Nystart vid Tigris

BAGDAD: Nu gryr en ny dag vid Tigris strand. Sedan jag var här senast för två år sedan har situationen i staden förbättrats på ett närmast remarkabelt sätt.

Då var all belägrat, skyddat, farligt. Pansarfordon. Snabba helikopterfärden. Vakande blickar och osäkrade vapen.

I dag finns det förvisso fortfarande starka skäl till stark vaksamhet. Förfärande terrorattacker förekommer förvisso fortfarande. Den s k gröna zonen är fortfarande en zon i betong.

Men det mest känns detta till trots mycket annorlunda.

Livet har återvänt, och en form av lugn trots allt infunnit sig.

Förra gången bodde jag i en betongomgjuten container någonstans inne i den inre skyddszonen. Nu har jag övernattat civiliserat och normalt på den nya svenska ambassaden som ligger utanför den skyddade s k gröna zonen i staden.

Och under dagen – om tiden nu tillåter det – kommer jag att ha möjlighet att röra mig runt lite i staden.

Irak är ett viktigt land och dess framtid mycket viktig för hela denna region.

I vårt land finns ca 100 000 människor som på ett eller annat sätt har sin bakgrund i detta land. Vi såg deras engagemang i samband med den stora internationella Irak-konferens vi hade i Stockholm våren 2008.

I dag kommer jag mer officiellt att inviga Sveriges nya ambassad här i Bagdad. Och i morgon kommer jag uppe i Erbil i den kurdiska regionen att också inviga Sveriges konsulat.

Tillsammans visar de tyngden och betydelsen av våra relationer med detta land.

Att inviga nya ambassader i viktiga länder känns trevligt – senast tror jag faktiskt att det var när jag invigde nya House of Sweden i Washington hösten 2006.

Ambassaden här har förvisso inte varit lika dyr men är dock en betydande framtidsinvestering. Men efterfrågan på platser i våra byggnader har visat sig vara betydligt större än vad vi ursprungligen trott, så nu genereras det också betydande inkomster härifrån.

Men nu inleds en intensiv dag här vid Tigris.

Jag börjar med frukost med USA:s ambassadör Chris Hill – vi är gamla vänner sedan balkanska dagar för ett 15-tal år sedan eller så.

Och fortsätter sedan – förutom de mer officiella överläggningarna med utrikesminister Zebari – med såväl FN som med företrädare för de större valalliansen som nu intensivt kämpar om väljarnas gunst inför valet den 7 mars.

28 Responses to Nystart vid Tigris

 1. Visionären skriver:

  En tankelek. Tänk att Saddam fortfarande satt kvar. Var hade Irak befunnit sig då?

  Hade Irak och Iran tävlat med varandra om vem som först fick tillgång till kärnvapen? Vad hade hänt då?

  Nu pågår ingen tävling. Det är illa nog som det är.

  V

 2. Kachina skriver:

  Demokrati och stabilitet kommer till Irak, men det tar tid och de som tagit sig an uppgiften måste ha tålamod.

  Det är i första hand de religiösa motsättningarna som måste tonas ner och det uppnår man bara genom upplysning och bildning.

  Islam är en följd av kristendomen, Bibeln som dikterades av kejsaren i Rom, vantolkningar av Paulus och Mohammeds uppenbarelser. Allt i syfte att hålla folket i ett järngrep under en förspegling av en hämndlysten Gud som straffar de som inte lyder kejsarens bud.

  Det finns en Gud, ett allmedvetande vi inte kan se och förstå vidden av, annat än genom att uppfatta de egenskaper han uttrycker genom det kosmiska stålväsen som är tre i en, Viljan, Kärleken och Intelligensen.

  I denna Guds egenskaper ingår inte hämnd, straff och dom till ett evigt helvete. De egenskaperna här till den sjunde och sista av skapargudarna, Demiurgen, den som fullbordar, men inte kan sluta cirkeln eftersom han inte kan se något ovan sig själv och därför ser sig vara de ende Guden, den avundsjuke,hämndlystne som förbjudit oss att dyrka andra Gudar för att han innerst inne vet att han är den siste i ordningen.

  Kunskapen om detta neutraliserar de falska religioner som grundats på Mose syn av Demiurgens håriga rygg på berget Sinai.

  Kunskap och den information som alla känner igen i sitt högre medvetande tar tid att förmedla, men demokrati och fred kommer även till Irak, om vi har tålamod att genomföra processen.

 3. adelaldabbagh skriver:

  Bäste Carl Bildt!

  Det är verkligen ära och stor glädje för oss att Sverige öppna igen dörrarna till den svenska ambassaden i huvudstaden Bagdad. Detta är ett bra budskap till världen att det har skett en betydande utveckling i Irak på många områden. Och framtiden kommer att bli bättre, särskilt sedan den politiska processen har lett till framgångar. Ett meddelande till irakierna att Sverige står fast vid alla irakier under utveckling och rekonstruktion inom alla områden.
  Svenska stödet är mycket viktigt till Irak för att inte vara någon reträtt eller nedbrytning av situationer. Vi Svenska irakier stöder alla regeringens program för att uppnå säkerhet, demokrati och mänskliga rättigheter genom aktivt deltagande. Jag själv deltog på alla möten om Irak på UD och med frihandels minister Ewa Björling, och har sagt från början att jag vill gärna försvenska Irak. Lycka till.

  Hälsningar

  Adel Aldabbagh

  Civilingenjör

  Scandanivian Iraqi Development Center

 4. laken skriver:

  Trevliga nyheter!
  Det måste vara en rejäl vitamininjektion för ambassadpersonalen på plats att du kommer personligen. Man vet ju själv hur man blir när högste chefen är på besök och uppmärksammar en personligen.
  Tyvärr så kommer väl snart kommentarerna om att du reser för mycket. (Vi vet ju alla från vilka, eller hur?)
  Själv tycker jag att det hör till en UTRIKESminister!

 5. utrat skriver:

  Bra med ny ambassad i Irak! De rationella och flexibla åtgärderna att samtidigt lägga ner ambassader i andra länder av idag mindre vikt ser vi som ytterligare ett bevis på en aktiv utrikespolitik

 6. bestofmankind skriver:

  Flyktingar,

  Som en balanserad kommentator ber jag att få dina kommentarer om denna:

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/judarna-flyr-malmo-och-reepalu-ser-pa_4321093.svd

  Helt frivilligt förstås.

  (Ber samtidigt om ursäkt att det var off topic, men en viktig och aktuell issue.)

 7. perfro skriver:

  Kritiken mot invasionen av Irak, som byggde sa man på helt felaktiga grunder har varit intensiv och pågått länge.

  En av de främsta vedersakarna är Hans Blix, vars kritik bygger på att man inte kunnat finna massförstörelsevapen.
  Kritiken riktades främst mot den dåvarande presidenten, som föorsakade störningar i de internationella relationerna.

  Det räckte inte med att kemiska vapen bevisligen använts, att folkmord hade begåtts, att Irak var en diktatur under den sedermera dödsdömde Saddam Husseins ledning.
  Man fäste inte heller någon vikt vid att Saddam invaderat Kuwait i avssikt att skaffa sig kontrollen över betydande oljetillgångar.
  Detta förhindrades dock av USA tack och lov.

  Det är också märkligt att den politiska vänstern stillatigande sett på de fruktansvärda dagliga terrordåden i Irak, ett synsätt liknande det som nu pågår i Afghanistan

  Nu stundar val i Irak som ska vara demokratiska, vilket det finns goda förhoppningar om.
  Men är det inte en av de religiösa grupperna som kommer att bojkotta valet?

 8. kajakrille skriver:

  Eufrat och Tigris. Jag får flashbacks från skoltiden! :)

 9. perfro skriver:

  Jag har just läst ett par artiklar i New Ork Times om läget i Irak.

  De stämmer helt med Carls beskrivning.

  Irak är på väg att bli ett fredligt land och med en befolkning som trivs med sin tillvaro, deltar i uppbyggnaden av landet, inte minst Mosul och Baghdad och som inte heller känner någon särskild rädsla för de terrordåd som plågat landet.

  Detta hade inte kunnat ske utan främst USA:s ledning och att George W. Busk samt Tony Blair vågat ta detta steg.

  Nu äntligen kanske Obama kan realisera sitt förhastade löfte om att inom några dagar ta hem alla soldater i Irak.

  Det måste ske gradvis och det godtar även irakierna.

 10. […] Carl Bildt befinner sig nu i Arbil i norra Irak/irakiska kurdistan för att inviga det nya svenska konsulatet. Han har också precis invigt den nya ambassaden i Bagdad. Det är glädjande att Sverige ökar närvaron och stärker relationerna med Irak. Vi har en stor del av vår befolkning som har sina rötter där och det är ett land som kommer förändras mycket de närmaste åren. […]

 11. itpastorn skriver:

  Det kan vara värt att notera att när ”the surge” inleddes i Irak, så protesterades det vilt från alla möjliga håll och kanter – mest vänsterkanten naturligtvis. ”Soldater är inte lösningen.” ”Kriget är redan förlorat.” Etc. Etc.

  Obama, som också var mot the surge, har i vart fall klädsamt nog erkänt att han hade fel. Det har jag inte hört någon enda svenska säga.

  Nu låter det exakt likadant om Afganistan. Det är två skilda länder med olika förutsättningar. Men jag undrar om inte vi kan få se en positiv utveckling där också. Möjligheten finns.

 12. Kachina skriver:

  De arabiska folken hade en vetenskaplig, kulturell och social storhetstid mellan 700 – 1000-talen.

  Sedan kvävdes de, av sin egen religion.

  Det är analogt med råkommunismen och råkapitalismen, som initialt stimulerar för att sedan gradvis kväva det fria energiflödet, utvecklingen och livsglädjen. Många 40-talister känner till ackordslönen. Den som börjar så bra att man ökar arbetstempot över sin egen förmåga och när man har samma lön som tjänstemännen, sänks ackordet och man måste öka tempot ännu mer för att ens hålla en arbetarlön.

  Allt detta är produkter ur samma slughet, att genom religion, politik eller ackord locka in människan i en mental-social-ekonomisk bur, där en liten elit har total kontroll och makt över henne.

  Jag tror på Gud, eller Allah om ni vill. Alltså, jag tror på en medveten intelligent skapelse och jag har goda skäl att så göra efter den erfarenhet jag har. Jag tror INTE på den farbror med vitt skägg som kör omkring ute i kosmos sittande på en tron, dömande människor till himmel eller helvete, den Gud som kristendomens svarta prästerskapet sålde på mig under 50-talet.

  Jag varken dyrkar eller fruktar Gud, Buddha, Jesus, Mohammed, Paulus eller någon annan av de otaliga profeterna, av den anledningen att de inte fanns och finns till för att dyrkas eller fruktas, utan för att vi skulle lyssna och förstå deras ord.

  Jesus sade det tydligast; ”Om Gud fanns i himlen, vore fåglarna före dig. Gud finns inom dig,……….”

  Vi hittar inte någon Gud i kyrkan, moskén eller synagogan. Gud är den lilla gnista av medvetet liv som finns inom dig själv och ständigt är kopplad till livets källa.

  Det var lite omständigt sätt att komma till det jag ville säga. Vi inom kristendomen har frigjort oss både från religionens och ackordets bojor. Det har resulterat i moralens upplösning. Det har helt enkelt gått överstyr. Det gör det alltid i en frigörelseprocess. Tids nog kommer nya moralnormer att formas. De har de facto redan börjat formas om man lyssnar ända ner till grundskolan.

  Vår främsta uppgift är att hjälpa de arabiska folken att frigöra sig från den falska religionens bojor. Det gör man genom demokratisk ordning och bildning.

  Sedan,…..om invasionen var rätt eller fel. Bush-administrationen hör inte hemma på de politiska underbarnens tio i topp-lista, men nu är det som det är och då måste vi ta konsekvenserna av detta.

 13. perfro skriver:

  Vilka Kachina finns på ”underbarnens” tio i topplista som de skriver.

  Jag förmodar att du menar presidenter och premiärministrar i demokratiska länder.
  Annars är beskrivningen inte mycket värd.

  Du kan ju redovisa din egen lista, det vore kul.

  Jag misstänker att vissa godtar den delvis, att andra helt förkastar den.

  Personligen beundrar jag främst Winston Charchill för hans insatser under andra världskriget och för hans kamp mot politiska system som nazism och kommunism. Dessutom för hans vältalighet.

  Den främsta statsmannen under 1800-talet var Thomas Jefferson, som formulerade att stort antal grundläggande principer, vilka vi människor även nu borde leva .

  Det är synd jag inte har din mejl-adress då skulle jag kunna skicka över dem. Men vi har ju datorerna tillbuds.

 14. Kachina skriver:

  På tio i topp-listor är det ny omröstning varje vecka, men Nelson Mandel och Kofi Annan är ständiga medlemmar.

  Jag läser gärna Thomas Jeffersons principer.

  Inlägget försinner om jag skriver aderessen som den skall skrivas, så jag provar skriva på vanlig svenska;

  kachina snabela home punkt se

 15. flyktingar skriver:

  bestofmankind:

  Sveriges passiva invandlings- och integrationspolitik hotar att göra landet politiskt instabilt.

  Missären och de väpnade konflikterna återfinns idag i mångt och mycket inom de muslimska länderna eller i deras konfrontation med väst. Inte undra på då att Sverige får en ”snedrekrytering” av nya medborgare, bland vilka hatet för allt vad Israel heter, utgör en enande faktor.

  När Sverige sen totslt sett har en liten befolkning, så innebär det att en rännil på några tio-tal tusen israelhatare kan diktera hur en svensk ”storstad” ställer sig i en konflikt långt borta till den grad att detta får som konsekvens att ett fåtal av stadens innevånare, för närvarande är dessa till övervägande del judar, upplever sig tvingade att flytta. Vem vet vilka som drabbas härnäst pga stadens passiva och insmickrande ledning.

  Således, flyktingar till Sverige skapar flyktingar i Sverige och på sikt, från Sverige. Återigen detta eviga: Hur man än vänder sig, så har man ändan bak.

  En fara med vår parlamentariska demokrati är att de som tillgodoser flest vinner. Detta gynnar de ”lyssnande” stora ordens män, opportunisterna som väljer att jämställa kravlöshet med tolerans. De som följer majoritetens ”vilja”, blir denna ”viljas” uttolkare och handlar därefter för att bli omvalda.

  Att våga stå för en personlig linje och bli bortröstad i nästa val ligger inte för dessa majoritetblidkande karriärpolitiker.

  Nej, passiv administration, majoritetälskan, konflikträdsla på hemmaplan, dynastibygge genom ett ledarskap som låter sig ledas av en högröstad och våldsam oppinionen och med nyanställning vart fjärde år som belöning, är melodin som utgör den svenska demokratis svanesång. Lyssna noga, så hör ni den.

  Sverige är politiskt instabilt inte på grund av invandringen, utan på grund av kravlöshet, passivitet och ryggradslöshet.

 16. Kachina skriver:

  Tydlig beskrivning av Sverige, flyktingar.

  Det märkliga är, att när man insåg att kravlöshet och tolerans inte är synonymer, började man ”piska den lame” som varken kunde resa sig eller slå tillbaka. Allt orsakat av rädslan att en röstsedel kunde hamna hos fel parti.

  Det är i sanning en repris av Romarrikets fall, men vi har ännu makt att ändra förloppet genom att ställa krav på ytterligare 76 länder att de tar sin beskärda del av ansvaret

 17. perfro skriver:

  Kachina, på Google hittar du Jeffersons ordstäv, citat och andra visdomsord, vilka täcker hela spannet av vad som utmärker en demokrati, vad som den inte bör kännetecknas, vilka relationerna ska vara mellan enskilda individer, stater och allianser.

  Munväder gillar han inte.
  Friheten kräver också ibland revolutioner. Med det menade han att allt inte bara kan fortgå utan det krävs till eftertanke och att man då tillgodogör sig de erfarenheter, som ett samhälle ska utvecklas efter.

  I det avseendet finns det likheter med grundaren av konservatismen, pragmatikern Edmund Burke.

  Denna politiska gärning menar jag kännetäcknar Carl Bildts agerande.

 18. Kachina skriver:

  Mycket intressant man, Thomas Jefferson. Hans förebilder Montesquieu och Locke har jag redan läst för många år sedan, men gick aldrig in i några djupare studier av demokratins födslovåndor på andra sidan Atlanten.

  Thomas Jefferson hamnar på min tio i topp-lista, eftersom jag helt bortser från hans rasbiologiska åsikter som jag anser grundade på den tiden okunskap och övertro på vetenskap. (Där följde han inte Lockes råd att ta reda på hur kunskapen uppstått.)

  Jefferson var ordförande för det republikanska partiet, som bytte namn till det demokratiska partiet.
  Detta skulle alltså betyda att Carl Bildt är mer demokrat än republikan, något jag inte uppfattat hos honom.

  Detta är i sig ett problem. Varken Jefferson eller någon av upplysningsförfattarna var ”hela” demokrater, utan det fanns alltid en skiljepunkt som gick stick i stäv med huvudlinjen, i Jeffersons fall rasbiologin.

  Dagens politiska grupper kan ofta härleda sig själva till ett ideal från 1700-talet, men vi måste syna på djupet om de hänvisar till namnet, huvudtesen eller den motsägande parentesen.

  Nutidens konservativa uppfattar jag som drömmare i färd med att dra klockan bakåt till före revolutionen 1789 och fortsätta färden därifrån. Vissa ser en symbolik i den exakt 200-åriga livscykeln av den då skapade socialismen. Detta är en utopi.

  Eftersom människan är ett socialt väsen, är vi alla socialister. Det är bara en fråga om i vilken grad.
  Dock, som jag tidigare sagt, finns i samhället fundament som inte får rubbas, inte kan rubbas annat än att ”byggnaden blir skev” och i svåra fall även rasar.

  Samhällsgrunden och därtill hörande infrastruktur är och förblir vår gemensamma egendom. Ingen privat äger den delen. Om konservativa moderater och Alliansen inte inser detta, skapar vi ett nytt USA, en frisk demokrati som fullständigt ”ballat ur” de senaste trettio åren, med världens dyraste sjukvård, världens dyraste läkemedel och världens dyraste krigsmakt som försöker hålla fiaskot levande.

  Jag tror att Jefferson roterar som en propeller i sin grav, när han ser vad det blev av de goda föresatserna. Det han glömde säga var att en nation är en familj, inte ett aktiebolag som skall drivas och bokföras som aktiebolag.

 19. vidsynt skriver:

  Nu när oljan är säkrad. Kan Carl Bildt tala om ”nystart” och ”lugn”. Att lögnerna och oförskämdheterna aldrig upphör är inget annat än frapperande. Att gå CLIs ärenden för att rättfärdiga ett krig för olja borde leda raka vägen till Haag.

 20. bestofmankind skriver:

  flyktingar,

  Tack för dina mycket öppna, kloka, diplomatiskt skrivna synpunkter.

  Kravlösheten jämställt med toleransen, ja, var drar man gränsen? En mycket moraliskt avvägning.

 21. haveyouright21 skriver:

  hjärtat av bagdad är Tigris..Tigris sa:-

  Lyssna på sången -Rice against-band- och Hero of war lyrics- Om USAs tortyr i Irak -största USAs brott och krigsbrott i vår historia…Varsågoda:-
  Lyrics to Hero Of War :
  Han sa, ”Son,
  Har du ser världen?
  Nå, vad skulle du säga
  Om jag sa att du kunde?
  Fortsätt bara här pistolen och du kommer att få betalt. ”
  Jag sa, ”Det låter ganska bra.”

  Svarta läderstövlar
  Spit-lyste så ljus
  De skar av mitt hår, men det såg okej
  Vi marscherade och vi sjöng
  Vi blev alla vänner
  Som vi lärde oss att kämpa

  En hjälte i krig
  Ja det är vad jag kommer att
  Och när jag kommer hem
  De kommer att bli förbaskat stolt över mig
  Jag ska bära den här flaggan
  Till graven om jag måste
  Because it’s flagga som jag älskar
  Och en flagga som jag litar på

  Jag sparkade in dörren
  Jag skrek mina kommandon
  Barnen, ropade de
  Men jag fick min man
  Vi tog bort honom
  En påse över ansiktet
  Från sin familj och hans vänner

  De tog av sig kläderna
  De pissade i hans händer
  Jag sa åt dem att sluta
  Men sedan jag gick i
  Vi slog honom med vapen
  Och batonger inte bara en gång
  Men om och om igen

  En hjälte i krig
  Ja det är vad jag kommer att
  Och när jag kommer hem
  De kommer att bli förbaskat stolt över mig
  Jag ska bära den här flaggan
  Till graven om jag måste
  Because it’s flagga som jag älskar
  Och en flagga som jag litar på

  Hon gick igenom kulor och Haze
  Jag bad henne att sluta
  Jag bad henne att stanna
  Men hon tryckte på
  Jag lyfte mitt vapen
  Och jag sköt bort

  Skalen hoppade genom röken
  Och i sanden
  Att blodet nu hade soaked
  Hon kollapsade med en flagga i handen
  En flagga vita som snö

  En hjälte i krig
  Är det vad den ser
  Bara medaljer och ärr
  Så jävla stolt över mig
  Jag kom hem med denna flagga
  Nu samlar damm
  Men det är en flagga som jag älskar
  Det är den enda flagga jag litar

  Han sa, ”Son, har du sett världen? Väl vad skulle du säga om jag sa att du kunde? ”
  [ Hero Of War Lyrics on http://www.lyricsmania.com/%5D

 22. kris08 skriver:

  Opportunismen är väl demokratins problem, knappast bara Sveriges. Jag har inte märkt att någon reagerat mot den välorganiserade israellobbyns inflytande…

  Reepalu är en maktfullkomlig medlem av sosseadeln, så det är väl inte förvånande att den borgerliga pressen tar chansen att angripa honom.
  Fast den judiska föreningen demonstrerade ju för Israel mitt under Gazakriget. Är någon förvånad över att palestinska flyktingar reagerade?

  Det är knappast förvånande att flyktingkoncentrationen orsakar problem, Södertälje tar emot fler irakiska flyktingar än USA och Kanada (!), men det finns nog viktigare saker att ta upp än rykten från en gynnad och högröstad minoritet.

 23. flyktingar skriver:

  kris08

  I München på 1930-talet upplevde man, precis som du, att judarna var gynnade och gjorde slag i saken.

  Hur tänkte kris08 se till att den lilla judiska minoriteten i Malmö blir mindre ”gynnade” och mindre ”högröstade”? Lära av nazistern kanske? Ska de flytta därifrån eller som goda tysta judar krypa för palestinska flyktingars ”begripliga” hot mot svenska medborgare i Malmö Sverige, eller kanske betala någon svensk klanledare för dennes beskydd? De har ju råd. De är ju så ”gynnade”. Är det så kris08 resonerar?

  Svenska demokratins svanesång hörs allt starkare.

 24. soli01 skriver:

  Som ni alla förstår måste något hända när det gäller vår invadrarpolitik. Nu har vi öppnat ambassad i Bagdad och konsulat i Ebil. Jag tycker det var en bra åtgärd och kanske det kan bli mindre ”puttar” (PUT) när det gäller personer från Irak i framtiden?
  En begränsning när det gäller invandrarpolitiken är högst nödvändig för framtiden och vi behöver inte leda denna liga för evigt.

 25. bestofmankind skriver:

  ”Nu har vi öppnat ambassad i Bagdad och konsulat i Ebil. jag tycker det var en bra åtgärd och kanske det kan bli mindre ”puttar” (PUT) när det gäller personer från Irak i framtiden?”

  Nej, det finns inget samband mellan en öppnande av en ambassad och PUT ansökningar. PUT ansökes i Sverige, och inte i utlandet, efter vissa kriterier och efter visst antal år här, 2 år om jag minns rätt.

  Vad man har förväntat i irak är möjligtvis detta:

  ”Men när jag frågar en ung kvinnlig journalist på en presskonferens på Iraks UD – där 42 unga diplomater dödades av en kraftig bomb förra sommaren – hur hon ser på onsdagens ambassadöppning svarar hon mer tvekande:

  – Det är nog bra med ambassadinvigningen men bara om Sverige kan hjälpa Irak med investeringar och hjälpa oss att bygga upp vårt land igen, säger Marwah Sabah.”

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/sveriges-ambassad-i-irak-invigd_4325855.svd

  Möjligtvis har CB för avsikt att personligen investera i landet, vad vet jag?

 26. soli01 skriver:

  bestofmankind – du ska inte övertolka – har aldrig påstått att öppningen av ambassaden har med PUT att göra, men att det visar att det har blivit bättre för de boende i landet. Därav mindre ”puttar”. Var kanske otydlig. Att vi här i Sverige utfärdar PUT är väl känt. :-)

 27. bestofmankind skriver:

  M a o soli01 menar du att om man har en ambassad i Irak blir det bättre för de boende i landet och därmed mindre som söker PUT i Sverige.

  Jösses, vilken myt.

 28. laken skriver:

  Är det inte bra att Sverige öppnar en ambassad i Bagdad?
  Vad tycker de regeringskritiska här på bloggen?

%d bloggare gillar detta: