Kallare och kallare

STOCKHOLM: Söndag eftermiddag med försök att skapa lite ordning i förberedelserna för den kommande veckan. Jag kommer inte att komma tillbaka till Stockholm förrän söndag kommande helg.

Flingorna fortsätter att falla utanför fönstret, och jag kan inte låta bli att kasta en blick på isläget i Östersjön.

De svenska, finska och ryska isbrytarflottorna förefaller att ha fullt upp med att försöka hålla trafiken öppen norr om Ålands Hav och in i Finska Viken.

Till Tallinn verkar det vara bra, men ju längre in man skall desto mer besvärligt blir det. Och Riga-bukten verkar ligga kompakt.

Inte unikt – men det sägs att detta är ungefär en månad tidigare än normalt. Besvärligaste ismånad brukar nog mars vara. Vi får se hur läget för sjöfarten i Östersjö-området ser ut då.

Tidigt i morgon bitti bär det så av till Bryssel och utrikesministermötet där under dagen.

Det kommer att präglas också av diskussioner om olika händelser – mer så än av de olika långsiktiga strategier vi har.

Förenade Arabemiratens utrikesminister Sheikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan ringde mig t ex med anledning av mordet i Dubai på en framträdande representant för Hamas. Detta hade utförts av personer som använt förfalskade pass från EU-länder, och nu hänger det ty följande ett mörkt moln över den viseringsfrihet som EU-medborgare har till hans land.

Vi var eniga om vikten av att alla fullt ut samarbetar med emiratens myndigheter för att kartlägga vad som hänt. Att det är oacceptabelt att på detta sätt förfalska och missbruka EU-pass kommer säkert att understrykas ytterligare i diskussionerna i morgon.

Men jag hoppas att vi också kommer att kunna utbyta åsikter om kontakterna med Iran och situationen i Afghanistan.

Det är viktigt att vi har en tydlig europeisk linje i dessa frågor.

Och alldeles självklart kommer vi att diskutera våra relationer till Ukraina efter det presidentskifte som officiellt kommer att äga rum på torsdag i nästa vecka. Ett relativt snabbt besök av president Yanukovych till Bryssel planeras, och det är viktigt att det besöket också får ett konkret innehåll.

Min avfärd till Bryssel måndag morgon sker rasande tidigt, men trots detta kommer jag att missa den gemensamma nordisk-baltiska frukost vi brukar ha innan det formella mötet startar. Birgitta Ohlsson klarar säkert att föra de svenska färgerna där.

Utrikesministermötet kommer vi att klara av under måndagen, men jag stannar kvar över kvällen bl a för att jag har ett frukostmöte på tisdagen på European Policy Center där jag skall tala om framtiden för den gemensamma europeiska utrikes- och säkerhetspolitiken.

Ett ämne så gott som något i dessa dagar.

20 Responses to Kallare och kallare

 1. Bo W. Höglund skriver:

  Mht. Din lyriska iledning – nog vore det möjligt att ta några minuter att fundera på den Globala Uppvärmningens orsaker – gärna med filmen The great Global Warming Hoax (finns på U-tube) i bakhuvudet, och med studier av de senaste ”misstagen” från IPCC i beaktande.

  Som Rostbert ett antal gånger har påpekat på denna blogg – det är farligt, så här i valtider, att lämna denna desinformationspridning helt i händerna på den rödgröna röran utan protester från förnuftets representanter!

 2. mrmhalland01 skriver:

  Carl Bildt !

  Du har arbetat hårt för bra kontakter inom EU.
  Det är säkert viktigt, men, nu börjar det bli dags att tänka på vilka som ska ha glädje av denna union.
  Hittills har det bara varit en arena till glädje för penningsugna och makthungriga politiker och lobbyister.

  Nu är det dags att börja arbeta för medborgarna i EU !

  * Ett telefonsamtal inom EU borde vara ett lokalsamtal, vi kan inte låta alla halvstatliga telefonbolag få plundra medborgarna och göra miljardvinster.
  Det är det samma som extra beskattning.

  * Självklart ska alla EU-medborgare ha fri sjukvård i alla medlemsländer.

  * Regler för tandvård måste vara desamma och kunna utnyttjas i hela EU.

  * Samma inkomstskatt och pension i hela EU.

  * Samma regler för A-kassa och F-kassa i hela EU.

  * Samma skatter och tullar på alkohol, tobak, bensin etc.

  * Samma arbetsvillkor i hela EU.

  Ja…listan blir lång, men, det är dags att inse att politikerna hittills inte gjort någon nytta för medborgarna, men en fantastisk nytta för sig själva.
  Detta kan naturligtvis inte fortgå.

  Visst är säkerhetspolitik viktigt i vissa delar av världen, men knappast i vår, så varför lägga så mycket kraft på den ?

  Att dra in länder som Turkiet och Balkan-länderna kan förvisso försvåra den interna freden inom EU, så det kanske vi skulle vänta med tills de fattar att religiöst dravel inte hör hemma i vår union ?

  Som sagt…ett tips..börja arbeta för de ni företräder.
  Jag gissar att det är ett bra tips för en valframgång i höst.

 3. orust skriver:

  Mordet i Dubai på en Hamas företrädare bär alla kännetecken av ett Mossad mord. Till dess motsatsen är bevisad får det ”fredsälskande” Israel återigen stå där med skammen – hur länge ska israelers arroganta egenmäktighet tolereras?

 4. flyktingar skriver:

  Israel tar sig den egenmäktiga rätten att skydda sin befolkning, fult va´… Detta oavsett vilka som eliminerade hamasmannen och oavsett var det kylslagna Sverige tycker.

 5. Kachina skriver:

  flyktingar

  Vi tycker nog inte så mycket i den frågan. Mossad tar bort en Hamas. Nästa gång tar en Hamas bort en Mossad.

  Det kallas självsanering. :-)

 6. mrmhalland01 skriver:

  Jag håller med Kachina…
  Vi tycker nog inte så mycket.
  Det räcker att de som flytt oroshärden fortsätter sitt krig här hos oss som verkligen inte bett om det.

  Jag kan inte förstå att dessa båda destruktiva regioner kan få all denna uppmärksamhet.

  De VET att världen kommer att hjälpa dem att både bygga stat och bevara fred om de bara kunde byta ”hink och spade” mot diplomati värd namnet.

  Innan dess hoppas jag att de får klara sig själva, för inget annat händer än att hjälpande länders skattebetalare får se på när ”guldet blir till sand”.

 7. Rulle skriver:

  Den eller de som tog bort en terrorist av kalibern Hamasledare är värd minst en majblomma.
  Kachina, som hyllar mördandet är också en bidragande orsak till att våldet fortsätter. Den som inte fördömer idioterna bakom Hamas är själv ynklig individ.

 8. rsgoteborg skriver:

  Amerikansk soldat talar ut om Irak. En hel del viktiga poänger. Varför så tyst i Sverige om detta.

  http://rsgoteborg.wordpress.com/2010/02/21/det-ar-arbetarklassen-som-dor/

 9. mrmhalland01 skriver:

  Rulle :

  Det handlar inte om att inte fördöma.
  Båda sidor ska fördömas och lämnas åt sitt öde tills de tillåter hjälp utifrån.

  En hel värld står redo att hjälpa till !

  De själva är det som begränsar möjligheterna.

  Vid varje försök utifrån blir bara fler människor torterade och mördade.

 10. kris08 skriver:

  Förlitar man sig på krig och lönnmord lär det inte vara svårt att hålla liv i konflikten 60 år till.
  Hamas är naturligtvis inte problemet utan bara det senaste symptomet på en infekterad situation! (Aktiverat av den tidigare Gaza-massakern…)
  Tror någon verkligen att den israeliska krigsmakten och lönnmördartjänsten skulle acceptera en hållbar fred? Skulle de lämna ifrån sig (den verkliga) makten och dra sig tillbaka till sina trista kaserner och kontor som anonyma tjänstemän?

  Visst kan uppmärksamheten verka överdriven, men Israel har trots allt kärnvapen och USA:s blinda stöd och EU:s medgivande förstör Västvärldens anseende i hela regionen.

 11. flyktingar skriver:

  kris08:

  Så länge det finns makter som vill förinta Israel, så finns ingen bortre tidsgräns för konflikten.

  Idag går de tongivande palestinierna i Irans ledband. Därför kommer de att drabbas av det kalla kriget mellan Israel och Iran.

 12. kris08 skriver:

  Själv går du ju i krigsmaskineriets och extremisternas ledband. Fattar du verkligen inte det?

  Man kan bara hoppas att det någon gång kommer fram en tillräckligt stark president i USA som vågar ta idioterna i kragen.

 13. claudius49 skriver:

  flyktingar och Kachina, igår: Den ene som vanligt arrogant, den andre fatalistisk. Ni hyllar den gamla vendettaprincipen, en pålitlig mekanism för att permanenta även den mest futila fiendskap mellan oförsonliga parter.

  Men missförstå mig inte: Stöld av stora landområden, ständiga trakasserier, dokumenterade grymheter och krigsförbrytelser (Goldstonerapporten) är mer än futila uttryck för ondskans herravälde. Så länge detta varar.

 14. haveyouright21 skriver:

  Till rsgoteborg Hej, Det finns mycket fakta som inte komma fram..Fakta om Mellanöstern kommer aldrig i media och till folket..

  Media har mörkläggt allt för folket.. http://www.motbilder.blogspot.se eller com….www.nkuk.org

  http://www.aljazeera.net http://www.imemc.org http://www.islamguiden.org mer och mer titta på dem om fakta…

 15. flyktingar skriver:

  kris08:
  Detta är ingen trivial konfrontation. Den är existentell till sin natur med många bottnar, historiska, politiska, sociala, religiösa.

  Att existens och identitet inte är något man lättvindigt kompromissar om, är konflikten ett levande bevis på. Så länge det finns alternativ till kompromiss, så kommer krafter på bbägge sidor se till att hålla konflikten igång.

  Konfliktens ”lösning” ligger i ett antal slumpmässiga händelser som råkar sammanfalla i tiden. Så mycket för konfliktslösning som vetenskap. Man får hoppas att den ”lösningen” blir till båda folkens fromma men ser man bakåt så inser man att det inte finns några garantier.

  Det enda man säkert vet är att med gamla konflikters lösande uppstår alltid nya. Israel-Palestinakonflikten, sedd i detta perskeptiv, är inte den första och kommer inte att bli den sista.

  Vi borde utveckla en vetenskap för konfliktadministrering, eftersom detta är normaltillståndet, att jämföra med marxismens eviga klasskamp.

 16. Kachina skriver:

  Jag ironiserad över det faktum att om man låter stridstupparna ta död på varandra, blir bara de fredliga kvar,…..och då kommer freden.

 17. kris08 skriver:

  Det finns redan en institution för konfliktadministrering som kallas FN. Tyvärr sätts den ur spel när någon av supermakternas skyddslingar är inblandade.

  I grunden är det en trivial konfrontation med de två drivkrafterna rasism och girighet.
  Varje sunt tänkande israel borde fatta att eliminering av bosättningar och stöd till återuppbyggnad och utveckling i Palestina skulle bli enormt mycket billigare än att ha en enorm krigsmakt och bygga murar runt hela landet. Terroristrekryteringen skulle naturligtvis också bli betydligt svårare.

  Kachina,
  En vingklippt stridstupp och en flock med hökar tar knappast kål på varandra..

 18. […] C, 2, 3, SvD, 2, 3, DN, 2, 3, Gp, 2, Dag, 2, Vlt, 2, Blt, Vg, 2, Kt, S, N, Sr, Tv2, 2, 3, Syd, 2, 3, Kri, 2, Y, 2, Db, Hd, 2, 3, Ps, Vk, Tb, Sr, 2, At, Sv, Svt, 2  […]

 19. claudius49 skriver:

  kris08: Du har helt rätt, det som har förgiftat den östra delen av Medelhavsområdet i mer än 60 år är rasism och girighet.

  Och man måste tillägga: Egenmäktigt tagande av ”rätt” att leva ut sin mordlystnad, senast demonstrerad i Gaza (maxiskala) och i Dubai (miniskala).

 20. flyktingar skriver:

  kris08:
  claudius49:

  Den enda rasism som finns är den ni ser vid EU:s gränser, vid Sveriges gränser, i de segregade förorterna, på den svenska arbetsmarknaden, vid fikaborden och i TV-soffan. Den är en och densamma överallt.

  Somliga israeler vill inte ha med araber att skaffa. Det är sant. Men kom ihåg att varje palestinsk ledare som förhandlar fred med Israel betraktas som en korrumperad förrädare av sina egna. Araberna vill helt enkelt inte ha med israeler att skaffa. Om de fick välja så skulle judarna försvinna. Det har det varit flera som velat, men vi samarbetar inte.

  Vem är rasisten? ”Den som sá det den vá det”, brukade man säga i Stockholms södra förorter, när jag var liten.

%d bloggare gillar detta: