Tragiskt meddelande

MEXICO CITY: Omedelbart när jag landade här fick jag det tragiska meddelandet om att två svenska officerare och en afghansk tolk dödats efter beskjutning i norra Afghanistan.

Tankarna går alldeles självklart först och främst till deras anhöriga. Jag hoppas innerligt att de känner vårt djupa deltagande i deras sorg.

Situationen i Afghanistan har knappast förbättrats under det senaste året, och det är ju inte minst mot den bakgrunden som vi ägnat så mycket arbete åt att försöka att utforma en samlad afghansk och internationell strategi med förutsättningar att ge landet och regionen stabilitet.

Mina olika besök i landet har handlat om detta – och jag kommer självklart att komma tillbaka inte minst för att visa vårt stöd till alla de insatser som vi gör i landet.

Inte minst en dag som denna är det viktigt att visa att vi kommer att fortsätta de insatser som nu två svenskar offrat sina liv för.

Deras insatser får inte vara förgäves.

53 Responses to Tragiskt meddelande

 1. Visionären skriver:

  Jag tar tillfället i akt att genom denna blogg också framföra mina kondoleanser till de stupades anhöriga.

  Soldaterna i Afghanistan är i mina ögon vår tids hjältar som med det egna livet som insats är beredda att verka för den afghanska befolkningens rätt att leva i frihet och demokrati, utan talibanernas och kriminella narkotikasmugglares herravälde och förtryck.

  V

 2. ilsken skriver:

  Att säkra energin från världs sista oljetillgångar och dess utskeppningshamnar, kommer att kräva sina offer. Annars blir det ju omöjligt att upprätthålla vår heliga tillväxt. Men när USA i samma tillväxts namn dödar hundratusentals oskyldiga i Irak och Afghanistan då är det tyst.

 3. Rulle skriver:

  Jag beklagar djupt att Sverige förlorat två modiga soldater. Förlusten är dock värst och främst för deras familjer.
  Att det finns hycklare som Lars Ohly, som kallar sig ”feminist” men vill att vi skall överge att kämpa för, framför allt kvinnornas, rättigheter och friheter är en stor tragedi.
  Carl Bildt har aldrig varit vår Statschef!
  Den titeln har Kung Carl XVI Gustaf.

 4. Kachina skriver:

  Jag läste precis i Expressen mamma Evas karaktärsbeskrivning av sin son Johan Palmlöv och hans motiv för att åka till Afghanistan.

  Det är sådant kärnvirke vi skall vara stolta över att de fortfarande kan alstras ur den svenska folksjälen. De som kan se vad som är orätt, veta att de kan göra skillnad och agerar istället för att utöva 20-sekunders medlidande från tv-soffan, varpå man läser ClasOhlson-katalogen, de vuxna pojkarnas bibel, innan man går till sängs i sin trygga vrå.

  Nu skall inte de karaktärslösa få fylla spalterna med sina krav på tillbakadragande, av ekonomiska orsaker, utan nu skall vi fortsätta Johans och Gunnars arbete ännu mer beslutsamt.

 5. Kachina skriver:

  ilsken

  Under andra världskriget dödade de allierade miljoner tyska civila med sina bomber. Menar du att vi skulle ha gett efter för Hitler istället?

  Menar du att vi skall ge efter för talibanerna som tvingar kvinnor att leva sitt liv i ett fysiskt/psykiskt koncentrationsläger där burkan är den elektrifierade taggtråden.

  Visst, det händer i ”långtbortistan” och DU kan absolut inget göra. Men, Johan och Göran kunde och de som fortfarande är där kan, så glöm USA och oljan. De är en helt annan mission.

 6. notousacom skriver:

  Hej, Tragiskt!! Ja det är det ,politiker..Ta hem alla soldater , Bildt..Hela kriget är för Israels ockupation av Palestina , eller…..

  SVerige har sitt Rykte kvar ..I mer än 70 år lever palestinierna med,,Tragiskt.. och världen vill inte göra något,Bildt..

  Arabvärlden känner sig som en atom bomb av orättvisor

  mot Palestina …NU är det stopp och nog..Världen kan inte ta mer…Tack…MVH…

 7. perfro skriver:

  Det är alltid tragiskt att förlora soldater från det egna landet-

  Sverige har dock klarat sig väsentligt bättre än andra nationer. Vi arbetar också för att uppnå fred och stabilitet i var region.

  Nu kommer omedelbart reaktioner av typ vad ska vi där att göra.

  Men med talibanstyre så ökar våldet, fler dödas, opiumhandeln ökar och vi kommer inte få ett demokratiskt Afghanistan.

 8. laken skriver:

  Det finns ett parti i den svenska riksdagen som vill ta hem våra soltater från Afganistan (tänk om alla länder tänkte så om alla oroshärdar i världen).
  Om ni tycker detta är bra röstar ni på det partiet.

 9. laken skriver:

  Min tanke går till de personer och till deras anhöriga som av egen vilja står upp för andra människors rätt och frihet i främmande land.

 10. ilsken skriver:

  Kachina

  Varifrån har du fått ideen om att Afganistan skulle ha någon som helst möjlighet att erövra världen. Däremot kan de hota oljans utskeppningshamnar i Persiska viken. Olja och gas ska även inom några år transporteras genom deras territorium, från Sibiriens ännu oexploaterade fyndigheter. Jag vet att tallibanerna är skurkar med religionen som täckmantel. Men det jag menar är varför vi är i Afganistan överhuvudtaget, om det inte vore för oljan. Vad visste Johan och Gunnar om det spel som pågår om världens ändliga oljetillgångar. Att USA, med världens största krigsmaskin, skulle offra sina soldater i demokratins namn, får du tro på själv. USA offrar däremot glatt både sina egna och andras soldater på den heliga ohållbara eviga tillväxtens altare. Då blir Sverige också tvingat att ställa upp, om vi vill vara med och dela på det sista av det som åtstadkommit vår fossildrivna och mycket bekväma värld.

  Att de fossila bränslena är ändliga blundar våra politiker så till grad inför, att de inte ens lyssnar på sin egen vakthund, IEA,s varningar om att världens 800 största oljefält har passerat sitt maximum i produktionskapasitet.

  Även om de flesta av oss inser att vår värld inte kan existera någon längre tid, så väljer vi ändå att blunda. Överbefolkning, exponentiell tillväxt, överuttag av naturens resurser på i stort sett alla områden, tillåts fortsätt i vår förblindade tro på att allt ska lösa sig bara vi får mer tillväxt.

 11. Kachina skriver:

  ilsken

  Man behöver inte en armé för att erövra världen. Det räcker med att sprida en övertygelse, ett förhållningssätt till sin omgivning.

 12. florimond77 skriver:

  Det är märkligt att vi i Sverige överhuvudtaget har skickat soldater till Afghanistan efter allt vad som kommit fram om vad som pågår där och vad som pågått.
  Var inte detta från början en hämndaktion för tornen i New York? Har inte tillräcklig insikt framkommit att det inte är så här man bekämpar ”terrorism”? Och om vi ska skicka ut dessa tappra hedervärda män och kvinnor varför inte skicka dem till platser där de bättre behövs.

 13. florimond77 skriver:

  ps Ockupation är också terrorism

 14. ilsken skriver:

  Kachina.

  Då får vi hoppas att den övertygelsen innebär att vi ändrar vår värld och vår uppfattning om att vi ständigt ska kunna roffa åt oss mer och mer av vår jords ändliga resurser.

  Att vi skapar ett samhälle som bygger på samarbete och fred i stället för som nu att vi krigar de sista resurserna.

  Att vi ändrar vår ekonomi så att våra ungdomar i framtiden slipper tävla med ungdomar andra sidan jordklotet i jakten på att kapa åt sig marknadsfördelar och tillverkningsmetoder som bara går ut på att fylla våra soptippar så snabbt som möjligt.

  Att vi lever med naturen och inte mot som nu, mot.

  Om vi väljer att inte genomföra detta, så kommer det ändå att ske, genom att naturen kommer att slå tillbaka mot oss på värsta tänkbar sätt.

 15. Kachina skriver:

  ilsken

  Instämmer till fullo. En tryggad skolgång för alla är ett måste för att uppnå de målen. Tyvärr måste vissa skolbarn ännu beskyddas av militär makt i vissa outvecklade länder och av civil beväpnad säkerhetstjänst i ”utvecklade” länder.

 16. Bo W. Höglund skriver:

  Vad har hänt??

  Kachina höjer förnuftets röst mot de ilskna talibanepigoner som här mest predikar milöfnoskets evangelium och allmännt USA-hat!

  Själv vill jag begränsa mig till kondoleanser till de anhöriga till de två tappra officerare som stupat i fredens tjänst.

 17. karrman skriver:

  Alltid tragiskt när människoliv går till spillo.

  Huvudanledningen till att FN och världssamfundet agerar i Afghanistan är att man vill skapa stabilitet i området.

  Ett taliban styrt Afghanistan lierat med jihadister skulle ha revolution på export på programmet och skapa nya krig i området.

  Det skulle omöjliggöra ekonomisk utveckling och med Pakistans kärnvapen skapa konflikter som vi kan ha mardrömmar om.

  Det viktiga är att uppnå geopolitisk stabilitet i området. Det tjänar alla – förutom fanatikerna – på.

 18. Kachina skriver:

  Bo W

  Ja, man kan aldrig sluta förvånas. Det bor en hök i varje duva och för mig är alla barns rätt till trygghet och bildning den allra heligaste av principer.

  Kondoleanser är värdefulla för de levande. Jag föredrar dock att hedra de döda genom att arbeta för att deras arbete och avsikt skall fortsätta med än intensivare styrka och beslutsamhet.

 19. florimond77 skriver:

  Det är trist att höra att man gått på den allmänna propagandamaskinen. Hör ni inte hur ytlig den låter? Varför inte lyssna till de människor som jobbar med fredliga insatser i detta land? Fortfarande är 80 procent av folket analfabeter och saknar det mest elementära. Hur många går till talibaner om de erbjuder dem mat och värme? Varför inte satsa på dessa människor? Ge dem utbildning och mat? Istället för att åka ned och hålla krig? På något sätt tror jag också att man börjar vilja tänka i den riktningen. Talibanerna kan bekämpas med att stödja folket. Låt oss slippa fler svenskar som blir dödade där nere. Låt dessa sista offer med sin död bli en varning – ett budskap. Aldrig mer!

 20. notousacom skriver:

  Bill Clinton och Jimmy Carter sa att ockupation är terrorism..
  florimond77….Varför kunde de mot Irak och för vem??

  Irak hade det bästa före kriget, FN..Men Israels Sharon med USAs AIPACs makt i USA fick bestämma ett fegt och orättvist krig mot Irak..USA vill inte tala om alla döda och skada..Varför och för vem??

  Om Palme var här då skulle de aldrig leka krig..

  Palme hade makt men inte FN….inte EU…Så palme ville att folk ska säga sitt ord först…Folk ska inte bara rösta ,folk ska styra också,sa Palme..

  Ta hem soldaterna och rädda Sveriges rykte nu…Man får inte svika Palme mer..Tack .MVH..

 21. ilsken skriver:

  Av respekt för de anhöriga och deras familjer ska jag vara tyst för idag.

 22. Kachina skriver:

  florimond

  Vi har provat din metod i många länder så länge jag kan minnas. Krigsherrar och Talibaner tar kontrollen över stödpengarna och lägger beslag på det mesta själva.

  Palestina är hu ett utmärkt exempel på detta. Al Fatahs ledning skodde sig själva med lyxhus, ett antal Mercedes, mobiltelefoner och Arafats fru blev de fattigas rikaste änka med ett bankkonto på 30 miljarder.

  När vi gör en investering i demokrati, trygghet och utbildning för alla, måste vi skydda den investeringen själva till den är fast förankrad i samhället.

 23. […] SVD, SVD,  GP, GP, dn1234 svd1234 ab12345678 frasse röda malmö lasse jinge, CB, Daniel Sestrajcic Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Afghanistan, krig, fred, […]

 24. notousacom skriver:

  Hej, Media har inte talat om allt..Media måste lära sig att tala, skriva om allt till folket som ska styra politiken ,sa Palme..

  det här är gammalt.-

  Presstalsmannen för den sionistiska fredsrörelsen OZ ve Shalom,Yehezkel Landau, har i en intervju sagt följande:-

  (( Vår sionistiska dröm kan bli en mardröm om vi inte förstår begränsningen i Israels vilja att dominera andra människor)).

  Dr Nahum Goldmann sa 1947,1947

  ((Det är Palestina judarna är intresserade av därför att det utgör själva knutpunkten mellan Europa, Asien och Afrika och därmed är centrum för politisk världsmakt. Kort sagt: ett militärstrategiskt centrum för att kuna behärska hela världen.))

  Tack..MVH….

 25. Rulle skriver:

  De som vill ha hem våra soldater från Afghanistan är men som hatar kvinnor och älskar opium.
  Världens avskum!

 26. florimond77 skriver:

  Kachina allting handlar inte om att skicka pengar hit eller dit. Politiker tror att de kan lösa världens problem med att betala i sedlar. Mig veterligt har ingenting prövts i Palestina eftersom allt förhindras av Israel. Det där med lyxvillor och mercedes låter som elakt förtal.
  I Afghanistan flödar också sedlar. Hur mycket som hamnar i talibanfickor vill jag låta vara osagt, men titta bara på marionettregeringen i Kabul. Korruption bekämpas inte med soldater.

 27. bildterberg skriver:

  Rulle:
  Apropå opiumproduktionen i Afghanistan:

  Kolla speciellt 2001

 28. Kachina skriver:

  Det Goldmann sade 1947 hade sin giltighet en kort tid. Mellan 1950 – 1989 var Sverige knutpumkten, ingenmansland mellan Nato och Warzavapakten och är i vissa avseenden så även idag.

 29. Kachina skriver:

  florimond

  Vad det handlar om är att finansiera, bygga och driva ett obligattoriskt skolväsen under så lång tid det tar att ändra det kollektiva medvetandet i det berörda landet, till att förstå de demokratiska bergreppen och rättssäkerheten.

  Till dess måste investeringen bevakas och försvaras.

  Al Fatah-ledarnas obeskrivliga lyx under Arafats ledning är ofrånkomligt fångade på film och i dokument. Så även änkans obeskrivliga rikedom. Pengar som egentligen skulle användas till att bygga avlopp och reningsverk i Gaza.

 30. flyktingar skriver:

  Två svenska hjälparbetare, som var satta att säkra det civila livet i en avlägsen del av Afganistan har mördats av taliban.

  Två officerare dog för stt de stod mellan våld och civilt liv, värnande mänskliga rättigheter.

  Svenskt blod har blandats med afganskt. Engagemangets yttersta pris har utkrävts och betalats av två individer, i sitt samhälles namn.

  Människan föds, lever sitt liv och dör. Dessa båda män kommer att hållas i kärt minne av de sina, sin kyrka, sin bygd. Men deras offer har gjort avtryck i mångas liv.

  Vårt samhälles söner, frivilliga, utlånade att skydda den afganska civilbefolkningen, som om vore de svenskar, har fallit. De föll försvarande svenska värderingar. Våra tankar går till de anhöriga i denna stund.

 31. […] 17, DN, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, Dag, 2, 3, 4, Vlt, Gp, 2, 3, 4, N, 2, 3, 4, 5, S, Kt, De, C, Syd, 2, 3, 4, DN, 5, Tra, Kri, Blt, Gt, P3, 2, Hd, 2, 3, E, Kv, Ös, Svt, 2, Sr, Bt, 4, Bt, 2, Ls, […]

 32. Pravo skriver:

  Självklart bör Sverige ta hem soldaterna. De borde aldrig åkt dit med en sådan undermålig definition av uppdraget och utan slutmål. Det är tragiskt att svenska soldater ska behöva dö utan att ens ha ett vettigt mål med sitt uppdrag. Det vore en annan sak om de försvarade Sverige. Men Sverige försvaras inte i långt-bort-i-stan. Som flera redan har skrivit leder Sveriges närvaro i Afghanistan till att det asymmetriska hotet mot Sverige ökar. Dessutom kostar det pengar. Och liv. Försvarsmakten borde verkligen ta sig en tankeställare på hur Sverige försvaras på bästa sätt. Inte är det i Afghanistan i alla fall.

  Genom att titta runt på olika forum får jag en ungefärlig uppfattning att runt hälften av befolkningen är emot kriget i Afghanistan. Vilket parti ska dessa 50% rösta på egentligen? Hela alliansblocket och en förkrossande majoritet av vänsterblocket stödjer helhjärtat detta krig medan stora delar av befolkningen inte gör det. Vilka ska alla vi som inte stödjer kriget rösta på egentligen? De flesta av dessa 50% tänker inte rösta på V. Men vilket parti ska de välja? Åtminstone ett av de seriösa partierna borde gå ut och kräva att soldaterna tas hem omedelbart. Opinionssiffrorna skulle skjuta genom taket och vidare.

 33. haraldnorberg skriver:

  1) Man kan inte säga att det ena eller det andra är rätt eller fel eftersom det beror på vilken värdegrund man betraktar det från, men majoriteten av Världens medborgare skulle nog säga att Talibanerna har fel.

  2) Man kan gissa sig till att eftersom Afghanistan producerar ca 2/3-delar av Världens råopium så finns det, precis som i många andra sammanhang med konflikter, monetära grunder för grupperingars handlingar. Ta till exempel Kongo som exempel – Detta områdes befolkning har utstått mer lidande än många andra befolkningar och det beror på att Kongo är resursrikt! Inget annat. Pengar styr allt idag, även om det kallas annat som till exempel frihet, men sanningen är att vi är alla delaktiga i det eftersom var och en av oss inte ger avkall på något i större grad, utan vi skänker eller ger i form av 9,90 i en röst på ett eller annat nummer i melodifestivalen och så är våra samveten ”rena”; Dvs vi köper oss rent samvete – personligen kallar jag det skenhelighet!

  3) Om ”vi”, vilka det nu är, skulle kalla hem våra trupper så skulle deras ”luckor” fyllas av andra och vi svenskar skulle som vanligt ha varit de första att dra oss ur vårt kollektiva ansvar att sätta stopp för dengalenskap som Talibanerna står för. För det andra skulle de offer och de liv som redan spillts av svenska fäder, mödrar, syskon, släktingar och övriga medborgare vara förjäves och för det tredge så skulle vi om några år få se resultatet även i Sverige – Inte bara ett fullständigt förslavat Afghanskt folk men också här hemma en mycket större andel heroinberoende svenskar, märk väl! Svenskar!!! Som om inte alla är medmänniskor. Vi sitter och ser på Seinfeldt, Winfrey och Phil som om de vore svenskar för vi är ju så svenska i vissa sammanhang och så osvenska i andra. Vore det inte bättre att vi började tänka att vi är människor, antingen vi är det ena eller det andra, men det är väl en naiv tanke eftersom det då inte finns någon anledning att spela fotboll eller ishockey? Jag menar om vi inte … Jag tror att jag slutar med dualismens vara eller icke var här.

 34. haraldnorberg skriver:

  Det jag försöker säga är att om man ser på hur Världen ser ut idag och jämför med någon tidigare tidsålder, så ser man att vi historiskt inte har upplevt en fredligare Värld. Faktiskt, så är det så att det har aldrig varit färre människor inblandade i krig, men kanske inte detsamma gäller antal ”inblandade” i svält – kanske är vår tids största problem en fördelningsfråga? Hur fördelar vi våra jordiska resurser?

  En annan sak är att vi människor oavsett om vi är Talibaner, allmänna afghaner, japaner eller skandinaver så delar vi upp vår tillvaro i motsättningar eftersom vi uppfostras till det. Antinen är vi kristna eller så är vi … ja just det; Muslim, Atesit, Hindu eller Shinoist eller något annat. Vi är antingen goda eller onda, sämre eller bättre, män eller kvinnor, hetero eller homo, bi, trans, eller … men till syvende eller sist så delar vi samma klot … antingen vi vill det eller inte och min åsikt är att vi bär oss otroligt korkat åt vi människor eftersom vi inte klrar att se det så oändligt enkla faktumet att vi faktiskt delar denna i Universum ytterst obetydliga lilla massa och vi klarar inte av att se det mest elementära av alla ting! Vi delar vår Värld! Kan man få Afghaner att se detta ytterst enkla faktum, kan man få slut på kriget. Utan att ändra attityden hos folket (Afghanerna) kommer de att låta Talibanerna ta makten eftersom de trots allt ger dem en världsordning, dvs det som alla folk (se bara på Ukraina) längtar efter – stabilitet (eller ordning om man så vill).

  Mera senare … Kachina, din kommentar var bra och det var ett par andra också.

 35. notousacom skriver:

  Hej, jag måste förklara lite:-

  Hej, Det står så i en blogg :- Om det var din bror, son eller make som dog igår, hade du då ansett att det var värt priset?..
  Fråga inte Obama..Fråga USAs AIPACs makt..I USA som styr allt alla..
  Ta hem soldaterna nu och rädda Olof Palmes land..
  Sveriges rykte måste försvaras omedelbart…Kriget är för att skydda Israels ockupation av Palestina ..
  Ta hem soldaterna nu,Bildt….. detta kriget är AIPACs krig för Israels skull…AIPACs makt styr över USAs kongress och över hela USAs folk..
  Stoppa kriget nu..USA måste veta att USA kommer aldrig att vinna det här kriget…
  Kriget mot Irak tänkte USA använda atomvapen, sa Ryssland…Om USA tänker det,då är helvete här ..Var är FN?? var är alla folk??..Folk ska inte bara rösta, folk ska styra också, sa Olof Palme….Stoppa kriget nu…
  Du säger så om mig .Vad ska du säga om Bush och Blair när de kriga mot Irak och Irak är förstört som land..Vad vet du om Irak, ??..Vet du om USAs och Israels tortyr i Irak och Palestina??..När de bästa lournalisterna och författare skrev om helvete i Irak då läser man inte mycket eller media visar inte mycket..
  Vad USA och Israel gör -Jag förstår att media visar lite- ,är världens största brott och ockupation..Fråga FN och EUs politiker….
  Iraks barn 500 000 dog 1990-2005 av allt brist på allt.
  Det är bra pris på Saddam huvud, sa Bushs utrikesminister Madelene albright som fick världens kritik..
  Och det var ett helvete i arabvärlden som gick över de (terroristerna)..Aftonbladet….Det är inte lek..Det är civila och oskyldiga som dör på ett mycket orättvist ,fegt sätt..sa de (terroristerna)..de som kriga mot USA i Afghanistan vill befria Palestina från början( de fick USAs hjälp mot Rysslands ockupation av Afghanistan)..
  Vad hände Mellan USA och Usama sen?? Ingen vet men många säger att USA lovat Usama att befria Palestina efter Afghanistan…..Men Usama har blivit lurad..
  Ingen vet men det måste CIA vet mycket, eller hur.??.

  Tack .. MVH…

 36. flyktingar skriver:

  Det är bra att ha notousacom. Hur skulle läsarna här annars veta hur islamister resonerar? Säkert finns det läsare som tror att notousacom är en dubbelagent, så dåligt företräder han islamisterna och talibanerna. Med en sådana som han finns ingen fred. Aldrig någonsin.

  Som alla vettiga människor vet, så är han inte representativ för muslimer i allmänhet utan bara för de mest förvirrade bland dem. Han är i sin uppenbarelse inte olik sina förvirrade svenskspråkiga tillskyndare här, som snart kommer falla in i kören, likt bedjande som följer en böneutropar, reciterande vinkade urklipp på nätet, som rättfärdigar mord på svenskar i Afganistan för att dessa mord syftar till att krossa Israel.

  Till notousacom och hans anhang vill jag säga: Sluta mörda svenska soldater i Afganistan. De har ingenting med Israel att göra. Deras uppgift är att skydda den afganska civilbefolkningen mot banditer. Det är allt.

 37. florimond77 skriver:

  flyktingar
  Håll dig till etiketten på den här sidan. Personliga påhopp är inte populära.

 38. kris08 skriver:

  Jaså, själv tycker jag det är värre med folk som inte är det minsta förvirrade utan blint stödjer varje brott som sin hänsynslösa ockupationsmakt begår.

  Sällsynt dumt av Kachina att blanda in Palestina, som om korruption var huvudproblemet! Däremot är det ett faktum att Israel genom sitt beteende ger ett mycket viktigt moraliskt stöd till talibanerna och andra extremister. USA och dessvärre även dess allierade har därigenom ett enormt handikapp när de ska försöka få civilbefolkningen med sig.

  Deltagandet är en svår fråga, men en sak är i alla fall klar, att det inte är så enkelt som vissa försöker ge sken av. Västvärlden försöker kombinera en hämndaktion med fredsbevarande och humanitära insatser i ett isolerat land på medeltidsnivå utan centralmakt. Speciellt USA tycks ha varit fullständigt ovetande om vilket getingbo man gav sig in i.

  SvD hade ett intressant reportage där man följde med en amerikansk styrka. De som tror att det bara handlar om goda människor som ska hjälpa folk mot de onda borde läsa det:
  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/i-farah-afghanistan-pagar-vardagskriget-svds-medarebetare-jesper-huor-levde-och-bodde-med-en-grupp-soldater-ur-task-force-fury_4221705.svd

 39. florimond77 skriver:

  Kachina för det första tycker jag att du undervärderar människorna i Afghanistan. Stora flertalet vet mycket väl vad som menas med demokrati. De vet också vad som menas med vanlig mänsklig tillit för varandra. Kort sagt de är lika mycket människor som vi. kanske har de även erfarenhet och kunskap som de kan dela med oss, ge oss. I väst försöker man ofta måla upp hela landet som ett laglöst vilda västern. Det är sant att krigen som varit har bidragit till att rasera tryggheten, och det tar tid att heala ett land, men det behöver inte vara så att det måste stå en arme på pass under tiden. Tvärtom kan det förvärra situationen. Det finns många experter, folk som har arbetat med fredsarbete och som rest i detta land både förr och nu som vittnar om detta. Folk behöver inte PENGAR till spadar utan spadar på plats. Likadant skulle det kunna vara i Gaza. Släpp in firmor som bygger upp hus och hem! Det är så man vinner folks förtroende. Om du själv satt i raserat land skulle du då inte hellre lita på spadtag än på dollarsedlar som hamnar gud vet vart.
  Beträffande den guldglänsande Fatharörelsen kan jag bara skratta. Och om nu Arafat hade en helikopter och en mercedes och kostymer, hus med badkar osv. So what? Säg mig vilken regeringschef som inte har det?
  Vet du egentligen hur mycket som har gått till sjukhus och skolor och till att ta hand om bostadslösa i Palestina? Om inte? Det går att ta reda på.

 40. notousacom skriver:

  Hej, flyktingar,jag har respekt till Bildt..Så jag vill inte svara dig..Tack..MVH..OBS.Lek med krig är slut…

 41. notousacom skriver:

  Hej florimond77.Tack för din rättvisa och moral.

  Varför och för vem??..Någon måste svara, världen.

 42. flyktingar skriver:

  notousacom:

  Du behöver inte svara. Två människor som ville hjälpa, är mördade och du drar dina ramsor om USA, Irak och Israel.

  Två svenskar for iväg, inte för att kriga utan för att skydda civila. Nu har de blivit mördarde och du hittar på ursäkter för detta dåd, utan att veta någonting. Är detta ditt sätt att visa respekt på Sveriges utrikesministers Carl Bildt blogg?

  Vari ligger respekten i slagord som ”Ta hem soldaterna och rädda Olof Palmes land”, efter det att två svenskar som ville hjälpa har blivit mördade?

  florimond77:
  Ursäkter för korruption med biståndspengar rimmar illa med ditt väldokummenterade rättvisepatos.

  kris08:
  Fint med sjukdomsinsikt, eller hur? Intressant inlägg för övrigt. På vilket sätt erbjuder Israel moraliskt stöd till taliban, menar du? Baseras din slutsats på att det i själva verket är din egen ståndpunkt du överför på ”ett isolerat land på medeltidsnivå” långt bort? Annars tycker jag du lyckats riktigt bra att problematisera.

 43. Pravo skriver:

  Typisk åsikt kopierad från nätet:

  ”Pengarna som insatsen i Afghanistan kostar borde användas till att bygga upp Sveriges försvar istället. Försvarsmakten ska inte försvara utländska geopolitiska intressen, den ska försvara Sverige.”

  När jag tittar på newsmill är 90% av kommentarerna emot kriget. Jag har enormt svårt att tro siffrorna som aftonbladet och expressen presenterar idag som visar att 42% av svenska befolkningen skulle vara för kriget. Den verkliga siffran är mycket lägre. Visserligen kan det vara så att de som yttrar sig på nätet inte är helt representativa för befolkningen i helhet. Men så stor skillnad mellan nätet och opinionsundersökningen kan det helt enkelt inte vara. Undersökningen är klart suspekt.

 44. flyktingar skriver:

  florimond77:

  Här kan du läsa vad Khaled Abu Toameh skriver i Jerusalem Post. Han refererar till Fahmi Shabaneh, som säger att korruption i Fattah kan resultera i Hamas maktövertagande på västbanken.

  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=168243

 45. nilgsthlm skriver:

  Som gammal FN-räv tycker jag att det är på tiden att det framgår vilket engagemang alla frivilligsoldater har. Självklart så ska denna tragiska händelse inte sätta stopp för allt arbete som hitintills utförts med att stoppa förtryck och andra brott mot mänskligheten som sker runt om i vår värld. Låt oss istället hedra de bortgågna och deras familjer genom att inte kritisera det personliga och politiska engagemang som funnits och finns för att sätta stopp för orättvisor och förtryck.

  Påminner om FN-dagen den 24/10 och de organisationer som finns, fredsbaskrarna osv. Kransnedläggning för stupade i fredens tjänst sker varje år i Stockholm på FN-dagen och dessvärre minskar deltagarantalet varje år.

  Känner stort engagemang för de stupades familjer och hoppas de verkligen får det stöd som behövs och slipper alla nesliga mediaspekulationer som dessvärre redan skett.

  Till alla Fredsengagerade:

  Tack för era och era familjers insatser. Varje liten ansträngning gör skillnad!

  Många tänker och deltar i er som drabbats och kommer att drabbas av förluster av anhöriga men inget är förgäves!

  //L-G

 46. Rulle skriver:

  Det är uppenbarligen lika farligt i Stockholms norra förorter som i Mazar-i-Sharif i Afghanistan. Minst en person per dag mördas och ingen ingriper med kraft för att stoppa våldet.

 47. Kachina skriver:

  Jag håller i min ensamhet en minnesstund över Johan och Gunnar. Till er som vill förringa deras och den svenska kontingentens insats i Afghanistan vill jag säga att de är symbolen för svenskt kärnvirke, handlingskraft och agerande för rättvisa, de som är beredda att ge av sig själva för andra.

  Jag är så oerhört stolt över att känna mig vara en av dem, en själsfrände, så glöm det internationella maktspelet, det här utspelas i en helt annan division, den längst ned där individ ställer upp för individ.

  Till Malin, Johans och Gunnars närmaste vill jag säga.

  Det finns ingen död!

  Medvetande, kosmiskt strålning och energi är tre aspekter av samma kärna. De kan inte förstöras, bara transformers till annan form i en annan dimension.

  Johan och Gunnar lever, men inte här utan i en annan dimension och ni kommer att mötas igen.

  Vissa menar att jag är komplett galen och det får de så gärna om de känner sig trygga i den förvissningen, men jag har besökt den andra sidan och av någon anledning fick jag returbiljett. (Tydligen dög jag inte)

  Ni behöver inte ta ställning. Jag är i varje fall oerhört stolt över att känna samhörighet med Johan och Göran

 48. Kachina skriver:

  Ursäkta hjärnsläppet på slutet, Gunnar skall det vara.

 49. monachristina skriver:

  Carl, vill bara säga att jag saknar din visdom och erfarenhet i den vilda debatten om att Sverige ska ha / inte ska ha soldater i Afghanistan.
  Min bror har varit två svängar i Kosovo, i höst blir destinationen Afghanistan. De gör allihopa ett superjobb och vi lider tillsammans med alla drabbade till de omkomna soldaterna.

 50. florimond77 skriver:

  Om vi nu tar hem alla soldater – har de som dött då dött förgäves? Nej, naturligtvis inte. Ingens död är förgäves. Och i synnerhet inte efter alla dessa frågeställnigar som aktualiserts.
  Om all utländsk militär försvinner tar talibanerna över. Det verkar så.Men det hade inte behövt bli så.
  Varför har inte de sk befriade områdena byggts upp?
  Kanske för att det inte ligger någon direkt ekonomisk vinning i det? Men i krig finns vinster att håva in. Massor av företag lever på krig. Matleveranser, vapen mm.
  Man hade kunnat gjort sig förtjänster i en uppbyggnadsfas också. Tex genom att betala företag att bygga upp skolor mm. Men det syns åtminstone inte.
  Vad man ser är en arme som befinner sig i Afghanistan för att i första hand försvara den korrupterade marionettregeringen.
  Och fienden? Vet man egentligen vem man slåss med? Så komplicerad som klansystemet tycks vara.
  Det är väl så det blir när motiven för allting tycks vara höljd i en dimma. Är man där för pipelines? Är man där för demokratin? Är man där för att alla andra är där?
  Vad är egentligen strategin?
  Många i Afghanistan klagar på att Karazai inte gjort något. Varför har ingen gjort något annat än stoppat upp han med dollar? Det verkar inte ens finnas en regelrätt opposition – annat än talibanerna. Varför? Det finns en viljestark kvinnorörelse. Hur har man hjälpt dem?
  Sanningen är att man saknar en tro på folket. Man har bara kommit dit på cowboyvis och trott att man kunde ordna upp det här som om det vore vilken koloni som helst under 1800-talet.
  Och nu sitter man grant på pottan.
  Stackars det afghanska folket. Först blir man sönderbombade och därefter invaderade av ett gäng åsnor. (och nu menar jag alls inte våra svenskar)
  Dags att tänka om. Dags att någon skriver en bok om HUR man ockuperar ett land för det tycks ingen veta.

 51. kajakrille skriver:

  Hej hopp, Calle Bildt!

 52. Kachina skriver:

  ”Dags att någon skriver en bok om HUR man ockuperar ett land för det tycks ingen veta.”

  Den boken är redan skriven. Det är bara att sätta sig in i hur Norrland koloniserades utan att befolkningen där förstod att de blev koloniserade. Sedan raderar man deras historia (samer, kvaener) ur historieböckerna, så är det klart.

  Vi skall också ha klart för oss att motiven för sitt agerande skiljer sig mellan individen på fältet och världspolitiken.

  USA, England, Canada,…har stridande trupp som aktivt söker upp fienden. Sverige, Finland,….har säkerhetsstyrkor var uppgift är att skydda civilbefolkningen.

  Vi vet, från de som varit där och deras anhöriga, att situationen förbättrats avsevärt, främst för kvinnor och skolbarn. Fler barn, även flickor, går i skola. Bildning är det enda långsiktigt verkande ”vaccinet” mot klanvälde.

  Ja, det skulle göra stor skillnad till det sämre för civilbefolkningen, om vi drog tillbaka våra trupper.

 53. karrman skriver:

  Problemet i Afghanistan är att staten är för svag och inte kan upprätthålla sitt våldsmonopol.

  Civilbefolkning är utlämnad åt krigsherrar, klanledare och utländska intressen. Finns ingen militär lösning på denna problematik enbart en intern afghansk politisk lösning.

  Frågan om det afghanska civilsamhället är redo för att skapa en statlig institution – nationell afghansk polis och nationell afghansk armé?

  Har de kraften att åstadkomma detta eller är de splittrande krafterna för starka?

  Detta kommer att avgöra framtiden för Afghanistan.

  Den utländska truppinsatsen uppgift är understödja denna process och försvaga de krafter som vill förhindra detta.

%d bloggare gillar detta: