta”.
  En judeutrotningens 2:a våg och denna gång från Mellanöstern med de självutnämnda humanisterna i förarsätet, uppfyllande det stormuftin av Jerusalem bad Hitler om hjälp med. Och sen kommer dessa ateisters Gud att förlåta dem för ”ty de veta icke vad de göra”.

  Den ”rättfärdiga” axeln Iran/Syrien/Hizbolla/Hamas ska ta över styret i Palestina och erbjuda stabilitet. De 6 miljoner judarna ska låta sig styras av mullor, imamer och bathpartifunktionärer eller bli flyktingar.

  Helt säkert blev Carl Bildt införstådd med denna vison av den judiska statens förintelse, från sina värdar i Damaskus, inläst i ”regionala politiska frågeställningar” ovan.

  Även kris08 verkar anse att demonisering av den judiska staten är vägen till fred. Att väst kan nå förlikning med orienten genom att utse ett offerlamm, som ska representera den europeiska historiska kolonialismenen, en hackkyckling som ska förnedras och offras, samtidigt som stöd och uppmuntran ges till axeln Hamas, Hizbolla, Syrien, Iran i någon slags omvänd kolonialistisk extas.

  Och du, kära orust, visst hör väl även du till utopisterna, från yttersta vänster- till högerkanten, som tror att vägen till ”fred och frihet i Mellanöstern” uppnås genom stöd och smicker likt ”konstruktiv dialog under goda middagar i exotiska miljöer” med värdar, som representerar totalitära regimer och fundamentalistiska organisationer samt Iran. Att detta, samtidigt med demonisering, bojkott och slutligen förintelse av den judiska staten till förmån för humanisternas ”idealstat” efter syriskt eller iranskt snitt, är ett ”pris” man är villiga att betala, på den judiska statens bekostnad, för att sona västeuropas synder begångna under historisk tid gentemot orienten?

 13. florimond77 skriver:

  Allt detta snack om Israels förintelse. Det finns inte minsta antydning att landet skulle vara på väg att gå under. Dessutom – världen utanför dess gränser är inte så fientlig som det påstås. Den största fienden till Israel är Israel själv. Den dagen man öppnar upp för folket i Gaza att leva ett värdigt liv och bygger upp det man raserat samt aktivt bidrar till att bilda en palestinsk stat plus omedelbart slutar med att stjäla land och egendom mm.
  Den dagen blir det lugnt i MÖ och folket i Israel kan andas ut.

 14. kris08 skriver:

  Kalla mig naiv utopist, men jag förstår fortfarande inte riktigt varför Israels övergång till en civiliserad stat skulle innebära dess förintelse!
  Är det dumt att tro att de enorma utgifterna för militärapparaten och murbyggena skulle kunna användas för konstruktiva investeringar?
  Skulle Gazaborna bara leva för att döda israeler även om de fick en chans att bygga upp sin framtid?

 15. Rulle skriver:

  florimond77,

  Har Du läst Hamas eller Hisbollahs stadgar? Eller PLOs med för den delen. Uppenbarligen inte! Det är bara med en stark militärmakt och skyddsmuren som Israel existerar. Edsvurna människor gör allt för att mörda judar. Och sådant stödjer Du?!?

 16. kris08 skriver:

  Rulle med sitt ständiga tjat! Ska du nånsin inse att det är skillnad på stadgar och realpolitik?

  Visste du att socialdemokraterna införde krav på republik i sina stadgar 1911…?

 17. un2here skriver:

  – Edsvurna människor gör allt för att mörda …

  Palestinier!

 18. babijar skriver:

  Ja, helt rätt. Vi som sitter i fred och trygghet skall döma och fördöma de elaka judarna när de tar i mer våld än vi tycker är rimligt. Iran och Syrien är föregångare när det gäller moral och mänskliga rättigheter. Hamas och Hizbolla vill inte judarna något ont igentligen. Fick det bara lite mark så vore MÖ ett paradis där alla levde i harmoni.
  Finns det någon normal människa som tror det?
  Florimond77, du skrämmer mig verkligen. Eller driver du med oss? Hoppas det.

 19. flyktingar skriver:

  Jag blir rörd över den välvilja som vederfares den lilla judestaten. kris08, du slösar plötsligt överraskande omtänksamhet över oss orättfärdiga och moraliskt underlägsna. Det enda du verkar vilja se är att vi judarna blir civiliserade. Menar du att vi ska bli lika fina som redan vår motpart: frihetens, de mänskliga rättigheternas och folkrättens beskyddare, den hyllade pakten Iran/Syrien/Hizbolla/Hamas?

  Du verkar inte riktigt förstå varför vi inte vill vara som de, speciellt när vi därmed skulle undgå den svenska vänsterns trakasserier och bojkotthot.

  Måste jag förklara för dig att om vi fick välja, så skulle vi inte vilja låta oss styras av sharia eller bathparti eller av det nya mullastyrda Perserimperiet? Vi är lite lika svenskarna, om så endast i detta avseende.

  Naivitet och idealism kännetecknar västvärldens progressiva avantgard. Inget fel i det. Tyvärr har ett stråk av verklighetsflykt smugit sig in i detta kollektiv, eftersom man har svårt att hävda okunnighet rörande vilka alternativ som står till judestatens förfogande.

  Man vägrar lära exempelvis av den iranska revolutionen. För tre decenier sedan gjorde Irans avantgard och progressiva gemensam sak med de fundamentalistiska krafterna och lyckades tillsammans störta shahens förhatliga regim. Strax efter övertog mullorna makten och de progressiva gick i landsflykt eller tystades. Dessa progresiva, en gång var de det Irans framtid. Idag bor de i Kalifornien, Tyskland, Sverige. Många iranska generationer gick förlorade.

  Nu ser vi samma sak upprepas. I den idealistiska naiva vänsterns törst efter förändring, tvekar man inte att spela mullornas Iran i händerna och upprepa erfarenheten för 30 år sedan. Den lilla judestaten är dessa extremisters på vänster- och högerkanterna gemensamma fiende. Allt är bättre än fortlevnaden av den imperfekta demokratin i Mellersta Östern, som inte sett någon annat än krigstillstånd under sina 62 år. Hellre då sharia, bathparti och mullastyre på Levanten.

  Det finns gränser för hur mycket naivitet och hävdad okunnighet en vuxen, beläst, historiskt bevandrad och upplyst svensk kan åberopa med bibehållen trovärdighet, utan att detta ska tolkas som oansvarig verklighetsflykt.

 20. Rulle skriver:

  kris08,

  Du skvätter fortfarande okring med en ogenomtänkt logik. Stadgar är vad man ämnar att göra. Det begränsas bara av förmågan.
  Realpolitik betyder ”inriktning på det som är praktiskt möjligt”. Om Sossarna ville införa republik så insåg man att det inte var praktiskt möjligt utan att själva bil stekta.
  Hade Hamas haft förmågan så hade Israel varit utplånat. Det är otvetydigt det man med din hjälp syftar till.

 21. kris08 skriver:

  flyktingar,
  Revolutioner ger som bekant tyvärr sällan demokratiskt resultat. Men så vitt jag vet har ingen föreslagit en revolution i Israel, utan mindre justeringar för att rätta till de värsta orättvisorna. Jag förstår fortfarande inte varför det skulle få Israel att kollapsa…

  Är det fredsförespråkarna som drivit fram den märkliga vänskapen mellan det sekulära Syrien och fundamentalistiska Iran? Jag hade nog annars trott att det var herr Liebermans diplomatiska handlag som orsakat det.

  Rulle,
  Har då socialdemokraterna suttit på helspänn i 100 år i väntan på minsta möjlighet att kunna störta kungahuset? Knappast, utan man kom tidigt fram till olika kompromisslösningar som båda parter kunde leva med.

  För övrigt så har ju Hamas uppkommit som en direkt reaktion mot det israeliska strypgreppet, så skulle det ersättas av samarbete och återuppbyggnad så skulle ju problemet lösa sig av sig självt.

 22. bildterberg skriver:

  Här är en intressant och tankeväckande artikel (speciellt
  för flyktingar och Rulle):

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=17923

 23. Rulle skriver:

  kris08,

  Ja Du skriver väl som Du har förstånd till. Om Hamas erkände Israels självklara rätt att existera och sa sig vara villiga att leva i samförstånd och samverkan så vore alla problem lösta. Det krävs först av allt en revidering av terroristernas stadgar.
  Det slår mig att jag hört att en f.d. polischef är åtalad för bl.a. att ha planerat våldtäkt. Att bara planera är alltså enligt svensk lag förbjudet. Att planera mord och därtill folkmord är väl i jämförelse ett många potenser svårare brott. Hamas har dokumenterat sina planer på att mörda alla judar
  så det bör vara enkelt att bevisa intentionerna i svensk domstol. Vi skall nog tipsa riksåklagaren att granska de 08:or som i Sverige stödjer dessa avskyvärda planer. Här är det inte fråga om poetik utan nedskrivna mordplaner. Med att verbalt stödja denna ondska så hetsar man till folkmord och fördjupar planerna!

 24. flyktingar skriver:

  kris08:

  Vad hatobjektet Lieberman anbelangar, så minns att han har varit utrikesminister i Israel i ett års tid. Innan dess hade vi Tsipi Livni, du vet hon som hotas med krigsbrottsåtal om hom besöker Storbrittanien. Hon var som bekant utrikesminister under Gazakriget, inte Lieberman.

  Den svenska kampanjen mot judestaten har pågått under ca tre decenier. Själv minns jag startskottet, när Israels LO, broderförbund med svenska LO bojkottades från svenska 1:a majtågen första gången ca 1980. Var detta också Liebermans fel?

  Sverige har genom åren, sedan dess valt att allt mer distansera sig och erbjuda pekpinnar istället för äkta engagemang. Carl Bildts insats 2009 är blott alltför signifikativ och representativ.

  kris08, du tillskriver judestaten det ensidiga ansvaret för den uppkomna situationen och föreslår endast ”mindre justeringar” för att rätta till de ”värsta orättvisorna”.

  Alla, absolut alla, i när och fjärran har synpunkter och vill göra ”mindre justeringar” för att rätta till ”de värsta orättvisorna” i judestaten.

  Även Ahmadinejad, muslimska brödraskap och en miljard förtryckta muslimer världen över, från Indonesien till Rinkeby, vill göra ”mindre justeringar” i judestaten. Majoriteten av dessa tolkar in i ”mindre justering” judestatens förintande (du, kris08, bidrar med endast en obtydlig droppe i den riktningen).

  Mot dessa står de, likt Vanunu, Gideon Levy, Amira Hass, som offrar sig för att avslöja sitt samhälles baksidor. De är våra hjältar, det moderna Israels domare och profeter. All heder åt dessa Israels sanningssägare. De som kritiserar det samhälle de själva bebor inifrån, för sin inre övertygelses skull. Leve de.

  Dessa Israels helgon står i skarp kontrast till de eskapistiska romantiska utopisterna, som av en slump återfinns både inom extremhögern och extremvänstern i ett land långt borta. Ni som målar hakkors på judiska gravplatser och synagogor, skriver upprop för bojkott av judestaten och som, i god demokratisk anda, förstående försvarar de som tystar röster, höjda till solidaritet med judestatens medborgare och det dilemma som utgör deras vardag.

  Till de, som försöker ikläda sig falska helgonglorior bara för att helgon finns i Det Heliga Landet, ni malplacerade bluffmakare och hypokriter, om ni bara visste hur lätta ni är att genomskåda…

 25. un2here skriver:

  – Edsvurna människor gör allt för att mörda …

  Fundamentalist Settlers Praise Goldstein, Celebrate His Massacre

  It is worth mentioning that Israeli leftists are planning a protest this Saturday against the settlers support for the crime of Goldstein and their provocative and public display of violence.

 26. bildterberg skriver:

  flyktingar:
  Vad anser du om den behandling Mordechai Vanunu
  har fått från den judiska staten israel?

 27. flyktingar skriver:

  bildterberg:
  Jag vet inte vad jag ska tro. Lika lite som när Anna Lind överlämnade två kanske oskyldiga egyptier till CIA. Min känsla är att Vanunu spelar den israeliska säkerhetsapparaten rätt i händerna. Att han tilläts ”avslöja” judestatens möjliga ”kärnvapenkapacitet”. Att allt är ett spel likvärdigt med ”vapenskrammel”. Av en slump flyter Vanunu upp till ytan varje gång man vill få den omedelbara omvärlden att associera i en ”viss riktning”. Han är en skänk från ovan. För bra för att vara sann. Cyniskt spel med en människas goda vilja. Ett scenario från kalla krigets dagar. I Iran/Syrien/Hizbolla/Hamas hade han inte äverlevt en dag med ett sådant ”förräderi”. I Israel har han fått en viktig roll att spela. Som sig själv.

 28. kris08 skriver:

  Har Gideon Levys åsikter om en ”mindre justering” (Golan) större tyngd då?
  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1153835.html

  Visst är det trevligt med okritiskt stöd, men är det verkligen vad som behövs?
  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1153997.html

  Apropå Tzipi Livni så såg Bildt henne som ett stort fredshopp när hon blev partiledare… Jag skrev mitt första inlägg här med synpunkter på hennes diskutabla bakgrund, och blev genast censurerad!

%d bloggare gillar detta: