Efter gårdagens mer geopolitiskt orienterade diskussioner för min del här i Davos – Ukraina, Afghanistan, fredsprocesser m m – har jag ägnat början av denna dag åt de snabbt växande frågorna om friheten och säkerheten på nätet.
Alla som mer seriöst sysslar med dessa frågor är i dag seriöst oroade.
Vårt beroende av nätet i alla avseenden växer mycket snabbt. Det handlar inte bara om den nytta vi individuellt har av det, utan att den ena avgörande samhällsfunktionen efter den andra, nationellt såväl som globalt, blir avhängigt av att nätet är säkert och tillförlitligt.
Hackerattacker har följts av en snabb utveckling av mer eller mindre avancerad nätkriminalitet. Och vi ser en mycket snabb utveckling av såväl olika former av nätattacker som av spaning och direkta konfliktförberedelser på nätet som bara kan utföras av statliga eller statsstödda aktörer.
Med bl a Microsofts säkerhetschef Craig Mundie och ITU:s generalsekreterare Hamadoun Touré diskuterade vi möjligheterna till ett bättre internationellt samarbete för att såväl etablera grundläggande rätt till frihet på nätet som överenskommelser som säkrar ett bättre försvar av detta allt viktigare nät.
Hamadoun Touré beskrev detta som nödvändigheten av ett fredsavtal innan kriget bryter ut. Det pågår en upprustning för cyberkrig som förr eller senare riskerar att få allvarliga effekter för våra samhällen, och det kommer nu att behövas en kraftfull förebyggande internationell diplomati i dessa frågor.
När blir en nätverksattack mot ett land en attack mot detta land i folkrättslig mening, och vilken rätt till motåtgärder av olika slag kommer då att finnas?
Frågor som dessa är svåra i sig, och blir än mer komplicerade när det är utomordentligt svårt att fastställa var det egentliga ansvaret för en attack ligger.
Europarådet har tagit ett första steg genom konventionen mot cyberkriminalitet, och till denna har USA anslutit sig. Alldeles säkert kommer vi att se nya internationella initiativ på dessa områden under kommande år.
Det är viktigt, men icke mindre viktigt blir då att ständigt hålla frihets- och integritetsperspektivet mycket starkt.
Här måste Sverige spela en viktig roll – vi vet att det finns de som är inriktade på reglering nästan för regleringens egen skull, och det finns förvisso regimer för vilka nätets frihet är ett direkt hot.
En sak är tydligt – här har vi en av kommande års viktigaste och svåraste politiska frågor.
”Cyberattacker”, ”direkta konfliktförberedelser”, ”hackerattacker”. Hat och rädsla? Var är 90-talets visioner från dig om nätet?
”.. det kommer nu att behövas en kraftfull förebyggande internationell diplomati i dessa frågor” det låter som du anspelar och slätar över det demokratifientliga ”handelsavtal” som kallas ACTA?
Här har du lite av mina visioner – vi kanske ses i riksdagen i höst:
http://olofb.wordpress.com/2010/01/10/framtidsvision/
Och återigen Carl Bildt – jag förväntar mig svar på min artikel. Antingen här eller under artikeln.
http://www.internetdagarna.se/track/anvandarnas-internet/fra-lagen-har-gatt-igenom-och
PS. Härskartekniken ”tystnad” funkade förr i världen – men inte längre. Det blir liksom bara pinsamt när folk läser din blogg och ser att du ignorerar seriösa kommentarer. DS
Jag ignorerar inte – men tvingas medge att min tid inte ger möjlighet att kommentera varje kommentar, varje blogg eller varje arikel.
Men mina åsikter om det som du tar upp finner du här.
Menar du att framtiden tillhör internationella förhandlingar, över folks huvuden? ACTA?
Den framtiden vill inte jag ha.
Carl – ditt initiativ med bloggen är lysande !! Olof B: jag citerar ett bra citat rörande ditt inlägg ”Trams”. Här finner man väl 100% avvikelse mot ”tystnad”. Bloggen är ju inte ett debattforrum annat än för dem som läser den sinse emellean – så som jag nu kommenterar ditt inlägg.
Här får man ju näst intill full insyn 18 timmar per dygn i vad Carl Bild företar sig. Konstigt att han hinner med något annat än sitt uppdrag. Andra politiker borde följa detta föredömme !
k&k:
Om du läst Carls blogg ett tag har borde du känna till att jag bett om svar på min FRA-artikel mer än en gång. Först nu ger Carl ett ”svar” (det berömda inget-svar-svaret).
Piratpartiet menar att cyberkrimitaritet av Kina-och Iran-typ inte är så viktiga.
Det är däremot våra FRA-lagar.
perfro: Om FRA ägnat sig åt endast detta istället för att kartlägga din och min digitala kommunikation hade jag varit glad!
För övrigt hjälpte pirater och andra frihetsälskande nätverksaktivister till att sätta upp proxyservrar för att hjälpa människor i Iran att kommunicera med omvärlden, när Irans regim stängde ned internet under förra sommaren (valet).
http://werebuild.eu/wiki/index.php/Iran_election
Det är väl sådana initiativ Carl Bildt borde ställa sig bakom, istället för att ”smyga in” ACTA?
Här är en bra backgrounder från CBS 60 minutes om Cyberkrigföring, från November.
http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=5578986n
Tid efter annan dyker här på bloggen upp rymlingar från sandlådan. Nu senast OlofB som i kraft av sin självuppskattning ”kräver” Carl Bildt på svar.
På din egen blogg får du naturligtvis agera som du har förstånd till. Här rör du dig dock som gäst på en mycket uppskattad och informativ blogg.
Vänta med krav tills du lyckats kryssa dej in i Riksdagen, då kan vi kanske lyssna på dej.
Tack metusalem.
OlofB, lycka till med din personvalskampanj.
[…] https://carlbildt.wordpress.com/2010/01/30/forsvara-friheten-pa-natet-5/ […]
Olofb,
Bry inte om Carl Bildts anhängare. De har inget annat för sig än att hålla med deras guru.
Och om Carl Bildt himself – what can I say, han är som han är, kommenterar när HAN känner för.
Kämpa på det du tror är den rätta. Lycka till!
Förresten olofb, Grattis till #60 placeringen i Politometerns rankning av mest inflytelserika bloggar av 1370 från alla partier.
Några exempel:
# 1 Opassande,PP
# 2 Jinges Web och Fotoblogg, V
# 3 Rick Falkvinge, PP
# 4 Kulturbloggen, S
..
# 9 Peter Andersson, S
# 10 Esbatis Kommenterar, V
# 11 Promemorian, S
# 12 Alla Dessa Dagar, M
# 13 Alliansfritt Sverige, S
# 14 Mitt i Steget, S
osv…
http://www.politometern.se/bloggar/
Olofb länkade till ett intressant blogginlägg om visioner för internet. Jag fyller på med ett par råd om hur du uppnår verklig frihet på nätet.
1. Använd ett OS i din dator som respekterar din frihet, som GNU/Linux. Den som använder Windows eller Mac OS X har inte kontroll över sin dator. Microsoft/Apple kan när som helst byta ut funktionaliteten i ditt ofria OS eller i något av de ofria program du använder utan att först fråga om tillåtelse. Skulle ett cyberkrig bryta ut är du per definition ägd om du använder ett ofritt OS eller program.
Ett exempel. Den kinesiska attacken mot Google nyligen genomfördes via en bakdörr i Microsofts ofria program Internet Explorer. Denna bakdörr installerades medvetet av Microsoft i samarbete med NSA och den var tänkt att användas av Cyber Warfare Command ifall ett hypotetiskt cyberkrig bröt ut. Nu blev det inte så. Kineserna kände till bakdörren och utnyttjade den själva. Ett av skälen till att använda fri mjukvara är att förhindra den här typen av bakdörrar från att installeras på dina datorer utan din vetskap.
2. Lagringsutrymme är idag närmast gratis. Hårddiskarna är enorma och det finns ingen anledning att lagra dina personliga data på andras servrar (i det så kallade molnet) utanför din kontroll. Använd din egen kopia av fri mjukvara för att hantera dina privata data och lagra dem på din egen disk. Om du publicerar data (t ex en video på youtube), se till att alltid spara en kopia av originalet på din egen disk och backa upp disken regelbundet.
3. Till sist har vi det här med övervakningen. Din personliga integritet garanteras av Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna. Det finns ingen anledning att läcka personlig information i onödan när du använder internet. Anonymitet på internet blir en av de viktigaste frågorna framöver. Kokboksrecept: Skydda din uppkoppling med VPN. Tillåt inte javascript (använd en plugin som NoScript för att tillfälligt tillåta dem om det behövs) och rensa regelbundet både vanliga cookies och flash cookies (Local Shared Objects, det kan göras t ex med BetterPrivacy).
De här tre punkterna hjälper dig en liten bit på vägen till frihet på nätet. Om du är intresserad av att lära dig mer, kolla in http://www.fsf.org.
Ville bara passa på att tacka vänliga tillrop ovan. Vi lever i en ny tid där varje människa kan kommunicera med varje människa. Det ställer också nya krav på politiker att vara kommunikativa – och Carl får välja sina strider såklart. Men just FRA-frågan (jag tänker speciellt på ”handeln med trafikdata/sociogram”) känns såpass viktig att en mera ingående kommentar än ”läs min blogg” vore på sin plats, tycker jag.
Mvh
Exemplet får nog betraktas som hypotetiskt. Efter kontroll av källor visade det sig att bakdörren inte verkar ligga hos explorer utan hos gmail.
http://www.cnn.com/2010/OPINION/01/23/schneier.google.hacking/
Men den hade lika väl kunnat lega i explorer eller något annat ofritt program. I ett program med fri mjukvara kan källkoden granskas och bakdörrar upptäckas. Även om ett fritt program som firefox används för att surfa på internet kan det finnas bakdörrar i själva operativsystemet.
Att lagra e-post på en extern server (som hotmail, yahoo eller gmail) är förresten ett exempel på punkt 2. Det är bättre att lagra posten lokalt än att använda en extern server. Dessutom borde fler börja använda kryptering för sin e-post. Tekniken har funnits i många år och den kostar ingenting. Installera OpenPGP, sen är det bara att tuta och köra. För att det ska fungera måste även mottagaren använda kryptering för sin e-post och sändaren måste ta reda på mottagarens publika nyckel. Det är inte svårt, vem som helst klarar av det. Enda nackdelen är att det blir ett extra moment att ta reda på mottagarens publika nyckel. Men när det väl är gjort en gång kan nyckeln sedan lagras i e-postklienten.
Fortsättning. Det finns flera implementationer av OpenPGP. En populär är GnuPG.
http://www.gnupg.org/
Det enklaste sättet att använda det med gmail är att installera FireGPG som är en plugin till webbläsaren firefox.
Om aktivisterna hade använt krypterad e-post hade de som hackade gmail inte fått ut någon vettig information ur den stulna e-posten. Jämför med att skicka ett brev på posten. Om texten skrivs på vykort kan vem som helst läsa brevet men om det stoppas in i ett kuvert kan endast mottagaren läsa det. Kryptering av e-post gör samma sak. Det stoppar in meddelandet i ett slags elektroniskt kuvert som endast mottagaren kan öppna.
[…] till reaktioner online. Detta hindrade dock inte Bildt att fortsätta orera om det på nätet, inte minst igår och som vanligt blandar han uppenbara sanningar med egna värderingar i ett klassiskt försök att […]
[…] nyfikenhet Aktiviteterna på nätet behöver räknas in av myndigheterna. Många må ha en dålig självbild inför myndigheterna, men om mötet sker på […]
[…] Bildt har den senaste tiden ägnat sig åt att försvara friheten på nätet i en serie bloggposter och två debattartiklar på SvD […]
Du verkar fortfarande inte alls förstå kritiken. Du säger dig vilja försvara ”friheten på nätet”, men friheten på nätet skiljer sig inte från friheten i samhället i övrigt.
Den analoga motsvarigheten till FRA-lagen är att posten skulle åläggas att sprätta upp alla brev och skicka en kopia till staten för automatisk genomsökning.
Du skulle aldrig ställa dig bakom ett sådant system, inte ens med motiveringen att man genom att sprätta upp alla svenskars brev skulle kunna skydda vår frihet.
Men på nätet går det bra att strunta i de mest grundläggande demokratiska friheter (som rätten till privat och förtrolig kommunikation när man inte är misstänkt för något grovt brott.)
Så länge du pratar om ”friheten på nätet” som om den var skild från friheten i samhället i övrigt, och så länge du menar att denna frihet ska försvaras med odemokratiska metoder som övervakning av oskyldiga människor, så saknar du all trovärdighet i frågan!