Dagar i Damaskus

DAMASKUS: Jo, vi hann faktiskt med ett besök i Baalbek i norra Beeka-dalen på färden mellan Beirut och Damaskus tidigare i dag.

Och platsen är sannerligen värd ett besök.

Ruinerna efter Jupiter-templet där är ett av de massivaste och mest imponerande romerska konstruktioner som det över huvud taget finns att besöka.  Utan att någonsin helt avslutas var detta det största tempel av sitt slag som det romerska imperiet över huvud taget byggde.

Framme i Damaskus tillbringade jag – efter lunch med bl a några av ambassadörerna här – några timmar ute i stadsdelen Saiyda Zaynab.

Min värd där var FN:s flyktingorganisation UNHCR. Stadsdelen har förvandlats till ett mindre Irak efter de senaste årens flyktingvåg. Man registrerar nu ca 160.000 flyktingar, men det reella antalet som kommit till Syrien är betydligt mycket större.

För en del av dem är återvändande nu en möjlighet, men andra var än så länge betydeligt mer skeptiska. Det blev livliga diskussioner i det trånga rummer hos UNHCR.

Ett var dock alla överens om  – de skulle rösta i valet 7 mars. Valaffischer för olika kandidater var det inte ont om i detta flykting-Irak.

Och jag passade också på att besöka en familj som flytt från Nasaria i Irak så sent som för två år sedan och sitta ner med dem i dess lilla rum. Deras situation var svår i alla avseenden.

Eftersom jag ändå var i stadsdelen passade jag på att besöka dess berömda moské.

Moskén tillhör de verkligt heliga platserna för shiamuslimer, och dess prakt var lika imponerande som hängivenheten hos de pilgrimmer som ständigt strövade in.

Men därefter var det dags för överläggningar med utrikesminister Muallem först på utrikesministeriet och sedan med fortsättning på restaurangen Naranj i Damaskus fascinerande gamla stad.

Alldeles ensamma var vi inte där. Först snubblade jag över Estlands utrikesminister Urmas Paet och därefter Storbritanniens f d försvarsminister Michael Portillo. En massiv turkisk regeringsdelegation strömmade ocksså in.

Men det blev öppna och i grunden konstruktiva samtal – med naturligt fokus på de spänningar vi ser i olika delar av regionen.

Situationen i Irak var ett naturligt samtalsämne, behovet av en av fredsprocess med Israel ett annat och de olika aspekterna av relationerna med och utvecklingen i Iran ett lika naturligt tredje.

Och vi talade självfallet också om betydelsen av att underteckna associationsavtalet mellan Syrien och EU med dess olika bestämmelser.

I morgon börjar så min dag med möte med president Assad på förmiddagen. Han tar emot i sitt modernistiska palats högt över staden.

Jag skulle tro att agendan för det samtalet kommer att vara snarlik dagens.

Men mitt i allt annat under dagen hoppas jag också kunna spränga in ett besök i den imponerande Umayaad-moskén. Det var länge sedan jag var där senast – här finns bl a vad som anses vara Johannes Döparens grav.

Och mot slutet av eftermiddagen är det så dags att avsluta denna resa i den ”bördiga halvmånens” länder och återvända hemåt.

I morgon kväll någon gång ser jag åter vintern och snön.

7 Responses to Dagar i Damaskus

 1. itpastorn skriver:

  Låt mig se, diktaturen Syriens utrikesminister går att prata med, men inte utrikesministern i demokratin Israel?

  På vad vis är Walid Muallem en dialogpartner värd namnet? Inte för att jag gillar Avigdor Liebermans åsikter, men de är knappast värre än Muallems.

  Fick du tillfälle att tala om mänskliga rättigheter som yttrandefrihet och äkta religionsfrihet (inte dhimmi-systemet)? Om Syriens sponsring av Hizbollah och Hamas? Att införa det första och upphöra med det sistnämnda vore väl ett bra första steg mot fred?

 2. Kachina skriver:

  Tack för en levande reseskildring. Jag är själv en stor beundrare av de kulturhistoriska skatter som finns i halvmånens länder, kanske bevarade tack vare att den tekniska utvecklingen stått stilla sedan 1000-talet, då religionen tog makten över vetenskapen. Jag har på väggen ett saudiskt svärd från 1700-talet med orden ”Guds slag” ingraverade, tillsammans med en vacker flintlåspistol, även den från 1700-talet, samt en enkel svartkrutspistol för en lika enkel matros av okänd årgång.

  ”den bördiga halvmånens länder”

  Jag ber om ursäkt. Jag är gammal, jag har både grön och grå starr, synen har blivit grumlig och jag läste först ”den blodiga halvmånens länder” innan jag korrigerade mig själv. Jag får hoppas att det var orsakat av den grumliga synen och inte av det undermedvetna.

  Hälsa president Assad att fred och försoning har samma innebörd och är bägge en förutsättning för den ene och den andre.

 3. albertveli skriver:

  ”Men mitt i allt annat under dagen hoppas jag också kunna spränga in ett besök i den imponerande Umayaad-moskén.”

  Nästan som omvänd terrorism ;-)

 4. inventorsnews skriver:

  Tack för allt vi alla kunnat läsa om ditt arbete här under lång tid, själv börjat att skriva om uppfinningar, innovationer och annat på: http://inventorsnews.wordpress.com/

 5. flyktingar skriver:

  Ahmadinejads besök i Syrien, han uttalanden och vilka han besökte ett par dagar innan Sveriges utrikesminister dyker upp på samma arena – Kan detta vara av intresse här?

  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=169811

 6. antykatoendek007 skriver:

  Om arabdiktaturkramare Calle Bildt skriver en bloggare så här:
  http://al-hamatzav.org/permalink/bildt-av-och-till-damaskus/

 7. […] Carl Bildt i Syrien Carl Bildt: Dagar i Damaskus Rassoul Pourassad: En skam att Bildt är tyst om mordet på Neda Carl Schlyter: Bildt – vår […]

%d bloggare gillar detta: