Det tydligare Europa?

BRYSSEL: Denna dag börjar med en frukostdiskussion på European Policy Center om hur det egentligen går med den gemensamma europeiska utrikes- och säkerhetspolitiken.

Och frågan hänger förvisso i luften dessa dagar – och återspeglas i tilltagande grad också i olika mer eller mindre betydande media.

Jag kommer att mana till visst tålamod – det var givet från början att det skulle ta en viss tid innan de olika nya institiutionerna började att fullt ut fungera på det sätt vi tänkt oss. Och trots allt skriver vi fortfarande inte mer än slutet av februari.

Men jag kommer också att ge det tydliga budskapet att Bryssel måste blicka mer mot världen än mot sig själv. Byråkratiska bataljer i Bryssel må i viss begränsad utsträckning vara ofrånkomliga – men världen i övrigt är nog i grunden är inte särskilt intresserad.

Så vi måste få tillbaka politiken på den brysselianska dagsordningen – och det måste ske relativt snart.

Två saker tror jag är avgörande för vår långsiktiga trovärdighet i världen i övrigt.

Dels att vi har en europeisk ekonomi som uppfattas som dynamisk, tillväxtstark och framtidskapabel.

Dels att vi verkligen kan ta ansvar för fred och framsteg i vårv egen del av världen och dess närmaste närområde.

På den första punkten återstår mycket att göra för att se till att vi i framtiden av världen i övrigt inte ses främst som ett intressant museum utan som en attraktiv modell.

Det s k EU2020-program som skall formuleras under våren måste vara tydligt mer potent än det s k Lissabon-program som det kommer att ersätta.

Och på den andra punkten är det nog allmänt bekant vad jag tycker – och det kommer jag att upprepa med ny kraft.

Men sedan måste vi också mycket påtagligt öka bandbredden i våra olika strategiska dialoger med de olika allt viktigare aktörerna runt om i världen. Misslyckandet vid COP15 – inte primärt vårt – visade mycket tydligt behoven i dessa delar.

Att vi nedgraderar vår representation i USA från den högre politiska nivå den tidigare hade tycker jag i detta sammanhang knappast är rätt signal – men det var ett beslut kommissionen tog utan antydan till konsultation med medlemsstaterna. Och den hade säkert sina egna motiv till detta.

Mycket handlar dock om att öka bandbredden på alla de övriga relationerna. Kina är det som kanske diskuteras mest – men den nya multipolära världen innebär mycket mer än så.

Så det blir säkert en spännande diskussion om detta i dag på förmiddagen.

Och sedan bär det vidare – men mer om detta då.

20 Responses to Det tydligare Europa?

 1. Kachina skriver:

  Det tar tid att bygga ett stabilt utrikespolitiskt fundament, särskilt när underlager är ”blålera”. Det gäller att själv hålla en rak linje i och ur alla stormar, så skall du se att fler ansluter sig till den efter varje storm.

  EU;s roll är inte att vara ”passiv amöba” i världspolitiken och vandrarhem för de flyktingar som tvingas från sina hem genom andra aktörers strategier, utan vi skall vara högaktiva och lösa problemen där de är, som in Afghanistan, så att människor kan stanna och leva trygga i sina hem.

 2. Kachina skriver:

  Artikeln i New York Times är en mycket bra beskrivning av när statsmannaskap handlar om individuell konkurrens istället för statsbygge under övergripande principer, där principen är viktigare än personen.

  Det är klart, New York Times, har mångåriga studier av ett politiskt zoo byggt på djuriska instinkter, så de känner igen signalerna direkt.

  Allvarligt är att Obama och därmed andra världsledare inte tar den nya EU-konstellationen på allvar. EU måste byggas efter tydliga principer. Först därefter kommer vi att få en betydelse i världen. Fram till dess får vi fungera som vandrarhem åt världens flyktingar.

 3. Kachina skriver:

  Carl

  Det pågår en diskussion i Sverige som ”de sju systrarna” låtsas att de inte hör. Jag har här ett inlägg i din gode vän Ians spalt, som i allra högsta grad berör dig direkt.

  USA/EU måste gemensamt fördela flyktingströmmen mellan sina 77 stater. Sverige har visserligen den nödvändiga geografiska ytan att rymma alla, men vi kan inte fortsätta ta emot den här mängden utan att det leder till kaos.

  Det är DIN uppgift att ta upp frågan i EU och med USA, för jag kan väl inte tro att det är de ”sju systrarnas” medvetna vilja att skapa kaos, med förhoppningar på att ta reda på det som kommer ur kaos. Skapa nytt ur kaos? Nej, det är bättre att skapa nytt ur nya idéer. Här kommer det jag sagt hos Ian;

  ”I rasfrågan har jag ett flertal gånger tagit ställning.
  Jag är för och välkomnar blandäktenskap. Det är på det sätter raser och kulturer smälter samman.

  Det pågår just nu ett kultur- och religionskrig mellan islam och kristendom, där EU och särskilt Sverige används som uppsamlingsläger för de som tvingas fly det kriget. Detta är en tickande bomb.

  Man kan inte flytta en kultur från en plats till en annan, utan att det uppstår konflikter. Kulturer skall smälta samman genom äktenskap, inte påtvingas en annan kultur på en annan geografisk plats.

  Det måste bli tvärstopp. USA/EU måste gemensamt ta ansvar för de flyktingströmmar de skapar. Tyvärr, har inte våra politiker kraft och mod att ställa de kraven mot ”de stora” pojkarna.”

 4. laken skriver:

  Bra att du tar upp frågan!
  Tyvärr är det väl så att så fort den här frågan tas upp så skriker många ”RASIST”. Och vi vet ju vilka som skriker högst eller hur?

 5. Kachina skriver:

  Jag är definitivt inte rasist. Jag möter alltid individer. En del gillar jag, en del ogillar jag. Det har att göra med personkenmi och hur jag upplever andras utstrålning. Hur de ser ut, rent fysiskt, struntar jag fullständigt i.

  Vi hade råd att på 60-90-talen vara världens samvete på det verbala planet, eftersom de praktiska konsekvenserna var små. Vi kanske ännu har råd, både ekonomiskt och arealt, men vi kan inte vara ensamma som i princip tar emot hela flyktingströmmen. Vårt samhälle och våra institutioner pallar inte för trycket.

  Vi skall inte sluta ta emot flyktingar, men det finns 77 stater i de aktiva unioner som i huvudsak skapar flyktingströmmen och de andra 76 måste vara med och dela ansvaret med oss.

 6. laken skriver:

  Bra skrivet Kachina.
  Problemet är att frågan är en het potatis ingen vågar ta i. Tyvärr så plockar SD därmed en del poäng…

  ps. Jag har aldrig i min vildaste fantasi uppfattat dig som rasist

 7. Kachina skriver:

  ”Tyvärr så plockar SD därmed en del poäng…”

  Ja, och tyvärr blir vi nog ganska många som ligger hemma på sofflocket, valdagen. Det verkar som om ”de sju systrarna” jobbar för någon annan än oss, och SD lägger jag definitivt inte min röst på.

  Det finns ytterligare 76 stater vi kan ställa krav på.

 8. flyktingar skriver:

  I 1930-talets Sverige resonerade man lite till mans likt kachina gör här. Europas flyktingproblem var vid den tiden inhemskt och självskapat. Då var flyktingar liktydigt med judar. Judar som förtvivlat försökte undgå nationalsocialisternas förintelse av Europas judenhet. Till och med norska judar skickades till koncentrationslägren i Tyskland och Polen.

  Efter krigsslutet 1945 återstod det ett par miljoner odödade judar. Återigen såg sig inte efterkrigstidens hårt drabbade Europa förmöget att absorbera dessa. Två alternativ återstod, USA eller det brittiska mandatet Palestina. De som valde det senare bidrog till grundandet av staten Israel, trots att oddsen var emot dem minst sagt. Dessa offer för europeisk etnisk rensning ses av många som orsaken till ett nytt flyktingproblem, det palestinska.

  Där finns de som anser att de flyktingar Sverige idag tar emot utgör konsekvensen av att man vägrade ta emot nazitysklands offer för 65 år sedan.

  Där finns de som säger att Sverige av idag undslapp en befolkning med en halv miljon judar och fick en halv miljon muslimer istället. Så sluta upp att gnälla och gilla läget istället. Inse att hur man än vänder sig, så har man ändan bak.

  Vi lever i de sugande efterdyningarna efter två världskrig, det ottomanska och brittiska imperiernas fall, det nazityska ”tusenåriga rikets” fall, Sovietunionens fall. Kort sagt, det kommer att gunga en bra stund än.

 9. laken skriver:

  Det handlar inte om ett totalstopp utan om att diskutera fördelningen mellan bl.a. EU länderna.

  En del av Sveriges handlande på 30- och 40-talen gällande flyktingar (ex. judar, balter) vill vi inte ha tillbaka.

 10. Kachina skriver:

  Märk detta, flyktingar. Jag säger INTE att vi skall sluta ta emot flyktingar.

  Det jag menar är att USA och EU, till motsats mot Europas oförmåga 1945, skall absorbera flyktingströmmen och jämna ut den över 77 stater.

  Varje flykting som kommer in över EU-gräns, bör samlas i en knutpunkt, ett Refugee Center, där de stannar högst en månad varpå de kvoteras ut till de olika medlemsländerna.

  Det som händer i Sverige är att en vilt främmande kultur kommer in i alltför stor mängd på alltför kort tid. Det finns ingen möjlighet för kulturerna att smälta samman, utan de kolliderar.

  Tänk dig att tiotusen norrlänningar flyttar till Israel medhavande sin kultur, snus, brännvin och surströmming.

  Det blir kollision, minuterna efter att den första surströmmingsburken öppnats.

  Tar Israel ens emot oss, som flyktingar?

 11. flyktingar skriver:

  kachina:

  Israel har på senare tid tagit emot ca 1 miljon ryska judar, så brännvinets baksidor börjar ge sig till känna… I gengäld, så är de ofta välutbildade. Bland dem finns duktiga konstnärer, idrottsutövare, musiker och forskare. Jag vill minnas att Sverige vägrade ta emot dem, när Sovietunionen föll.

 12. Kachina skriver:

  Du minns så rätt.

  1 miljon ryskjudisk kultur på kort tid, på en yta stor som Västerbotten. Jag kan tänka mig att det blir vissa relationsproblem.

  En del ryska läkare har kommit hit som giftegods, men högutbildade ur andra kulturer kör för det mesta taxi.

 13. Kachina skriver:

  ”……, kör för det mesta taxi

  Det betyder att vi måste renovera integrationspolitiken från grunden och att vi inte kan göra det ensamma. Detta är en gemensam fråga för EU-länderna och den måste lösas gemensamt.

 14. kris08 skriver:

  Etniskt rensning via invandringspolitiken är knappast något föredöme!
  Ryska medborgare vars anfäder inte varit i Israel på flera sekler får företräde framför folk som bott i området sedan flera generationer!

  Politiken mot icke-palestinska flyktingar är inte mer human:

  ”Jag har fattat beslutet att stänga Israels södra gräns för infiltratörer och terrorister. Detta är ett strategiskt beslut för att trygga Israels judiska och demokratiska karaktär, sa Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i går.”

  ”Tusentals afrikaner har tagit sig in i Israel genom Egypten under de senaste åren – dels på flykt från konfliktområden och dels i jakt på arbete och ett bättre liv.
  Egyptiska gränspatruller samarbetar med Israel för att försöka stoppa migrationen och ett stort antal flyktingar har skjutits ihjäl på den egyptiska sidan när de försökt ta sig in i Israel.”
  http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=3304&artikel=3361358

 15. claudius49 skriver:

  Carl Bildts inlägg handlar visserligen om ”ett tydligare Europa”, men av diskussionen ovan ser jag att det behövs ett klarläggande. Invandringen till Israel handlar dels om en spontan migration FRÅN vissa länder, särskilt från dåvarande Sovjetunionen, dels om en av Israel uppmuntrad invandring av judar för att vidmakthålla en övervikt av judar i Israel. Dessa judar hämtas från i många fall rätt osannolika platser, t ex New York i USA, Sverige (signaturen ”flyktingar”?)

  De araber som bor i Israel med medborgarskap har som bekant en högre nativitet än judarna, vilket på sikt ”hotar” den judiska identiteten i Israel. Detta är också anledningen till att PM Netanyahu försöker genomdriva att Israel definieras som ”judisk stat”. Om det skulle ske, bleve palestinierna i Israel även formellt en andra klassens medborgare (idag är Israels apartheidsystem ”bara” genomfört i praktiken).

 16. presho skriver:

  Problemet är att politiker i dagens EU och apparaten på marken i område där det är instabil kör en spel mot varandra, bakom kullinserna. Snyggt sätt att skicka över ansvaret för egna misslyckande, från ena till den andra sida. Handlar det hela om Europa då kan man undra vad som ligger bakom erkännande av Kosovo, samma medel som finns uppdagade i den RAI dokumentären ”Den oändliga kriget”, där man skapat en land för att underlätta att 80% av narkotika produktion i Avganistan kan nå EU på en lätt o smidig sätt. Klart, för att detta ska vara möjligt, behövdes en systematisk etnisk rensning av serber (250.000) efter Kosovo kriget under bevakning av NATO och FN styrkor. Käre Carl, regering med dig i spetsen gav välsignande för detta. Kan inte tänkas att ni inte visste vad ni gör. Denna video har börjat cirkulera på weben och mer och mer folk börjar öppna ögon för detta. Alla mint har 2 sidor, gäller att ta ansvar för den andra sida med!!!

 17. flyktingar skriver:

  Kachina
  kris08
  claudius49

  Israels befolkningsantal har tredubblats sedan 1970, från ca 2.5 miljoner till ca 7.5 miljoner (20% araber).

  Jämför Västerbotten med ca 200 000 innevånare på en yta som är 3/4 av Israels.

  Sveriges befolkning har totalt ökat från 8.2 miljoner till 9.2 miljoner från 1970. På en yta som är 20 ggr större än Israels. Och ändå gnäller svenskarna över hur trångt ochh besvärligt det har blivit. Speciellt kulturkrockarna vojar man sig över… Mellan Israel och dess grannar råder en konflikt som inte sällan övergår i krig. Och ni ska ha mage att kräva en generositet av oss, som ni inte själva klarar att leva upp till, trots fred i 200 år. Ni borde skämmas.

 18. geneve2 skriver:

  Denna ledare från Sydsvenskan tycker jag alla skall läsa.http://sydsvenskan.se/opinion/pertohlssonkronika/article631911/Sorgligt-skadespel.html

 19. bestofmankind skriver:

  Mycket trovärdigare läsning:

  ”Urban Ahlin ställde frågor, Carl Bildt svarade på något annat. Urban Ahlin ställde om frågorna till ”herr utrikesminister”. Carl Bildt svarade på något annat. Skickligt. (De är helt ogenerade när det gäller att fullständigt ignorera föregående talare, i förra veckan gjorde Maud Olofsson exakt samma sak.)

  Carl Bildt attackerade inspirerat den ”rrröd-grrröna-rrrörrran” (det känns lite 2001, Carl) och anklagade Ahlin för att enbart vara retorisk. Urban Ahlin gjorde nästan ett kalsongryck på Carl Bildt när han ironiserade över Carl Bildts sätt att forma den borgerliga utrikespolitiken helt efter eget huvud, framodlad på sin blogg. Urban Ahlin spottade nästan fram det sista ordet: ”Blloogg”!!”

  http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/johan-croneman-det-var-fantastiskt-bra-tv-en-debatt-som-visade-hur-kul-politik-kan-vara-1.1047245

 20. kallistiman skriver:

  Tack för svaret Utrikesministern!

%d bloggare gillar detta: