Vad är en bal i Bratislava…

Tidigt lördag morgon bär det för min och Anna Marias del iväg via Wien till Bratislava i Slovakien.

Vi skall på bal.

Alla länder har sina traditioner, och i den gamla donaumonarkiens territorier är dessa månader balsäsongens tid.

Också en diplomatbal tillhör dessa traditioner, och när jag diskuterade olika frågor – också det faktum att vi inte kommer att ha någon ambassad i Bratislava i framtiden – med mina kollega Miroslav Lajcak härom veckan frågade han om vi inte ville komma ner till årets diplomatbal i Bratislava.

Och det ville vi gärna. Vi har nära och bra förbindelser med Slovakien i en rad avseenden, och den politiska dialogen är tät. Vi har mycket att tala om.

Till balen kommer också andra utrikesministrar från länder med samma tradition. Jag skulle bli förvånad över att inte se mina österrikiska och tjeckiska kollegor bakom de klirrande kristallglasen.

Det fanns en tid då baler som dessa sannolikt var något av diplomatins livslust.

Den tiden är sedan länge svunnen – i våra nordliga trakter fanns den nog aldrig, och i dag är det snarare Kabul-livets krav än Donaus baler som definierar den moderna diplomatin – men att man i dess länder dock håller en rest av traditionen levande finns det sannerligen ingen anledning att erinra mot.

Också i dagens värld av digitala nätverk betyder den personliga kontakten och kommunikationen åtskilligt.

Så i morgon bitti bär det av först till Schwechat-flygplatsen strax öster om Wien, och sedan på den nybyggda motorväg som nu snabbt för den korta vägen direkt till Bratislava.

Jag minns väl den slingrande väg som förr förde österut fram mot järnridåns taggtråd, vakttorn och spärrar.

Vi lever – i många viktiga avseenden – i ett nytt och bättre Europa.

4 Responses to Vad är en bal i Bratislava…

 1. sydsvenskeurope skriver:

  Hur kan vi lämna Bratislava och Ljubljana tillförmån för Pristina?
  Är inte Slovenien och Slovakien viktigare för Sverige än den självutnämnda staten K?

 2. carlbildt skriver:

  Jo, såväl Slovenien som Slovakien är viktigare. Vi är nära partners i Europeiska Unionen. Fredligt, normalt, nära och direkt samarbete.

  Men i Kosovo har vi pågående stabilitetsoperation och betydande svenska biståndsinsatser.

 3. […] är OK att Iran ger svenska medborgare utreseförbud ur sitt eget land? Istället för att åka på bal i Bratislava, borde han agera för de svenska medborgare som trakasseras av en diktatur. Vad gör […]

 4. claudius49 skriver:

  Gratulerar till inbjudan till denna säkert magnifika bal! Hoppas att det blir både socialt trevligt, och tillfällen till givande diplomatiskt utbyte, och inte minst vacker musik!

%d bloggare gillar detta: