Till London

Arla iväg till London för den stora Afghanistan-konferens som inleds med mottagning och middag i kväll innan vi sätter oss ner i Lancaster House för överläggningar i morgon.

Själv passar jag på att besöka också den konservative oppositionsledaren David Cameron och hans skuggutrikesminister William Hague.

Storbritannien går till val under de närmaste månaderna, och de flesta bedömare räknar med ett regeringsskifte. Valrörelser är dock någonting man alltid skall ha stor respekt för.

Vi kommer alldeles säkert att tala om EU:s utveckling.

Det finns en olycklig och problematisk tendens till Europa-skepticism i delar av det konservativa partiets politik, och det är viktigt att de har en verklighetstrogen bild av hur alldeles avgörande det europeiska samarbetet är för våra möjligheter inte minst globalt.

Gårdagen förblir gårdag. Det är det europeiska framtiden som är framtiden.

Timmarna i Lonon innan Afghanistan-mötena drar igång ger mig väl också en viss möjlighet att lite ta temperaturen på den parlamentsundersökning om bakgrunden till Irak-kriget som nu pågår. Just i dag är det de folkrättsliga frågorna som står i fokus.

I allt resande var det ett bra tag sedan jag var i London – jag träffar däremot utrikesminister David Miliband titt som tätt på olika andra ställen – så jag ser fram emot att återse bekanta gator, vänner och miljöer.

Men nu blir det London i dag och huvuddelen av morgondagen – sedan bär det av till bergen i Schweiz och de sedvanliga diskussionerna på World Economic Forum i Davos.

5 Responses to Till London

 1. […] räkna med att polisen när som helst kan ta hans dator i beslag, så det är nog bäst att han fortsätter att resa jorden runt och sluta med att mellanlanda i […]

 2. notousacom skriver:

  Hej , Till London från mig..Demokrati aldrig sa Ja till kriget..Vi behöver samtal, dialog och fred:-

  ”Brittiska invasionen olaglig”
  London/TT-Reuters
  Den brittiska invasionen av Irak var olaglig. Det hävdade en ledande juridisk rådgivare vid utrikesdepartementet på tisdagen i den offentliga utredningen om regeringens roll inför anfallet mot Irak.
  Anklagelsen från juristen Michael Wood var direkt riktad mot tidigare premiärministern Tony Blair och hans regering. Den kom tre dagar innan Blair själv ska utfrågas av kommissionen.
  ”Jag ansåg att användandet av våld mot Irak i mars 2003 stred mot folkrätten”, skrev Wood i en inlaga till Chilcotutredningen, som kommissionen kallas.
  Wood var juridisk rådgivare åt brittiska UD 1999-2006.
  ”Min åsikt är att det användandet av våld inte hade godkänts av FN:s säkerhetsråd och saknade stöd i folkrätten.”
  Woods kommentar ökar trycket på förre premiärministern Blair, som är huvudpersonen i utredningen. Regeringens ledande juridiska företrädare Peter Goldsmith hade först krävt ytterligare en FN-resolution, men godkände invasionen kvällen innan brittisk och amerikansk militär invaderade Irak.
  Vissa bedömare anser att Goldsmith tvingades till godkännandet och att Blair bör åtalas för det militära anfallet.

 3. perfro skriver:

  Det engelska valsystemet med sina majoritetsval innebär ju att landet kan ha minoritetsregeringar även under en lång period.

  Så är det nu med Labour.

  Detta parti kommer nu sannolikt förlora till de konservativa.
  Detta är naturligt inte minst beronde på nuvarande regerings oförmåga klara av krisen utan
  även därför att England normalt byter regeringar.

  Det är för bedrövligt att om ett regimskifte ägt rum innan beslutet om Lissabonfördraget så skulle Cameron söt stoppa ett beslut.

 4. Bo W. Höglund skriver:

  möjlighet att lite ta temperaturen på den parlamentsundersökning om bakgrunden till Irak-kriget som nu pågår.
  En sådan temperaturtagning kunde kanske lämpligen tas på Foyle´s – eller är där inte lika trvligt längre – det var så oerhört länge sedan jag var där!

 5. notousacom skriver:

  Hej, Irak-kriget och alla krig i Mellanöstern är AIPACs krig….AIPACs politik och makt styr USAs politik över Mellanöstern..Nästan alla USAs president har besökt AIPAC-Israellobby-först..1990-2005 dog Halv miljon barn i Irak p.g.a. brist av allt om allt.Varför och för vem??

  J Street kom nu för att stoppa AIPACs makt i USA..

  No more war..Tack

  MVH.

%d bloggare gillar detta: