Veckan som kommer

STOCKHOLM: Söndagkväll med lite av förberedelser inför den vecka som kommer.

I morgon måndag tar vi i Stockholm mot FN:s katastrofsamordnade John Holmes.

Med honom kommer självklart mycket av samtalet att handla om Haiti – det är han som håller i FN:s alla trådar i den insatsen. Men det finns anledning att diskutera också områden där vi kan vänta oss nya utmaningar framöver.

På tisdag åker jag så till Paris.

Jag är bl a inbjuden att tala på en stor konferens – Global Zero Summit – om ett av detta års viktigare ämnen – kärnvapennedrustning.

Men det blir självfallet också samtal med bl a min franske kollega Bernard Kouchner.

Därifrån åker jag på onsdag till Riga för olika samtal om Lettlands situation.

Relationerna med grannländerna förblir bland det allra viktigaste i vår politik, och vi har all anledning att fortsätta vårt tydliga stöd till Lettland när det gäller hanteringen av dess ekonomiska situation.

Tidigt torsdag morgon återvänder jag till Stockholm bl a för regeringssammanträde i Stocholm.

Och på fredag bär det av till den stora årliga säkerhetskonferensen i Munchen.

Samtalen här brukar vara intensiva – detta är ju något av den internationella säkerhetspolitikens Davos.

Från Munchen går min väg sedan vidare direkt till Mexico City – men då börjar vi komma in på veckan efter den som nu inleds.

22 Responses to Veckan som kommer

 1. notousacom skriver:

  Hej….
  Till alla……

  Stoppa kriget mot Iran nu……..Stoppa USAs krig,, Israels krig,, AIPACs krig mot Iran nu……

  AIPACs makt över USAs politik måste stoppas nu..

  No more war…..AIPACs makt måste stoppas nu….

  Om det bilr krig så kommer ingen att stoppa kriget..Ta ditt ansvar nu….Ta dim makt och stoppa USA ISARAEL och AIPAC nu….vecka som kommer bör folket styra och bestämma..Stoppa kriget nu…

  Befria Palestina nu….Rättvisan och freden är först..Det är nog och det är stopp..

 2. perfro skriver:

  Vi kommer att ha kvar kärnvapen långt, långt i framtiden.

  De samtal som varit om nedrustningsavtal kommer på sin höjd ge begränsade resultat.

  USA kommer att satsa ytterligare medel på mer avancerade kärnvapen.

  Därutöver finns risk för spridning till allt fler länder, inte bara Iran.

 3. notousacom skriver:

  Hej, ok..ok jag förstår dig…..Men Israel har 200 atombomber med förbjudna vapen.m.m.

  OCH Israel begår brott-varje dag-…Tycker du att det luktar rasism????????.

  Var är FN?????….Var är EU..??? .Ett krig ska ändra mycket nu….ok..vill ha krig??..OK..Tack.MVH..

 4. perfro skriver:

  Du netousacom skriver lite virrigt tycker jag,

  Stoppa alla krig säger du. Med än gärna men då måste man också fråga sig om orsakerna till olika konflikter, vem som har startat dem, vilka reaktionen det lett till och även vad internationella organ som FN och EU kan bidra med.

  Även om USA deltagit i de största krigen så har också detta land varit den största fredsmäklaren.

  Du verkar drabbad av hat mot judar och mot Israel.

  Förvisso är ingen part i denna långvariga konflikt helt oskyldig, men hur skulle du reagera om det finns terroristorganisationer med stöd från andra länder, vars mål är att förinta vårt eget land?

  Det var av den anledningen som vi under det kalla krigets dagar byggde upp ett starkt försvar, utåt försäkrade att vi var alliansfria, men att det var USA som skulle komma till vår hjälp i händelse av angrepp mot oss.

 5. metusalem skriver:

  Notousacom har varit flitig med svar här på bloggen.
  Du har säkert en ärlig och intensiv önskan om fred i MÖ.
  Men du får nog tänka dig att vare sig Carl Bildt, Svenska staten eller EU kan göra speciellt mycket just nu på grund av de låsningar som tyvärr finns.

  Här kommer ett förslag: Du är ju pigg på att mejla. Skriv nu ett mejl till ”Hamas hemsida”, eller premiärministerns kansli. Ditt första förslag bör vara att Palestinierna måste göra en gemensam kraftsamling, mellan Hamas och Fatha. Som bekant hävdar Israel att det inte finns någon part att förhandla med, dom förefaller ha rätt så långt.

  Ett helt rent erkännande av Israels rätt att finnas till är givetvis nästa steg på dagordningen. Så långt kommna kan man begära hjälp av UN att kunna starta förhandlingar.

  För en utomstående förefaller Hamas vara av föga glädje för Palestinierna. 2008 års taktik med nålsticksraketer mot Israel fick visserligen Israel att svara med full kraft, och Israel satt givetvis efteråt med Svarte Petter, vilket troligen var meningen.

  Men denna manöver för inte Palestinierna ett tuppfjät närmare en god lösning. Något radikalt nytt bör prövas.
  Du kan bli folkhjälte om du hjälper till med en lösning. Rikta alltså dina synpunkter till Hamas, Carl Bildt och vi läsare av hans blogg vet numera väl hur du tycker.

 6. kris08 skriver:

  perfro är en av dem som tror att det är en konflikt mellan såna som oss (israelerna) och ansiktslösa horder av terrorister (palestinierna).

  metusalem tycks lite mer konstruktiv, men alltför ”utomstående”. Ingen part att förhandla med? Tja, Israel har ju lite speciella metoder för förhandlingar: Hamas ledare lönnmördas rutinmässigt, ofta tillsammans med sin familj, och Fatah har korrumperats och spelats ut mot Hamas.

  Visst var raketbeskjutningen ett desperat drag, men vilka alternativ fanns för att stoppa blockaden av Gaza-ghettot? Hamas kanske hade fått korkade illusioner om rättvisa efter att ha vunnit det demokratiska valet som sanktionerats av USA och EU… Självklart bör palestinierna enas, men utan press på Israel är det enda alternativet fullständig och förnedrande underkastelse, medan mer militanta grupper naturligtvis kommer att fortsätta den väpnade kampen.

  Hamas utmålas ofta som huvudorsaken till konflikten, men är naturligtvis bara en följd av den. Det var en fredlig koranstuderande grupp som stöddes av Israel som motvikt till fienden PLO/Fatah. Det förra angreppet mot Gaza för 20 år sen förändrade den saken.

 7. notousacom skriver:

  Till perfro och metusalam …Vet politikerna bäst då kan ni fråga de också!!!

  1- många politiker från EU har varit hos Hamas, Vad sa de???.Varför kan media inte säga det??

  2- Vad har ni läst om Palestina i Skolan??..Jag menar Varför vill man inte tala om Palestinas fakta ??

  3- Varför sitter t.ex. Syrien utan kärnvapen och Israel har 200 atombomber ??

  4- USAs politik är AIPACs politik-kristna sionister-
  Rätt eller fel har Israel så de ska kriga för Israel…Fråga FN..Tack..MVH..

 8. flyktingar skriver:

  notousacom:

  Här kommer svaren på dina frågor:

  1. Svar:
  Aftonbladet är köpt av Israel och alla svenska journalister är sionister.

  2. Svar:
  Alla lärare i Sverige är sionister.

  3. Svar:
  För att sionisterna är elaka.

  4. Svar:
  Att USA:s kristna är på sionisternas sida till 100% är en stor hemlighet, som jag nu har den stora glädjen att avslöja. Varför hör vi inte detta på nyheterna och läser det i tidningarna varje dag kanske du undrar? Svaret är enkelt: För att kris08, un2here, florimond77, Helle Klein och Jan Guillou, ja alla svenskar förresten innerst inne är sionister.

  Så, nu är det sagt, en gång för alla.

 9. metusalem skriver:

  Notousacom!

  Varför försöker du få ett litet perifert land som Sverige att svara på besynnerliga frågor angående konflikten Palestina-Israel.

  Ni som är Palestinafans borde medverka till att era bröder-systrar i Palestina enade sig om en konstruktiv samling för att nå en förhandlingsplattform. Jag beskrev min enkla syn på hur Palestinierna kunde börja en sådan process, men givetvis är det Palestinas folk som själva måste komma fram till att med skicklig och djärv diplomati skapa sitt eget öde.

 10. notousacom skriver:

  Hej, metusalem, Sverige är rättvisans land,Jag har mycket respekt för Sverige och svenska folket..Palme för mig och hans vänner äär hela politiken..Jag ber om ursäkt om du förståt gånot annat…..

  Jag tycker inte om EUs politik-Utrikespolitik-bara..

  Till flyktinar vill säga att man kan inte svara så..Inte alla är så,flyktigar….EN del media talar inte fakta om Mellanöstern..Politikerna vet om det..

  Folkrätten, rättvisan, freden osv..som Palme har försvarat hela tiden , dör idag i Mellanöstern..

  Läs ordfront-12,2005 om vad Israel gör i Sverige..Tack..

 11. Rulle skriver:

  Dessa utdrag ur de 36 paragrafer långa dokumentet visar hur ondskan tagit överhand i Gaza. Jag ser det som skrivits av en förståndshandikappad.

  Hamas’ stadga:
  Den Islamiska motståndsrörelsens stadga 18 augusti 1988 I Allahs, den mest nåderikes namn.

  ”I ären det bästa folk, som frambragts bland människorna, enär I påbjuden det tillbörliga och förbjuden det otillbörliga och tron på Gud. Och om de, som fått skriften, trodde, så vore det bättre för dem; bland dem finnas rättrogna, men de flesta av dem äro de ogudaktiga. De skola aldrig kunna tillfoga eder annat än ringa skada, och om de strida mot eder, vända de eder ryggen, och sedan få de ingen hjälp. Uselhet hopas över dem, varhelst de anträffas utom i förbund med Gud och i förbund med människor; de ådraga sig Guds vrede och armod hopas över dem, och detta därför att de förnekade Guds tecken och dräpte profeterna utan sak, och därför att de voro olydiga och begingo överträdelser.” (Al-Imran, vers 109 -111. Z: v. 106-108)

  ”Israel kommer att existera och kommer att fortsätta att existera till dess islam kommer att utplåna det, precis som det utplånade andra före sig.” (martyren, imam Hassan al-Banna, i välsignat minne).

  ”Den Muslimska världen står i brand. Var och en av oss borde hälla vatten, och det spelar ingen roll hur lite, för att släcka vadhelst man kan, utan att vänta på de andra.” (shejk Amjad al-Zahawi, i välsignat minne).

  Ur § 7.
  …”Domedagen kommer inte förrän muslimerna bekämpar judarna (dödar judarna), när juden gömmer sig bakom stenar och träd. Stenarna och träden ska säga O Muslimer, o Abdulla, det är en jude bakom mig, kom och döda honom. Bara Gharkad-trädet kommer inte att göra det, eftersom det är ett av judarnas träd.” (Berättat av al-Bukhari och Muslim.)

 12. notousacom skriver:

  Hej alla,

  Fakta om Israel:s sionism och rasism ,USA.
  Läs det om vad Sveriges FN-ambassadör Anders Ferm sa om Israel,bosättningar och Israels ockupation av Palestina:-

  (( Det kan inte finnas två folkrätter ,två uppsättningar internationell lag,en för Israel och en för resten av oss,sade Sveriges FN-ambassadör Anders Ferm i ett tal i FNs generalförsamling den 1 dec 1987, och han tillade:- Palestinierna lever som andra klassens medbordare på sin egen jord..Den svenska regeringen fördömer kategoriskt den illegala (judiska) bosättningen. Bosättningarna utgör ett brott riktat mot det palestinska folket,dess tillhörigheter och dess land.))

  Dr A Carlebach, Cheredaktör för den inflytelserika israeliska tidningen Maariv ,säger den 7 10 1955 1955 1955 i sin tidning följande:-

  (( Islam är fienden till all fruktbar tanke , alla verkliga initiativ och alla produktiva ideer.Islam har inte åstadkommit något gott i det förflutna , och kommer aldrig heller att göra det i framtiden. Islam representerar mörk reaktion för hundratals miljoner mänskliga varelser.))

  Presstalsmannen för den sionistiska fredsrörelsen OZ ve Shalom,Yehezkel Landau, har i en intervju sagt följande:-

  (( Vår sionistiska dröm kan bli en mardröm om vi inte förstår begränsningen i Israels vilja att dominera andra människor)).

  Dr Nahum Goldmann sa 1947,1947

  ((Det är Palestina judarna är intresserade av därför att det utgör själva knutpunkten mellan Europa, Asien och Afrika och därmed är centrum för politisk världsmakt. Kort sagt: ett militärstrategiskt centrum för att kuna behärska hela världen.))

  David Ben Gurion sa 1950 1950: Ni måste kämpa oryggligt och oupphörligt -genom invasion eller diplomati-för att förverkliga det israeliska imperiet som omfattar området mellan Nilen(Egypten) och Eufrat(Irak).

  Yeshayahu Ben Porat,knessetledamot,Israel 1972 sa : det är sant att det inte existerar någon sionism,ingen bosättning och ingen judisk stat ,utan fördrivning av araber och konfiskering av deras mark.

  David Ben Gurion erkänner i en bok, The jewish Paradox 1978 sidan 99 och sa: Vi har stulit deras(palestiniernas) land.Varför skulle palestinierna acceptera det??, frågar han….

  Det finns mer och mer ..Men vi tar resten sen.

 13. flyktingar skriver:

  notousacom:

  I Ben Gurions brev till sin son på hebreiska 1937:
  ”We do not wish we do not need to expell the arabs and take their place … All our aspiration is built on the assumption … that there is enough room in the country for ourselves and the arabs.”
  – förvanskat av notousacom -.

  Ben Gurion, Självständighetsförklaringen 1948:
  ”Even amidst the violent attacks launched against us for months past, we call upon the sons of the Arab people dwelling in Israel to keep the peace and to play their part in building the State on the basis of full and equal citizenship and due representation in all its institutions, provisional and permanent.”

  Ben Gurion allt mer desillusionerad 1968 om 1948:
  ”We accepted the UN resolution, but the Arabs did not. They are preparing to make war on us. If we defeat them and capture western Galilee or territory on both sides of the road to Jerusalem, these areas will become part of the state. Why should we obligate ourselves to accept boundaries that in any case the Arabs don’t accept?”

  En krass Ben Gurion 1970:
  ”I don’t understand your optimism. Why should the Arabs make peace? If I were an Arab leader I would never make terms with Israel. That is natural: we have taken their country. Sure, God promised it to us, but what does that matter to them? Our God is not theirs. We come from Israel, it’s true, but two thousand years ago, and what is that to them? There has been antisemitism, the Nazis, Hitler, Auschwitz, but was that their fault? They only see one thing: we have come here and stolen their country. Why should they accept that? They may perhaps forget in one or two generations’ time, but for the moment there is no chance. So, it’s simple: we have to stay strong and maintain a powerful army. Our whole policy is there. Otherwise the Arabs will wipe us out.”

  Ben Gurion, 22 år efter självständighetskriget 1948, hade nu lärt känna sina grannar som bittra fiender.

  Idag har det gått ytterligare 40 år. Israels säkerhet vilar fortfarande på en allt starkare militär. Är Ben Gurions verklighet också dagens? Jag är böjd att ge honom rätt även nu och att Israels säkerhet kommer att vila på dess militära förmåga länge än.

 14. mrmhalland01 skriver:

  >Islam är fienden till all fruktbar tanke , alla verkliga initiativ och alla produktiva ideer.Islam har inte åstadkommit något gott i det förflutna

  Det har aldrig slagit mig tidigare, men, har du något exempel på motsatsen ?

 15. notousacom skriver:

  Hej,mrmhalland01, Alla ( från hela världen)som vet, kan,studerat och läst om Islam sa något annat..

  En förffatare från USA som skrev sin bok -de bästa 100 män-i Islams länder sa och skrev att Muhammed kom först för att Mahammeds ord och tanke var rättvisa till hela världen..Och hur kunde Muhammed leda araber till ett land från Kinas gränser till Frankrikes gränser..

  Ingen i Europa talar vad muslimer gjorde i det här land..Muslimer var i Spanien i mer än 800 år..

  Varför står inte det i skolans böcker??..Hela arabvärlden i skolans böcker är 5-6 sidor…

  Ingen vill tala om arabernas kunskap och vetenskapmän
  Titta på googel står lite gran bara…..

  Vill du veta mer ,så kan du ringa till arabiska ambassaden eller muslimiska föreningen och förbundet..

  Det allt på svenska också..Tack..MVH..OBS du kan alltid fråga .. http://www.aljazerra.net ..

 16. notousacom skriver:

  Hej, flyktingar, De sa, vi sa osv.men man är vad man gör..vad man säger så gör man..Det finns inte ett land som Israel-politik och tanke-som gör så här många brott ,krig och krigsbrott..Om Israel som har -makten-
  vill ha fred då blir det fred, inte bygga mer bosättningar och utvisa palestinierna från deras hem och mark..I östra Jerusalem vill Israel ändra allt för att Jerusalem ska ser ut som judisk stat.

  Detta är brott!!Hur kan Israel bo kvar och gör så här brott över allt, det betyder att Israel villha hela lanet och styr allt och alla..Jag kan inte förstå Israel..Vad tänker Israel om framtiden??

  RABBIN: dumhet Israel skulle krossa mitt hjärta

  En artikel i brittiska tidningen Times av rabbinen Michael Lerner, redaktör för tidskriften Tikkun bestörtning av storleken på den militära kampanjen förts av Israel på StripOch krävde ett omedelbart eldupphör och efter 20 år inom en övergripande fredsplan mellan palestinierna och Israel, som det hänvisas till punkterna i denna artikel.
  I början av sin artikel Lerner betonade att Israels försök att avlägsna Hamas Närvaro förståeligt men dum och konstaterar att Israel inte kommer att nå fred med palestinierna om det inte överger sin tro på en militär lösning.
  Lerner betonade att världen inte förneka Tel Aviv svar på palestinsk raketbeskjutning, men storleken på detta svar är också viktig, dödade 500 palestinier och skadade mer än två tusen sedan början av verksamheten inte i proportion till de skador som orsakats av raketbeskjutning, som han uttryckte det.
  Rabbinen sade att Hamas respekterat vapenvilan slutits med den tidigare Israel och inte störa det bara när de används av Israel för att täcka politiken för mordet på Hamas ledare.

  Om Hamas attacker på slumpvis befolkningscentra i Israel, så även en humanitär brott dödandet av israeler för palestinska civila

  Han tillade att om Hamas attacker mot slumpvis befolkningscentra i Israel, så även en humanitär brott dödandet av israeler för palestinska civila, men hur får vi ut ur den nuvarande våldsspiralen?, Wondering Lerner.
  Som svar på denna fråga presenterar Lerner plan för fred mellan palestinier och israeler består av följande poster:
  – Att Hamas stoppa raketbeskjutning och alla andra fientligheter mot Israel, vare sig från Västbanken eller Gaza.
  – Att Israel stoppa alla bombningar, mord och alla andra former av våld mot palestinierna.
  – Israel att öppna Gazas gränser och att den privata och ut fritt, med passagerarna genomgå säkerhetskontroller och tillåta införsel av mat, vatten, elektricitet och konsumtionsvaror från land, hav och luft.
  – Att Israel kommer att frige alla palestinska fångar och återlämna dem till Västbanken eller Gazaremsan på grund av sin lust och Hamas release israeliske soldaten Gilad Shalit.
  – Parterna begär en internationell styrka övervakade detta avtal.
  – Parterna är överens om att upphöra med all propaganda mot varandra.
  – Att varaktighet vapenvilan tjugo år och övervakas av det internationella samfundet.
  Lerner sa att det skulle ett sådant avtal att neutralisera extremisterna på båda sidor och öppnar dörren till allvarliga fredssamtal mellan palestinier och israeler.
  Han betonade att det grundläggande kravet är att varje part känner sig säker och kan därför endast uppnås om var och en talar sitt språk återspegla hans medkänsla med andras lidande, enligt författaren.
  Enligt rabbinen Israel som det största militärmakt är det första förutsätter tillämpning av Marshallplanen för att utrota fattigdomen och arbetslösheten i Västbanken och Gaza samt återuppbyggnad av infrastruktur och avvecklingen av israeliska bosättningar, eller lämna bosättarna att bli palestinska medborgare och acceptans i 30 tusen palestinska flyktingar till sina territorier för ett år i 30 år, och ber om ursäkt för dess roll i massavvisningar av dessa populationer 1948.
  Han avslutar sin artikel med att säga att rabbinen är det enda sättet de kommer att få trygghet, som Israel, kräver U. S. valde ordförande Barack ObamaFört en politik i Mellanöstern har inte förlita sig på militär makt och ekonomiska dominans, men på generositet och ta hand om andra.

 17. notousacom skriver:

  Hej,flyktingar, Israler och Israels media vill ha fred men politiker säger så:-

  Alla israelkritiker är judehatare
  Posted by Jinge in Mediekritik, Mellanöstern, Politik

  Det är den hållning som Israel uppvisar för omvärlden och än det ena eller andra landet drabbas av den sortens kritik. Nu är det Norge som är världens mest antisemitiska land. Israel har inte bara anammat devisen att anfall är bästa försvar, de har gjort den till sitt valspråk.

  Jag läste det igår..Kan Israels politiker tro på en rättvis fred..freden är först,sa Islam…

 18. vildsint skriver:

  En väldigt kort fråga; klimatkompenserar regeringen för alla dessa flygresor?

 19. kris08 skriver:

  ”Israels säkerhet vilar fortfarande på en allt starkare militär.”

  Eller snarare:
  Den israeliska militärens allt starkare makt vilar på en fortsatt konflikt.

  Skulle någon för ett ögonblick tro att en ”fred” framtvingad genom att svälta ut Gazas befolkning kommer att hålla?

  Som Lerner säger här ovanför:
  vapenvila, öppnade gränser, internationell övervakning och återuppbyggnad är den enda vägen till en hållbar fred.

 20. Rulle skriver:

  kris08,
  Om Du läser Hamas program, stadgar eller om Du så vill regeringsförklaring > http://www.sapereaude.se/hamas.html < så förstår Du säkert varför öppna gränser till deras kommun, Gaza är en omöjlighet. Först måste de edsvurna mördarna bort från Gazas ledning.

 21. notousacom skriver:

  Hej, alla, Världen är inte utan rätt,rättvisan, folkrätten, mänskliga rättigheter, internationell rätt och FN..

  Varför säger Israel nej till alla FN:s resolutioner mot Israel, var är frede som Israel lovat Egypten 1976..att Israel lämnar 1967 område-mer bosättnigar bara- Var är Israels erkännande om Palestinas rätt..??

  Vad har Israel för lands gränser??..Israel vill inte svara..Vad ska Israel bestämma om alla palestinerna som har lämnat deras hem och mark med våld??

  Israels ockupations makt är ansvarig om allt och alla i alla de ockuperade mark i Palestina enligt lagen..

  Och Israel vet att palestinerna har rätt att befria marken med alla medel enligt lagen….Man ska aldrig glömma det…Israel vann med vapen men Israel har förlorat all rykte..och ansvar för folkrätten…

  Israel måste stoppa och pressas till en rättvis fred ..Och USA och Israel måste betala aala ersättningar för alla krig och alla brottenligt Lagen..
  Orättvist försvar hjälper inte Israel..Skapa en rättvis fred som palestinerna talar om med Israel för mer än 18 år sen…Mer våld, förtryc, ockupation och krid med brott fick Palestina ..NU är det stopp.Skapa fred,Israel.Det bättre för alla,USA..

 22. illbatting skriver:

  För att lätta upp stämningen kan jag ju säga att John Holmes lär ha fått en del gliringar under åren.

%d bloggare gillar detta: