Lätt kaotiskt – men kreativt

Dagarna i Davos har alltid någonting lätt kaotiskt över sig – och nu har det börjat.

Mycket handlar självfallet om alla de organiserade diskussionerna och debatterna här. En del av dem har betydande värde – och många av dem kan man numera följa via nätet på ett sätt som är mycket bra.

Därtill kommer de olika s k bilaterala möten som man försöker att ordna i förväg – risken är dock att man fyller agendan till och över bristningsgränsen med sådana.

I slutändan domineras det mesta av de personer man helt enkelt stöter på och har anledning att prata med.

Nyss var det Greklands premiärminister Papandreou som jag sprang på. Och vi hade en hel del att talas vid om – från erfarenheter av ekonomiska kriser till aktuell utrikespolitik i sydöstra Europa.

Utrikesministerkollgor i parti och minut snubblar man också över.

Och Abdullah Abdullah från Afghanistan – Karzai’s ledande utmanade i presidentvalet förra året – hann jag också med att ta en snabb kopp kaffe med för att också diskutera hans syn på det nya årets olika utmaningar.

Davos är ofta platsen där länder med ambitioner försöker att fånga världens uppmärksamhet.

I år är den sydafrikanska närvaron mycket påtaglig, Indien finns runt varje hörn och Kina förekommer även här i nästan varje samtal. Men också Sydkorea – i år ordförandeland i den allt viktigare G20-kretsen – finns på plats från president och nedåt.

Nu bär det av till lunch för att diskutera Ukraina inför andra ronden av presidentvalet.

De två kandidater som slogs ut i första omgången finns närvarande här – de två som nu tävlar om väljarnas gunst kommer vi att ha uppkopplade på videolänk från valrörelsen.

Och ute lyser solen över de vackra alperna…

4 Responses to Lätt kaotiskt – men kreativt

 1. notousacom skriver:

  hej, Snälla Bildt,Världen har problem över allt..Världen mår inte bra..Vad gör FN??

  Ny politik för hela världen ska rädda mycket..FN måste byggas på nytt..Tack

  MVH..

 2. Pravo skriver:

  Med risk för att gå helt off-topic. Folk har kritiserat årets fredspristagare B.H.Obama för att han inte åstadkommit något i fredsväg. Men det är ingenting jämfört med förra årets ”fredspristagare” Martti Ahtisaari som idag befinner sig i Addis Abbeba och beter sig. Han försöker pressa fattiga afrikanska länder till att erkänna Kosovos illegalt deklarerade självständighet vid Afrikanska Unionens årsmöte. Maken till fräckhet får man leta efter. Ahtisaari skulle vara NEUTRAL medlare från FN i Kosovofrågan!! När åkte sist en neutral FN-medlare till fattiga länder och utövade smutsig utpressning i samma fråga han medlade i? Detta är bortom upprörande.

 3. mrmhalland01 skriver:

  Pravo,

  Det är nog få som förstår spelet bakom Kosovos självständighet.
  Bara något år innan ”alla”, inte minst utrikesministern förordade självständighet kunde vi läsa här på denna blogg när Carl Bildt mer eller mindre hånade Kosovos självständighets-strävan och sa : jaja…det har de ju försökt innan.
  Vad som senare hände vet inte jag…men det gick snabbt att tvärvända och plötsligt ha Kosovos självständighet överst på agendan.

  Just vid den tiden vill jag minnas att USA diskuterade robot-sköldar i området.

  Strax efter kom Georgien-krisen.
  Troligen finns det något ”stormakts-syfte” bakom det hela…

 4. Pravo skriver:

  mrmhalland,

  Precis! Om man tittar tillbaka på Balkankrigen så har serber begått många fel och brott mot krigets lagar. Men när det kommer till Kosovos självständighetsförklaring så finns bara en korrekt väg att gå. Att sätta sig vid förhandlingsbordet och förhandla fram ett giltigt statusavtal. Allting annat är stormaktspolitik.

%d bloggare gillar detta: