Bravo Google!

När vi satt ner i dag för att diskutera frågor av växande betydelse där vi kan medverka till en tydligare europeisk position stod olika cyberfrågor högt på listan.

Som av en tillfällighet kom då nyheten om att Google beslutat att upphöra med den självcensur man tidigare ålagt sig själva i Kina – och då fått mycket kritik för.

Anledningen till beslutet är att man tydligen anser att kinesiska myndigheter penetrerat deras system för att komma åt dissidenters mail.

Hur detta kommer att utvecklas återstår att se.

Google förefaller fullt beredda att ta risken att faktiskt stängas ute från Klna.

Det är finns all anledning att applådera Googles ställningstagande. Det fanns tydligen en gräns för vad man var beredd att acceptera.

Men fortsättningen blir förvisso intressant.

Under det senaste året har vi ju allt tydligare tagit upp vikten av att respektera nätets frihet, och påtalat olika regimers försök att inskränka denna.

Det kommer vi förvisso att fortsätta med.

7 Responses to Bravo Google!

 1. anderstorwald skriver:

  Jag tor att i framtiden kommer nätet att vara till demokratins och kunskapens fördel. Där människor har rätt att tycka och tro vad de vill.
  Att det finns människor som kommer att ”drabbas” av denna frihet är oundvikligt och många regimer kommer att försöka stoppa det.
  Att möta andra i samma situation är stärkande och nätet kommer vara ett frö till en global förståelse mellan människor. Det är därför viktigt, att vi fortsätter respektera nätets frihet som du säger, och stöttar de medier som försöker underlätta för människor att interagera med varandra.

 2. itpastorn skriver:

  Teknisk korrigering: Google säger inte att systemet penetrerats, utan att man försökt penetrera det. Dock har man enligt Google lyckats komma åt enskilda användares datorer med trojaner (ej via Googles tjänster) och avlyssnat dem.

  Man bör också veta att detta i sig inte är unikt. Kina utför hela tiden storskaliga cyber-attacker för att kartlägga både användning och infrastruktur. De attacker som kom från Ryssland mot Estland härom året ligger i lä, jämfört med det veritabla krig Kina ofta bedriver.

  Alla i branschen vet att detta utgår från Kinas myndigheter och inte från underground hacker-ligor. Alla vet att detta är en del också av förberedelser för krig. Men lik förbaskat tassas det på tå.

  Kinas attityd i denna ocjh andra frågor (typ piratkopiering av produkter i stor skala) ”om ni klagar får ni inte göra business” är en fråga som måste upp på EU och G8 nivå.

  Dags att flytta produktionen till Indien, kanske?

 3. johaseo skriver:

  itpastorn säger: ”Dags att flytta produktionen till Indien, kanske?”
  jag (johaseo) svarar: Precis MEN märk väl att denna bojkott aldrig hade kunnat göras om vi bojkottat dem för 20 år sedan. Då hade de stannat i sin diktaturlinda med outvecklad ekonomi likt Cuba och eländet hade kunnat fortsätta. DETTA är ett helt annat läge för nu har Kina en produktion att vara rädd om och kommer så sakteliga att lyssna på oss. På så viss rullar utvecklingen framåt istället för bakåt. NYCKELN att knäcka diktaturer är nämnligen ekonomi integrerad FÖRST krav sen!
  Därför är det så viktigt att t ex Ericsson har fått göra affärer med Kina under alla dessa år trots att d etvingas till horribla censurkrav för att få vara med på banan

  Detta är en läxa så otroligt viktig att lära om vi skall lyckas lyfta fler länder ut ur hopplös diktatur till en framtida demokrati. Kinas diktatur var en gång hopplös men inte längre. De tvingas sakta med SÄKERT lyssna på oss när de blir rikare och rikare. Tidigare lyssnade de inte alls (Maos tid)

  Vägen ut ur hopplös diktatur går via en beroende ekonomi som till slut leder till något som kan närma sig demokrati.

  Vägen till permanent hopplös diktatur går faktiskt via bojkott. Hur många kan den viktiga matematiska formeln i dagens upplyssta samhälle?

 4. johaseo skriver:

  Det skall bli oerhört intressant att se hur Google tacklar detta.

 5. […] januari 2010 – 08:31 – Bravo Google, säger utrikesminister Carl Bildt apropå att Google hotar att dra in den förhandscensurerade kinesiska versionen av sin […]

 6. AquaVera skriver:

  Hej Carl.

  ””Under det senaste året har vi ju allt tydligare tagit upp vikten av att respektera nätets frihet, och påtalat olika regimers försök att inskränka denna.””

  Jag förstår inte riktigt vad du avser med ovanstående. Men så är jag ju bara en enkel arbetare och medborgare i Sverige.

  I ditt ovanstående uttalande ingår väl inte massavlyssningens FRA-lag. IPRED-lagen som ger kapitalstarka privata företag större befogenheter än Polismyndigheten( en lag som över en natt gjorde miljoner svenska medborgare till kriminella). ”Datalagringdirektivet”, ACTA som är så hemligt, så hemligt så. Men de stora ”Mediaföretagen” i USA har full insyn?

  Diskussionerna om Telekom-paketet i EU. HADOPI-hysterin i Frankrike, tillika i UK.

  Varför har det varit så tyst om nätcensuren i Kina bland politikerna i de ”Demokratiska Staterna” på senare tid? Det verkar för gemene man som om dessa politiker eftersträvar samma mål som nätcensurens Kina.
  När regimen i Iran, vid oroligheterna där ströp tillgången till I-net och mobilkommunikationerna, ja då var det 1000-tals frivilliga internetaktivister som med sin kunskap såg till att omvärlden fick information från landet. Bla satte Piratpartister upp TOR-nätverk och noder/slutnoder för att hjälpa iranierna. Vad gjorde de ”etablerade” partierna och deras politiker i de ”Demokratiska Länderna”??

  Tack för ordet och ha det bra//AV

 7. perfro skriver:

  Detta borde ha skett tidigare, inte minst mot bakgrund av den skarpa kritik som bl a Googles fick i samband med utskottsförhör.

%d bloggare gillar detta: