Europa i Afghanistan

Det finns ibland en tendens i dagens amerikanska debatt att nedvärdera de europeiska insatserna i Afghanistan.

Men det är knappast rättvist.

Och för att lite lägga den bilden till rätta skriver Nato:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen och jag en gemensam artikel i ärendet i dagens Washington Post.

Självfallet betonar vi också att det bara är samverkan mellan politiska, civila och militära insatser som kan ge framgång i det långsiktiga stabilitetsbyggandet i landet.

Artikeln skulle egentligen ha kommit lite tidigare – här är det ju EU:s ordförandeskap och Nato:s generalsekreterare som talar.

10 Responses to Europa i Afghanistan

 1. perfro skriver:

  USA;s invasion stöddes i själva verket av mer än tio-talet länder.
  Nu finns det endast ett begränsat antal soldater kvar av dem och därutöver är målsättningen att USA ska lämna Irak 2001.
  Det kan knappast infrias.
  Ännu är inte det irakiska styrkorna tillräckligt starka.
  Därutöver pågår ännu en terror, som har sina likheter både med den i Afghanistan och globalt.

  Obama som skulle vara en fredens ängel har tvingats ompröva sin politik i en rad avseenden.
  Det gäller inte minst att han i inledningen av sitt presidentskap tog ställning för en kraftig utbyggnad av de amerikanska styrkorna i Afghanistan, ett vidgat samarbete med Pakistan en mer slagkraftig taktik gentemot talibaner och al-Qaida.

  Carl har rätt. Samarbetet behöver stärkas.
  Men ändå- kommer europérna delta i strderna liksom amerikanarna?

 2. orust skriver:

  Det är knappt man vågar säga det men jag hör till de tveksamma när det gäller engagemanget i Afaganistan. Vad har vi där att göra egentligen – bortsett från vår världsförbättrariver? Nu för USA krig på 3 fronter – Irak, Afaganistan och Jemen – till det kommer Pakistan – glöm inte Pakistan, det är en riktig krutdurk.

  Obama situation ett år efter tillträdet ser inte bra ut – usel ekonomi, usel säkerhet,krigsapeller och en havererad politik i MÖ – det kan bli ett intressant år.

  God fortsättning!

 3. Rulle skriver:

  NATO (excl. USA)har C:a 45 000 soldater i Afghanistan. USA har strax ~ 108 000 personer i uniform där. Även
  räknat i US $ så investerar US mer än dubbelt så mycket som hela EU. Är det att betrakta som en rättvis fördelning?
  Hur mycket investerade EU resp. US totalt i Afghanistan räknat i SEK?
  Är det bara EU och US som skall skapa freden i världen?

 4. Pravo skriver:

  Det är alldeles utmärkt om de europeiska insatserna i Afghanistan tonas ned. Kriget är på förhand dömt att misslyckas och det var ett stort misstag att över huvud taget delta. Om våra insatser tonas ned nu kommer vi få mindre del av skuldbördan för det här vansinneskriget i efterhand.

 5. lennartremstam skriver:

  Hej Carl.
  Hej Carl Bildt
  Du skriver under Plågsamma minnen.
  ”Om ett snabbare agerande av svenska myndigheter hade kunnat rädda liv förblir – det skall vi ärligt medge – en öppen fråga. Men intrycket av uppenbart schabbel i hanteringen av denna katastrof har kastat långa mörka skuggor.
  Sedan dess har vi gjort vad vi kunnat för att förbättra strukturer, system och rutiner”.
  Jag undrar:

  När M/S Estonia sjönk var det du som beordrade helikoptrarna att ”flyga rakt på”, du måste ju ha fått informationen direkt efter att M/S Estonia sjönk runt 2 på natten.
  1. 10 år senare tog det massa timmar innan något hände från regeringens sida.
  Menar du att alla rutiner bara hade förfallit på 10 år eller var det bara en slump att du fick reda på att M/S Estonia hade sjunkit?

  2. Jag tror att kaptenen på M/S Estonia blev stressad av svenska militären att hålla tidsschemat då dom väntade på krigsmateriel från f.d. Sovjet som fanns på båten, och inte att han tappade sjövettet.

  Det vore kul om du kommenterade dom 2 punkterna ovan.
  Jag håller på med en granskning av M/S Estonias förlisning, du är välkommen att titta på den och även höra av dej.

  http://www.itdemokrati.nu/msestonia/page1.html

 6. florimond77 skriver:

  Artikelns grundmening verkar ge stöd åt att civila insatser som primära framför militära. Trodde inte Rasmussen om att ha den insikten.

 7. Amer Al-bayya skriver:

  Kriget mot Irak,kriget mot Libanon,kriget mot Gaza,hot mot Syrien, Hot var mot Yasser Arafat, hot mot Abbas,Israels ockupation går vidare och bosättningar är USAs orättvis politik mot hela Mellanöstern för Israel och mot Palestina..Var är FN:s 28 resolutioner mot Israel ,USA??
  Spelet gäller arabvärldens område, Oljan, makt och pengar..
  Stoppa USA och Israel..USA måste börja med Israels kärnvapen först och förbjudna vapen,FN
  7 Frågor till politiker i västvärlden!! Många länder i Europa vill ändra lagen för att skydda Israels brott och krigsbrott.!! Detta är rasism,orättvist och olagligt.Detta är inte rättvist.
  Makt är makt, Pengar är pengar, Mördare är mördare.Irak är förstört som land.kriget var på Israels order till Bush och Blair.USA krigar för Israels skull.Mot Libanon,Syriena,Gaza och Palestina.Varför besöker varje USA:s president AIPAC org.först??Vem är AIPAC??Har ISRAEL makt över USA:s politik??.
  Jag vill tala om USA, UK, Frankrike,EU , FN och Israel:s ockupation och brott mot folkrätten, mänskliga rättigheter och internationell rätt men jag vill veta var rättvisan är och hur man kan skapa såna orättvisor mot Palestina i de demokratiska länder som försvarar människans liv och rättigheter.Arabvärlden kommer attkräva alla ersättningar för politikernas brott mot alla lagar och regler i vårt liv och vår värld.
  Jag frågar alla politiker :-
  1- Vem stödjer och hjälper Israels ockupation och alla brott?
  2- Vem stödjer och hjälper Israels kärnvapen och förbjudna vapen??
  3- Vem ger stöd och hjälp till Israel i FN??
  4- Varför försvarar USA,UK Israel orättvist??Vem betalar USA:s stöd till Israel??
  5- Var är alla FN:s resolutioner mot Israel??
  6- Varför går Israels ockupation, brott vidare??
  7- Vem kan stoppa Israel??
  Politikerna i västvärlden begår brott och de är skyldiga och olagliga.
  Denna politik skapar mer orättvisor,hat, rasism, brott och terror..
  Jag väntar på ett svar och ett stopp och ett straff mot alla som begår såna brott och ockupation.Nu är det nog noch stopp..Befria Palestina nu..Det är bättre för alla,USA.

 8. Amer Al-bayya skriver:

  Balfourdeklarationen (1917)
  Balfourdeklarationen är ett yttrande av den 2 november 1917 av den brittiske utrikesministern Arthur James Balfour, i vilket han meddelar lord Walter Rothschild, ledaren för det judiska samfundet i England, att den brittiska regeringen stöder förslaget att upprätta ett judiskt hemland i Palestina, dock under omständigheterna att detta inte skulle komma att påverka den i Palestina redan boende arabiska befolkningen. År 1917 var Palestina fortfarande formellt en del av det Osmanska riket men blev efter första världskriget ett brittiskt protektorat.
  Två inflytelserika sionistiska ledare hade försökt förmå den brittiska regeringen att fatta beslut om att Palestina i sig skulle bli judarnas eget hemland, men så långt ville inte britterna sträcka sig. Tvärtom, de valde att inte använda ordet ”state” (‘stat’), utan istället uttrycket ”national home [for the Jewish people]” (ungefär ‘ nationellt hemvist [för det judiska folket]’) och vidhöll under årtionden att man inte hade avsett en fri statsbildning (även om åtskilliga brittiska politiker rent privat var för en sådan).
  Av samma anledning skrev man inte ”Palestine” enbart, som saken faktiskt formulerats i ett första utdrag, utan ”in Palestine”, för att inte ge sken av att man hade avsett hela Palestina.
  Brevet i översättning [redigera]
  Utrikesdepartementet
  2 november 1917

  Käre Lord Rothschild!
  Det bereder mig stor glädje, att å regeringens vägnar överbringa Eder följande deklaration av medkänsla med de judiska sionisternas strävanden, vilka har blivit underställda och bifallna av kabinettet:
  ”Regeringen ser med välvilja på en i Palestina upprättad nationell hemvist för det judiska folket och kommer att på bästa sätt bemöda sig om att underlätta verkställandet av denna avsikt, under den otvetydiga förutsättningen att intet må göras som kan inverka menligt på de mänskliga eller religiösa rättigheterna hos befintliga icke‑judiska samhällen i Palestina, eller de rättigheter och den politiska ställning som åtnjuts av judar i något annat land.”
  Jag skulle vara tacksam om Ni ville göra denna deklaration veterlig för den Sionistiska federationen.

  Eder tillgivne
  Arthur James Balfour

  Foreign Office
  November 2nd, 1917.

  Dear Lord Rothschild,
  I have much pleasure in conveying to you, on behalf of His Majesty’s Government, the following declaration of sympathy with Jewish Zionist aspirations which has been submitted to, and approved by, the Cabinet:
  ”His Majesty’s Government view with favour the establishment in Palestine of a national home for the Jewish people, and will use their best endeavours to facilitate the achievement of this object, it being clearly understood that nothing shall be done which may prejudice the civil and religious rights of existing non-Jewish communities in Palestine, or the rights and political status enjoyed by Jews in any other country”.
  I should be grateful if you would bring this declaration to the knowledge of the Zionist Federation.

  Yours sincerely
  Arthur James Balfour

 9. perfro skriver:

  Nu har Afghanistan fått en ny regering, Den är lite emanciperad. De värsta krigsherrarna är borta.
  Det är i steg i rätt att denna instabila demokrati fått en regering först efter samtal och påtryckningar från de demokratier på landets mark som håller talibanerna i någorlunda schack.

 10. Amer Al-bayya skriver:

  Hej perfro,, Vi alla måste pressa politiker att skapa fred i Palestina .Det är Palestinafrågan som krigar man för i Afghanistan,perfro..
  Israel säger nej till 28 FN:s resolutioner och Israel begår krigsbrott och bosättningar går vidare..Araber sa Ja till Israel..Varför dör USAs soldater för Israels orättvis politik??

  Man måste skapa fred och frihet först..Rättvisan är först och demokrati utan rättvisan är ingenting..

  Varför föravarar USA Israel orättvist??

%d bloggare gillar detta: