Reflektioner efter Irak

BEIRUT: Landat i småregnigt Beirut, men doften av Medelhavet känns i alla fall tydligt.

Dagarna i Irak var dagar mitt uppe i den intensiva valrörelsen.

Och att landet nu 2010 går mot sitt andra parlamentsval – och det som alla stora grupperingar fullt ut kommer att delta i – är på många sätt remarkabelt.

2006 och 2007 stod landet och balanserade på det sekteristiska inbördeskrigets rand. Pessimismen dominerade på många håll.

Men så kom stabiliseringen av läget och den successiva förbättring som skett sedan dess.

Fortfarande finns det anledning att frukta terrordåd som syftar till att förhindra eller förstöra valet, men jag träffade ingen politiker som trodde att det skulle lyckas.

Än viktigare än själva valet blir regeringsbildningen därefter. Åtskilliga svåra frågor står på dagordningen och måste lösas. Regeringsbildningen kan ta månader – kanske ett halvår.

Det kan lätt bli en farlig period med växande spänningar.

Och samtidigt accelerar tillbakadragandet av de amerikanska trupperna. Redan nu är deras deltagande i stridsoperationer mycket begränsat.

Men även om bakslag inte kan uteslutas tror jag att man kommer att lyckas med en regeringsbildning.

Nu har oljekontrakt öppnat nya perspektiv för ekonomin. Lite överdrivet talar man om att nå en produktionsnivå över Saudiarabiens.

Men helt klart är att landets ekonomi kommer att se helt annorlunda ut om fem och om tio år. Och det gemensamma intresset i denna utveckling kommer nog att hålla samman landet.

Det är intensiva valrörelsedagar i Irak.

Och det är slående att notera den intensitet som man följer denna valrörelse med i regionen i övrigt.

Mellersta Östern håller på att förändras.

8 Responses to Reflektioner efter Irak

 1. florimond77 skriver:

  Allting förändras. Mer eller mindre långsamt eller fort. Mellanöstern hade följt samma naturlag som hela övriga världen och förändrats den också utan att hundratusentals människor fått lida under bombningar från galne bush. Det är en cynisk och grym värld vi lever i. För många år framöver kommer människor att lida av cancer och andra sjukdomar till en följd av detta. Bla fosforbombningen i Felludja.
  Huruvida DEN utvecklingen är att gratulera återstår att reflektera över.

 2. haveyouright21 skriver:

  Irak var bästa land före krigt,sa FN..Barn har olika problem av alla förbjudna vapen..arbetslöshet,sjukdom, fattigdom, stjäls statens pengar, våld, förtryck m.m..Vatten och luft med jord är inte bra i olika område,150 läkare och 350 högutbildat folk dog och många har lämnat Irak, strid om makt, 2 miljon barn går inte till skolan, 3 miljoner kvinna har förlorat mannen, 4 miljoner bor i olika länder-Sverige-,vem skaq bygga Irak…

  Irak 1990 2005 dog 500 000 barn p.g.a. blockad från USA och EU.Bushs utrikesminister ,M albright erkänner det..Aftonbladet….

  Mellersta Östern håller på att förändras, skrev Bildt.

  Menar Bildt med bomber och ockupation och mord och tortyr i Abu Ghreb, och Guantanamo…??????..FN har alla Fakta..

  No more..No more,Bildt..Befria Palestina nu..

 3. haveyouright21 skriver:

  Var är Goldstonesrapport om USAs brott och krigsbrott i Irak,FN.????.

  Kidnappningen och utsvältandet av barnen i Irak
  Det amerikansk tillsatta irakiska regeringen beslöt sig nyligen för att skära ner matransonerna för irakiska civila med hälften. Dessutom ska fem miljoner mindre människos få rätt till ransonerna. Det innebär att irakierna togs om hand bättre av Saddam Hussein under de internationella sanktionerna mot landet, än vad de gör nu.

  Sanktionerna som utfördes mot Irak kallades då för ett uttryckligt folkmord av Denis Halliday, FN:s samordnare i Irak, som avgick i protest mot dem. Minst en halv miljon barn dog som direkt följd av sanktionerna mot irak och lika många vuxna. USA:s utrikesminister, Madeleine Albright, sa då att priset de döda fick betala ”var värt det”.
  År 1999, innan den senaste amerikanska invasionen hade lättnader gjorts i de irakiska sanktionerna. Mer mat blev tillgängligt, mattransporter behövde inte säkerhetsgranskas och många grannländer började bryta mot sanktionsprogrammet. Enbart två år efter kunde
  UNICEF konstaterade då att den kroniska undernäringen bland barn gått ned med 20% och den kritiska undernäringen med 50%. Ändå var 19% av barnen undernärda. Nu, efter den amerikanska invasionen, ligger siffran på 28%, den överstiger alltså den värsta under Saddam Husseins år. Då dog femtusen barn i månaden. Nu dör antagligen långt fler.

  Tidigare detta år konstaterade Oxfam att 60% av irakierna var beroende av matransoner från myndigheterna. 43% av dem led av absolut fattigdom och antalet undernärda barn hade ökat från 19% till 28% (från att ha varit i princip okänt innan de amerikanska bombanfallen under Gulf-kriget -91). En halvering ransonerna kommer att slå hårt mot den irakiska befolkningen och barnadödligheten förväntas skena.
  Eftersom nära hälften av befolkningen nu är arbetstösa tvingas fler och fler irakier sälja sina barn för att säkra sin och resten av familjens överlevnad. Många av köparna , enligt en oberoende undersökning från Iraqi Families Association, uppger sig komma från Sverige. Ett barn kan bringa inkomster på från 3 000 dollar till över 30 000 dollar beroende på ålder. Enligt IFA säljs minst två barn varje vecka och ytterligare fyra rapporteras som försvunna:

  ”Siffrorna är alarmerande. Det har skett en 20% ökning i de rapporterade fallen av försvunna barn sedan förra året. Vid tidigare år har barn rapporterats försvunna på väg hem från skolan eller efter att ha lekt nmed vänner utanför sina hem. Polisundersökningar rapporterade dock att många hade sålts av sina föräldrar till utländska par eller specialiserade gäng.”

  Hur många av dessa barn som säljs till den omfattande sexhandeln är svårt att säga, men barnen drogas ofta innan de förs ur landet. Därför har nya rutiner införts där alla barn måste väckas och frågas ut innan får resa. Khalid Jabboury, som sålde sin dotter till adoption för 20 000 dollar säger:

  ”Efter ett år har jag hört från mina släktingar att de sett min sjuåriga dotter arbeta som en tjänare i den förmodade nya familjen, och hon blir också slagen.”

  Enligt UNICEF så blir 25 000 barn varje månad fördrivna från sina hem tillsammans med sina föräldrar, 75 000 barn tvingas leva i tillfälliga läger och 760 000 barn (nära 20% av alla iraks barn) kunde inte gå till skolan alls. 20% av alla barn under fem år får inte ens rutinmässiga vaccinationer och en lika stor andel av barnen visar tecken på tillväxthämningar, främst p.g.a brist på mat och rent vatten.

  USA har i sin tur svarat på detta med att släppa färre och färre flyktingar in i landet. Bryr sig DN och SvD om detta? Nej, de skriver om hur en irakisk soldat skjutit ihjäl två amerikanska ockupanter.

 4. ilsken skriver:

  ”Det är intensiva valrörelsedagar i Irak.

  Och det är slående att notera den intensitet som man följer denna valrörelse med i regionen i övrigt.

  Mellersta Östern håller på att förändras.”

  Jag kan lova dig att mellanöstern kommer att förändras ännu mer, när dessa olja inte längre räcker till för försörja vår värld.

 5. haveyouright21 skriver:

  Varför kan inte man förändra Israel och USAs orättvis politik??

  EN fråga till EU gegom UD var:: Tänker ni stoppa Israels brott och terror?????.

  UD kunde inte svara …Varför försvarar man Israel orättvist i väst???..EU är Tyst om Israels och USAs förbjudna vapen i Gaza och Irak..

  Politikerna i väst begår brott mot FN och alla lagar…Varför..??USAs rykte är noll..Hur ska väst förändra Mellanöster och väst arbetar orättvist??

  Problemet är USA vet allt nu…om allt och alla i Mellanöstern..USA kan börja med USA först…Eller har jag fel??

 6. […] DN, 2, 3, Dag, Gp, Syd, Vlt, Db, E, N, C, 2, 3, 4, Hd, 2, 3, Bt, […]

 7. florimond77 skriver:

  Det är fruktansvärt vad barns situtaioner i världen har försämrats i spåren av alla dessa vansinnigt onödiga krig.
  Barn säljs…jag fattar det inte. Säljs … förstår inte. Och all denna handel med embryon och surrogatmammor. Såg ett fruktansvärt program om hur man flög embryon till Indien där fattiga surrogatmammor bar och födde barnen. Deras situation var vidrig. Men det var givetvis billigare för dessa cyniska människor som handlar med sådan business.

 8. haveyouright21 skriver:

  Det fanns 33 land med USAs krig mot Irak..

  Israels order till Bush var ett orättvist krig…

  Men Iraks folk ska kräva alla ersättningar från alla länder som var med ..En fråga bara : vad har USA och Israel för makt för att de kan styra över hela världen???..
  Detta behöver 1 år med fakta att förklara…

%d bloggare gillar detta: