Gick bra

Jo, det gick väl med alla rimliga mått mätt bra för Catherine Ashton vid förhöret i Europaparlamentets utrikesutskott i dag.

Utfrågningar som dessa ger ju sällan tillfälle till några mer djuploande resonemang.

En minut för fråga och två minuter för svar – det skall räcka för att penetrera en frågeställning, och därmed blir det ju som det blir.

Men det viktigaste i sammanhang som detta är att det inte går fel – och det gjorde det definitivt inte.

Utmärkt.

33 Responses to Gick bra

 1. Red. skriver:

  Financial Times och Economist håller verkligen inte med.

  Platt fall, snarare.

 2. smalanningen skriver:

  Har också läst igenom största delen av utfrågningen och höll på att somna av tristess. Med andra ord så kan jag ana mig till att hon säkert kommer att göra sitt jobb fast utan att lämna några bestående intryck.

 3. Kachina skriver:

  Jag lyssnar varken på Financial Times, Economist eller utfrågningen. Jag föredrar att vänta och se.

 4. oppti skriver:

  Vad kan en sådan utfrågning ge för svar?
  Det är väl inte meningen att hon skall styra EUs utrikespolitik?
  Representera men inte styra-det är en viss skillnad.
  För är det en styrande utrikesminister vi fått så skulle jag vilja se hennes mandat gentemot medlemsstaterna.

 5. perfro skriver:

  Det var nog tur för Ashton att hon inte fick alltför intrikata frågor.

  På mig gjorde hon ett blekt intryck, vilket åtskilliga kommentatorer instämmer i.

  Hur ska hon kunna samsas 27 utrikesministrar och framförallt diskutera skilda konflikter där EU är indraget i , med dig Carl?

  Hur får nog lära sig en hel del!

 6. knutnu41 skriver:

  Damen är ju en kompromisskandidat Jämfört med CB är
  hon en nybörjare ,som dessutom måste förankra viktigare beslut hos
  27 utrikesministrar!Risk för långbänk är uppenbar
  Dessutom ska hon vara chef för c:a 1000 medarbetare,
  som måste skolas in i nya system Det blir tungt för
  baronessan !Prognosen är inte bra

 7. bestofmankind skriver:

  Lady Ashton är en perfekt High Representative som EU behöver för att lugna ner tempen som Carl Bildt har orsakat i andra länder.

 8. bestofmankind skriver:

  Det skall naturligtvis vara… om andra länder och inte i andra länder.

 9. laken skriver:

  Ger mig sjutton på att det är samma bloggare som vill ha en diplomat för att lungna ner tempen, som tidigare skrikit sig hesa för att ingenting händer….

 10. bestofmankind skriver:

  Det är sant, hur mycket man skrek om engagemanget för förtryckta folket i Iran har tyvärr ingenting hänt.

  Men att hetsa upp folk i t ex Israel med en nonchalerande attityd – genom att enbart uttala sig på bloggen om antisemitism – var visst acceptabelt.

  För att nämna några.

  Javisst, ja, Carl Bildt även ökade tempen…. på börsen! Ryska aktier har ökat och fortfarande ökar – genom ett ja till oljeledningen i Östersjön.

  Vem behöver en topp position på EU när man kan leva på aktier?

 11. geneve2 skriver:

  bestofmankind.

  Du förnekar dig inte. Precis som tidigare håller du på med dina konstiga kommentare. Har du inte något eget och konstruktivt att komma med.?!

 12. laken skriver:

  Nä. Vissa bör stanna kvar i sandlådan (egna bloggen är ett bra förslag). Där kan man fritt kalla Reinfeldt för tjuv etc. utan att behöva publisera åsikter som strider mot den rödgröna rörans fantasier. (Jodå, jag har försök på diverse bloggar, men blev aldrig publicerad, troligtvis eftersom jag inte höll med bloggägaren).

 13. perfro skriver:

  Antisemitism är inte något ovanligt, Det förekommer inte minst i arabeiska länder.
  Ett annat adekvat ord är judehat.

 14. laken skriver:

  Hoppsan…nu fick jag nått publicerat på en rödgrön röras blogg. Få se hur länge den ligger kvar….

 15. bestofmankind skriver:

  geneve2,

  Det är faktiskt DU som inte har något konstruktivt inlägg/kommentar att komma med. I de två åren jag har läst bloggen, det mesta du har gjort är att heja på Carl Bildt.

  Försöker du att vara hans mor?

  laken,

  Du bad om svaren! Men det klart du har ingen mot argument. Mao vad jag kommenterade var sant.

  (Och du blev publicerad på min blogg även om du hade ett otrevligt sätt att kommentera – dålig uppfostran?)

 16. kris08 skriver:

  Antisemitism är ett ogrundat hat mot en viss folkgrupp.
  Det ska naturligtvis inte förväxlas med berättigad kritik mot judiska personers brott eller ett ”judiskt lands” krigsförbrytelser.

 17. dogcollar skriver:

  bestofmankind 14:15

  Det är inte en oljeledning i Östersjön utan en naturgasledning som ska byggas mellan Ryssland och Tyskland. Den stora delen av Sveriges icke-inblandning i projektet sköttes av Miljödepartementet eftersom de viktigaste frågorna gällde havsmiljön. Rent juridiskt, enligt en mängd FN och internationella konventioner och bestämmelser, har det varit helt omöjligt för Sverige att stoppa projektet.

 18. flyktingar skriver:

  Den europeiska nazistiska antisemitismen ärvdes av arabländerna och utgör del av deras propagandakrig mot Israel.

  Detta propagandakrig har övertagits av svensk media (Läs exempelvis den i AB publicerade insinuanta artikeln om israeliska försvaret ”som kanske ingår i ett internationellt nätverk som handlar med döda palestiniers organ”).

  Carl Bildt är och förblir tyst. Fredrik Reinfeldt försvarar det fria ordet. Antisemitismen, likt en trojansk häst förklädd till ”berättigad israelkritik”, gör åter entré i Europa. Cirkeln är sluten.

  Israel är varken sämre eller bättre än något annat västland. Så lände dess existens är hotad kommer hon att försvara sig på det sätt hon finner lämpligt.

  Detta agerande har vårt samhälle inklusive vår erfarne utrikesminister valt att ställa sig frågande till, samtidigt som han sluter Turkiets våldsamma regim till sitt bröst.

 19. Bo W. Höglund skriver:

  I dessa turbulenta tider bara måste jag påminna om en annan, nästan lika otäck tid – http://www.youtube.com/watch?v=j-fj0sO6t1U&feature=PlayList&p=7A6AFEC92358D3FC&playnext=1&playnext_from=PL&index=94 – gasledningar må vara intressanta att diskutera ur div. internationella aspekter, men det skadar inte att erinra sig några universella fördomar – skräcken för det avvikande folket som bor i vår mitt och som drömmer om ”Nästa år i Jerusalem!”

 20. bestofmankind skriver:

  dogcollar,

  Naturligtvis var det en gasledning och inte en oljeledning. Tack för påpekanden.

  Det är skillnad att säga ett ja med förbehåll och ett ja utan ifrågasättande. Carl Bildt var mycket tyst om saken – ovanligt när det gäller Ryssland.

  Bara en liten observation.

 21. mrmhalland01 skriver:

  Nu har jag ju inte tillgång till sossarnas protokoll efter diverse sammankomster och kurser i politisk retorik, men uppenbarligen har det blivit ett feltryck.

  Olja har nog aldrig diskuterats genom en ledning på Östersjöns botten.

  En gasledning har numera godkänts, efter ett brett politiskt beslut.

  Detta efter noggrann granskning av miljökonsekvenser.

  Är det största problemet att aktierna går upp (i en svår tid) eller att Europa får ett samarbete med Ryssland ?

 22. claudius49 skriver:

  Turkiet/Israel:

  Man behöver inte vara antisemit eller nazist — och vår utrikesminister är varken det ena eller det andra — för att kunna bedöma situationen i Mellanöstern eller Turkiet. Det räcker med att observera vad som händer i området, och att kunna se bortom den arroganta propaganda som levereras i olika sammanhang, till och med här.

  Statsminister Reinfeldt värnar självklart, i sin egenskap av statsminister, om den svenska yttrandefriheten.

  Om han inte gjorde det skulle det vara mycket, mycket illa.

 23. flyktingar skriver:

  claudius49:

  Du behöver bara läsa AB:s kultursida, Hamas, Hizballas och Irans propaganda uppblandad missriktad europeisk anarkoliberal obstinat orientalistisk romantik kombinerad med avståndstagande från kapitalismen, jinges blogg och sist men inte minst islam4brittain:s pålitliga publikationer, så vet du allt du behöver veta om Israel.

  Tro mig, du vet ingenting och svenska statsmakterna , representerade av politiker på högsta nivå, gör allt för att hålla allmänheten i okunskap om det underbart oändligt mångsidiga israeliska samhället, kulturellt, politiskt, vetenskapligt, ekonomiskt och allt samlat på en tjugondel av Sveriges yta.

  Allt detta samtidigt som man lever på randen till en avgrund och med Sverige som livliga påhejare tjutande: Hoppa! Hoppa! Hoppa!

 24. smalanningen skriver:

  Herregud (ett passande uttryck).

  Jag tar mig för pannan. Det är nog fler svenskar än jag som läst författare som Amos Oz, och det är nog fler än jag som har kontakt med folk(vänner) i Israel.

  Att ständigt tjata om denna ”antisemitism” kan däremot fungera som en motsatt propaganda; lite som sossarna försökte i förra valet att utmåla Alliansen som hänsynslösa kapitalister – det håller inte utan man måste ha något på fötterna också. Svensken är inte korkad. Han och hon ser skillnad på att ogilla handlingar och att ogilla folkslag.

  Israel är ett fantastiskt land. Människorna är öppna och varma, och faktiskt väldigt fria i både själ och tanke. Dessutom duktiga. Men som överallt är det extremisterna som märks åt alla håll. Just i det här fallet de som hävdar att all granskning eller kritik mot Israel är antisemitism, när man åtminstone borde veta att det på gatorna i städer som Tel Aviv finns gott om människor som har både ett och annat att säga om Israels politik mot Gaza.

 25. flyktingar skriver:

  Smalanningar:

  Med vilken moralisk rätt kan Sveriges politiker och madia kräva av Israels folk att de utsätter sig för dagliga risker, lika de som vi hör om i rapporter från Irak, Pakistan och Afganistan?

  Är det för att vi utsatts för ett årtusende av europeiska förföljelser, som kulminerade med förintandet av den levande europeiskjudiska kulturen i ett systematiskt folkmord världen aldrig tidigare skådat maken till, utfört av ett blont, blåögt broderfolk till det svenska och med hjälp av bland annat svenskt stål?

  Är det för att vi är barn till överlevare från förintelsen? Är det därför vi ska tvingas fortsätta leva på randen till en avgrund utan ens ett staket till skydd, likt spelmän spelande fiol samtidigt som vi balanser på en takås?

  Efter(!) att ha tillåtit hundratals medborgare lemmlästas av palestinska självmordsbombare utsända av Bargouti, Arafats ”moraliske” arvtagare, valde Israel att (a) förbjuda araber från västbanken och Gaza att arbeta i Israel, (b) skydda sin befolkning genom att bygga en mur mot västbanken, i svensk folkmun kallad ”apartheidmuren” och (c) erbjuda palestinaaraberna autonomi där de bor.

  Idag är muren till stora delar på plats och israelens vardag är säkrad. Trots svensk utrikespolitik. Trots svensk media. Vad svenska folket anbeangar, smalanningen, så hörs inte ett pip. Alla bevakar sina intressen, från gräsrot till maktelit.

  Snart är det val och Israel är åter mobboffret, som alla vill bräcka varandra i förnerdingen av. Röster för Israel är monotont rablade formler, utan minsta tillstymmelse till engagemang. Visar man minsta engagemang för Israels sak, riskerar man att dela det judiska folkets öde och själv bli utsatt för ankdammsmobningen.

  Nu väljer man att ha synpunkter på Israels politik mot Gaza. Tillåt mig göra en enkel observation: svenska skattebetalar betalar årligen hundratals miljoner kronor till det palestinska folket, samtidigt som detta palestinska folk propsar sin rätt till våldsamt motstånd mot Israel, uttryckt i självmordsbombare, raketer och hotfulla uttalanden om framtida förintande av den judiska staten.

  När Israel säger att situationen är ohållbar och att man har fått nog efter 8 års beskjutning, så ylar ”tycksyndomoppinionen”. Frågar man sig hur man kunnat påverka bidragstagarna under alla år som föregick gazakriget? Nej, Sverige står enat med det palestinska folket trots att man förstår att palestiniernas kamp syftar till det orealistiska förintandet av den judiska staten. Inga förhandlingar pågår angående en 2-statslösning, trots israeliskt byggstopp. Mahmud Abbas vägrar komma till förhandlingsbordet.

 26. orust skriver:

  Tycker det är tid att begränsa Israel megafonen flyktingars utrymme på bloggen – de inläggen tillför inte mycket nytt!

 27. claudius49 skriver:

  orust kl 08:44 – Jag instämmer! Men hur skulle det gå till, skulle Carl Bildt sila inläggen? Det har han inte tid till.

  Emellertid, ”flyktingar” blir allt mera sanslös, i samma inlägg dels: ”vi tvingas fortsätta leva på randen till en avgrund utan ens ett staket till skydd”, dels: ”skydda sin befolkning genom att bygga en mur mot västbanken, i svensk folkmun kallad ”apartheidmuren””. I svensk folkmun? Däremot har expresident Jimmy Carter skrivit en bok ”Palestine Peace not Apartheid” (2006).

  Israel — Det Dåraktiga Riket.

 28. Kachina skriver:

  Jag anser att ”flyktingar” är en saklig diskussionspartner i samtalen om MÖ, som ändå måste fortgå, även om h*n ibland svävar iväg känslomässigt.

  flyktingar, förstå detta. Situationen på Gaza ger er inte rätt att riva 150 hus på Västbanken och driva mer än 300 individer från deras hem.

  Förstå detta, att vi inte kan betala skulden för judeförföljelsen hur länge som helst och inte med palestinska familjers hem och tillvaro som betalningsmedel. Ni, som inte upplevt förintelsen, kan inte heller kräva ur den som ur en evig skuld som vi ständigt skall betala ränta på.

  Vi är beredda att försvara och upprätthålla Israels existens, men vi är inte beredda att delta i fördrivningen av palestinier från deras hem, där de varit etablerade i generationer.

 29. Kachina skriver:

  flyktingar

  Både israeler och palestinier använder det som hände igår som argument för det som skall hända nästa dag.

  Hur vore det om ni byggde en mur mot den tid som är förbrukad?

  Det är absolut nödvändigt för att kunna inlada försoningsprocessen, att först försonas med sig själv och sina egna känslor, därefter försonas med medmänniskorna.

 30. un2here skriver:

  flyktingar säger: – Med vilken moralisk rätt kan Sveriges politiker och madia kräva av Israels folk att de utsätter sig för dagliga risker …

  Det gör de inte heller. Du kan åka hem nu.

 31. bestofmankind skriver:

  ”Det gör de inte heller. Du kan åka hem nu.”

  Det där var inte alls snällt sagt.

  För övrigt anser jag att flyktingar bidrar en balanserad argument – från hans ståndpunkter.

  Angående muren mot Egypten är det inget konstigt med det. USA har också en mur i gränsen mot Sydamerika.

 32. un2here skriver:

  bestofmankind säger: – Det där var inte alls snällt sagt.

  Nej!

 33. flyktingar skriver:

  orust:
  Åsiktsförtryckets förkämpe i västsverige?

  Claudius49:
  Av barn och dårar ska du höra sanningen.

  un2here:

  Du har givit en ny mening åt sången

  ”Swing low, sweet chariot
  Coming for to carry me home
  Swing low, sweet chariot
  Coming for to carry me home

  I looked over Jordan and what did I see
  Coming for to carry me home
  A band of angels coming after me
  Coming for to carry me home”

  Tack!

%d bloggare gillar detta: