Och nu till Erbil

BAGDAD: Efter en hektisk och bra dag här i Bagdad – med invigningen av vår ambassad som höjdpunkten – bär det alldeles strax av till Erbil i den kurdiska regionen i norra Irak.

I morgon invigs Sveriges konsulat där – också ett betydelsefullt steg i våra relationer.

Och jag kommer att tillbringa hela dagen där med serier av politiska samtal.

Jag hoppas innerligt att det kommer att finnas tid att i alla fall kort besöka det gamla citadellet i Erbil.

Staden gör anspråk på att vara en av de allra äldsta kontinuerligt bosatta städerna i världen – det talas om rötter som går ca sju årtusenden tillbaka i tiden.

Vi glömmer alltför lätt att det som är dagens Irak en gång beskrevs som den mänskliga civilisationens vagga. Det var i det gamla tvåflodslandet som den sumeriska civilisationen växte fram som den allra första i en mycket lång serie som sträcker sig fram till dagens situation.

Men om detta talas förstås föga i den pågående valrörelsen här.

6 Responses to Och nu till Erbil

 1. haveyouright21 skriver:

  Lyssna på sången -Rice against-band- och Hero of war lyrics- Om USAs tortyr i Irak -största USAs brott och krigsbrott i vår historia…Varsågoda:-
  Lyrics to Hero Of War :
  Han sa, ”Son,
  Har du ser världen?
  Nå, vad skulle du säga
  Om jag sa att du kunde?
  Fortsätt bara här pistolen och du kommer att få betalt. ”
  Jag sa, ”Det låter ganska bra.”

  Svarta läderstövlar
  Spit-lyste så ljus
  De skar av mitt hår, men det såg okej
  Vi marscherade och vi sjöng
  Vi blev alla vänner
  Som vi lärde oss att kämpa

  En hjälte i krig
  Ja det är vad jag kommer att
  Och när jag kommer hem
  De kommer att bli förbaskat stolt över mig
  Jag ska bära den här flaggan
  Till graven om jag måste
  Because it’s flagga som jag älskar
  Och en flagga som jag litar på

  Jag sparkade in dörren
  Jag skrek mina kommandon
  Barnen, ropade de
  Men jag fick min man
  Vi tog bort honom
  En påse över ansiktet
  Från sin familj och hans vänner

  De tog av sig kläderna
  De pissade i hans händer
  Jag sa åt dem att sluta
  Men sedan jag gick i
  Vi slog honom med vapen
  Och batonger inte bara en gång
  Men om och om igen

  En hjälte i krig
  Ja det är vad jag kommer att
  Och när jag kommer hem
  De kommer att bli förbaskat stolt över mig
  Jag ska bära den här flaggan
  Till graven om jag måste
  Because it’s flagga som jag älskar
  Och en flagga som jag litar på

  Hon gick igenom kulor och Haze
  Jag bad henne att sluta
  Jag bad henne att stanna
  Men hon tryckte på
  Jag lyfte mitt vapen
  Och jag sköt bort

  Skalen hoppade genom röken
  Och i sanden
  Att blodet nu hade soaked
  Hon kollapsade med en flagga i handen
  En flagga vita som snö

  En hjälte i krig
  Är det vad den ser
  Bara medaljer och ärr
  Så jävla stolt över mig
  Jag kom hem med denna flagga
  Nu samlar damm
  Men det är en flagga som jag älskar
  Det är den enda flagga jag litar

  Han sa, ”Son, har du sett världen? Väl vad skulle du säga om jag sa att du kunde? ”
  [ Hero Of War Lyrics on http://www.lyricsmania.com/%5D

 2. Pravo skriver:

  Det är intressant med de gamla sumererna och babylonierna. Bägge kom väl från de områden som idag är Irak om jag inte minns fel. De hängande trädgårdarna, babels torn. Det finns gott om historia i de där trakterna.

  Off Topic. Jag har förstått att en del av läsarna av den här bloggen är intresserade av Bosnien. Idag kom följande rykande färska bok ut i det ämnet: Saving Peace in Bosnia.

 3. Bo W. Höglund skriver:

  ”Men om detta talas förstås föga i den pågående valrörelsen här.”

  Som en viss tröst kan nämnas att det däremot inte ser ut som talibanerna i skolöverstyrelsen (eller vad den nu heter) INTE kommer att få igenom sitt förslag att ämnet ”Historia” inte får behandla något innan Socialismen kom till Sverige!

 4. ilsken skriver:

  Att vi Svenskar överhuvud tagit finns i området kring Persiskaviken baseras bara på att vi ska få vara med och dela på smulorna, som kanske blir över, när USA lägger rabarber på världens sista oljetillgångar.

  Men gör vi sen då? när även dessa sinar, vad ska driva vår tillväxt nu när till och med IEA varnar för att världens åttahundra största oljefält sinar i en takt på mellan sex och nio procent per år. En halveringstid på endast sju till elva år.

  På så kort tid måste vi hitta och få igång produktionen i de nya oljefält som ska då producera trettiofem miljoner fat olja per dag. Lägger man sedan till det faktum att vår ekonomi är dömd att öka, så blir det cirka fyrtio miljoner fat som måste hittas och exploateras.

  Nästan fyra nya Saudiarabien, om senast elva år. Att vi skulle kunna utföra detta under är en omöjlighet. Och även om vi kunde, sen då? Vad ska driva världens tillväxt då? Redan vid en tillväxttakt på tre procent per år fördubblas vår energikonsumtion vart tjugotredje år. Om fyrtiosex år är vår oljeförbrukning 170 miljoner fat per dag och om fyrtiosex trehundrafemtio.

  Men att vårt samhälle kommer till vägs ände verkar inte bekymra våra ledare det minsta, här gäller det att förblindat köra på till det bittra slutet.

 5. nubbe skriver:

  Carl B. Jag har tidigare uppmärksammat dig ett flertal gånger om Assyriernas situation i Irak. Nu när du pratar om civilisationens vagga så är det bland annat Assyrierna du menar som idag är det enda överlevande folket från den tiden. Assyrierna har i sin flagga tvåflodslandet representerad och Irak är deras ursprungsland. Tyvärr så har dem sen kriget fått lida för sin kristna bakgrund och det pågår en systematisk förföljning och etnisk rensning av dem i deras egna sjutusenåriga land. Man kan säga att det pågår ett modernt folkmord på samma sätt som de drabbades av i Turkiet under första och andra världskriget (även detta har påpekats i tidigare inlägg).
  Sverige har idag fått tagit emot mest Irakiska flyktingar i hela världen. Fram till idag skickade Migrationsverket, i brist på kunskap, tillbaks Assyrier som hade flytt från Irak på grund av sin kristna tro. Tack vare journalisten Nuri Kino´s ihärdiga arbete har man idag på Migrationsverket förstått situationen som råder för Assyrier som har flytt från Irak. Detta land som de har bott i över 6500 år. Assyriernas främsta önskan idag är att få autonomi i den del av Irak som det fortfarande bor en del i. Denna del brukar omnämnas som Ninve-slätten.
  Nu är min fråga till dig; Tänker du ta upp denna fråga om autonomi/skyddzon för assyrier när du nu befinner dig i dessa områden?
  Nedan kan ni läsa om den senaste händelsen som har drabbat Assyrierna

  Mosul – en kyrkogård för de kristna

  En ny våg av terrordåd mot kristna assyrier drar över irakiska Mosul. Fyra assyrier har kallblodigt mördats de fyra senaste dagarna och nu vädjar kristna kyrkoledare till omvärlden att stoppa grymheterna som ofta liknas med etnisk rensning.
  Rädsla och chock präglar de kristnas vardag i Mosul.
  – Det är en etnisk rensning som pågår varje dag. Ingen bryr sig om oss, varken de lokala myndigheterna, polisen eller omvärlden. Mosul har blivit en kyrkogård för de kristna. Det är skrämmande, berättar en präst som vill vara anonym av rädsla för sitt liv.
  De mördade assyrierna är alla oskyldiga civila; Rayan Salem Elias, 43 och Mounir Fatoukhi 40 var båda butiksägare. Ziya Toma, 21 och Ramsen Shmael, 22 var studerande som sköts ner av okända. Toma dog på plats, medan Shmael är allvarligt skadad. Senaste oskyldiga offret är Wissam George, 20 dödas i den södra delen av staden. Alla sköts på öppen gata.
  – Ingen vet när det här blodbadet kommer att sluta. Rädslan bland de kristna är påtaglig och ingen vet vem som står på tur, berättar prästen.
  Den kristna befolkningen i Irak och specifikt i Mosul har kraftigt decimerats sedan den amerikanska invasionen började 2003. Nu väntas ytterligare en flyktingvåg.
  – Den kristna gruppen i Irak får inte dö ut. Vi kristna är oskyldiga offer. Vi har aldrig skadat någon, vi vill bara leva i fred i vårt land. Om någon inte vill ha oss kvar i Irak, om någon vill dra upp oss från våra rötter får denne någon säga det till oss. Annars måste vi få leva i fred, säger kaldéiske biskopen Shlemon Warduni som är det kaldéiska patriarkatets företrädare i Bagdad.
  Warduni uppmanar kristna assyrier i USA att skriva till den amerikanska kongressen och uppmärksamma kongressen om den kristna populationens vädjan om hjälp.

 6. babijar skriver:

  ?haveyouright21?
  Vad har du för problem?
  Varför ”kladda” ned den här bloggen med upprepade sångtexter?

%d bloggare gillar detta: