Allt nervösare region

BEIRUT: Morgon vid Medelhavet. Mulet och lite småregnigt.

I den libanesiska metropolen känns regionens olika spekulationer – och lite av en tilltagande nervositet om vart utvecklingen egentligen är på väg.

I går var Irans president Ahmadinejad på besök i Damaskus, och samtidigt som vi landade på Beiruts flygplats trängde israeliska flygplan in i olika delar av Libanon. Jag ser att USA:s biträdande utrikesminister Jim Steinberg just anlänt till Jerusalem för konsultationer.

Ett allt mer spänt läge mellan Iran och omvärlden påverkar utan tvekan situationen. Det manövreras inför vad som komma kan.

Jag börjar min dag här med samtal med premiärminister Saad Hariri och parlamentets talman Nahib Berri men flyger sedan med FN:s helikopter ner mot den israeliska gränsen i söder för att besöka den fredsbevarande operationen UNIFIL där.

Det är Hezbollah-land – här har Iran sin starkaste allierad utanför sina egna gränser.

Och återvänder sedan på kvällen till Beirut för fortsatta mer informella samtal här.

Världen i övrigt tränger sig på. Jag får SMS-uppdateringar om läget i Kabul. Alla svenskar förefaller att vara utom fara.

36 Responses to Allt nervösare region

 1. laken skriver:

  Nejnejnej CB, du måste sluta upp med att prata face-to-face med ledare världen över. Detta innebär att du reser för mycket och inte tar hand om din personal på hemmaplan.

  Sådär, då kan alla kritiska röster angående CBs resande hålla inne med sina kommentarer….

 2. Kachina skriver:

  :-)

 3. Kachina skriver:

  Jag tror att relationerna mellan Irak, Kurdistan och Turkiet kan stabiliseras på fredlig väg.

  När det gäller Iran, Hezbollah, Hamas och Israel finns det ingen återvändo. Det handlar om en religiös kulturkrock och kan bara lösas av sig självt, vilket innebär att man låter härden gro utan störningar och sedan ser vad som kommer ut ur kaoset från explosionen.

  Det är förspilld tid att försöka öka vidsynen hos fundamentalister. De lever och dör i sin tunnel och låt dem så göra.

 4. flyktingar skriver:

  Mellanöstern är som en tryckkokare där tryck och mottryck balanseras i detalj och där krig uppstår när en kritisk punkt, omöjlig att förutsäga, passeras.

  För ett halvår sedan, när Sverige var EU-ordförandeland, diskuterade man ett besök av Carl Bildt i Israel. Dessa planer gick i stöpet pga valhänt hantering på svenska UD av antisemitbladets AB organstöldsartikel på kultursidan.

  Svenska UD beter sig i allt väsentligt som en fiende till Israel. Det är säkert valtaktiskt korrekt givet en halv miljon muslimska röster i svenska valet. Det blir även ekonomi-stratigiskt riktigt den dag araberna åter övertar Israels land och Sveriges framtida utrikesminister kan förena sig med den miljard muslimer, som kommer att vallfärda till Jerusalem för att fira den judiska statens förintande. För 30 silverpenningar…

  Till dess får svenska utrikesministrar betrakta Det Heliga Landet utifrån.

 5. KANT skriver:

  Saad Hariri är premiär minister i Libanon, presidenten heter Michel Suleiman.

  Nahib Berri heter egetnligen Nabih Berri.

  Att kalla södra Libanon för hezbollah-land är en grov och mycket dålig generalisering, hoppas du inte använder denna term i dina träffar med libanesiska politiker.

  Hoppas du träffar rätt människor vid dina informella träffar senare ikväll…

 6. metusalem skriver:

  Flyktingar!
  Kunde du möjligen uppmana dina vänner i Israel att inte vara så snarstuckna. Givetvis vet det israeliska styret att svenska myndigheter inte kan förbjuda svenska tidningar att skriva dåligt underbyggda artiklar.

  För oss som älskar hela landet Israel-Palestina är det tragiskt att Israel tycks styras lika mycket av fundamentalism som Palestina. Vi vet alla att för närvarande måste Israel upprätthålla en tuff attityd till de krafter som syftar till statens utplåning.

  Dock borde Israel vinnlägga sig mera om att upprätthålla goda relationer även till vänner som förmår uppfatta att det finns två sidor i denna tragiska konflikt.

 7. bestofmankind skriver:

  Carl Bildt,

  När du ändå är igång med världsturnén finns faktiskt även asiatiska och afrikanska länder som du inte har besökt ännu.

  Det blir rekord i så fall.

 8. orust skriver:

  Hej alla,

  Är det någon som tror att det var en tillfällighet att israeliska stridsflygplan kränkte Libanons luftrum den dag CB besökte Beirut? Jag gör det i varje fall inte!

  Kanske var det också för att impa på USA? Det blir två flugor på smällen!

 9. Kachina skriver:

  flyktingar

  Det var ett inlägg skrivet i tydligt klarspråk som tog där det skulle.För en halv miljon röster kan man kanske inte sälja sin egen mor, men väl prostituera sina principer. Nu skall vi inte anklaga bara Alliansen och Carl Bildt, utan alla ”de sju systrarna” prostituerar sig för just den homogena gruppen ur vilken bara promille assimilerats i Sverige, delvis på grund av oss och delvis på grund av dem själva.

  Jag tycker att ni gör alldeles rätt som håller Carl Bildt utanför er gräns, av den enkla anledningen att han har kapacitet att leda en fredsprocess och de som närmar sig målet drabbas av någon underlig anledning av plötslig,……DÖD! Se bara på Bernadotte och Yitzhak Rabin.

  Nej, skruva fast locket, ta bort säkerhetsventilen och håll grytan kokande tills den exploderar. Ur kaos föds ett nytt kosmos, i stort och i smått.

 10. orust skriver:

  Hej igen,

  Här hemma blåser det kring Ilmari Reepalu i Malmö. Han tycks ha gjort en del diskutabla uttalanden. Men om de i väsentlig grad utlöstes av att judiska församlingen kallade till ett sympatimöte för Israel mitt under Gazakriget kan man ha förståelse för att det utlöst kommentarer som inte nödvändigtvis är antisemitiska – de är antiisraeliska javisst men tyvärr jämställs ofta de två.

 11. laken skriver:

  bestof…
  Jag tror att CBs resande handlar om att prioritera. Detta kan ibland uppfattas som brutalt och ibland som smart med tanke på Sveriges bästa vad gäller säkerhet och demokratipåverkan.
  När det gäller prioriteringar så kan vi alla lära oss av någon tidigare på den posten…
  Ledtråd: Stor våg!

 12. mx44 skriver:

  Nej ”orust”, det var ingen tillfällighet att Israel kränkte Libanons luftrum just då, utan ett dagligt återkommande skådespel.

 13. flyktingar skriver:

  Metusalem!

  Jag ska försöka förklara för mina vänner att de inte ska vara för snarstuckna när det gäller Sverige, ett land som för 65-70 år sedan levererade 40% av nazitysklands stål och idag åter utger sig för att stå för förnuft och balans på vår bekostnad.

  Sverige, med en utrikesminister, som inte mäktar besöka Israel pga hemmaoppinion och kanske egna dubier(?!) hur kan ett sådant land uppfattas som vänskapligt?

  Man talar om den starka israellobbyn i USA. Sverige har den sin motsvarighet i den starka arabisk-palestinska lobbyn som dikterar dagordningen.

  Det finns kanske enskilda svenskar, som är vänskapligt sinnade gentemot Israel men Sverige är det inte. Läs folksjälens uttolkare, Antisemitbladet AB, och säg mig att jag har missförstått de allt starkare direkt fientliga signalerna från det svenska folket, samtidigt som Iran och Syrien konkret uttalar sig om Israels förintelse.

 14. Rulle skriver:

  metusalem & Flyktingar!

  ”Svenska myndigheter kan inte förbjuda svenska tidningar att skriva dåligt underbyggda artiklar.” Nej, men det vore politiskt korrekt av regeringen att uttrycka sitt ogillande av uppenbart förtal. Om nu ett sådant ogillande föreligger.
  Här talar vi tyvärr om undermåligt uppförande av Svenska Utrikesdepartementet med tragiska följder.

  Kachina,
  Carl Bildt har kapacitet, och understryker det med sina resplaner, att vidmakthålla Krigsprocessen
  i Mellanöstern. Jag förstår bara inte varför. Det där med att i valtider fjäska för muslimer tror jag inte på då C.B. inte ställer upp i det kommande valet.

 15. flyktingar skriver:

  Det kommer en bok som varje Hamas-romantisernade föredetta röda khmersupporter borde ha i sin ägo. Läs här:

  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1152398.html

 16. […] Många av världens ledare samlas på olika håll just nu i dessa länder – till exempel är CarlBildt i Beirut och skriver på sin blogg om en allt nervösare […]

 17. utrat skriver:

  Det kan vara värt att lyssna på SR Medierna http://www.sr.se/webbradio/?Type=broadcast&Id=2218611&isBlock=1 för att få litet distans till Reepalus uttalanden. Sen är det upp till var och en att bedöma Israel-Ghaza och Goldsteinrapporten. Underlaget finns

 18. metusalem skriver:

  Flyktingar!
  Visst, Sverige sålde järnmalm under andra världskriget.
  Vi som var mycket små pojkar då skäms inte så oerhört mycket. Tyskland hade med all säkerhet annekterat det rätt dåligt rustade Sverige och tagit sin malm utan betalning.

  Jag kräver heller inte av en nutida Israel att man skall skämmas för att Sternligan knäppte Folke Bernadotte. Från judisk sida misstänker jag att man ansåg honom vara proarabisk och därmed lovlig.

  Jag är helt klar över vad islamsk fundamentalism via Hamas, Iran med flera avser att göra med staten Israel.
  Alltså menar jag att Israel var i sin fulla rätt att besvara Hamas nålsticksraketer med en massiv insats, som tyvärr drabbade de stackars Gaza-borna. Detta förefaller vara Hamas målsättning-Israel skulle ju misskrediteras.

  På CB blogg finns både proPalestina och proIsrael rikt representerade. Vi som påpekar diverse inkonsekvenser får ofta finna oss i att bli påhoppade från båda sidor.
  Det får vi tåla. ”Flyktingar” konstaterar ihärdigt att Sverige är fientligt mot staten Israel. Detta är i grunden fel.

  I mellanösterkonflikten är svensken i allmänhet neutral. Vi vill givetvis att MÖ-konflikten någon gång kan lösas. Saken förefaller inte vara högprioriterad fn. vilket smärtar Israels och Palestinas vänner.

 19. flyktingar skriver:

  Metusalem!

  Son född på folkhemmets välfärd

  välfärd grundad på den tyska
  nationalsocialismens ideologiska
  utrotning av Europas judar

  orörd av krigets fasor fortsätter
  handeln med väst, som inget hänt

  alltid på ”rätt” sida.

  Jag frågar dig,

  hur värderar du en ”vän” som uppvisar ovilja att se orsakssamband och konsekvenser av sina handlingar, har ett notoriskt dåligt minne och som i varje enskilt ögonblick uppvisar minutiöst rentvådda händer?

 20. Visionären skriver:

  ”Läs folksjälens uttolkare, Antisemitbladet AB…”

  Strålande flyktingar!

  Om du låter Aftonslasket vara din egen högst personliga uttolkare av den svenska folksjälen, förstår jag att du hamnar alldeles snett i din uppfattning av vad svensken i gemen tycker om Israel och det israeliska folket. Tycker du att vi på motsvarande sätt ska göra dina oförskämdheter och angrepp här på bloggen mot det svenska folket och den svenska regeringen, till uttolkare av den israeliska folksjälen?

  Vad är du egentligen flyktingar? En israelvän eller ett bland alla andra troll som försöker framställa israeler i så dålig dager som möjligt?

  F.ö. instämmer jag till fullo i vad Metusalem skriver.

  V

 21. flyktingar skriver:

  visionären

  När AB publicerade, så teg teg Sverige.

  Det kan jag inte glömma.

  Den som tiger den samtycker.

 22. bestofmankind skriver:

  Carl Bildt,

  Tack för att du anställt laken som din privat sekreterare/brevskrivare efter Mikael Eriksson.

  Jag får då svar på mina förfrågningar.

  Att du bytte generalkonsulatet i New York mot ambassaden i Bagdad är tyvärr fortfarande mycket märkligt och mystiskt.

  Iofs finns det väl ingen olja i NY.

 23. Kachina skriver:

  flyktingar

  Den som inte vet vad han skall tro,…..tiger.

  ”Son född på folkhemmets välfärd,
  välfärd grundad på den tyska
  nationalsocialismens ideologiska
  utrotning av Europas judar”

  Och,….du själv?

 24. Kachina skriver:

  flyktingar

  Mordet på Yitzhak Rabin var en vändpunkt i Israels relation och status med omvärlden.

  Du vet vem utförde dådet och vilken grupp som stod bakom mordet.

  Den gruppen gör att vi inte helhjärtat stöder Israel, precis som att Hamas och Hizbollah orsakar att vi inte helhjärtat stöder Palestina. (Annat än med humanitär hjälp till befolkningen.)

  Hälsa dina vänner och be dem tänka efter. Mordet på Rabin var den vändpunkt där attityden till Israel ändrades. Ni har ännu inte vidtagit trovärdiga åtgärder mot den gruppen, inte ens försökt hindra deras expansion.

 25. flyktingar skriver:

  kachina:

  Jag är inget troll. Jag är min förintade stora europeiska familjs ”dybbuk”, en vålnad som spökar för er i en 1000 år gammal europeisk judisk släkts namn, vars släktträd avslutades i Europas förintelseläger och på dödsmarscher.

  Denna hemsökelse jag bjuder er är orsakad av en historiens nyck, pga en judisk folkspillra som hamnade i Palestina 30 år tidigare. Denna spillras barn och barnbarn, vägrade dela sina europeiska släkers öden. De kämpade och kämpar fortfarande för sin överlevnad, sin existens. En kamp som man som svensk i bästa fall har en neutral hållning till. Neutral vänskaplighet, non-stick teflon. Bra för affärerna?

 26. Kachina skriver:

  Jag är beredd att med vapen i hand försvara Israels existens, men jag tar mig rätten att kritisera avvikande grupper, deras agerande och deras motiv.

  Det vet jag att den israeliske ”svensson” accepterar.

  Så länge som man befinner sig inom Israels gränser är man fri att kritisera och diskutera allt och alla, men så fort kritiken kommer utifrån är det som att prata med en solid stenvägg.

  Det är ett känt socialt fenomen, att gräla inbördes men så fort någon utifrån lägger sig i, visar man enad front.

  Denna konflikt är bara så tragisk, för bägge parter och ingen lösning är i sikte under vår generation.

 27. claudius49 skriver:

  ”Den tyska nationalsocialismens ideologiska utrotning av judar” är alltså, enligt ”flyktingar”, fundamentet för det svenska folkhemmet.

  Detta säger ALLT som behövs av denne okunnige dåre.

 28. claudius49 skriver:

  Rättelse: Ska vara: ALLT som behövs om denne okunnige dåre.

 29. flyktingar skriver:

  claudius49:

  I sin recension av Håkan Blomqvists bok ”Nation, ras, civilisation i svensk arbetarrörelse före nazismen” konstaterar Per J Ericson i Världen Idag den 8 september 2006 att

  ”arbetarrörelsen för mindre än ett sekel sedan överflödade av rasistiska och antisemitiska tillmälen som skulle förfära vilken modern salongsrasist som helst. Håkan Blomqvist visar hur dessa uttalanden var mer än enstaka olycksfall i arbetet, utan snarare naturliga delar i den socialistiska argumentationen. /…/ Ingen kan låtsas att bara ‘de andra’ bör rannsaka sitt förflutna.”

  Artur Engberg 1921

  ”I sin erövring av världen har judendomen följt en målmedveten raspolitik. Man har detacherat vissa element att beblanda sig med andra nationaliteter och skapa dessa semitiska blandningstyper, som alltmer inpyra den nationella folkstocken. Man har systematiskt underminerat de övriga raserna. Det ligger i denna expansion judendomens hela kynne att vara ”cell”-byggare, att fräta sönder, inifrån uppluckra och förbränna den germanska rasen.”

  Engberg var socialdemokratisk riksdagsman, ledamot av partistyrelsen, ecklesiastikminister 1932-36 i koalitionsregeringen och landshövding i Västernorrland från 1940, chefredaktör för tidningarna Arbetet, Socialdemokraten och nykterhetsrörelsens tidskrift Reformator.

  En sann folkhemsbyggare.

  WWW är en outsinligt arkiv för ”okunniga dårar”, inte sant?

 30. flyktingar skriver:

  Till Claudius49, Du i folkhemmets historia så väl bevandrade men plötsligt så tyste:

  Om du vill läsa hel texten (utsaxad ovan) så gå till:

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/29/nazismen-alliansen-och-socialdemokraterna-del-5

 31. flyktingar skriver:

  Till alla andra som ytterligare vill fördjupa sig i de folkhemsbyggande socialdemokraters svaghet för nationalsocialismen rekommenderas den utmärkte rebellen Gustaf Jansons text

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/06/nazismen-alliansen-och-socialdemokraterna-del-6

  Ur ovannämnda utsaxas:

  SOCIALDEMOKRAT NOMINERADE HITLER TILL NOBELS FREDPRIS!

  Den socialdemokratiske riksdagsmannen i första kammaren Erik Brandt nominerade 1939 Hitler till Nobels fredspris: ”Till det Norske Stortings Nobelkomitté: Undertecknad tillåter sig härmed vördsamt föreslå att Nobels fredspris för 1939 måtte tilldelas Tysklands rikskansler och Führer Adof Hitler, vilken enligt miljoner människors uppfattning framför varje annan man i hela världen är förtjänt av denna höga utmärkelse.

  Det framgår av autentiska dokument, att världsfreden var i stor fara i september 1938 samt att det hängde på timmar att ett stort europeisk krig skulle utbryta. Den som i detta farofyllda läge räddade vår världsdel från den fruktansvärda katastrofen var utan minsta tvivel i främsta rummet det tyska folkets store ledare, vilken i det avgörande ögonblicket frivilligt avstod från att låta minan springa, ehuruväl han hade fullkomlig makt att släppa loss världskriget.

  Av sin glödande fredskärlek, tidigare dokumenterad i hans berömda bok Mein Kampf – näst Bibeln världslitteraturens kanske yppersta och mest spridda verk – och hans utomordentliga gärning att med enbart fredliga medel, utan blodsutgjutelse, med Tyskland införliva Österrike, förmåddes Adolf Hitler vid ovannämnda kritiska tillfälle att avstå från våld vid befrielsen av sina hemlängtande landsmän i Sudeterna och i sin legitima strävan att göra sitt fädernesland stort och mäktigt. Det är högst sannolikt, att Hitler, därest han ostörd av ännu förefintliga krigshetsare får i fred fullfölja sitt höga syfte, inom överskådlig tid kommer att pacificera Europa och kanske hela världen.

  Emellertid finns det tyvärr ännu ganska många människor, vilka icke förmå inse storheten i Adolf Hitlers fredssträvanden, och jag skulle av hänsyn till detta enkla faktum icke ha funnit tiden redan nu mogen för framförandet av Hitler som kandidat till Nobels fredspris, därest icke ett antal medlemmar av Sveriges riksdag föreslagit en annan kandidat, nämligen Englands premiärminister Neville Chamberlain. Ett sådant förslag förefaller föga genomtänkt. Ty visserligen är det sant att Chamberlain genom sin utomordentliga hänsynsfullhet och förståelse för Hitlers pacificeringssträvanden i hög grad bidragit till att rädda världsfreden men i sista hand låg dock avgörandet hos Hitler och inte hos Chamberlain.

  Det är Adolf Hitler och ingen annan som vi främst har att tacka för att fred ännu råder i större delen av Europa, och till honom knytas också förhoppningarna om framtida fred. P g a Chamberlains likväl obestridliga förtjänster om freden kunde det möjligen synas påkallat, att en mindre del av fredspriset tilldelades honom, men riktigast torde dock vara, att intet namn får ställas vid sidan av Adolf Hitlers och fördunkla detta. Adolf Hitler är dock vår tids oförliknelige, gudabenådade frihetskämpe, och miljoner människor blicka upp till honom såsom fridsfursten på jorden.

  Stockholm den 27 januari 1939 E G C Brandt, ledamot av riksdagens första kammare”

 32. flyktingar skriver:

  Fast Rätt Ska Vara Rätt.
  Så här försvarade sig Brandt:

  Häpnadsväckande har det blivit att ta del av alla de telegram och skrivelser som översvämmat mig. De ha kommit även från de högst uppsatta personer, vilka betygat sin uppriktiga tacksamhet över att jag velat föreslå Hitler som fredspristagare. Min tanke att nazisterna skulle ha blivit rasande över min drift med deras Führer har sålunda slagit slint, men ändå anser jag att min aktion varit av värde. Det tvärsnitt jag därigenom fått av den svenska folksjälen är helt enkelt häpnadsväckande. Det kan ej falla mig in att på detta stadium nämna några av de namn, som förekomma i min telegramskörd, men jag hade ju ej kunnat ana att omdömeslösheten är så stor att någon kunnat ta mig på allvar i detta fall.”

  Referat i Dagens Nyheter 1/2 1939

 33. claudius49 skriver:

  flyktingar:

  Du har hittat några gamla texter som nu framstår som pinsamma, men som helt saknar relevans idag.

  Det som jag reagerade mot i ditt inlägg den 26 kl 17:10 är ditt uttalande att den svenska välfärden skulle vara ”grundad på den tyska nationalsocialismens ideologiska utrotning av Europas judar”.

  Sverige hade ingenting med nazisternas utrotningsläger att skaffa! Ingenting annat än att svenskar räddade ett stort antal judar och andra personer från en säker död i sådana läger. På dina sökrundor på nätet kanske du kan hitta namnet Folke Bernadotte, en medlem av Sveriges kungahus, som förhandlade loss åtskilliga personer från dödsläger och organiserade transport av dem till Sverige. Och som själv blev mördad 1948 under ett medlingsuppdrag i Mellanöstern — av den judiska sionistiska Sternligan! där bl a den sedermera premiärministern Shamir var inblandad.

  Kanske kan du också finna namnet Raoul Wallenberg, som i Budapest uträttade storverk när det gällde att rädda judar undan Hitlers och Himmlers försök till ”Endlösung der Judenfrage”? Och som fick plikta för detta genom inspärrning och död i Stalins lika hemska Gulag!

  Strunta du i Sveriges förhållanden, avstå från att smutsa ned Carl Bildts blog med ytterligare fadäser.

  Jag kommer inte att svara något mer på dina oförskämdheter.

 34. flyktingar skriver:

  Raul Wallenberg arbetade ett tag på 1930-talet i Haifa i Palestina.

  Wikipedia:

  I Haifa arbetade Raoul Wallenberg som praktikant med enklare uppdrag inom en bank med holländska intressen, ledd av en av farfaderns bekanta. Där kom han i kontakt med tyska judar som hade flytt undan judeförföljelserna i Nazityskland. Hans möte med folk av judisk härkomst gjorde honom för första gången medveten om nazisternas judeförföljelser i Tyskland och han kom att hysa stark sympati för judarnas situation. Före resan till Haifa hade han, likt många andra i Europa även i Sverige vid den tiden, inga speciellt höga tankar om människor med judisk härkomst.

 35. […] DN, 2, 3, Dag, Gp, Syd, Vlt, Db, E, N, C, 2, 3, 4, Hd, 2, 3, Bt, […]

 36. florimond77 skriver:

  ”fred” i mellanöstern
  Israel får inte delta och heller inte Hamas. Rättvist!

%d bloggare gillar detta: