Framgångsrik återhämtning

BEIRUT: Regn har blandats med solstrålar under denna min dag längs den libanesiska kusten- från här i Beirut ner till UNIFIL:s högkvarter vid Naqoura alldeles invid gränsen till Israel.

Den libanesiska återhämtningen efter såväl kriget 2006 som de förödande inbördeskrigen tidigare är på många sätt remarkabel.

Centrala Beirut har återuppstått som en modern och attraktiv metropol, och siffrorna visar på en kraftigt ökande turism. Mitt hotell är fullbelagt – i februari.

Men problemen finns självfallet.

Hundratusentals statslösa palestinska flyktingar i en rad flyktingläger som är svåra att fullt ut kontrollera är en uppenbar osäkerhetsfaktor. Olösta frågor med Israel längs den s k blå linjen i söder bidrar till en viss spänning.

Och till detta kommer en långsamt stigande spänning i regionen – någonting som just Libanon har en lätt förståelig känslighet för.

Men mina samtal i dag har inte bara handlat om detta utan också om landets utveckling. Det finns ett behov av både politiska och ekonomiska reformer.

Landet har en betydande styrka genom ca 14 miljoner libaneser som är verksamma i olika länder runt om i världen – kanske hälften av dem bara i Brasilien. I Sverige lär siffran vara ca 20 000 personer.

I morgon går min färd vidare över Libanon-bergen och Beekaa-dalen i riktning Syrien och dess huvudstad Damaskus.

På kvällen blir det middag med den syriske utrikesministern Muallem på någon restaurang i den fascinerande stadens äldre delar.

4 Responses to Framgångsrik återhämtning

 1. orust skriver:

  Lycklig du som får supera i gamla Damaskus – säkert mycket minnesvärt – staden är underbar!

 2. photoimagine skriver:

  En sommarnatt 2006 lämnade min yngsta dotter bombningarna i Beirut och med bil på nästan oframkomliga vägar kunde hon ta sig till Damaskus.

  Lite speciellt med resor till Damaskus förresten – en man vid namn Paulus fick en uppenbarelse på vägen dit…

  Oavsett vad som händer på din resa så hoppas jag att ditt möte med Syriens utrikesminister blir angenämt. Det skulle vara väldigt intressant att lyssna på samtalet er emellan med tanke på det spända politiska läget.

  Kanske du berättar lite (inga detaljer) om det vid något tillfälle.

  Trevlig resa till Damaskus!

 3. […] DN, 2, 3, Dag, Gp, Syd, Vlt, Db, E, N, C, 2, 3, 4, Hd, 2, 3, Bt, […]

 4. Kachina skriver:

  Jag hoppas att du, likt Paulus, får en uppenbarelse på din resa till Damaskus och därefter kan delge världen dina visdomsord.

  ”Kvinnan skall täcka sitt huvud i Herrens Hus”. (Paulus)

  Så sent som i 50-talets Sverige krävdes av kvinnan att hon skulle täcka sitt huvud när hon gick in i kyrkan, med en hatt eller i nöd till och med en näsduk.

  ”Du skall icke hava begärelse till din nästas hustru”. (Tio Guds Bud)

  Detta löser muslimen på ett mycket listigt sätt. Han har sin nästa till att täcka över sin hustru med tyg, på det att han inte behöver utsättas frestelsen.

  Vi får se hur världen tolkar din eventuella uppenbarelse, men inget av ovanstående bud ur skrifterna har den innebörd djurmänniskan gav dem och att djurmänniskan är den här planetens mest korkade djur, när han inte ens kan tolka det för honom skrivna ordet, torde vara uppenbart för var och en som har en medvetandesfär större än ett knappnålshuvud.

%d bloggare gillar detta: