Viktiga FN-uppdrag

Det var glädjande att Ban Ki-moon beslutade att ge Margot Wallström uppdraget som speciell representant för att bekämpa sexuellt våld mot kvinnor i olika konflikter.

Det var ett tag sedan regeringen föreslog henne till detta uppdrag, och hon och jag har också sedan dess haft kontakt om processen.

Tidigare i veckan hade jag också ett samtal med Ban Ki-moon för att ge honom de sista argumenten, och i går talades Margot och jag vid om det besked vi bägge då väntade.

På kort tid har vi nu fått två svenska på FN-uppdrag.

Staffan De Mistura fick ju ett av de tyngsta och besvärligaste uppdragen i FN-systemet just nu när han utsågs till att efterträda Kai Eide i Aghanistan.

Också Staffan och jag har självklart haft kontakt genom denna process, och vi har också diskuterat de olika sätt som vi kan ge honom stöd på.

7 Responses to Viktiga FN-uppdrag

 1. notousacom skriver:

  Hej,Snälla Bildt, Palestinafrågan har mer än 35 FN:s resolutioner mot Israel som sagt NEJ till alla..När ska man befria Palestina??Varför IRAK,IRAN,LIbanon och GAZA men inte Israels ockupation av Palestina??
  Här är Balfourdeklaration 1917 ..och det säger att man aldrig röra palestiniernas -muslimer, kristna, njudar- rätt och rättigheter..!!!!Var är Palestinas frihet??
  UKs ord–Balfourdeklaration 1917–till sionisterna om Palestina.Uks utrikesminister ,Arthur James Balfour.
  Foreign Office,
  den 2 november 1917 Käre Lord Rothschild,
  Jag har det stora nöjet att, å Hans Majestäts regerings vägnar, till Er överlämna följande deklaration om sympatier för det judiska sionistiska aspirationerna, vilken har underställts och godkänts av kabinettet.
  ‘Hans Majestäts regering ser gynnsamt på grundandet i Palestina av ett nationellt hem för det judiska folket och kommer att göra sin bästa ansträngningar för att underlätta uppnåendet av detta syfte; varvid det är klart underförstått att ingenting skall göras som kan skada de medborgerliga och religiösa rättigheterna för de icke-judiska befolkningsgrupperna i Palestina eller de rättigheter och den politiska ställning, som åtnjutes av judar i någon annat land.’
  Jag skulle vara tacksam om Ni kunde göra den sionistiska federationen underkunnig om denna deklaration.
  Eder Högaktningsfulle
  Arthur James Balfour

 2. mrmhalland01 skriver:

  Roligt att se att regeringen förordar Svenskar med stort kunnande till svåra och viktiga befattningar, oavsett partifärg.

  Jag önskar Margot Wallström all lycka och framgång på denna viktiga post !

 3. brjewallberg skriver:

  Hej Carl Bildt!

  Jag hoppas – och tror faktiskt – att Staffan de Mistura kommer att få allt stöd han behöver för sin stora uppgift i Afghanistan och jag hoppas också att han läser svaren på Din blogg.

  Det gäller nu att vara på alla de möjligheter som finns för att långsiktigt bygga ett civilt samhälle i Afghanistan. JAg har tidigare pekat på en, använd Er av AIT i Bangkok, internationell utbildning, elever från många nationer.

  Tänk om kanske trettio av dem var afghaner av ett årligt intag av 1.200 studenter?

  Börje

 4. notousacom skriver:

  Hej, Var är FN??

  Vem styr över FN?????..Stoppa USAs krig,Israels krig, AIPACs krig mot IRAN nu..

  Stoppa AIPACs makt över USAs politik nu..NO MOR WAR.

 5. joakimekstrom skriver:

  Jag läste att NATOs överbefälhavare Amiral Stavridis är entusiastisk med anledning av tillsättningen av Staffan De Mistura. Roligt!

  http://www.defense.gov//News/NewsArticle.aspx?ID=57799

 6. krikon skriver:

  Margot Wallström???
  Anledningen till att hon fått jobbet är att hon är kvinna! Ingenting annat. Kvalifikationer saknas!

 7. notousacom skriver:

  FN arbete är här..EU jobb är här..

  Sverige är ett land med moral, ansvar och samvete..Sverige är som en fisk , behöver vatten hela tiden..vatten till Sverige är Palmes politik…..Ta fram den och bygga hela världen..Svenskar är modiga och arliga deras vatten är det här:-

  Hej, Jag undrar bara varför man är så tyst om Palmes politik????.Hur länge ska Sverige vara tyst om Palmes politik?? ..Var är Palmes vänner och vad de väntar på??..Folkets makt och vilja måste komma fram ..Folk ska inte bara rösta, folk ska styra, sa Palme..

  Många idag vill se Olof Palmes politik styr Sverige och sätta inflytande på världens politik..Palmes politik säkerhet, stabilitet, solidaritet, välfärd och freden med friheten och demokrati till hela världen ,ville Palme..Sveriges stoilhet och Sveriges rykte med Sveriges moral är Palmes politik..

  Rädda Palmes politik nu,Mona..

%d bloggare gillar detta: