Början i Mexico

MEXICO CITY: Om än tyngd av sorgebudet från Afghanistan börjar nu min dag i denna mäktiga stad med ca 21 miljoner invånare i detta dynamiska land med ca 110 miljoner invånare.

Det blir överläggningar och lunch med utrikesminister Espinosa, men också kontakter med andra företrädare för mexikanskt samhällsliv och dessutom ett anförande om internationella utmaningar just nu.

Som världens elfte största ekonomi, nu medlem i FN:s säkerhetsråd och senare i år värd för COP15 med försöken att få en bättre global klimatuppgörelse är Mexico ett viktigt land som vi inte minst i dessa dagar har all anledning att fördjupa förbindelserna med.

Frihandelsavtalet NAFTA med USA och Canada sedan mitten av 1990-talet, och därtill frihandelsavtalet med EU, har i grunden förändrat detta land och gett det bättre förutsättningar.

Jag var här första gången strax efter mitten av 1970-talet, och förändringen sedan dess är enorm. I dag är Mexico en öppen ekonomi där det t ex tillverkas fler bilar än i grannlandet USA.

Som andra exportberoende länder – t ex Sverige – har Mexico drabbats påtagligt av den internationella nedgången under 2008 och 2009, men nu pekar siffrorna åter uppåt.

Men självfallet har även Mexico sina problem – och allra främst av dessa kampen mot de brottssyndikat som kontrollerar den lönsamma drog- och vapenhandeln mellan Anderna längre söderut och USA i norr. Jag kommer säkert att ha anledning att diskutera den saken ingående – och återkommer alldeles säkert till frågan här.

När jag varit här förr har luftföroreningarna gjort att man inte sett så mycket av landskapet runt omkring, men i dag är det en kristallklar morgon med de snötäckta vulkanernas skönhet dominerande horisontlinjen.

6 Responses to Början i Mexico

 1. gruvjobbare skriver:

  Är inte detta Andreas Carlgrens område? Ett nytt möte i Mexico City med samma utfall som i Köpenhamn är inget att hoppas på.

  Carl B önskvärt vore väl om du fokuserar på ditt område, där framförallt du och Sten T är ansvariga för politiken i Aghanistan.

 2. Rulle skriver:

  Var i Mexico City i slutet av 1989 och då såg man inte himlen även om man anade att det var en solig dag.
  Däremot minns jag snöbollskriget kring flygplatsen.
  Skall snart åka över och se vårt fadderbarn (16) som just flyttat från barnhemmet och behöver extra stöd och hjälp. Älskar Mexico trots ligor av banditer och en uppsjö av droghandel. Där liknar Mexico faktiskt Afghanistan med varma och älskvärda människor men här råder verklig kvinnofrid. Landsbygden är underbar.

 3. ilsken skriver:

  Att inte se himmelen måste väl bero på något? Kanske för mycket avgasspyende flygplan? Eller bilar? Eller kanske att Mexico Citys kolkraftverk gör av med 39000 ton kol varje dag!!!!!!!!!!

  Men hur länge till? Med de 3 procenten i tillväxttakt som de flesta ekonomier behöver för att inte kollapsa, så blir det en fördubbling vart 23:dje år.
  39000 ton / dag år 2010,
  78000 ton / dag, år 2033,
  156000 ton / dag, år 2056
  312000 ton / dag, år 2079,
  osv.
  Finns det så mycket kol? Under mina barns livtid?
  Jag skojar bara, det är klart att det finns.

 4. […] februari 2010 av moalamoa Han är här i stan! Tro om det gar bra för han att diskutera kampen mot de brottssyndikat som […]

 5. stig2entreprenoren skriver:

  Ett globalt fenomen att solen ej längre går ner i havet utan oftast går den ner i ett töcken innan den når horisonten. Detta har ändrats bara på de senaste 20 åren. Jag har observerat detta på flera ställen och diskuterat med andra som har erfarit detta på än fler platser. Det finns mer smog i luften numera även på väldigt avlägsna platser.

 6. haraldnorberg skriver:

  Att inte se himlen är väl helt beroende på var man befinner sig? Om man reser 50km utanför Mexico City ser man säkert himlen. Men till saken. Barra för att vi har den kallaste vintern på något decenium + så betyder inte det att vi kan bortse från global uppvärmning för om vi fortsätter som förrut kanske vi står inför den verkliga globala vintern! Ett nytt Världskrig! Med vetskap om vad det förra ”gav oss” kanske vi kan föreställa oss nästa, med den tekniska utvekling som har pågått sedan dess! Jag tycker att Carl Bildt har en oerhört, jag upprepar, OERHÖRT viktig poäng i sin kamp för det fria ordet-som till exempel internet-eftersom all kamp i historiskt perspektiv och lika viktigt idag handlar ytterst om makt över andra eller kontrollen över andra, förtryck eller rättare kampen mot förtryck, är precis vaad det handlar om. Ordet är det mäktigaste, antingen det används som ett vapen eller för att göra andra människor välmående – to please other people.

%d bloggare gillar detta: