Oroande från Ukraina

Det blev en ytterligt välbesökt lunch om presidentvalet i Ukraina, men en som lämnade en del bekymmersamma frågor efter sig.

Från olika delar av Ukraina medverkade såväl Yulia Timoshenko som Viktor Yanukovich och svarade på frågor från oss i Davos.

Timoshenko var tydlig när det gällde den europeiska orientering som hon ville se i Ukraina. ”Vi skall bygga Europa i Ukraina”, och hon talade också om vikten av det omfattande avtal med EU vi ju nu förhandlar om.

Tongångarna från Yanukovich var helt annorlunda.

Europa nämndes över huvud taget inte, utan i stället talade han om det ekonomiska närmandet mellan Ryssland och Kazakhstan och föreföll menade att detta var någonting som Ukraina borde ansluta sig till.

Och jag ser att han i tidningsuttalanden tror att det skulle gå att förena det omfattande frihandelsavtalet med EU med att delta i en tullunion med dessa två länder. Här finns alldeles uppenbart en brist i insikt om verkliga förhållanden – och det oroar.

Att han nu dessutom uttalar sig för att omförhandla avtalet med IMF och gör det mot bakgrund av populistiska utgiftslöften gör inte saken så mycket bättre.

Det är möjligt att detta kan föras på kontot valrörelseretorik – men so oder so var det knappast något som lugnade den imponerande stora skara som hade samlats i Davos för att diskutera Ukraina.

2 Responses to Oroande från Ukraina

 1. […] bloggare om Davos: Valutakrisen närmar sig med stormsteg (Musik Från Centrifugen) Oroande från Ukraina (Alla dessa dagar) En annan väg till slutet på fattigdomen (Effekt) Läs också om Davor och […]

 2. waltersson skriver:

  Populistiska eller inte. Vissa ”utgiftslöften” kan vara svåra att undvika. Det främsta valfläsket från Janukovitj, att höja pensionerna till ”överlevnadsminimum”, ryms tydligen inte inom ramen för IMF-avtalet.

  Frågan är då om det är IMF-avtalet eller pensionsförslaget det är fel på.

  Pensionärer som arbetat hela sitt liv står idag och tigger efter bröd på ukrainska gator. De brukar säga just så: ”Jag har jobbat hela mitt liv – ge mig pengar!”

  Vore det inte mer ”bekymmersamt” ifall IMF-avtalet inte hade utmanats med krav på ÖVERLEVNADSMINIMUM i pensionskuvertet?

  (andra utgiftslöften i Janukovitj kampanj är förstås lättare att kritisera, men pensionerna är den stora utgiftsbördan, vad jag kan se, i hans vallöften, som varken Timoshenko eller IMF vill vara med om… konstigt ifall han då vinner?)

  Utöver valfläsken är det väl inte mer än färgen som skiljer kombattanterna åt. Olika koncernintressen bakom sig, men som det verkar precis lika likgiltiga inför västliga önskemål om fristående domstolar och ökad transparens i politiken.

%d bloggare gillar detta: