Försvara friheten på nätet 4

Frihetsfrågorna på nätet engagerar – och det med all rätt – många i det som kommit att kallas blogosfären.

Och det gäller också mina senaste debattartiklar i ärendet och utrikesminister Clintons anförande.

På de flesta håll uttrycks starkt stöd för bl a det som jag har fört fram i frågan.

På andra håll finns det – svallvågor från FRA-debatten – fortfarande en viss skepsis.

Men det handlar om två helt olika saker.

USA står förvisso för yttrande- och opinionsfrihet på nätet. Jag välkomnar ju starkt vad Hillary Clinton sagt i ärendet.

Men om någon tror att detta innebär att inte USA:s underrättelsetjänst bedriver spaning på nätet misstar de sig grovt.

Om inte annat visar ju diskussionen initierad av Google om olika försök till cyberinfiltration och cyberattacker mot olika nätverk och system att det i fria samhällen finns ett behov även av detta.

Och samma sak gäller Sverige.

Vi slår vakt om nätets frihet – och vi kommer att bli internationellt att tydligare i det avseendet.

Men fria samhällen och fria system behöver faktiskt skyddas.

Det gäller i den vanliga världen – och det gäller med samma tydlighet i den digitala världen.

Det ena förutsätter det andra.

24 Responses to Försvara friheten på nätet 4

 1. Olofb skriver:

  Ursäkta Carl Bildt men hur hög är din trovärdighet i frågan när du varit en stark proponent till FRA-lagen..? En lag som avskaffar brevhemligheten i Sverige? Och ställer folket mot staten?

  Det går *inte* att separera dessa frågor. FRA är ett övervakningssystem, likaväl som systemen i Kina eller Iran är det.

  Alla försök att dribbla bort detta är bortkastad tid – internet minns. Jag antar att du vid detta lag läst min artikel på internetdagarna – om inte gå tillbaka till dina föregående inlägg på temat senaste veckan och leta upp länken. Jag förväntar mig svar.

 2. donkeyman skriver:

  Ursäkta Carl Bildt – men även för mig är detta plågsamt. Jag är en av dem som har röstat fram din regering. Och som har blivit väldigt besviken över FRA-lagen och allt annat som kommit i samma anda.

  Detta är dubbelt plågsamt när man har Sossarnas mångåriga övervakning av politiskt oliktänkande i minnet. Vilket gör att de inte heller är något alternativ.

  Och då blir det nog PP nästa gång. Trots att jag inte känner någon som helst entusiasm för dem. Men yttrandefriheten är viktigare än något annat. Har vi inte den så har vi inte något annat heller. Då är demokratin borta.

  Detta hade jag faktiskt inte trott att jag skulle få uppleva i min livstid. Men som väl är har jag redan blivit 60 år gammal så jag slipper antagligen uppleva den vidare avvecklingen av det som vi i alla år har hållit som heligt.

  Och det är dubbelt plågsamt att det är mitt eget parti som går i spetsen för detta.

 3. soli01 skriver:

  Håller helt med dig Carl i vad du säger, men det måste tydligen förklaras ytterligare. Vissa tror att de blir kontrollerade i alla lägen. Förut var det lite hipp som happ, men nu har det hela reglerats i lag. Det måste tydligen till lite bättre förklaringar från er politiker.
  Socialdemokraterna var de som först drog igång det hela – det vet de flesta – och att vi måste ha en lag som bättre reglerade det hela var helt på sin plats. Nu finns det svart på vitt vad som gäller, förut var det lite si och så med detta.
  Vi måste ha en FRA-lag och det är inget som vi gläds åt, men som vi faktiskt måste ha som skydd.

 4. Olofb skriver:

  soli01 – jag rekommenderar dig personligen att läsa min artikel på internetdagarna. Varsågod:

  http://www.internetdagarna.se/track/anvandarnas-internet/fra-lagen-har-gatt-igenom-och

 5. notousacom skriver:

  Hej , Kina kräver några gränser från googel..Kina vill inte -porr- på nätet.Kan man bestämma eller googel som bestämmer?

  En del saker ska inte vara på nätet,tycker jag..Nätet kan göra mycket till människans bästa och det är mycket bra..Jag har en enda fråga Hur kan man spara så mycket data??..Och allt blir mindre och mindre..Tack
  MVH

 6. strolle skriver:

  Jag tycker du har en helt felaktig grundpremiss i din argumentation. Du utgår från att internet inte är det riktiga samhället utan något annat. Att övervaka all kommunikation på internet är som att övervaka alla telefonsamtal, eller sätta upp mikrofoner överallt i Sverige för att lyssnar efter förbjudna ord som till exempel ”Heroin”.
  Det är en extremt stor skillnad på riktad underrättelseverksamhet och att bedriva den mot alla, vilket ni gör. Ett samtal som man vet att någon kan tjuvlyssna på blir inte ett fritt och öppet samtal. Du säger att man måste skydda det fria samhället, men gör man det genom att ta bort fri kommunikation har man ju inte längre något fritt samhälle att skydda.

 7. Olofb skriver:

  strolle – det var kort och koncist uttryckt. Utmärkt!

 8. […] Bildt påstår att han vill försvara vår frihet. Han kanske måste läsa på om rättssäkerheten i Sverige. […]

 9. […] är också rädda för Internet och vill därför skydda yttrandefriheten genom övervakning och filtrering. Tyvärr skyddar inte generell övervakning mot något faktiskt brott, däremot är […]

 10. […] även kommentarer från Mikael Elmlund och (uppdatering) Carl Bildt som kommenterar min tidigare blogpost. Ideologi, Öppenhet, integritet och diskriminering   […]

 11. joakimekstrom skriver:

  Jag tycker att det är viktigt med frihet på internet, samtidigt som jag tycker att det är viktigt att vårt land har en fungerande underrättelseinhämtning.

 12. Olofb skriver:

  joakimekstrom: underrättelseinhämntning är inte detsamma som uppsamlande av alla gränsöverskridande digitala spår.

  Traditionellt sett ses underrättelseinhämtning som något _riktat_ mot specifika telefonnummer eller IP-adresser. Observera att FRAs arbetsätt går ut på att samla så mycket så kallad ”trafikdata” som möjligt. Läs gärna den artikel jag skrivit på internetdagarna om detta. Jag har förklarat det ganska så pedagogiskt, tror jag, och med så enkelt språk jag bara kan:

  http://www.internetdagarna.se/track/anvandarnas-internet/fra-lagen-har-gatt-igenom-och

 13. notousacom skriver:

  Hej, Media ska vara en mycket viktig roll i ett fritt demokratiskt samhälle..Media har ett mycket stort ansvar för hela folket..Och media ska visa alla fakta och alla nyheter på ett rättivist sätt..

  Många mrdier har inte den här roll..Nyheterna kommer inte fram många gångar..

  Utrikespolitik över hela världen ska tala om fakta till media också..En del media kommer med lögneroch alla nyhet stämmer inte och en del nyheter förvinner fort..Medeia ska vara makt nr. 4 i samhället..Tack..

  MVH.

 14. […] kontrollerad av några få personer? Nej, men det förs en debatt för att få exempelvis Internet kontrollerat/censurerat som kan innebära att vissa mediakanaler också blir kontrollerade och ökande möjlighet för […]

 15. K2 skriver:

  Vi har inte ett fritt demokratiskt samhälle. Har vi någonsin haft det? Våra medier ägs av stora konglomerat med några rika familjer i toppen. Klart som bävern att vi inte får en korrekt världsbild. Hade vi fått det hade vi ändrat om den politiska plattformen för länge sen. Tack och lov har internet kommit och åtminstone givit oss vanliga medborgare en chans att få hela bilden. Det är den bilden borgarna och sossarna vill ta bort för oss igen!

  Med internet intakt har vi möjlighet att bilda opinion för det som är den verkligen frågan för medborgarna… ja, kanske den ENDA frågan värd att diskutera vid sidan om yttrandefrihets- och integritetsfrågorna drivna av Piratpartiet, men motverkade av hökarna i moderaterna, sossarna och andra bilderbergbesökande makthavare i samhället. Tills denna fråga är löst är vi bakbundna och fast i ekorrhjulet, oförmögna att göra någonting!

  Jag talar om vårt skuldbaserade ekonomiska system. Vårt samhälles ekonomi är baserad på en illusion om naturliga konjunkturcykler och ett ekorrhjul för varje enskild människa som genom tillväxten måste snurra allt snabbare för att inte allt ska rasa samman. Vi hade kunnat ha allt vi behövt och samtidigt haft tid för oss själva och våra nära, men detta undanhålls vi genom utsugning av rövarbankirer, vår tids feodalherrar, som understöds genom statlig lagstiftning.

  Någonsin som undrat över varför vår statsskuld alltid växer? Varför banker delar ut bonusar medan vanligt folk går på knä? Varför det behövs två löner idag för det som bara krävde en på 50-talet? Svaret är vårt ekonomiska system där varje slant i samhället ges ut som ett skuldkvitto… skapat ur luft av bankerna. Regeringen fyller ingen funktion i Sverige längre annat än som storbankirernas svansviftande border collies. De är lika beroende som vi alla av bankernas kreditgivning och den oberoende, ansvarsfria och totalitära centralbankens goda vilja!

  I ett fritt och äkta demokratiskt samhälle, med en stat som tjänar folket, hade makten att skapa pengar legat i riksdagens hand! I ett fritt och äkta demokratiskt samhälle hade inte utgivningen av pengar varit ett sätt för privatbankerna att väva in medborgarna i ett nät av skuld… redo att skördas vid varje konjunkturnedgång!

  Den dagen svenska politiker börjar prata om att förbjuda Fractional Reserve Banking, spendera pengar i form av social kredit/”Greenbacks” in i cirkulation istället för att låna ut dem mot ränta, instifta statligt- eller kommunägda banker (a la North Dakota modell – delstaten i USA som 2009 hade sitt största överskott någonsin, mitt i brinnande finanskris), och därtill ställa Riksbanken åter under demokratisk styrning, kommer jag att börja bry om vad de har att säga igen. När detta händer kan vi ställa om Sverige till ett hållbart samhälle både socialt och miljömässigt. Vi kan sänka skatterna markant… kanske inkomstskatten helt kan avskaffas! Vi kan ha ett starkt försvar och vi kan slopa sjukvårdsköerna. Handeln kommer att blomstra både för små och stora företagare! Nuvarande system kommer istället att leda Sverige ner i graven. Tecknen har synts ända sedan kreditavregleringen 1985!

  I väntan på ekonomiska reformförslag av värde och inte bara tjafs om skatter, som senaste debatten mellan parhästarna Mona och Fredrik gav nytt prov på, blir det Piratpartiet för hela slanten!

  http://www.ekonomiskreform.se
  http://www.webofdebt.com
  http://www.secretofoz.com
  http://khavariforgovernor.com/ (läs och lär svenska politiker)

 16. albertveli skriver:

  Hej Carl,

  Initiativet med frihet på nätet är utmärkt. Många tycker det är så pass viktigt att de hjälpte till att rösta in PP till EU-parlamentet. En del kan lockas att välja en mer traditionell väg i inrikesvalet. Tips. Om M ska plocka av dessa röster, gå hela vägen. Erbjud en politik som innebär verklig frihet på nätet. Inte bara i fina ord utan även i praktiken. Om ni tog det steget skulle inte PP behövas. Men jag är rädd att PP behövs än.

  Mvh,

  Albert

 17. […] och företag till samtal och att PP gladeligen accepterade inbjudan. Tyvärr visar dock Bildt på otrolig arrogans på sin blogg. Beelzebjörn sätter fingret på hur piratrörelsen i stort fungerar, Internet i all […]

 18. harfagre skriver:

  Så länge staten hävdar att den måste bereda sig tillgång till medborgarnas privata korrespondens för att skydda yttrandefriheten så har den, och du som dess företrädare, ingen trovärdighet i yttrandefrihets- och integritetsfrågan.

  FRA samlar alla elektroniska brev i en stor statlig säck. Det gör även dess motsvarighet i Kina. Att argumentera utifrån tesen att vår stat, till skillnad från Kinas, alltid kommer att vara god, visar på stor okunskap om hur totalitära samhällen bildats genom historien.

  De gamla diktatorerna från andra världskriget lyckades driva igenom sina agendor under förevändning att de skulle skydda sitt folk. På vilket sätt skulle vi i FRAs Sverige vara skyddade från en sådan otäck utveckling?

 19. notousacom skriver:

  Hej,harfagre,Alla diktatorena som arbetat med USA fick USA skydd. Shahen av Iran, Saddam, många i Afrika osv..CiA fick arbeta i deras land…Det är klart och sant..Tack

  MVH..

 20. notousacom skriver:

  Hej K2, Sverige är första land med folkrätten och mänskliga rättigheter.Man måste vara mycket glad och stolt..Utrikespolitiken har lite problem ..

  Skatter är bra och man bör betala mer skatt om man kan meninte från de som har dåliga löner..F.D.utrikesminister Sten Andersson sa en gång:-att en del skatter går till att man hjälper Israel med!….
  Man ska vara Glad i alla fall.Tack.

  MVH.

 21. lnlindenbaum skriver:

  Carl Bildt borde lära av historien, och lära av historiska personer.

  Av historien lär vi oss att syftesglidning ALLTID förekommer, där tekniken så tillåter. Detta kommer även att hända med FRA, Stockholmsprogrammet m.fl, trots alla försäkringar. Det ligger inte i politikernas händer, inte ens Carl Bildts, det kommer att hända helt oavsett.

  Av historiska personer lär vi oss av Ben Franklin att ”He who trades freedom for security does not deserve nor will he ever receive either.”

  Läs & begrunda, Carl. Gärna två, tre gånger.

  Betänk därefter att i en demokratisk stat har just staten absolut ingenting att göra med mitt privatliv, såvida inte starka skäl talar därför. Ingen har hittills angivit skäls starka nog för att tillåta övervakning av så MÅTTLÖS grad som FRA-lagen gör.

  Piratpartiet har min röst, då jag varken kan rösta för ett parti som står för FRA-lagen i nuvarande form. Kanske miljöpartiet. Med tanke på att jag röstat borgerligt hela mitt liv (är 40) så borde även detta vara bra skäl till förändring, för jag är långt ifrån ensam. Kom igen Carl… ”viss skepsis”?! Integriteten är och förblir en kardinalfråga, du kan glömma allt annat.

 22. K2 skriver:

  notousacom: Jag betalar gärna skatt till staten eller ränta till staten. Men inte till privata banker i den utforming som vårt ekonomiska system fungerar idag. Sverige är ett av länderna som skött sig bra moraliskt med tanke på verkligheten vi lever i. Den sociala marknadsekonomin var det inget fel på. Nyliberalismen är dock lika felaktig som kommunismen.Men vi lever ändock i ett system som har skuldslaveriet som grundfundament. Det är där min främsta kritik ligger.

  Det finns många lösningar på hur vi skulle kunna få en ljus framtid för alla medborgare. Det är ingen utopi. North Dakota i USA står med sitt största budgetunderskott någonsin när övriga USA (utom möjligen Montana) går på knä pga. finanskrisen. Detta endast för att de har en egen offentlig bank! Allt handlar om vem som tillåts kontrollera pengarna.

  Förstår inte varför inte Moderaterna tittar närmare på Greenbackssystemet som diskuteras i USA. Med hjälp av ett sådant system skulle medborgarnas skatter kunna sänkas betydligt. Inkomstskatten skulle sannolikt helt kunna elimineras! Enda skillnaden som görs är att riksbanken måste sättas under direkt kontroll under riksdagen och börja spendera ut pengar i cirkulation, t ex. genom att ställa om Sverige till ett hållbart energisamhälle, och sedan låna ut resten till bankerna. Som dock inte får blåsa upp kredit genom Fractional Reserve Banking utan måste låna ut pengar som de får av riksbanken och intet annat.

  Förslaget är så enkelt och genialt att jag antar att det är självklart att det inte prövas. Vi skulle få det för bra helt enkelt.

  North Dakotas modell är också en i stort sett självklar grej. Deras modell sprider sig nu i USA. Både Florida och Oregon har guvernörskandidater som anammat modellen i sina kampanjer.

  Ett sådant här valprogram är vad svenska partier behöver hosta upp: http://www.youtube.com/watch?v=bDpGaPACoAM&feature=player_embedded

  Vi behöver en BANK OF SWEDEN!

 23. notousacom skriver:

  Hej,K2, en stor del är rätt..Och Idag talar man om Islams ekonomi där man kan låna utan ränta ..Sverige fick kämpa hård för allt och jag vill att Sverige ska få olja med låga priser..Jag tänker mycket på de som inte har mycket att äta ..Men . men..Världen behöver mer rättvisa åt alla..Folk ska ha mer makt,inte bara rösta ,tycker jag..Du kan kännadig bra och var glad med bra dagar .Dagar som går ,kommer aldrig.

  Makt åt alla..Tack.

  MVH.

 24. K2 skriver:

  Olja är bra så länge man måste ha det. Genom en ekonomisk reform har vi alla möjligheter att bli oberoende av olja. Det är exakt vad http://khavariforgovernor.com satsar på i Florida.

  Genom göra massiva investeringar i solenergi (passande en solrik stat som Florida) tillsammans med sjukvård mm. räknar han med att skapa hundratusentals nya jobb inom 3år. Allt genom att starta en bank of florida där delstatens alla skatteinkomster deponeras. Sen används Fractional Reserve Banking för att ge lån åt företag som vill utföra delstatens program- där skattepengarna i basen pumpats upp 10gr i kvantitet – som reserv att backa upp lånen med ligger alla värden tillhörande delstaten Florida, (infrastruktur, kontanter, mark… allt) vilket gör banken oerhört stabil. Det är därför Bank of North Dakota klarat två extrema finanskriser utan en skråma! Sen går vinsten från lånen rätt ned i delstatens kassa!

  Så… genom denna lösning kan staten alltså göra enorma investeringar till blott 10% av dess kostnad genom utlåning via normal bankpraxis i offentlig regi, för att sedan få pengarna tillbaka med ränta! Infrastrukturen och sjukvården byggs ut, samhället ställs om till grön energianvändning och människor får jobb! Precis som North Dakota som haft systemet sedan 1919! North Dakots bank konkurrerar förövrigt inte med privatbankerna utan samarbetar med dem och hjälper dem vid behov, t ex. genom att köpa ned lån.

  Vår arbetslöshet är en illusion! Vårt budgetunderskott likaså!

  ***
  Mer om Fractional Reserve Banking:
  http://alternativportalen.wordpress.com/2010/01/17/vart-ekonomiska-system-del-1-vad-ar-egentligen-pengar-och-hur-skapas-dem/

%d bloggare gillar detta: