Från mörkret stiga vi mot ljuset

Sakta går så detta års möte i Davos mot sitt slut.

Mediabevakningen av årets möte har varit betydande – Washington Post tillhör de media som gett en bra översikt över många av debatterna dessa dagar.

Efter morgonens diskussion om frihet och säkerhet på nätet deltog såväl Anders Borg som jag själv i en informell diskussion med bl as IMF-chefen Dominique Straus-Kahn och andra om den globala ekonomiska utvecklingen inte minst ur ett sysselsättningsperspektiv.

Medan jag minns Davos för ett år sedan som den djupa dysterhetens dal – världskonomin befann sig i en störtdykning som ingen kunde förutse slutet på – är vi nu i en situation där återhämtningen nu går snabbare än vad vi tidigare vågat att tro på.

IMF har nyligen publicerat en uppdaterad prognos som talar om en global tillväxt på närmare 4% under detta år – med Asien och de nya tillväxtmarknaderna mycket tydligt i täten.

Men vi vet av erfarenhet att det tar sin tid innan en uppgång av detta slag leder till att också den öppna arbetslösheten börjar att vika nedåt. Och dit har vi knappast kommit än.

Och osäkerheterna skall vi inte bortse ifrån.

Även om få verkar tro på en ny nedgång innan uppgången riktigt fått fart är oron inför hanteringen av de offentliga skuldberg som byggts upp i olika länder mycket påtaglig. Det talas om en global skuldbomb som det kommer att ta sin tid och betydande svårigheter att desarmera.

Men kontrasten mot förra året är mycket tydligt.

Då dök världsekonomin ner i mörker – nu är det tydligt att vi åter stiger upp mot någon typ av ljus.

Anders Borg har – tillsammans med Gunilla Carlsson – sedan dess satt sig på ett plan tillbaka till fäderneslandet, och det blir min uppgift att mer officiellt företräda fäderneslandets färger här under kvällens sydafrikanska middag.

Det skall nog gå bra.

14 Responses to Från mörkret stiga vi mot ljuset

 1. tigernina skriver:

  Yes! Upp till kamp emot kvalen! =)

 2. notousacom skriver:

  hej, Vi tänder 100 ljus för freden , friheten och rättvisan….
  För en rättvis värld åt alla,tänkte jag på.

  I arabvärlden sa man 3 rad av ord och en rad var ett ord språk:

  Det finns fyra slags människor.

  De som inte vet, men inte vet att de inte vet.
  De är dårar; undvik dem!

  De som inte vet, men vet att de inte vet.
  De är okunniga; undervisa dem!

  De som vet, men inte vet att de vet.
  De sover; väck dem!

  De som vet, och vet att de vet.
  De är visa; följ dem!

  -ARABISKT ORDSPRÅK

 3. flyktingar skriver:

  noousacom:

  Upplys ”de som inte vet,
  men inte vet att de inte vet”
  om barnens rätt till tindrande ögon
  oavsett kultur.

  Lyssna noga på ”de som inte vet,
  men vet att de inte vet”.
  De är de visa.

  Lyssna noga på ”de som vet,
  men inte vet att de vet”.
  De är de goda.

  Stoppa ”de som vet, och vet att de vet”.
  Dessa är galningar.

 4. un2here skriver:

  Sedan finns det även blånekarna som inte vill att någon ska få veta …

 5. svensays skriver:

  Internationalen! Big LOL!

 6. Bo W. Höglund skriver:


  Innan sällskapet här blir alltför nostalgiska vill jag gärna påminna om vilken som var Sovjetiska Rådsrepublikens första nationalsång!

 7. notousacom skriver:

  Hej , flyftingar,,,

  Menar du( de som vet,och vet att de vet))politikerna ?? Jag håller med dig till 100 prosent..

  De vet och kan och de vet det,,men de skulle göra allt bättre i världen!!!..Gud vet bäst !!.Tack.MVH.

  Vi ska ha fred åt alla i alla fall..!

 8. flyktingar skriver:

  notousacom:

  De som ”vet, och vet att de vet” är fanatiker, politiska, religiösa, makthungriga galningar. De är Guds fiender. Ingen vet, min vän. Inte ens Gud.

  Göra sitt bästa i varje situation, så gott man förstår, det är det enda man kan begära av en människa, vän eller fiende, oavsett om man heter Carl Bildt, kallar sig flyktingar, Bin Laden, Obama, eller notousacom.

  Om vi gör så gott vi förstår, så kan vi hoppas att någon gång det blir fred på riktigt och inte bara en text på ett FN-dokument för att glädja ”publiken”.

  Idag kan det se ut som om vi är långt ifrån varandra men jag tror att argumenten blir allt tydligare för att vi lär oss förstå allt bättre hur den andre tänker.

  Kanske är denna konflikt nödvändig mellan forna kolonialmakter och folk som en gång förtrycktes i kolonialismens namn, i antisemitismens Europa eller under det ottomanska väldet, för att vi ska lära oss respektera varandra och lära oss umgås som jämlikar.

  Så småningom måste det bli sann fred. Inget annat duger.

  Insh’Allah
  Ske Guds vilja
  Im irtse Hashem

 9. mrmhalland01 skriver:

  Tack flyktingar…alla kommentarer känns överflödiga !

 10. notousacom skriver:

  Hej,flyktingar..Jag trodde det var och Blair med Israels arasism alla brott……Jag tror inte det det luktar rasism……Varför och för vem,flyktingar??

  Varför Irak och Libanon,Gaza,Iran men inte Israel??och Israel begår brott varje dag????

  Är FN rasister???var är FN,flyktigar??

 11. notousacom skriver:

  Hej,flyktigar.-min före inlägg var Bush och Blir ska står-

  Arabvärlden ska kräva alla ersättningar från USA, Israel, Frankrikeoch från alla som hjälper Israels brott och ockupation..varsågoda..OBS Jag måste tacka alla fria som älskar frihet och rättvisan och först Sverige med den bästa och den sista politiker OLOF PALME..Och hans vänner med Palmes politik som vill befria oss och hela världen från våld, krig, förtryck, krigsbrott och apartheid och rasism..Var är Palmes politik, Mona??
  Stoppa USAs Israels krig, krigsbrott och terror.Nu är det nog och stopp.
  Kriget mot Irak (Israels krig-AIPACs krig),kriget mot Libanon,kriget mot Gaza,hot mot Syrien, Hot var mot Yasser Arafat, hot mot Abbas,Israels ockupation går vidare och bosättningar är USAs orättvis politik mot hela Mellanöstern för Israel och mot Palestina..Var är FN:s 28 resolutioner mot Israel ,USA??..Vem styr USAs politik??Vem betalar USAs stöd till Israel??Vem styr USAs kongress??.Israels krigsbrott mot Gaza är största och grovste i vår historia..Var är FN???.Fick Saddam USAs stöd mot Iran ??och mot kurdarena ??Fick Al-Qaida USAs stöd mot Rysslands ockupation av Afghanistan??Vem skapade Al-Qaida??.Vet CIA något om det ??
  Spelet gäller arabvärldens område, Oljan, makt och pengar..Vad är terrorism??Vem är terrorister??.Syrien vill att FN ska ta upp ämnet -terror- och förklara till alla vad man menar med terrorism..Men FN och USA vill inte diskutera det..Varför??
  Stoppa USA och Israel..USA måste börja med Israels kärnvapen-200 atombomber- först och förbjudna vapen-vitt fosfor-DIME bomber,FN…
  7 Frågor till politiker i västvärlden!! Många länder i Europa vill ändra lagen för att skydda Israels brott och krigsbrott.!! Detta är rasism,orättvist och olagligt.Detta är inte rättvist.
  Makt är makt, Pengar är pengar, Mördare är mördare.Irak är förstört som land.kriget var på Israels order till Bush och Blair.USA krigar för Israels skull.Mot Libanon,Syriena,Gaza och Palestina.Varför besöker varje USA:s president AIPAC org.först??Vem är AIPAC??Har ISRAEL makt över USA:s politik??.Varför dör USAs soldater för Israels ockupation och alla brott..??..
  Jag vill tala om USA, UK, Frankrike,EU , FN och Israel:s ockupation och brott mot folkrätten, mänskliga rättigheter och internationell rätt men jag vill veta var rättvisan är och hur man kan skapa såna orättvisor mot Palestina i de demokratiska länder som försvarar människans liv och rättigheter.Arabvärlden kommer attkräva alla ersättningar för politikernas brott mot alla lagar och regler i vårt liv och vår värld.
  Jag frågar alla politiker :-
  1- Vem stödjer och hjälper Israels ockupation och alla brott med bosättningar över hela Palestina?
  2- Vem stödjer och hjälper Israels kärnvapen -200 atom bomber-och förbjudna vapen-vit fosfor,DIME bomber-??
  3- Vem ger stöd och hjälp till Israel i FN??
  4- Varför försvarar USA,UK Israel orättvist??Vem betalar USA:s stöd till Israel??Vem är AIPAC??
  5- Var är alla FN:s resolutioner mot Israel(28 st)??
  6- Varför går Israels ockupation, brott vidare??
  7- Vem kan stoppa Israel??
  Politikerna i västvärlden begår brott och de är skyldiga och olagliga.
  Denna politik skapar mer orättvisor,hat, rasism, brott och terror..Arabvärlden ska kräva alla ersättningar från USA och Israel med EUs politiker..Nu är det stop och det är nog..
  Jag väntar på ett svar och ett stopp och ett straff mot alla som begår såna brott och ockupation.Nu är det nog och stopp..Befria Palestina nu..Det är bättre för alla,USA.Innan det blir för sent….

 12. flyktingar skriver:

  notousacom:

  EU och Japan lever i en världsordning med USA som beskyddare. Också Indien, Ryssland och Kina agerar under det globala amerikanska paraplyet, som garanterar tillgång till en global marknad, en motor för deras välfärdsutveckling.

  Mot en global världsordning med en global marknad står anarkister, ideologiska separatister som Iran (islamister) och organisationer som Al Quaida (islamister).

  Kampen står mellan dessa två block.

  Det är ingen nyhet i vilket läger Israel hör hemma och speciellt finns det inget som kan ”stoppa” Israel. Oavsett världsordning. Glöm det. Enda svåra(!)vägen framåt är den jag beskrev i mitt inlägg ovan. Sann fred. Vägen som leder dit är den enda intressanta.

  Till dess är det krig mellan två sätt att se på människan. Jag trivs med det västerländska synsättet, som vi kallar demokrati, för att det kan förbättras. Andra trivs med fundamentalistisk sharia, stening, hederskultur med hedersmord, och åter andra trivs med anarki. Dessa är mina motståndare (förvånad? Någon?).

  Intressant är hur anarki och fundamentalism gör gemensam sak på gator och torg om man betänker att efter revolutionen kommer anarkisterna, piratpartisterna och kommunisterna att bli de första som tystas. För den nya ordningens skull.

 13. notousacom skriver:

  Hej, Hur många erkänner denna världordning utan Kina, Ryssland och FN.??

  USA och UK har kriga mot arabvärlden många gångar Utan ett JA från FN……..

  Denna världsordning för Israel-sionister,kristna sionister,för AIPACs makt över USA-som Bush och Blair.

  Jag håller med den mot arabernas och muslimernas rättvisa i Palestina..

  Politikerna vet,fråga de….

  Varför går Israels brott med bosättningar vidare?

  Hur kan FN, förklara det under alla dessa brott och alla dessa dagar??..Tack..MVH..Stoppa AIPAC nu..

%d bloggare gillar detta: