Öppnat i Kurdistan

ERBIL: Strax blir det middag med kurdiska vänner här i Erbil innan det i natten blir dags att bege sig vidare till Beirut i Libanon.

Det blev en stor dag för förbindelserna mellan Sverige och den kurdiska delen av Irak.

Efter frukost med premiärminister Barham Saleh och bl a de tre av hans ministrar som faktiskt är svenska medborgare blev det avfärd upp i bergen till president Massoud Barzanis föga anspråkslösa palats.

Utsikten – såväl ner mot slätten med Erbil som upp mot de höga snöklädda bergen  var förförande.

Och det blev ett timslångt samtal som spände ända från Iraks framväxt efter det osmanska rikets undergång till de vikigs relationerna med grannländernsa Turkiet Och Iran.

Den förbättring som skett av relationerna med Turkiet är rent remarkabel, och vi diskuterade betydelsen av det ds k demokratiska initiativet för att ytterligare stärka reformprocessen i landet.

Efter lunch med olika frivilligorganisationer och snabbt besök på Ericssons kontor här var det dags för dagens höjdpunkt – invigningen av konsulatet här.

Och nu blev mediauppmärksamheten och den officiella uppställning om möjligt ännu större än vad den var i Bagdad i går. Det var folkligt, festligt och fullsatt – och med en genuin glädje över det steg vi nu tagit.

I TV-nyheterna här levererade mina aktiviteter såväl det första som det andra nyhetsinslaget – även i går var det påtagligt stort.

Tack och lov blev det tid för en tur också till Erbils citadell – synnerligen väl värt ett besök – medan en rundvandring i basaren överlastades med säkerhetsfolk i närmast kompanistyrka. Nog märktes det att jag var där.

Nu väntar middag med bl a f d premiärminister Nechirvan Barzani innan det är Libanon som gäller för nattens vila.

6 Responses to Öppnat i Kurdistan

 1. joakimekstrom skriver:

  Härligt! Bra jobbat, Carl!

 2. nubbe skriver:

  Vad kul att kurderna har sitt eget område…Tog Carl upp frågan om Assyriernas rättigheter med de kurdiska ledarna???

 3. laken skriver:

  Bra med ett konsulat i Kurdistan.
  Vad tycker de maniskt regeringskritiska här på bloggen om detta?

 4. Kachina skriver:

  Jo, det är bra. Det blir så mycket enklare att kontrollera identiteten på de identitetslösa som kommer in.

 5. kamotalabany skriver:

  Så är det ers excellens – många högt uppsatta inom administrationen har svenskt medborgarskap, fler än vad man tror. Du gjorde i vilket fall, inte helt oväntat, väldigt bra ifrån dig under ditt besök i den Kurdiska regionen.

  Det går åt rätt håll nu…

%d bloggare gillar detta: