Försvara friheten på nätet 2

Denna dag slumpade det sig så att även USA:s utrikesminister Hillary Clinton tog upp den allt viktigare frågan om att försvara friheten på nätet.

I ett anförande i Washington skisserade hon en ny och starkare amerikansk politik i dessa frågor.

Det välkomnar jag varmt – här finns möjligheterna till ett för framtiden och för friheten viktigt samarbete mellan Sverige och USA.

Utgå från att det kommer att höras mer om dessa frågor framöver från såväl Stockholm som Washington.

9 Responses to Försvara friheten på nätet 2

 1. bestofmankind skriver:

  Är den moderna utrikesförvaltningens främsta uppgift att betala ut bistånd?

  ”Regeringen har i dag beslutat att under året stänga Sveriges ambassader i Bratislava, Dakar, Dublin, Ljubljana, Luxemburg och Sofia. Samtidigt kommer tio ambassader att öppnas, bland annat på basis av existerande sektionskanslier.

  Regeringen avser att förstärka närvaron i Kaukasus och på Balkan genom uppgradering till ambassader av de nuvarande sektionskanslierna i Pristina (Kosovo), Tbilisi (Georgien), Chisinau (Moldavien) och Tirana (Albanien). På samma sätt förstärks närvaron i Västafrika genom uppgradering av sektionskanslierna i Bamako (Mali), i Ouagadougou (Burkina Faso) och Monrovia (Liberia). Även i Kigali (Rwanda), La Paz (Bolivia), och i Phnom Penh (Kambodja) uppgraderas sektionskanslier till ambassader.”

  http://www.regeringen.se/sb/d/12520/a/138253

  Det är glädjande att man öppnar nya ambassader, däremot beklagligt att det är på bekostnad av att stänga andra. På vilka grunder kan man bara spekulera om.

  Sparkrav? Knappast!

  Inga logik behövs i Carl Bildts retorik. Han gör som infaller honom.

  (Men jag tror att: Somehow, someday there will be justice!)

 2. felixh skriver:

  Carl,

  äntligen tas det beslut om att omforma UD:s struktur på fältet! Det är bara nonsens att detta blir SIDA-ambassader. Visst är det kopplingar bistånd, men bistånd är också en del av utrikespolitiken. Inriktningen på västafrika är intressant! Nya ambassader till östra europa visar också att Sverige menar allvar med sin politik för fortsatt östutvidgning. Bravo!

 3. Torsten skriver:

  Det verkar som om Regeringen i USA har mycket stort förtroende för vår regering.
  Tidigare fick ju Anders Borg ett fint erkännande av USA:s finansdepartement.
  Tror inte det hände på den tiden då Ringholm var (s.k.) finansminister.

 4. tsolin skriver:

  Det verkar väldigt logiskt att dra ner på närvaron (eller helt avveckla den) i EU-länder där samarbetet ändå fungerar utmärkt mellan svenska myndigheter och myndigheter i det aktuella landet och i stället satsa på att vara med ambassad i de länder där vi har mycket bistånd. Klokt av Bildt och bra att han vågar ta sådana djärva grepp. Det är väl alltid enklast att inte göra någonting. Och allt kostar ju pengar och inte ens UD har väl obegränsade resurser utan måste hela tiden analysera var skattepengarna gör bäst nytta.

 5. Rulle skriver:

  Det gick ju inte så bra senast så vi försöker igen: Studera dessa översättningar och bedöm om de är i förening med mänskliga rättigheter med syfte till en fredlig samexistens.

  PLO:s stadgar:
  http://www.sapereaude.se/plo.html

  Hamas´ stadgar:
  http://www.sapereaude.se/hamas.html

  Hisbollahs program:
  http://www.sapereaude.se/hisbollah.html

 6. kris08 skriver:

  Så bara för att man inte blockerar några sajter så är man frihetens försvarare?
  Man måste ha ordentliga skygglappar för att inte inse att övervakning, registrering och avlyssning (ACTA, IPRED, FRA) är en avgörande del av yttrandefriheten på nätet.

  Även i den hänvisade artikeln finns ju en försiktig antydan om att frågan inte är okomplicerad:

  ”The United States is also not without its own free speech controversies. Some academics were quick to point out that the FBI has allegedly pressured phone companies for records on thousands of account holders, citing terrorism emergencies.

  ”One of big questions around the speech is, ‘To what degree are we willing to hold ourselves to these standards?’ ” said Clay Shirky, a new media professor at New York University.”

 7. chiros skriver:

  Att Carl Bildt har svårt att göra sig fri från Kalla Kriget-eran är klart sedan tidigare. Men att han så till den grad skulle göra Stasis och KGB:s metoder till sina egna för att tillämpa dom på Internet förvånar mig trots allt en del, även om jag blivit rätt luttrad på de senaste åren av Bildska utspel i samma riktning. Av den liberala fanan återstår inte ens askan, Bildts och Moderaternas värdegrund är förintad. Låt se vad väljarna tycker om det.

 8. Olofb skriver:

  Carl Bildt;

  Läs gärna min artikel om FRA-lagens konsekvenser för att förstå varför ditt SvD-inlägg om friheten på internet betraktas med viss skepsis.

  http://www.internetdagarna.se/track/anvandarnas-internet/fra-lagen-har-gatt-igenom-och

 9. notousacom skriver:

  Hej.. Nu finns det:-

  BARA FAKTA OCH SANNINGEN I ALJAZEERA OM ALLT..!!
  Om du vill veta om allt.fakta om Mellanöstern, Palestina, Israel, Islam .Om allt i politiken.Om hela världen,USA,EU ,FN m.m och m.m….Bara fakta..Bara fakta, då kan du läsa,se och titta på

  http://www.aljazeera.net svenska, arabiska och engleska och det finns aljazeera tv kanal..kan man beställa..

  Om du vill veta alla fkta och sanningen då bör du slå http://www.aljazeera.net nu. Tack

%d bloggare gillar detta: