Fortsatta EU-uttalanden

Måndag i mellandagarna, men världen verkar inte riktigt att ha noterat att Sverige bara går på kvartsfart.

Konfrontationerna i Iran kräver fortsatta reaktioner, och i dag följde vi upp med ett mer officiellt uttalande av den Europeiska Unionen.

Det visade sig ju att betydligt fler personer dödades än vad jag utgick från när jag gjorde mitt uttalande här i går, och i dag har vi också fått rapporter om att personer med anknytning till den politiska oppoitionen arresterats.

Men också utvecklingen i andra delar av denna vidare region krävde en europeisk reaktion under dagen.

Den israeliska regeringen har nu sanktionerat utökade illegala bosättningar i östra Jerusalem, och det gav oss inget annat alternativ än att reagera med ett nytt uttalande i frågan.

Jag har svårt att se att detta nya steg ökar sannolikheten för ett snabbt återupptagande av direkta fredsförhandlingar – någonting som ju vi från EU varit tydliga med nu är nödvändigt, och där vi anser att den palestinska sidan nu måste vara berett till ett viktigt steg.

I det sammanhanget kan noteras att diskussionen om betydelsen av vår EU-position om fredspropcessen i Mellersta Östern fortsätter.

Vår position möter gradvis ökad respekt också i Israel, och det kan möjligen noteras som ett positivt tecken. En fredsprocess utan en diskussion om Jerusalem är helt enkelt en omöjlighet.

48 Responses to Fortsatta EU-uttalanden

 1. nelikvid skriver:

  bildt>Men också utvecklingen i andra delar av denna vidare region krävde en europeisk reaktion under dagen.

  Absolut inte krävde, det var din initiativ.

 2. Rulle skriver:

  ”Statsminister Fredrik Reinfeldt framhåller i senaste regeringsdeklarationen att Norge skall utplånas och alla norrmän skall drivas bort från den Skandinaviska halvön. Norrmän som befinner sig i Värmland bör dödas närhelst detta kan ske. Belöningen för en slakt av en norrman blir att förfoga över ett tiotal 15-åriga oskulder efter inträde genom paradisets portar.
  Beskjutning av Oslo-området från Årjäng och Charlottenberg uppmuntras, bara det inte sammankopplas med den formella Försvarsmakten. Om Norrmännen skulle lyckas att ockuperar Värmland så utbetalas EU-bidrag till de som kan saboterar trafiken över gränsen”.

 3. claudius49 skriver:

  Tack Carl Bildt, för ett utmärkt bra Ordförandeskapsuttalande om ytterligare bosättningar i östra Jerusalem.

  Israels regering under hr Netanyahu blir alltmer isolerad i sin rabiata girighet efter mera stulet land på Västbanken och i Jerusalems omgivningar.

  Men det behövs också fler och mer kraftfulla insatser från EU, och USA, för att förbättra situationen i Gaza — en växande skamfläck för främst Israel, men p g a underlåtenheten också för Världssamfundet.

 4. andersljungberg skriver:

  när ska du bli lika hård som obama mot regimen
  följande sa obama
  USA: s president Barack Obama måndagen fördömde Irans tillslag mot demonstranterna och sade att ”historien kommer att vara på samma sida som de som söker rättvisa.”
  USA ”fördömer starkt” förtryck av iranska medborgare, sade Obama i sitt hemland Hawaii där han tar semester med sin familj.
  ”USA går med det internationella samfundet kraftfullt fördöma den våldsamma och orättvisa förtryck av oskyldiga iranska medborgare,” Obama sa.
  Han uppmanade iranska myndigheterna att omedelbart frige de ”orättvist fängslade.”
  ”Vi kräver ett omedelbart frisläppande av alla som har blivit orättvist fängslade i Iran,” Obama sa.
  ”Under flera månader har det iranska folket försökte inget annat än att utöva sina rättigheter,” Obama sa. ”Varje gång de har mötts med Iran näve av brutalitet, även vid högtidliga tillfällen och heliga dagar. Varje gång följde världen med djup beundran för det mod och övertygelse om det iranska folket som är en del av Irans stora bestående civilisation.”
  http://world.globaltimes.cn/mid-east/2009-12/495051.html

 5. mx44 skriver:

  ”We`ve got the big chunk of land we were given in 1948. Now, we`re offering to swap some of the land we illegally took from you since 1948, for some of your land we illegally took from you in `67, so we can keep most of your land. OK? (aside – see how fair we are :-) ?”

  ”Er. We`d like some of our land back please”

  ”You can`t have it back we`ve settled it! Now what are you gonna offer us?”

  ”? We don`t have anything of yours to offer!”

  ”See, there you go again, wanting everything, after we`ve been so fair! (aside – see how fair we are :-) ”

  ”But why should we swap our land for our land so you can keep our land?”

  ”It`s not your land, it`s our land. We`ve illegally annexed it!”

  ”Isn`t that against the law?”

 6. flyktingar skriver:

  mx44:
  A big chunk of land was given to the Arabs in 1922, when Jordan was formed. The rest was intended for the Jews. Later, this remaining strip was further divided into Palestine and Israel. Israel accepted. The Arabs did not. The rest is history.

  Today, there are two parties who lay claim to the very same strip of land. Moreover, and you believe me, the resolve of the Jews is no less than that of the Arabs.

  Indeed, in the absence of agreement between the two parties, today as in 1948, facts are created on the ground every day. In the absence of agreement, there have been Israeli proposals (recently Barak 2000, Olmert 2008) which have been declined by the Arab side. So be it.

  Finally, in the negotiated agreement on how to administrate the contested strip, whatever the outcome, it will not be ruled by a proxy to the Mullas’ of Iran, and not by Sharia laws.

 7. HANS skriver:

  Gör Jerusalem till en abrahamitisk huvudstad. Vi kristna har för lite att säga till om. Är det Vatikanen som bromsar? Romarnas historia i området känner vi ju till. Även övriga senkolonialister bör hjälpa till med ”städarbetet”. EU och USA har ett stort ansvar.

 8. nelikvid skriver:

  HANS>Gör Jerusalem till en abrahamitisk huvudstad.
  De enda städer som svenska regeringen får göra till abrahamitiska eller palestinska huvudstäder är svenska städer.

  Storhetsvansinne är dålig politik, bättre fortsätta
  kränga strumpbyxor i Moskva

 9. un2here skriver:

  flyktingar säger: – … Jordan was formed. The rest was intended for the Jews.

  Nej, det var det ju inte.

  – further divided … Israel accepted ..

  Jaha du, vad gör Israelerna i Ashkelon då? Det ligger ju inte precis inom de gränsar Israel ”accepterat” .. Och hur med Jaffa? Golan? WB? etc

  The Arabs did not.

  Jamen då är ju saken biff: Förslaget blev underkänt av 70% av befolkningen i det direkt berörda området!

 10. joakimekstrom skriver:

  Carl Bildt: Vore det inte en bra sak om ordförandeskapet understryker Obamas formulering om att ”Alla fria länder står på deras sida, som eftersträvar sina universiella rättigheter” (fritt översatt).

 11. flyktingar skriver:

  un2here:

  Du är för go…

  Dina inlägg visar på förväntningar långt utöver de Obama och EU skissar på. Dina visioner är ändå moderata (!) i jämförelse med Hamas målsättning.

  Du illustrerar väl hur lite det Carl Bildt eventuellt kommit överens med EU och USA om, rörande hur det ska se ut i Mellersta Östern ingenting, har med parterna i konflikten att skaffa. Ytterligare ett bevis för att diplomati försiggår i en meta-värld av uttalanden och ryggdunkningar för ömsesidig självbekräftelse, med liten koppling till verkligheten.

  I väntan på att Israel ska lämna Ashkelon, Golanhöjderna, Tel-Aviv, Haifa och Jerusalem kan du väl grunna lite över vilka som hittills gynnats av bristen på överenskomna gränser?

  Men först och främst vill jag råda dig att sätta i dig resten av risgrynsgröten (se upp för mandeln) och kanske sätta igång en nytt grötlångkok. Din väntan kommer bli lång.

  God fortsättning!

 12. un2here skriver:

  flyktingar säger: – Dina visioner är ändå moderata (!) i jämförelse med Hamas målsättning.

  Hamas krav är i linje med FN: Rätten för palestinska flyktingars återvändo samt ett upphörande av blockaden.

  Det är Israel som är i konflikt, som visar förakt för folkrätten. Och ja det är tydligen lönsamt.

 13. Red. skriver:

  Bildt skrev: ”Jag har svårt att se att detta nya steg ökar sannolikheten för ett snabbt återupptagande av direkta fredsförhandlingar”

  Vad har du gjort för att snarast starta förhandlingar? Du har INTE uppmanat palestinierna att sätta sig vid förhandlingsbordet, trots att Israel villkorslöst inbjudit till sådana, samt stoppat bostadsbyggandet på Västbanken under 10 månader.

  Du har INTE bidragit till respekten för förhandlingar genom att själv fösöka kringgå fredsavtalen, och föregripa förhandlingarna.

  Du har INTE bidragit till ökad relevans för Sverige eller EU i Mellanösternkonflikten, genom att ta tydlig ställning mot Israel och för palestiniernas allra mest irredentistiska krav.

  Du har INTE bidragit till palestinska kompromisser, genom att inta en hårdare linje än till och med palestinierna. Därmed kan de inte acceptera kompromisser som inte du/EU accepterat (trots att kvittning av land är en princip som accepterats av alla).

  Du har INTE bidrigit till någn som helst framgång i Mellanösternknflikten, utan tvärtom kraschat Sveriges framtida möjlighet till inflytande eller till goda relationer med Israel.

  Du har misslyckats.

 14. Red. skriver:

  Bildt, jag har aldrig hört dig fördöma Turkiets byggande på Norra Cypern.

  Du underlät också att stoppa EU:s fiskande i vattnen utanför Västsahara, utan lät det pågå i samarbete med de marockanska ockupationsmyndigheterna.

  Dubbelmoral är inte vackert.

 15. smalanningen skriver:

  Red: Luktar inte så lite ”surt sa räven” här. Jag skulle vilja se den framtida utrikesminister som skulle klara av det Carl Bildt och hans stab ändå gjort såväl under sin regeringstid som under det svenska ordförandeskapet i EU. Jämfört med föregående regerings menlösa lullande så är det en milsvid skillnad.

  Det faktum att man till sist också fick ett mer eller mindre enat EU bakom sig bara ökar till min totala oförståelse över ditt tämligen menlösa inlägg.

 16. nelikvid skriver:

  smalanningen> Det faktum att man till sist också fick ett mer eller mindre enat EU bakom sig

  Hur då?
  Miserabl försök använda gamla antiisraeliska kliche
  för att får lite muslimska röster.
  Europa splittrades bara mer, de stora vinnare av den miserabl politik är SD.

 17. […] Fortsatta EU-uttalanden Posted on december 29, 2009 by Jan Sjöberg Måndag i mellandagarna, men världen verkar inte riktigt att ha noterat att Sverige bara går på k… […]

 18. flyktingar skriver:

  un2here:

  Hamas lever i en trosuppfattning om universell rättvisa. Vacker tro. Alla, inklusive muslimer, vet var judarna har sitt ursprung. Detta judarnas ursprung, dessa rötter, har tagits fram till beskådan varje vecka i varje kristen gudstjänst dedicerad ”Jesus av Nasaret, judarnas konung” i 2000 år.

  Strax innan staten Israel bildades förintades den europeiska delen av min släkt. Vi var en stor släkt och djupt rotade i både landsbygd och städer.

  Alla nickar förstående. -”Ja, ni judar har det inte lätt” -”Ni hör ju inte hemma någonstans, då kan sådant hända”

  Sionisterna i släkten hade långt tidigare, för ca 100 år sedan, lämnat Euoropa för att starta kibbutzrörelsen, självförsörjande socialistiska jordbrukskollektiv, i en avkrok av världen som de kallade Ha a’retz, Landet. Denna folkspillra hade förmågan att motstå historiens stormvindar och utgör idag Eretz Israel, dvs Israels Land. Idag är vi 6 miljoner israeler.

  Vi återvände till vårt ursprung inte för att världen var god, utan tvärtom för att säkra vårt folks liv och fortbestånd i en hatisk omvärld, där sex av nio miljoner europeiska judar mördades och bokstavligen gick upp i rök.

  Detta var verkligheten i ”det tusenåriga riket”, en europeisk maktidé utgående från Nazityskland och som i dag förs fram av EU i ”mjukistappning”. Men målsättningen är densamma: att i den ”högtstående” europeiska ”moralens” namn, den som profiterat på slaveri och kolonialism, den som med våld likt en vargflock styckade upp världen, den som är orsaken till allt elände på jorden, lära världens folk att veta hut och speciellt diktera för judar hur göra fred med palestinierna. Dock inte tvärtom, nota bene.

  Tillåt mig småle i mitt folks namn. Vi kan unna oss det. Idag.

 19. toppbozz skriver:

  Flyktingar, det finns en lång och definitivt debaterbar historia kring situationen i mellanöstern. Vad gäller Israels agerande mot Palestinierna tycker jag att vi framför allt skall se till dagens situation. 1400 Palestineier varav de flesta civila dödades av Israeliska arment i det senaste kriget. Det är oomtvistligt (utom av Israelerna naturligtvis)att Israeliska armen medvetet bombade civila mål och civil infrastruktur, inklusive skolor och sjukhus. Notera att enligt internationell lag är detta inte tillåtet även om det skulle råka finnans några fiender gömda i dessa civila mål. Israeliska armen använde fosforbomber direkt riktade mot civila mål. det finns mängder av bevis för att Israel åter negligrade internationella lagar. Det finns inget land som har brutit mot så många internationella lagar och FN resolutioner som Israel. Israel håller 1,5 miljoner Palestinier i ett gigantskt koncentrationsläger kallat Gaza. Man ser endast till att folket inte svälter ihjäl men negligerar alla internationella propåer om att öppna blockaden så att uppbyggnaden av den för alla nödvändiga infrastrukturen kan genomföras.

  Med all respekt ”flyktingar”. Historia är historia men vi lever i nuet och i nuet aggerar Israel på det mest inhumana, djävulska sätt man kan tänka sig mot ett folk som eventuellt någon gång i framtiden skall vara deras grannar. Hur många generationer kommer det att ta innan Palestinerna kan lägga Israels krigsförbrytelser bakom sig. På över 50 år har inte judarna lyckats med detta vad gäller nazisternas härjningar under andra värlsdkriget.

 20. un2here skriver:

  flyktingar säger: – Alla, inklusive muslimer, vet var judarna har sitt ursprung.

  Var dagens judar kommer ifrån ursprungligen är omtvistat.

  – Tillåt mig småle i mitt folks namn. Vi kan unna oss det. Idag.

  Att du i ”ditt folks” namn hånskrattar åt era offer är givetvis tillåtit, men beklagansvärt.

 21. flyktingar skriver:

  hej topbozz,

  Ibland, när det passar debattören tar han/hon fram uttrycket ”Historia är historia”. Ofta hör man den frasen när det rör förintelsen av Europas judar. När det handlar om palestinaaraber å andra sidan hör man motsatsen: Nämligen ”rätt till återvändande”. När gäller ”historia är historia” och när kan man använda ”historisk rätt”?

  Vidare till ”jag tycker vi ska fokusera på nuet”. Just Nu vill palestinierna inte bli styrda av Israel och israelerna vill inte bli styrda av palestinier. Så en en-statslösning är utesluten.

  En två-statslösning har varit på bordet länge. Inklusive Just Nu. Israels förslag. Tyvärr verkar palestinaarabernas enda gemensamma nämnare vara förhoppningen att 6 miljoner judar åter en dag ska ”gå upp i rök”, samtidigt som motsatsen sker ”på marken”. Denna av Hamas framförda åsikt avspeglas väl i den genuina ovilja för allt vad Israel heter, som min käre meddebattör un2here ger uttryck för.

  Vidare till eländet i Gaza. Just Nu finns ett alternativ till detta, nämligen en uppgörelse med Israel, men Hamas väljer att ”kämpa på” å gazabornas vägnar. Kämpa innebär uppoffringar. Vad är en kamp utan uppoffringar, försakelse och lidande? Ingen kan förvägra någon annan att kämpa och uppoffra sig. Var så god, kämpa.

  När den meningslösa ”kampen” är över, närhelst det sker, väntar en överenskommelse om palestinaarabiskt självbestämmande i Gaza och på Västbanken och en mellan parterna (sic) framförhandlad detaljerad gränsdragning mellan Palestina och Israel.

  På sikt kommer god grannsämja att byggas och en dag kommer judar och araber kunna leva tillsammans i Israstina, liksom tjecker och slovaker i ett enat Tjeckoslovakien och balkanfolken i ett enat Jugoslavien. Tills vidare får vi dock fokusera på nuets realiteter med ett Tjeckien, ett Slovakien, ett Israel, ett Palestina, ett Kosovo, ett Serbien, ett Kroatien etc.

 22. un2here skriver:

  flyktingar säger: – Tyvärr verkar palestinaarabernas enda gemensamma nämnare vara förhoppningen att 6 miljoner judar åter en dag ska ”gå upp i rök”, samtidigt som motsatsen sker ”på marken”

  Att 6 miljoner palestinier ”går upp i rök”? Och att detta händer just nu medan du sitter och småler? Inte konstigt att Hamas är ilskna som bin!

  – När den meningslösa ”kampen” är över …

  Du menar alltså att Israel aldrig kommer att respektera FN’s resolutioner? Utmärkt, då vet vi det och kan sluta låtsas om annat: Israel är och förblir en stat skapat av terrorister som sätter i ära i att bryta mot all internationell lag och rätt.

 23. toppbozz skriver:

  flyktingar,

  När jag sa att historia är historia så menade jag inte i bemärkelsen att vi skall glömma den. Min devis är att enbart titta tillbaka när det leder framåt.

  Vad jag menade var att Israel hålelr 1,5 miljoner oskyliga Palestinier i ett koncenleationsläger. Detta kallas kollektiv bestraffning vilket är förbjudet enligt internationell lag.

  Jag tar inte Hamas i försvar men Israel har själva skapat Hamans genom att undertryckla ett helt folk under årtionden. När dessa får en ledare som ställer upp mot det förtryck Israel i årtionden utsatt Palestinerna för, då skapas organsiationer som Hamas. Väl att märka så har Hamas, utanför sin rätt patetiska politiska hållning vad gäller erkännande av Israel,en omfattande social välgörenhetsorganisation som gör allt de kan för att lindra lidandetför sitt folk. Notera att det inte är Hamas som bombade infrastrukturen i Gaza sönder och samman. Det är inte heller Hamas som hindrar hjälpsändningar och bistånd att komma fram. Det är Israel!

  Jag tycker du är rätt patetisk om du verkligen menar att det våld som Israel utsatte Gaza och dess befolkning för var proportionelig och rättfärdig.

  Självklart skulle du fortsätta att småle om palestinerna föll till marken och accepeterade de smulor som Israel erbjuder dem. Nu är det så att palestinerna är ett folk med stolthet. Genom den ständiga förnedringen Israel utsatt dom för under årtionden så har dom ingen som hellst anledning att acceptera de dåliga förslag som Israel erbjuder. De kräver, liksom det internationella samfundet, 1967 års gränser som bas, Jerusalem som delad huvudstad (något som Israel nu gör allt för att förhindra samt återvändande av vissa flyktinggrupper.

  Jag undrar om du överhuvud taget besitter något som hos oss andra kallas empati. Empati för ett folk som under årtionden förtryckts och som fortsätter att förtryckas av en mycket, mycket starkare part.

  Det var detta jag menade med att se till nuet, till allt det lidande som dessa människor, av samma kött och blod som du själv, utsätts för. Att stoppa detta utomordentlit barbariska förtryck från Israels sida borde vara en mänsklig skyldighet.

 24. flyktingar skriver:

  toppbozz:

  Internationella samfundet är INTE överens med Hamas, de goda palestinska välgörarna, om att 1949 års vapenstilleståndslinje (vad är det för gräns du talar om?) ska utgöra utgångspunkten för förhandlingarna. Israel har hela tiden sagt sig villigt att utgå från denna linje, jämför Barak 2000 och Olmert 2008.

  Jag upprepar, den fred internationella samfundet förespråkar har inget stöd i den exemplariskt folkvalda palestinska regeringen. Tvärtom. det folkvalda Hamas har som mål att Israel ska översköljas med 12 miljoner ättlingar till 750 000 flyktingar.

  Detta lidande palestinska folk, av kött och blod liksom jag, har en ledning av kött och blod, liksom Carl Bildt. Varför kan du inte kräva av palestinska folkets folkvalda ledning att de förbarmar sig över sitt eget folk genom att ändra hållning? Är det ledarskapets stolthet du vinnlägger dig om? Jag känner oerhörd empati över ett annat folks lidande. Jag vädjar till deras folkvalda ledning, Hamas de stolta och goda välgörarna, att förbarma sig över sin gisslan. Jag uppmanar dig att göra det samma.

 25. un2here skriver:

  flyktingar säger: – Israel har hela tiden sagt sig villigt att utgå från denna linje …

  Vad Israel säger är tyvärr inget annat än bedrägligt snack:

  … Peace Now petitioned the High Court of Justice recently against the construction of 14 structures that were illegally built, some of them on Palestinian land without any authorization, according to the petition. In response to the petition, the Defense Ministry approved the Kiryat Netafim construction plans, to legalize the construction of the 14 structures in question.

  This decision was surprising, especially in light of the fact that the government recently declared a 10-month settlement construction freeze.

  Israel approves new building plan for West Bank settlement

 26. flyktingar skriver:

  un2here:

  Kanske dags att jobba MED Israel för en GEMENSAM framtid istället för att stå vid sidan om och voja sig varje gång något händer. Men det är inte dig min uppmaning vänder sig till. Du kan inte göra något, utom liksom jag välja en ny regering när du får chansen.

  Det är HAMAS, idag och just nu Palestinas legitima regering, valda på ett exemplariskt sätt enligt våra svenska valobservatörer (var inte Carl Bildt en av dessa?), som min uppmaning riktar sig till. Ändra mål. Verka för fredlig samexistens. Det kan ni bara vinna på. Både nu och i framtiden.

 27. […] 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, DN, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, Eu, S, C, 2, 3, 4, 5, Tv2, Svt, 2, Sr, 2, Syd, Dag, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, Vg, 2, 3, […]

 28. nelikvid skriver:

  toppbozz>1400 Palestineier varav de flesta civila_ , medvetet bombade civila mål och civil infrastruktur, inklusive skolor och sjukhus, armen använde fosforbomber direkt riktade mot civila mål.

  etc
  Du är patetisk med dina lögner

  Den som du presenterar som ”fakter” är bara Hamas propaganda.

 29. claudius49 skriver:

  Oavsett vad flera av kommentarerna ovan säger, så säger jag blott: GOLDSTONERAPPORTEN. Den visar vad som skett, och vad som bör göras nu. Det blir den internationella domstolen i Haag. Och att ledande politiker i Israel har förstått det framgår av att de i vissa fall aktar sig för att beträda EU-territorium.

 30. nelikvid skriver:

  claudius49 > GOLDSTONERAPPORTEN.
  Den visar vad som skett –
  tyvär inte

 31. Rulle skriver:

  ”FRED I MELLANÖSTERN” utgör numera ett av mina oftast lästa ”Bookmarks”. Där återfinns samlade fakta som annars är svåra att få en överblick över då svensk media så flagrant gömmer undan vissa data.
  Den snedvridna rapporteringen i pressen är ett åtlöje, som liknar tysk propaganda på 30-talet.

 32. flyktingar skriver:

  claudius49:

  Vad har Goldstonerapporten med något att göra?

  Den säger ingenting om konflikten mellan Israel och den legitima hamasledda palestinska regeringen, som gick till val och vann på ett program som inbegrep väpnad kamp mot Israel.

  Goldstonerapporten godkänner Israels angrepp på Gaza för att skydda sin egen befolkning mot raketbeskjutning, som folkrättsligt helt i sin ordning.

  Rapporten vill att man utreder specifika incidenter då övervåld hävdas. Det är allt.

 33. Rulle skriver:

  claudius49,
  Efter valet kan Du kanske jämföra legitimiteten mellan Hamas och Sverige Demokraterna. Vilka av dessa två ytterligheter anser Du i dag vara mer civiliserade?
  Hamas och dess fanatiska sympatiserade borde snarast ställas inför domstolen i Haag. De Serber som nu förhörs är i en jämförelse rena söndagsskolebarnen.

 34. claudius49 skriver:

  Rulle:
  Hur värderar du demokratin i den omvärld, som efter ett korrekt genomfört val i ett visst land underkänner resultatet därför att man ogillar ett eller flera partier som vunnit säte i det ifrågavarande landets parlament?

 35. nelikvid skriver:

  claudius49> därför att man ogillar ett eller flera partier som vunnit säte i

  Demokratiet hos talibaner, hamas ,uganda etc

  ”Ugandas parlament står i begrepp att rösta om lagförslaget ”The Anti Homosexuality Bill, 2009” som ledamöter från regeringspartiet lagt fram.”
  http://www.rfsu.se/091023__dodsstraff_eller_livstids_fangelse_for_hbt-personer_i_uganda.asp

  Demokratiet kan inte finnas hos taliban ,hamas ,Iran.

 36. toppbozz skriver:

  Flyktingar,

  Du fattar väldigt sakta, jag hävdar att de övergrepp som Israel genomdförde är väl dokumenterade, även i Goldstone rapporten. Jag försöker bortse från de politska målen för hamas och för Israel. (Skulle jag gå in på de politiska Israelsika måle hamanr vi i en helt annan diskussion. Jag hävdar och jag tycker alla här borde ha svårt att hävda motsatsen. Israel bolckerar en human återuppbyggnad av Gaza, dolm håller 1,5 miljoner Palestinier i ett koncentrationsläger, där endast det absolut livsnödvändigase får föras in.

  Nå vem sitter på makten att häva denna blockad för att hindra fortsatt mänskligt lidande.ISRAEL och ingen annan.

  Att sitta och uttrycka att man har empati men samtidigt hävda hur rätt det är av Israel att fortsätta denna interenationellt sett brottsliga blockad ger ett helt annat intryck.

 37. Rulle skriver:

  toppbozz,
  Palestinierna sitter eller ligger på all makt att häva blockaden till att införa fredliga förnödenheter till Gaza. Nu utnyttjas smugglingen till att föra in krigsförnödenheter, vapen ammunition m.m. till Gaza. Erkänn Judars mänskliga rätt att existera och slut fred så kommer allt som behövs in i syndarnästet.

 38. flyktingar skriver:

  toppbozz:

  God morgon,

  Du verkar väldigt morgonpigg och inget fel i det.

  Din tolkning av Goldstonerapporten är din egen. Min tolkning är Goldstones egen.

  Vidare till blockaden av Gaza. Det är Palestinas legitima regering, demokratiskt vald och ledd av Hamas, som ensam har makten att häva blockaden.

  Israels regering är vald av israelerna. Palestinas regering är vald av palestinierna. De folkvalda regeringarna gör det de gått till val på.

  Palestinas folkvalda regering gick till val på ett program som syftar till förintandet av Israel. Begär du att Israel ska samarbeta med de som vill förinte henne. Det är inte lite du begär.

  Israel lyssnar till signalerna från Gaza och de är hittills alltigenom fientliga. Så fort stämningen svänger till fredlig samexistens, så kommer alla murar och blockader att falla.

 39. toppbozz skriver:

  Flyktingar,

  Du är allt bra naiv om du tror att Israel skulle häva blockaden om Palestinierna bara vill! Israel har ett egenintresse av att hålla konflikten vid liv men som jag skrev tidigare, det är en helt annan diskussion än den jag fört här som enbart syftar till att få förståelse för att Israel är den enda makt i världen som kan hävda blockaden. Det är inte Hamas som hindrar inflödet av material till återuppbyggnaden av Gaza. Det är inte Hamas som håller 1,5 miljoner Palstinier i ett koncentrationsläger. Det är faktiskt Isreal hur du än vill försöka vrida på det.

  Jag har inte fört en diskussion om att Israel skall samarbeta med Hamas, jag vill att Israel, liksom andra länder, tvingas uppfylla de humanitära krav som ställs på en ockupationsmakt. Jag vill att Israel tvingas öppna gränsen för sådant material som behövs för att bygga upp den infrastruktur som de bombade sönder och samman så att mäniskorna i Gaza kan få ett någorlunda drägligt liv med rent vatten, mat och sjukvård och möjlighet att försörja sig utan förnedrande knäböjande för den Israeliska övermakten.

  Kan du ge mig ett ända skäl varför Israel, som det enda land i världen, skall kunna bryta mot FN resulotioner och internationell lag i sitt krig mot Palestina utan att några som helst repisalier tas. Så fort någon öppnar munnen och har minsta kritik mot Israel beskylls man för anti semitism mm. Inget annat land har i historien kunnat strunta i internationell lag utan repisalier från världssamfunet (ta Sydafrika under apartheid som ett exempel)- bara Israel.

 40. flyktingar skriver:

  toppbozz:

  1. Minsta antydan till kursändring från den Hamasledda palestinska regeringen och blockaden hävs.

  2. Israel ockuperar inte Gaza. Inte sedan 2005. Israel har satt Gaza under blockad. Det är alternativet till ockupation. Israel väntar på att palestinska folkets demokratiskt valda regering lyssnar på sitt folk och ändrar strategi eller utlyser nyval som möjliggör den nödvändiga kursändringen till försoning och fred.

  3. Majoriteten av de länder som röstade igenom FN-resolutionerna mot Israel är länder där du, min käre toppbozz, inte vill bo.

  4. Fred mellan arabvärlden och Israel, försoning mellan Israel och Palestina, skulle över en natt göra Levanten till Edens lustgård. Tro mig, ibland är det en tillgång att vara naiv. Försök själv någon gång!

 41. Rulle skriver:

  toppbozz säger:
  ”Kan du ge mig ett ända skäl varför Israel, som det enda land i världen, skall kunna bryta mot FN resolutioner och internationell lag i sitt krig mot Palestina utan att några som helst repressalier tas”.

  Första skälet, av hundratalet skäl, är att Israel är det enda land i världen som öppet hotas av utplåning.
  Secondly, världssamfundet styras av en majoritet av diktatoriska länder med sikte på att utplåna Israel bara för att få bestämma.

  Ingen skall behöva signera sin egen dödsdom.

  Palestiniern har valt fel väg, bort från fred. Situationen är framkallad av dom själva och de har också nyckeln till fred. Tyvärr har EU bidragit till att styra palestinierna i riktning från fred genom att bortse från roten till problemen och invaggat terroristerna om ett hopp att de skall lyckas med det planerade mördandet.

 42. toppbozz skriver:

  Rulle,

  Dina inlägg är inte ens värda att besvara

  Flyktingar,

  Vi har uppenbarligen olika syn på hur man skall lösa den humanitära katastrofsituationen i Gaza och vi lär inte hitta någon gemensam lösning. Det var ändå en intressant att kommunicera med dig.

 43. flyktingar skriver:

  toppbozz:

  Palestinaaraberna är fångade i en ond bidragsspiral, ej olik den bidragskultur som rådde i Sverige och som regeringen Reinfeldt gör upp med en gång för alla i och med ”arbetslinjen”. För övrigt har nu även socialdemokratiska arbetarpartiet beslutat sig leva upp till sitt namn.

  Kanske är det också Sveriges fel att palestinaaraberna hamnat i denna bidragsfälla. Kanske var det vi som exporterade vår bidragskultur till dem. Sverige är idag 3:e största bidragsgivare till Palestina.

  Palestinaarabernas existens har blivit till ett lidandets industri. Man lever på att underhålla konflikten med Israel på två sätt:

  1. Man erhåller friska pengar från Iran för fortsatt ”kamp” (läs:lidande) för att det gynnar den iranska regimen på hemmaplan och

  2. Man erhåller bistånd genom att åberopa humanitära skäl på grund av denna sin kamp mot Israel.

  Det är inte mycket pengar. Endast precis så mycket att de klarar sig. Därför är de så beroende. Det är därför det är en fälla.

  Bistånden från världens alla medkännande har blivit till den boja som knyter palestinska folket fast i dess eviga offerroll. Ett evigt omyndigförklarande.

  Alternativet, frihet, fred och försoning med Israel behöver man inte beakta så länge som stödet från Iran och bistånden från alla världens goda består.

  Många palestinier ser igenom allt detta, det är jag helt övertygad om, och är beredda att ta sin framtid i sina egna händer. När den dagen är här kommer stödjande händer inte att saknas.

  Gott Nytt År

 44. claudius49 skriver:

  Rulle m fl: Palestinierna i Gaza ”röstade fel” och placerade Hamas vid rodret. Och då säger många att ”dom vill vi inte ha att göra med”; alltså bojkottas Gaza, vilket i första hand går ut över de vanliga människorna där. Vars enda möjlighet är att hålla smugglingen igång via tunnlar.

  På exakt motsvarande sätt kan man anse att medborgarna i Israel ”röstade fel” när de gav politiker som Binyamin Netanyahu m fl möjlighet att bilda regering. Och med samma logik kan man då säga att ”dom vill vi inte ha att göra med”, och alltså bojkotta Israel.

  Varför görs inte detta? För egen del köper jag aldrig några varor eller produkter ”Made in Israel”.

 45. orust skriver:

  De är dessutom inte alltid Made in Israel utan i Palestina och ommärkta för att Israel ska få del i inkomsterna. Många svenska företag sägs vara medlöpare i sådan verksamhet, kan det vara riktigt?

 46. nelikvid skriver:

  claudius49> För egen del köper jag aldrig några varor eller produkter ”Made in Israel”.
  orust>De är dessutom inte alltid Made in Israel

  Det kommer hjälpa er :)))

 47. flyktingar skriver:

  claudius49:

  Hade du konsumerat israeliska varor, så hade du varit en vän och dina åsikter hade varit värdefulla för oss israeler. Nu läser jag dina fientliga inlägg och rycker på axlarna.

 48. nelikvid skriver:

  claudius49:>På exakt motsvarande sätt kan man
  Det kan du inte

%d bloggare gillar detta: