Starkare Europa – starkare Sverige

Så har vi då kommit fram till den sista dagen på det svenska ordförandeskapet för den gemensamma europeiska utrikes- och säkerhetspolitiken.

Men vi håller beredskapen hög intill dess att klockorna ringer in det nya året och Catherine Ashton tar över!

Det är en spännande period vi snart kan börja att blicka tillbaka på.

Som det nu ser ut har vi under denna period gjort 148 olika uttalanden om Europeiska Unionens åsikt och position i olika utrikespolitiska frågor.

Av dessa har 16 handlat om Iran, 13 om Afghanistan, 11 om Israel och fredsprocessen och 10 om Honduras – för att nu bara nämna några av ordförandeperiodens utmaningar. Har det varit ett tema som varit genomgående så har det – föga förvånande – varit mänskliga rättigheter.

Men dessa uttalanden är självfallet bara toppen av ett isberg av aktiviteter vi lett och koodinerat. Jag hör av mina medarbetare att vi sänt ut 1068 olika s k coreu-telegram – meddelanden på EU:s interna kommunikationssystem – för att koordinera olika aktiviteter i de mest olika sammanhang.

Och till detta skall så läggas ministerrådsmöten med deras ofta uppmärksammade ställningstaganden i viktiga frågor.

För min del har det ju dessutom handlat om ett tämligen intensivt resande.

Självfallet mycket Bryssel – men också världen i övrigt. Skytteltrafik till Kabul. Viktiga resor till det växande Asien. Toppmöten med USA, Indien, Kina, Brasilien och Ryssland.

Allt detta har varit möjligt genom goda insatser av utrikesdepartementets alla medarbetare i Bryssel, Stockholm och runt om i världen, och jag vill även på detta sätt tacka dem för alla insatser,

Någon gång när vi sysslade med förberedelserna sade jag att det allra viktigaste var att vi under dessa sex månader visade att vi verkligen var kompetenta och engagerade européer.

Det tycker jag att vi visat med råge – och de omdömen som andra fällt visar att det också är så vi setts.

Detta har självfallet varit mycket bra för ordförandeskapet om och för den Europeiska Unionen under en viktig period.

Men alldeles självklart har det också varit viktiga framtidsinvesteringar för Sverige och för oss. Vår röst väger tyngre.

Efter dessa sex månader kan vi nog objektivt och sakligt säga att Europa står starkare i världen, och Sverige står starkare i Europa.

En historisk epok går nu till ända. Vi avslutar det sista roterande ordförandeskapet vad gäller den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken.

Strax börjar allt om på nytt. Och till vad det innebär kommer vi alldeles strax att ha anledning att återkomma till.

24 Responses to Starkare Europa – starkare Sverige

 1. ingridfredriksson skriver:

  Europa känns faktiskt litet stabilare nu än för ett halvår sedan,ja än bara för tre till fyra månader sedan. Nu är det inga sådana hätska rubriker i främst brittiska tidningar som det var i september.
  Det är ju inte bara ett nytt år som kommer utan ett nytt decennium. Jag satt i landstinget i Värmland och där var man för tio år sedan oroliga över vad som skulle hända när datorerna skulle byta alla fyra siffror i årtalet. Ingenting hände – tack och lov!

  Jag vill passa på att önska ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

 2. un2here skriver:

  Det var så rysligt kallt, det snöade och började bli mörka kvällen; det var också den sista kvällen på året, nyårsafton. I den kylan och i det mörkret gick på gatan en fattig flicka med bart huvud och bara fötter. Ja, hon hade ju haft tofflor, när hon gick hemifrån, men vad hjälpte det! Det var mycket för stora tofflor, hennes mor hade sist använt dem, så stora var de, och dem tappade den lilla, då hon skyndade sig över gatan, just som två vagnar körde förbi i väldig fart.

  [Alexander Borodin: Notturno]

  … Men i hörnet vid huset satt i den kalla morgonstunden den lilla flickan med röda kinder, med ett leende kring munnen – död, ihjälfrusen den sista kvällen på det gamla året. Nyårsmorgonen gick opp över det lilla liket, som satt med svavelstickorna, en av buntarna var nästan uppbränd. Hon har velat värma sig! sa man. Ingen visste, hur mycket vackert hon hade sett, i vilken glans hon med gamla mormor hade gått in i nyårsglädjen.

 3. Red. skriver:

  Jag får gratulera till ett mestadels väl skött ordförandeskap, med undantag för den klantigt hanterade Mellanösternkonflikten, där palestinierna kom undan med sin förhandlingsvägran alldeles för lätt, trots hittills oöverträffade israeliska tillmötesgåenden.

  Tragiskt också att du, trots många resor, ännu inte begivit dig till Jerusalem för att lyssna (inte bara domdera) på Israels input angående möjligheterna att återstarta fredsprocessen.

  Jerusalem Post har en mycket intressant ledarartikel, där man nu skönjer en förändrad, och mer pragmatisk och tillnyktrad inställning till konflikten från president Obama. Läs den, Carl Bildt, och gott nytt år!

 4. AlNabone skriver:

  Hej Carl

  Gratulationer till ett välskött ordförandeskap och framför allt, till all matnyttig information på denna blogg som dagligen bjuder på mycket intressant läsning. Hoppas du nu, med när och kära, kan unna dig en trevlig nyårsafton och beskåda lite raketer vid tolvslaget för att fira in det nya året och decenniet.

  Hoppas nya året bjuder på samma intressanta läsning som det gångna gjort, tack Carl!

  Mvh
  A

 5. Kachina skriver:

  ”Efter dessa sex månader kan vi nog objektivt och sakligt säga att Europa står starkare i världen, och Sverige står starkare i Europa”

  Jag får gratulera till ett mycket starkt och tydligt ordförandeskap, rent av excellent. Europa står starkare i världen och Sverige står starkare i Europa.

  Men,….inom våra gränser är tillståndet bedrövligt och frågan är om det är den politiken och den ideologin vi skall försöka impregnera i Europa?

  Jag tror på marknadsmässig konkurrens under givna regler. Jag tror INTE på det som skapats av nyliberalismen, individuell konkurrens i kamp inom företaget om de individuella lönerna och bonus, konkurrens mellan avdelningar inom samma bolag/koncern i kamp om nästa kvartalsboksluts bonus.

  Den nyliberala idiotin har lett till att man inte längre konkurrerar på marknaden, utan inom det egna företaget, vilket ofta tar sig uttryck som att man hellre gynnar en konkurrent på marknaden än en konkurrent inom den egna koncernen/bolaget.

  Den som är bäst på att anpassa sig till den av omgivningen satta normen (Darwin), alltså den som är bäst på att marknadsföra sig själv på bekostnad av sin omgivning, vinner tillfälliga triumfer till arten som sådan går under för att dess omgivning, som den lever av, är utdöd.

  Nyliberalismen är som en tät granskog. Den utstrålar mörker och allt, precis allt under en gran dör och när så skett är rötan den enda som växer i granen, inifrån märgen och utåt. Vid nästa vindstöt faller den. Sådan är livscykeln för både granen och den oreglerade liberalismen. Så har vatit i all tid, att granar och osund individualism är ogräs som tar död på sin omgivning och därför måste regleras.

  Växande civilisationer gör gläntor i granskogen och öppnar för nytt liv. För att överleva måste samma civilisation begränsa den djuriska individualism som tar död på sin omgivning.

  Reagan/Thatcher/Alliansen jobbar/jobbade i den zoologiska trädgårdsmästaren Darwins tjänst, när de säljer ut (skänker bort) den här civilisationens gemensamma egendom till individuella särintressen.

  Jag utför och fakturerar tillfälliga uppdrag åt ett av staten till 100% ägt bolag (oms. 7 miljarder) som den 1 januari 2009 ombildades i förberedelse inför en ev. försäljning. Detta bolag skapades enligt den nyliberala modellen, alltså styckades upp i så må vinstdrivande enheter som möjligt där konkurrensen håller sig inom bolaget, mellan individer och styckningsenheter.

  Detta resulterade i att administrationen för koncernen är uppdelad på tre orter. Tillsammans med de olika attester som skall utföras skall fakturan postas, via Posten, fem-sex gånger.

  Nu, på förfallodagen den 30 dec. visar det sig att min faktura ”försvunnit”, för fjärde gången på ett halvår. När den sedan återfinns är det inte ovanligt att förfallodagen flyttas framåt till ett egenmäktigt satt datum.

  Detta låter som en kommunisthistoria från forna Sovjetunionen, men det är en verklighet från er egenskapade nyliberala kapitalism.

  Något för er att tänka på inom Alliansen. Jag påstår att individuell konkurrens inom samma koncern, på sikt sänker koncerner. Civilisationens framsteg har tillkommit genom samarbete, inte genom individuell konkurrens. Det senare förekommer bara på savannen, i djungeln och vid VM/OS.

  Gott Nytt År.

 6. AlNabone skriver:

  Hej, tillönskar mina kära bloggvänner ett fantastiskt Gott Nytt År. Ett gott avlsut av 00-talet och väkomna in i 10-talet med mycket intrassant bloggande framför oss :-)

  Gott Nytt År! :-)

 7. Rulle skriver:

  Om betyget av ett lyckat ordförandeskap räknas i antalet uttalanden var resultatet kanske acceptabelt.
  Somliga uttalanden var dock uppenbart kontraproduktiva.
  Bl. a. uttalandet om Mellanöstern får Icke Godkänt!

  Carl, din blogg är utmärkt och är net op det bästa Du åstadkommit. Man får här en känsla av att man får läsa om vad som äts och ältas och i de ”stora sammanhangen” och att få uttrycka sin mening även om ingen läser och tar åsikterna på allvar.
  Låt oss hoppas vi har ett bättre decennium framför oss.
  Först;
  Ett Gott Nytt År till Alla!
  Speciellt vänner av Israel. (Det omfattar alla världens folk ingen nämnd och ingen glömd.) Låt oss ta varandra i hand på det så vi får fred på jorden.

 8. Torsten skriver:

  Mina varmaste gratulationer till Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt som med sina medarbetare visat världen att Europa är i högsta grad att räkna med.

  Vi går nu in i ett nytt decennium. Ännu så länge helt oskrivet.
  Men vi får hoppas på att vi får behålla vår regering som på ett klokt och stabilt sätt lotsat landet igenom den största finanskris vi upplevt.

  Ett Gott Nytt År
  Önskar jag Carl Bildt med familj.

  Ett Gott Nytt År
  Önskar jag även Fredrik Reinfeldt och hela regeringen.

  Ett Gott Nytt År
  Önskar jag även samtliga bloggvänner.

 9. orust skriver:

  Till Red och Rulle,

  Er inställning till MÖ situationen tillhör inte det mest upplyftande på den här bloggen. Det första decenniet av 2000-talet har bjudit på alldeles påtagligt tillnyktrad syn på Israel inte minst från USAs sida. Det koloniala, apartheid-liknande dragen i Israels politik utsätts för skarpare kritik från fler håll än på länge – postivt tycker jag!

  Men nu ett Gott Nytt År till CB och alla hans medarbetare med stort tack för en strålande insats. Få saker bereder mig så stort nöje som att följa denna blogg – tack och Gott Nytt År också till alla bloggare.

 10. tsolin skriver:

  Ett mycket proffesionellt genomfört ordförandeskap av Dig och av Sverige. Gratulerar!

  Jag vet inte om världen är mycket säkrare (eller osäkrare) idag är för ett halvår sedan, men Du har i alla fall hjälpt till att göra Europa till en mer relevant utrikesöpolitisk aktör. Och det var det viktigaste inför framtiden!

  Sverige har väl också haft litet tur. Inga gigantiska utrikespolitiska kriser har drabbat världen under våra sex månader och det skall vi förstås vara tacksamma över.

  Det blir intressant att se hur EU nu kommer att fungera längre fram, med Catherine Ashton som en ”ny super-Solana”, samtidigt som väl systemet med roterande ordförandeskap fortsätter.

  Kritiken ovan om att Du skulle ha gjort för litet (eller för mycket) åt Israel-Palestinafrågan tycker jag inte Du skall ta så hårt på. Denna konflikt kan inte lösas av Europa ensam.

  Först när Europa och USA gemensamt sätter till alla klutar finns det en chans att gå vidare mot den tvåstadslösning som måste bli av förr eller senare. Men tiden är kanske ännu inte mogen för detta.

  Frågan om Iran ser ut att vara den mest akuta just nu i världen.

  Ett Gott Nytt År till Dig och alla läsare av Din blogg!

  שנה טובה. במאי השנה החדשה להביא שלום יותר לכולנו

  سنة جديدة سعيدة. قد يكون العام الجديد جلب مزيد من السلام لنا جميعا!

  (Som betyder, på hebreiska respektive arabiska:
  ”Ett Gott Nytt år önskas! Jag hoppas det ger oss alla mer fred”

 11. oppti skriver:

  Gott nytt år Carl och alla andra!

  Att resandet varit omfattande detta halvår är väl ett understatement! Men jag antar att även flygtimmar kan ge arbetsro.
  Konstaterar att MÖ frågan inte har dominerat din tid-vilket är väldigt klokt. Det är en begränsad del av världen.
  Även Ryssland klarade ni av att hantera på ett värdigt sätt.
  Framtiden som kommer strax-ser inte helt hopplös ut.

 12. Visionären skriver:

  Detta är en sorglig betraktelse.

  För alla dem som är väl medvetna om symbolikens betydelse för människorasen, är väl årtalet 2011 onekligen intressant. Då firar nämligen den fundamentalistiska grenen av islam tioårsjubileum sedan 9/11 2001, då den enskilt mest omtalade händelsen under det gångna decenniet inträffade. Alla har vi våra egna minnen från den dagen. Få torde kunna bestrida dessa fakta, vare sig man förskräcktes eller imponerades.

  Slut var det med ”the end of history” = the good guys won.

  Där kommunismen försvann tog den fundamentalistiska islam over.

  Och kanske är det så att människans utveckling mot det goda förutsätter att det ständigt finns onda krafter att övervinna.

  Min vision är att vi snart kommer att gå in i ännu en våldsam uppgörelse i människovärdets utveckling.

  Under nuvarande år kommer vi i värsta fall att få se en upptrappning av antalet självmordsattentat i främst Irak, Pakistan och Afghanistan, men även i andra muslimska länder och kanske t.o.m. i Israel. Allt för att elda upp massorna och för att samtidigt bygga upp till konfrontation.

  Till 2011.

  Vad som då ska hända vet nog i dag inte ens dem som redan är utsedda att utföra uppdragen eller dem som slutligen ska bestämma var och när de ska utföras. Men en sak kan man säkerligen utgå från, nämligen att attentaten planeras att med avseende på blodspillan och spektularitet med råge överträffa 9/11.

  Ett sådant attentat kommer onekligen, likaväl som 9/11, att skaka om världssamfundet i grunden.

  Vad vet vi om sakernas tillstånd i det läget?

  Sitter Irans fundamentalistiska mullor kvar? Och har de i så fall tillgång till nukleära vapen?

  V

  PS. Jag hoppas jag har fel.

 13. perfro skriver:

  Vad gäller Israel och fredsprocessen går det med ideliga fördömanden av Israel.

  Israel har i åratal ut satts för raketattacker, av hot från terroristorganisationer som Hamas och Hitzbollaha, av deras stöd från Iran.
  Dessutom framgår det av Hamas´program att deras mål är att förinta Israel.

  Det går knappast att inleda en meningsfull fredsprocess utifrån sådana förutsättningar.

  Det finns förvisso skäl att klandra båda parter, men att lägga större delen av skulden enbart på den enda demokrati vi i nuläget har i Mellersta Östern är en eftergift för vänsterkrafter, internationell terrorism samt de massmedia som ger dem sitt stöd.

 14. un2here skriver:

  – Israel har i åratal ut satts för raketattacker …

  De tar landet ifrån palestinierna, och kallar det försvar? Varför inte bara säga som det är: Stöld!

 15. perfro skriver:

  Palestinierna anser sig vara fredsälskande och vill bara ha tillbaks till land på Israels bekostnad.

  Håller du med?

  Palestinierna består av tre grupper, Den enda man ansett det realistiskt att förhandla med är al- Fatah. Håller du med?

  Israel har erbjudit palestinierna Gazaremsan i förhoppning att det skulle skapa fred. Den har de också fått.
  Palestinierna har i stället använt den för dagliga raketbeskjutningar med stöd av Iran.
  Håller du med?

  Anser du att Israel har rätt till självförsvar?

  Anser du att kritiken mot Israel intehåller inslag av antisemitism samt fientlighet mot USA?

  Palestiniernas ocs Israels ledare
  fick Nobels fredspris. Vad berodde det på?

  Vet du att Israel erbjöd palestinierna en tvåstatslösning, som skulle ge dem 98 procent av deras territorum?
  Detta avvisades.

  I övrigt hänvisr jag till den kommentar med en rad siffror. Där kan du få reda på både fakta och olika åsikter.

 16. un2here skriver:

  Palestinierna anser sig vara fredsälskande och vill bara ha tillbaks till land på Israels bekostnad.

  Det är brukligt att lämna tillbaka vad man tagit.

  Israel har erbjudit palestinierna Gazaremsan i förhoppning att det skulle skapa fred.

  Hur kan Israelerna ”erbjuda” något som inte är deras? Om du vill kan du få hela Ryssland av mig: Varsågod! :-D

  Anser du att Israel har rätt till självförsvar?

  Israel kallar erövring för försvar, och nej jag anser inte att Israel har rätt till sina erövringar i Palestina.

  Anser du att kritiken mot Israel intehåller inslag av antisemitism samt fientlighet mot USA?

  USA stödjar – både ekonomiskt och militärt – Israelernas krig mot den palestinska ursprungsbefolkningen, och de som begår övergreppen gör det av religiös judisk övertygelse.

  … Där kan du få reda på både fakta och olika åsikter.

  Att det heter ”stöld är egendom” numera? Man tackar!

 17. Kachina skriver:

  ”Palestiniernas ocs Israels ledare
  fick Nobels fredspris. Vad berodde det på?”

  Norsk Humor. (som är lite säregen, men ändå humor på hög nivå :-)

 18. perfro skriver:

  Yassir Arafat fick Nobels fredspris tillsammans med den israeliske premiärministern Shamir.

  De stod bakom det s k Oslofördraget, som gav palestinierna partiell kontroll över både Gazaremsan och Västbanken.
  Arafat var ledare för det PLO som sedan blev al- Fatha.
  Det har förvisso funnist palestinier som önskat en bestående fred.

  Det vill inte den palestinska mannen här ovan.
  Han verkar vara marxist.

 19. un2here skriver:

  perfro säger: – Han verkar vara marxist.

  Din slutledningsförmåga är mildast talat bristfällig, vilket möjligen kan förklara varför du vurmar så för den sionistiska fascismen.

 20. Rulle skriver:

  un2here,
  Att Du måste citera alla rader Du ämnar kommentera tyder på en bristande tankeförmåga.
  Hamas tilläts att ställa upp i senaste palestinska valet bara därför att ingen, speciellt inte Israel, kunde tro att någon skulle vara så dum att man röstade på en terroristorganisation. Det var en överskattning av gruppens självständiga tankeförmåga.
  Du verkar vara en antisemitisk nazist, eller närbesläktad.
  Hamas programförklaring säger att Israel skall utplånas. De som sympatiserar med detta avskum är lika ondskefulla.

 21. un2here skriver:

  Rulle säger: – De som sympatiserar med detta avskum är lika ondskefulla.

  ”It’s crucial that the people of Gaza understand the terrible tragedy here is not in the name of Judaism,” said one of the men, Rabbi Yisroel Dovid Weiss of New York City.

  ”It is your land, it is occupied, illegitimately and unjustly by people who stole it, kidnapped the name of Judaism and our identity,” Weiss continued.

  http://www.haaretz.com/hasen/spages/1139332.html

 22. Kachina skriver:

  Rulle

  Jag räknar mig själv som israelvän efter att ha vistats och arbetat där en längre tid.

  Hamas uttalar var dag sin vilja att tränga ut israelerna i havet, men klarar inte av det.

  Israelerna säger inte så mycket när de tränger ut palestinier från Västbanken och östra Jerusalen, de bara gör det för de klarar av det.

  Jag stöder Israel, men måste använda mitt omdöme så jag inte stöder det som är orätt. Det tycker jag även du skall göra. Du är lite för ensidig i din syn på problemet och om man inte kan sätta sig in i motpartens situation, kommer man aldrig till en fredlig lösning.

 23. Rulle skriver:

  Kachina,
  Du har rätt i att man måste se till helheten. Hitler gjorde mycket elakt och ondskefullt. Allt detta kan vi inte klandra alla tyskar för.
  Lika lite ligger alla palestinier bakom Hamas dårskap, men majoriteten är dock de som valt in H i en typ av regering. Det ankommer nu på dem själva att skapa förutsättningar till fred genom att tvätta bort den smutsiga byken.

 24. sanningochljus skriver:

  Tack Carl för allt arbete under Sveriges ordförandeeskap. Vad kommer i historiens sken att vara det mest betydelsefulla som uträttades inom utrikespolitiken? Jag tror att det är EU:s markering i Palestinakonflikten-att Jerusalem skall vara en huvudstad också för en Palestinsk stat. Det här är en viktig fråga för alla parter. FN:s medlare i Palestinakonflikten, Folke Bernadotte, lönnmördades av israeliska terrorister på grund av att förde fram åsikter om Jerusalem. Israeliska terroristsympatisörer har redan hotat dig och den svenska regeringen.
  Måtte Gud den allra Högste bevara Dig och den övriga svenska regeringen från israeliska terrorister och lönnmördare !

%d bloggare gillar detta: