Tillbaka till EU-nämnden

Fredag med EU-nämnd inför måndagens möte i Bryssel med det som nu heter Foreign Affairs Council FAC – i den gamla världen var det ju ett kombinerat General Affairs and External Affairs Council GAERC.

Hur som helst handlar det om att informera riksdagen om vad som står på dagordningen och hur vi avser att agera i de olika frågorna.

Några större sensationer förutser jag inte vid detta möte.

Situationen i Haiti och de olika europeiska insatserna kommer alldeles självklart att stå i fokus. Kommissionären Karel de Gucht kommer att rapportera från sitt besök där, och Catherina Ashton från sina samtal i ärendet i Washington och New York.

Politiskt kommer vi att ge klartecken åt en insats för att i Uganda träna säkerhetsstyrkor för det lilla som finns av en fungerande somalisk regering.

Insatsen är inte utan vare sig svårigheter eller tveksamheter, men det finns få alternativ som är entydigt enkla och bra när det gäller insatser i den sedan två decennier ytterligt svåra situationen i Somalia. Och vi kan inte bara vända ryggen…

Säkert kommer vi också att fortsätta våra diskussioner om Iran. Utmaningarna på det området är som bekant åtskilliga.

Och en fråga som inte klarades ut i december var frågan om den europeiska styrkan EUFOR i Bosnien och dess framtid. I samband med det kommer vi dessutom att ha en mer allmän diskussion om situationen i landet när det nu börjar att närma sig höstens parlamentsval med de nya spänningar dessa kan väntas leda till.

Det var faktiskt ett tag sedan jag var i EU-nämnden – under ordförandeskapet var det svårt att hinna med – och det skall bli trevligt att komma tillbaka.

4 Responses to Tillbaka till EU-nämnden

 1. sundetscicci skriver:

  Hej! Vi sitter på Töcksfors skola i Årjängs kommun och läser din blogg. Vi har en smartboard så hela klassen följer med i det du skrivit. Här i klass 7a finns ett stort intresse för volvo och vi undrar därför: Vad för bil kör du?
  Vi hoppas att ni kommer på något bra som EU kan hjälpa de på Haiti med.
  Vi önskar dig en trevlig helg, och undrar om du får fredagsmys?! :D klass 7a

 2. notousacom skriver:

  Hej, Världen är inte bra..världen har stora problem..Vad gör FN??

  När ska man skapa fred och rättvisan,FN??Vad är det för fel med USA??.Rädda världen ,politiker.Tack.

 3. Kachina skriver:

  ”Politiskt kommer vi att ge klartecken åt en insats för att i Uganda träna säkerhetsstyrkor för det lilla som finns av en fungerande somalisk regering.

  Insatsen är inte utan vare sig svårigheter eller tveksamheter, men det finns få alternativ som är entydigt enkla och bra när det gäller insatser i den sedan två decennier ytterligt svåra situationen i Somalia. Och vi kan inte bara vända ryggen…”

  Den första och viktigatse hjälpinsatsen är att se till att människor kan leva trygga för sitt liv i sitt eget land.

  Det är hög tid att göra insatser i Somalia.

 4. perfro skriver:

  Under Santers tid som kommissionär konstaterades det att det fanns åtskilliga brister i räkenskaperna

  EU beslöt då tillsätta en kvalificerad revisor. Först trodde hon på en korruption av 5 miljarder, men efter avslutad granskning låg den på 15 miljarder.

  När hon avslöjade det blev hon avskedad. Det kan man nu läsa om i en bok.

  Vilka granskar de politiker som tillsatt revisorerna?

%d bloggare gillar detta: