Nya tider i Danmark

Från Köpenhamn kommer bulletiner om regeringsombildning som innebär att Per Stig Möller byter från utrikes- till kulturministeriet och Lene Espersen blir ny utrikesminister i Danmark.

Per Stig har intill i dag varit nestorn bland EU:s utrikesministrar, och också i den egenskapen talat med tyngd och erfarenhet i våra olika diskussioner – senast i går när vi diskuterade Iran.

Men Per Stig är en mångsidig man, och när han nu blir kulturminister övergår han till uppgifter som ligger honom minst lika nära som utrikespolitiken.

Med Lene Espersen får Danmarks utrikespolitik ett nytt ansikte.

Medan Per Stig var f d partiledare för Konservative Folkeparti  är det nu Lene som är dagens innehavare av denna betydelsefulla post, och därmed en person med betydande tyngd i den samlade danska politiken.  Hon kommer också att fortsätta att vara vice statsminister i den danska regeringen.

Jag skall försöka få tag på Lene per telefon för att gratulera innan mitt plan lyfter från Bryssel om en timma eller så, men lyckas inte det kommer det att lyckas lite senare.

3 Responses to Nya tider i Danmark

  1. Kachina skriver:

    Jag har läst om Konservative Folkeparti, deras betoning på trygghet och att kulturer skall smälta samman, inte kollidera ”i hög hastighet.”.

    Lene kan nog bli en bra bundsförvant inom EU.

  2. kajakrille skriver:

    Köpenhamn är trevligt – förutom maten.

  3. […] går hem i Danmark By André Assarsson I dag skedde en större regeringsombildning i Danmark. Det ska bli spännande att följa den danska politiska debatten även […]

%d bloggare gillar detta: