Samråd inför måndagen

STOCKHOLM: I dag börjar dagen med EU-nämnd i riksdagen för att informera och samråde inför måndagens såväl allmänna rådsmöte som utrikesministermöte i Bryssel.

Så det blir Birgitta Ohlsson och jag som framträder och informerar.

Än har de nya institutionerna och mötesformerna i Bryssel inte funnit sin form, och den rätta tunna agendan inför måndagens olika möten är ett rätt tydligt uttryck för detta.

Men med all sannolikhet kommer vi att gå igenom det senaste i den iranska situationen. Informella diskussioner pågår ju i säkerhetsrådet i New York om möjliga nya sanktioner mot landet med anledning av den nukleära frågan.

Den frågan kommer jag f ö att diskutera vidare senare under dagen.

Jag hoppas att vi på måndag dessutom får möjlighet att beröra våra relationer till Ukraina efter presidentvalet.

Och jag tycker dessutom att vi har anledning att beröra EU:s insatser i Afghanistan – det är dags att bli tydligare med att förverkliga den handlingsplan som vi ju fattade beslut om under hösten, och som nu framstår som än riktigare och än viktigare.

20 Responses to Samråd inför måndagen

 1. kajakrille skriver:

  Hoppas att ni alla får en trevlig helg!

 2. mkpictor skriver:

  Gå till mötet ensam, herr Bildt, låtsas att du råkade glömma att feministfanatikern skulle vara med! Birgitta Ohlsson hatar karlar som princip – tills hennes sura gubbe börjar ge sig på henne, då går det alldeles utmärkt att tillkalla stora, starka polismän som ska rädda henne. Vart har då hennes feministiska nollor tagit vägen? Jo de har rymt av skräck, och ”hemska karlar” måste tillkallas för att återställa ordningen i kvinnoboet. När allt har lugnat sig är det bara att köra på med karlhatet igen.
  Tala om dubbelmoral
  MKp

 3. nubbe skriver:

  När ska du titta över situation i Irak? Det pågår en medveten utrensning av den kristna minoriteten utan att du reagerar. Det kan omöjligt ha undgått dig då Sverige har tagit emot flest Irakier..

  VÄRLDEN Sedan söndagen så har fyra assyrier skjutits till döds på lika många dagar i en mordvåg riktad mot kristna i staden Mosul i norra Irak. Nu fruktar de kristna i området att våldet ska trappas upp ytterliggare inför parlamentsvalet den 7:e mars.
  Det senaste offret, blott 20 år gamla lärarstudenten Wissam George, hittades skjuten till döds på en gata i ett bostadsområde i Mosul på onsdagseftermiddagen. Han hade enligt poliskällor i staden försvunnit på morgonen när han var på väg till sitt lärosäte.

  På tisdagen sköt en gärningsman ihjäl studenten Zia Toma och skottskadade ytterliggare en student innan våldsmannen flydde platsen i bil med medbrottslingar. På måndagskvällen sköts grönsakshandlaren Fatukhi Munir ihjäl i sin butik av gärningsmän som öppnade eld från en förbipasserande bil. Dagen dessförinnan sköts Rayan Salem Elias till döds utanför sitt hem. Kristna ledare i staden kritiserar nu säkerhetsstyrkornas otillräckliga arbete.

  – Vad kan vi säga? Vi är väldigt ledsna. Regeringen ser vad som händer, den talar om det, men gör inget, säger den kaldeiska biskopen Shlemon Warduni.

  Redan i november 2009 varnade människorättsorganisationen Human Rights Watch i en rapport för att minoriteter i norr, däribland assyrierna, hamnat i skottlinjen i den pågående konflikten mellan araber och kurder. Konflikten handlar om vem som ska kontrollera de omstridda oljerika provinserna i norra Irak som gränsar till det kurdiska självstyret.

  Under senare delen av 2008 mördades 40 kristna i Mosul i vad många menar var en riktad mordkampanj i syfte att skrämma den kristna minoriteten på flykt. Följden blev att fler än 12 000 kristna flydde staden. I dagsläget lever bara 2 000 – 3 000 kristna kvar i Mosul och uppgivenheten och oron bland dessa är utbredd. Även om attacker mot kristna i Mosul skett med jämna mellanrum så menar bedömare att parlamentsvalet den 7:e mars är den utlösande faktorn bakom den senaste mordvågen, något de kristna i staden är väl medvetna om.

  – Den kristna minoriteten har blivit en valfråga. Vi är livrädda och säkerhetsstyrkorna kan inte erbjuda oss någon säkerhet, säger Hazem Girgis som tjänstgör som diakon i en kyrka i Mosul.

  Bedömare menar att morden på de fyra assyrierna syftar till att skrämma den kristna väljargruppen inför valet och förmå dem att lämna landet så att de ställs utanför valprocessen.

  Trots att den kristna minoriteten i Irak endast utgör tre procent av landets totalbefolkning så står gruppen för nära hälften av de flyktingar som lämnat landet. FN:s flyktingorgan UNHCR uppskattar att mellan 250 000 och 500 000 kristna har lämnat landet sedan de amerikanska truppernas invasion 2003.

 4. mkpictor skriver:

  ”Nubbe” gav till en början intryck av att ha tagit en nubbe för mycker, men ganska snart började hans text ‘make sence’.
  Var är det kristna stödet för andra kristna från det ”kristna” Sverige? Ja alltså det historiskt sett kristna Sverige, det numera ateistiska, postreligiösa Sverige. Svaret på frågan är: ingenstans. Vad Nubbe inte har förstått är att är att Sverige struntar totalt i religiösa ställningstaganden – såvida inte avguden heter Zlatan, Foppa eller liknande – gud nåde den som angriper dem!
  Det djupa problemet är att det s.k. demokratiska samhället avhänder sig att ta ställning i religiösa frågor. Inte ens feministfanatikerna vågar säga att det är för jävligt att en religion som islam spökar ut sina kvinnor i burka och liknande. Så jag säger det åt dem: det är för jävligt!
  MKp, maskulinist

 5. metusalem skriver:

  mkpictor.
  Ibland blir man lite bekymrad över att tillhöra ett kön som inte kan uppträda lite belevat även mot starka kvinnor. Jag tycker det är skönt med kvinnor som framför sina feministiska värderingar med en viss skärpa. Det må vi tåla, vi som alltid haft tolkningsföreträde om vad som passar sig.

  Jag förstod inte ett dyft av dina synpunkter om ”hennes sura gubbe”. Tvärtom hörde jag Birgitta uttrycka sin glädje över att ha en modern karl, som kunde gå in och göra en större bit av marktjänsten i samband med hennes nya jobb?

 6. toppbozz skriver:

  Carl,

  Är det inte snart dax att även diplomatiskt sätta upp Israel på listan över terroriststater. Det senaste i raden av deras dåd är mordet på Hammasledaren i Dubai. Att överhuvud taget ha en organisation som Mossad, dessutom under direkt kontroll av landets premiärminister, trotsar det mesta av vad vi sett av terror som utövas under skydd av ett s.k. demokratiskt land. Jag undrar vad definitonen för demokrati är i Israel. Deras definiton måste vara milsvitt skild från det vi i den normala västvärlden definierar som demokrati.

  Avrättningar utan rättegång, kollektiva straff, stöld av privat egendom etc, etc, etc. Listan kan göras mycket mycket lång.

  I jämförelse med Iran, som ju har mycket munväder och som skickar en hel del pengar till terroraktiviteter, ligger Israel inte speciellt lång efter, om ens så.

  Hur länge skall vår kollektiva skuld för de oerhörda lidanden som Hitler och hans anhang utsatte judarna för, göra att vi tillåter Israel att agera som den värsta terrorstat, utan att göra något åt det. Hade motsvarande brott utförts av något annat land på jorden hade vi haft mycket mycket starkare reaktioner, både diplomatiskt, ekonomiskt och handels mässigt än vad vi i dag har mot Israel. Hur länge Carl?

  Jag var inte född under 2:a värlsdkriget, jag har svårt att känna någon som helst skuld till det som hände. Samma gäller huvuddelen av den befolkning som Israel terroriserar i Gaza och på Västbanken. Bara det att Israel håller 1,5 miljoner människor i ett gigantiskt koncentrationsläger borde få alla nationer att samfält och högljut protestera samt införa alla de sanktioner man har möjlighet till för att få en ändring till stånd.

  I stället får Israel ett tyst samtycke. Detta!! skäms jag för, som svensk, europamedborgare och människa!

  Detta borde tas upp på Europeisk nivå med eftertryck.

 7. rebeccaamiri skriver:

  Bra att man har ambitioner att se över ”situationen i Iran” men när ska man agera emot regimen som helhet? Det är inte bara den nukleära frågan som bör hanteras utan hela diktaturregimen.Det kan väl inte ligga i någons intresse att behålla den islamiska republiken eller?

 8. […] 2, Dag, 2, 3, 4, 5, Gp, 2, 3, 4, Vlt, 2, Vg, Tv2, 2, Kri, Y, 2, Sk, Hd, 2, Svt, 2, 3, 4, Sö, Sr, C, 2, 3, 4, Ab, Nsk, Smp, F, […]

 9. florimond77 skriver:

  det sk ”fred i mellanöstern” är en ruggig propanganda för samvetslöst tänkande. Det är sånt här som diskrediterar allt strävande för en riktig fred i Mellanöstern. Watch out!

 10. […] Ett erkännande av Regeringen Perssons insats – Kors i taket. Är han medveten att den politiken baserades på överenskommelser mellan de tre partier som  den resande utrikesminstern Bildt brukade kalla den Rrrrödgrrröna Rrrrröörrrran. […]

 11. florimond77 skriver:

  Birgitta Ohlson är nog bra på sitt sätt men hon hade en mycket konstig uppfattning angående Gazamassakern.

 12. claudius49 skriver:

  toppbozz, du måste förstå följande:
  1. All kritik mot Israel klassas som antisemitism.
  2. Antisemitism är det fulaste och ondaste som finns och någonsin har funnits.
  3. Israel får/kan aldrig kritiseras.
  4. Alla som kritiserar Israel är definitionsmässigt onda, destruktiva personer som måste tystas.
  5. Israel har tagit sig rätten att vidta vilka som helst åtgärder mot sina grannar.
  6. Israel är den enda demokratin i ett hav av ondskefulla, arabiska/muslimska stater.

 13. rostbert skriver:

  Carl: Tänker Moderaterna ta ställning inför valet på förnuftets och sanningens sida när det gäller historiens största bluff, det s k klimathotet? Många potentiella väljare, däribland jag själv undrar. Mvh/Hans

 14. Rulle skriver:

  Bunny,

  Vad Du tycks behöva är inte en ny handläggare som Du respektlöst kan terrorisera. Kanske en handpåläggare vore mer i din stil. Vad har Du för sjukdom?
  Kan Du tänka dej att bli frisk, eller sitter det kroniskt i ditt huvud att handläggas till en förlängd sjukskrivning på alla vi andras bekostnad?
  Förstår Du inte att det är något fel med din inställning?
  Krya på dej, snart kommer våren! Slopa tankarna på sjukskrivning.

 15. Rulle skriver:

  En av ledarna för det av FN terrorstämlade Hamas har bragts om livet. Ledaren, Mahmud al-Mabhuh har hittats död i Dubai. Vad gjorde terroristen där? Han grundade Hamas Izz al-Din al-Qassambrigaderna, och har själv erkännt minst två mord. Hur kan en terrorist åka till Dubai utan att arresteras av en av FN:s medlemsstater?
  Hur än dödandet gick till så har världen blivit säkrare och tryggare med en terrorist mindre.

 16. perfro skriver:

  Kommer en eventuell spricka de röd-gröna partierna emellan om Afghanistan att i händelse av en valvinst medföra att en sådan koalition i likhet den i Nederländerna kommer att upplösas.
  Det mesta talar för det om man menar vad man säger..

 17. claudius49 skriver:

  rostbert: En i sanning bra fråga! De som inte köper AGW blir nu allt fler. IPCC:s allt skakigare position ifrågasätts av allt fler, särskilt efter Climategate och annat avslöjat fusk inom katastrofrörelsen med namnet AGW. Kanske är alltihop en felsyn, tillverkad för att få igång det lukrativa projekt som kallas Cap and Trade.

  Vetenskapen har här slutit ett Faustkontrakt med Politiken, jag lånar uttrycket från Thomas Gürs insiktsfulla kolumn i dagens Svenska Dagbladet. Enligt Gür är detta lockande: ”ens ämne kommer i debattens centrum, forskningsanslagen strömmar till och som expert hamnar man i rampljuset tillsammans med andra celebriteter.”

  Men om/när det hela spricker?

  Det ska bli ytterst intressant att se vilket parti som först inser vad klockan har hunnit slå i klimatfrågan. Och sedan är de andra också snart där, utom Miljöpartiet förstås.

 18. […] SvD, 2, DN, 2, Dag, 2, 3, Gp, 2, Syd, Kt, Sk, 2, Vlt, 2, Blt, 2, N, 2, S, C, Tv2, 2, Vg, 2, 3, P, Kri, Y, 2, Hd, 2, Sö, 2, Smp, E, Vf, […]

 19. rostbert skriver:

  claudius49: Ja, visst är det häpnadsväckande att inget av våra borgerliga riksdagspartier ännu förstått vilka enorma politiska vinster man skulle göra genom att avlägsna sig från det sjunkande klimathots-skeppet. Särskilt uppseendeväckande är det att moderaterna inte insett detta. Att klimathotet är en av historiens största vetenskapliga skandaler håller ju en hel värld sakta men säkert på att inse efter Climategate, Himalayagate, Africagate, GISS-gate etc etc. I mina ögon har dom partier som trots detta fortsätter prata om ”klimatåtgärder” förlorat ALL trovärdighet. Som det ser ut nu finns det inget parti som jag vill rösta på. Jag förundras över att Sveriges höger går hand i hand i klimatbedrägeriet med den aktivistiska miljövänstern som hotar att nedmontera industrinationen Sverige. Det verkar dock som att KD är det parti som ligger närmast en officiell kovändning (Ingemar Vänerlöv t ex). Det parti som vågar säga rakt ut att klimathotet är en bluff kommer att få min röst direkt (och jag vet MÅNGA som tycker likadant).

%d bloggare gillar detta: