Plågsamma minnen

Jag tror att det är många av oss som har denna annandag jul för fem år sedan i plågsamt minne.

Tidigt på morgonen inträffade ett av de kraftigaste jordskalv som någonsin registrerats ute i Indiska Oceanen strax väster om Sumatra.

Vad som hände därefter vet vi alla alltför väl.

De jättelika tsunamivågar som byggdes upp sköljde in över elva länder längs den Indisksa Oceanens kust. Närmare 230 000 människor förlorade livet.

I dessa avseenden var det en av de större naturkatastrofer som vår historia känner.

Jag vaknade upp på morgonen i Rom, men var på väg hem till Stockholm under förmiddagen. Jag minns hur jag i bil till och från respektive flygplatser ringde till vänner med tillgång till TV och Internet för att så nära som möjligt följa vad som hände.

Det var ju uppenbart att vi stod inför en ny katastrof av den omfattning och art som jag så plågsamt levt igenom när Estonia gick under den mörka höstnatten 1994.

Vår kärlek till Thailand som turistland var ingen nyhet.

Jag hoppas att vi alla lärt oss av vad som då hände.

Om ett snabbare agerande av svenska myndigheter hade kunnat rädda liv förblir – det skall vi ärligt medge – en öppen fråga. Men intrycket av uppenbart schabbel i hanteringen av denna katastrof har kastat långa mörka skuggor.

Sedan dess har vi gjort vad vi kunnat för att förbättra strukturer, system och rutiner.

Min til syvende og sidst handlar det om ansvarstagande och förmågan till snabba och riktiga beslut av dem som har det politiska och administrativa ansvaret.

Och det ansvaret kan aldrig ta ledigt.

Våra relationer till Thailand som turistland har – trots att 543 svenskar förlorade livet i katasttrofen – fortsatt att fördjupas.

Dessa helger uppskattas i storlerksordningen 40 000 svenskar befinna sig i Thailand för att njuta den sol och den värme som ju den nordiska vintern inte erbjuder.

Att också åtskilliga av dem som drabbades personligen hårt av katastrofen också finns där visar hur livet trots allt måste gå vidare.

Det finns självfallet gränser för hur mycket vi människor kan värna oss mot naturens nycker.  Ställda inför naturkrafternas styrka är vi ofta mycket små.

Men det hindrar inte att vi alla måste försöka att göra vårt bästa.

27 Responses to Plågsamma minnen

 1. Kachina skriver:

  För att inte tala om vår kärlek till thailändskor och österns kvinnor.Blandäktenskapen är nu så vanligt förekommande att vi snart kan tala om befolkningar och kulturer som smält samman.

  Den svenska regeringens agerande dessa dagar var, kort sagt, en mental och social katastrof större än den fysiska tsunamin. Det var det slutgiltiga tecknet på att makten fjärmat sig från de som gett dem makten.De levde ett eget liv på en egen nivå, långt från de människor de arbetade för.

  Eller, de arbetade inte längre för folket, de styrde ÖVER en flock kreatur och vad angick det makten om kossorna råmade i ladugården. Inget fick störa julfriden.

  Jag måste återkomma till Italiens blixtsnabba agerande. Jag är fortfarande förvånad över denna handlingskraft hos en nation som inte ens kunde organisera en duglig krigsmakt under WW 2.

 2. oppti skriver:

  Ja det påminner om tiden vi inte vill ha tillbaka.
  En ledare som så förlamade sina medarbetare att de inte förmådde ta egna initiativ. Som sen mörkade hela historien så det ännu inte framgått vad som egentligen hände. Om det hände något.

 3. bestofmankind skriver:

  Och det ekonomiska och psykiska tsunamin som drabbar 15000 eller var det 16000 utförsäkrade efter nyår (och inte tal om de som redan är utförsäkrade under året) blundar Regeringen Reinfeldt för.

  Notera att det inte är ens en naturkatastrof. Det är en Regeringen Reinfeldt framkallade katastrof. Det rapporteras även i media att fattigdomen ökar dramatiskt i Sverige. Röda Korset, Frälsningsarmen och olika kyrkor har erfarenheter, i verkliga livet, hur många utsatta och fattiga behöver hjälp med mat, pengar till medicin eller dylikt.

  Vad gör Regeringen Reinfeldt åt den svenska egna ekonomiskt och psykiskt man made tsunamin?

 4. alnabone skriver:

  Satt i dag på förmiddagen och tittade på TV4 morgonstund där tsunamikatastrofen berördes.

  Informationsansvarige på Fritidsresor var medverkande i en av intervjuerna och blev väl mer eller mindre hjälteförklarad av intervjuaren. Hon konstaterade blandf annat att beredskapen är betydligt större i och med det abrupta uppvaknande för fem år sedan (har det redan gått så långt tid???).
  Vidare konstaterade hon att det inte kan födas en effektiv organisation enbart genom teoretiska handlingsplaner utan dessa måste regelbundet simuleras för att alla ska vara med på tåget.

  Detta kunde kanske vara en lärdom att ta med sig in i framtiden för vad som är säkert är att: ”Det har hänt förrut och det KOMMER hända igen”!

  God fortsättning alla!

 5. smalanningen skriver:

  bestofmankind: Det är i mitt tycke aningen osmakligt att jämföra tsunamin med att folk blir utförsäkrade från Försäkringskassan.

  Jag satt faktiskt och tänkte på det där häromdagen. Något riktigt allvarligt har hänt i vårt samhälle. På 1990-talet galopperade de svenska långtidssjukskrivningarna iväg. Den berömda ”väggen” blev snart närmast en fluga, och sjukskrivningarna ökade så dramatiskt att om detta hade fortsatt att öka i samma takt som det gjorde då (under Göran Perssons regering för övrigt) så hade nära hälften av alla arbetsföra svenskar varit sjukskrivna idag.

  Det vore närmast galet att tro att en stor del av de personer som långtidssjukskrevs under den här perioden inte skulle kunna komma tillbaka till arbete. Det insåg Göran Persson och drog mer eller mindre själv igång det program som Alliansen nu så klantigt applicerat.

  Klantigt ja. För svenskarna vill inte höra att de är simulanter, och inte heller höra om människor som hamnar utanför ett system. Ska man införa en sådan här reform måste man göra det med en större lyhördhet och klara steg-för-steg under en längre period. På så sätt kan man under tiden kompensera för de misstag och avvikelser man inte tänkt på, för det varje människa som en gång deltagit i ett projekt att misstag begås och att saker inte blir som man tänkt sig. Med den tidspress som reformen hamnade under var den dömd att misslyckas och ses som rent människofientlig.

  Det jag blir sur över är dels politiska cheapshots. För alla vet så väl att om Göran Persson suttit kvar vid makten hade vi fått samma reform (kanske dock mindre klantigt genomförd), och att sjuktalen faktiskt gått tillbaka beror inte BARA på att människor ”tvingats” tillbaks till sina arbeten utan på att det faktiskt fanns en del som utnyttjade systemet. Självklart är det så.

  Men mest sur blir jag trots allt på regeringen. Att sticka huvudet i sanden medan folk hamnade i extremt utanförskap gjorde att hela den budskap man byggt upp under valrörelsen och som lockat många väljare över från vänsterkanten nu är helt utraderat. Trovärdighet nolla. Jag kan inte se en enda kraftsamling från regeringens sida som på allvar gjort något för att göra det bättre för människor som hamnat i utanförskap. Visst har man inte direkt blivit behjälpta av finanskrisen och den oron som den medförde, men det brinner i knutarna nu. Riv upp utförsäkringslagen, gör om och gör rätt.

 6. bestofmankind skriver:

  smalanningen,

  You missed the point: Att de utförsäkrade drabbades av en psykiskt och ekonomiskt tsunami.

  Osmakligt? javisst, t o m barbariskt när Regeringen Reinfeldt applåderade då sjukreformen gick igenom i riksdagen och att Reinfeldt himself är nöjd med pågående utförsäkringen.

 7. Kachina skriver:

  Det är bara att konstatera. Alliansens agerande ÄR en total katastrof för människor i tiotusental, kanske hundratusental.

  En katastrof är en katastrof, oavsett om den heter tsunami eller utförsäkring.

 8. soli01 skriver:

  Kachina – den katastof du talar om måste du konkretisera närmare. De får ju t o m mera än vad som gällde tidigare. Du vet ju inte vad du pratar om. Någon ordning på klankandet – skärpning. :-)
  Att man ska vara med i facket om man har hälsan är en självklarhet och är man sjuk får dessa inte mindre än förut.

 9. bestofmankind skriver:

  Att man får mer i ersättning när man söker ett arbete på arbetsförmedlingen är sant (om man är med a-kassan), men hur länge får man vara arbetslös innan det är dags till Socialen?

  I nutiden är det ont om jobb. Arbetslösheten i Nov. är på 8% och ungdomsarbetslösheten 22,9%.

  Var finns jobben?

  Svaret är i Regeringen Reinfeldts egen ”Narnia” värld.

 10. bestofmankind skriver:

  Men..

  Det handlar inte om att arbeta, det handlar om rätten till sjukskrivning när man är sjuk där den sjuke har även ett medicinskt uttalande, ett läkarintyg och ett läkaruttalande.

  En politiskt friskskrivning är ett begrepp som Regeringen Reinfeldt har skapat genom lagar. Det är kriminellt.

 11. lottagin1 skriver:

  Tsunamikatastrofen var FÖR allvarlig för att några av Er skall utnyttja den till inrikespolitiskt gnäll.

 12. perfro skriver:

  Carl skriver att det är en öppen fråga om våra myndigheters agerande kunde ha räddat människoliv.

  Katastrofen är och förblir ett faktum. Det är endast via resurser på platsen som man kunnat råda människoliv och skadade.

  Men våra myndigheter i just detta fall bestod närmast ev en Persson, Göran Perssons närmaste man, Lars Danielsson, och tveklöst var hans marginella insatser ytterst klandervärda.

  I fall som detta behövs det självfallet samordnade insatser av flera myndigheter och även av ideella organisationer.
  Även kontakt med närstående borde ha varit viktiga liksopm med alla de resevyråer som fraktat folk dit som turister.
  Vi får hoppas att tsunamikatastrofen lett fram till det.

  Med största säkerhet bore FRA ha en av nyckelrollerna.
  Dessutom måste riksdagen efter förslag från regeringen besluta om hur brister i bevakningen ska kunna undvikas.

 13. Bo W. Höglund skriver:

  Jag hoppas att härvarande ”Bleeding hearts” kan läsa Attestams artikel i SvD i dag ”Minnesbilderna finns alltid kvar” där hon nämner hjälparbetarna som efter 5 dagar fortfarande samlar ihop likdelar i skottkärror.

  Att ens mentalt jämföra denna katastrof med några justeringar av sjukkassan för ”Europas friskaste folk” är nog LITE sjukt – för att uttrycka sig milt!!

 14. oppti skriver:

  Katastroferna kan se olika ut för den enskilde.
  Det är säkert en trygghet att få vara sjukskriven i stället för att stå till arbetsmarknadens förfogande.
  Från 1997 ökade sjukskrivningskostnaderna från 14 Miljarder till 40 Miljarder på några år när regeringen Persson skulle infria vallöftet med högst 4% arbetslöshet.
  Detta är en trygghetsreform vi kunde varit utan!

 15. mrmhalland01 skriver:

  Det är patetiskt att höra ”vane-socialister” kritisera regeringen för att den genomför den reform som regeringen person konstruerade men inte hade kraft att genomföra.
  Nu har den dessutom reviderats så att obehagliga bieffekter undviks.
  Jag kan inte komma ihåg ett enda tillfälle då den förra regeringen omarbetade ett dåligt beslut, detta ska vår regering ha all heder för.

  Jag tar dock ganska lätt på dessa grova anklagelser.
  Man vet ju att någon som förordar Sahlin som vår nästa statsminister antingen är hjärntvättad eller helt enkelt obildad (i samhällskunskap).

  Hittills har jag aldrig hör någon beundra hennes tidigare insatser (hon har trots allt varit minister) eller hennes nuvarande.

 16. perfro skriver:

  smalanningen förefaller mena att regeringen avser utförsäkra människor med extremt handikapp.

  Det är förvisso inte fallet. Det gäller inte heller människors vars förtidspensionering och sjukförsäkring enligt det nya regelverket bedöms sakna möjlighet att via rehabilitering och arbets-marknadspolitiska insatser själva pröva och även via Försäkringskassan få detta bedömt.

  Dessa insatser börjar nu verka.

  Det ekonomiska stödet är också fullt acceptabelt.

  Socialdemokraterna har länge låtit detta fortsätta utan åtgärd.

  Nu kommer dock kritik stormen för fullt understödd av massmedia.

  Som Expressen redovisat i en närmare granskning har dock socialdemokraterna i sin skuggbudget godtagit regeringens förslag.
  Även Veronica Palm hade ingen aning om det.

 17. alnabone skriver:

  mrmhalland 14:39:

  Jag kunde faktiskt inte ha skrivit bättre själv, du tog orden rakt ur min mun. Jag vill dock göra följande tillägg:

  Det kanske smärtar att folk felaktigen blir drabbade av dessa nya reformer men detta är den långtgående konsekvensen av svenska folkets missbrukande av dessa socialförsäkringar. Hade vi vårdat och använt systemet så som det var tänkt och låtit bli det omfattande bidragsfusket hade denna reform varit överflödig och onödig.

  Tyvärr är så inte fallet och regeringen är de som sätter försäkringskassans reglemente och detta följer de blint, många gånger lite väl bokstavstroget men ska något följas i detalj så blir det så för de bokstavstrogna. Däremot så visar dock regeringen att de lyssnar och till motsats mot sina föregångare så har alliansen visat att man kan backa efter ett dåligt beslut. Detta skriver bloggkollegan mrmhalland01 mycket målande om ovan.

 18. bestofmankind skriver:

  Bo W,

  You didn´t catched the point no. 2: Att natur katastrofen tsunamin är just det en natur katastrof, det kan ingen förhindra men utförsäkringen är ett medvetet val av regeringen. Det kan regeringen göra något åt om de nu vill det.

  Att din tolkning är en fysiskt jämförelse av de döda med de utförsäkrade är definitivt DIN tolkning, inte min.

  Jag vet hur fattigdomen ser ut, jag vet vad olika natur katastrofer som jordbävning, tyfon,vulkan utbrott, tsunami, översvämningar kräver, jag vet att makt och pengar kan förstöra liv för folk. Jag vet hur det känns att förlora någon nära när det inte finns varken hjälp eller en fungerande vård. Jag har levt med den i första 20 åren av mitt liv. Och jag lovar dig, det är inget liv att sträva efter.

  Försök inte visa att du bryr dig för det klär dig inte. Att bry sig är en konsekvent handling, inte bara ibland, inte bara vissa katastrofer, inte bara vissa situationer, inte bara handlar om vissa folk.

  Att bry sig är INTE förhandlingsbart – om vem eller om vad.

 19. alnabone skriver:

  bestofmankind 15:33:

  Jag tycker ändock att Bo W. har en poäng i det han säger i följande citat från hans inlägg 10:57:

  ”Att ens mentalt jämföra denna katastrof med några justeringar av sjukkassan för ”Europas friskaste folk” är nog LITE sjukt – för att uttrycka sig milt!!”

  Var någonstans i detta inlägg läser du att han inte bryr sig?

  Vari drar du paralellen med naturkatastrofer och utförsäkringen? Två helt åtskilda ting i min ögon.

  Naturkatastrofen = Global tragedi
  Utförsäkringen = Nationellt konsekvenstagande för missbruk av socialförsäkringarna
  Nationellt konsekvenstagande = Det går inte att straffa vissa grupper utan här får alla betala priset

  Rättvist?

  Nä, men då kanske du har en bättre idé om hur detta skulle genomföras?

  Har den röd-gröna röran ett bättre alternativ? Höja skatterna in absurdum för att göda folket som inte är i arbete av olika anledningar?

  Nä, Alliansen är på rätt väg och det finns gott om incitament för detta som kommer fram närmare valet, soli01 skriver bland annat följande i sin blogg:

  ”Sjukfrånvaron har minskat från 5,0 procent till 3,6 procent sedan 2006. Det motsvarar 41000 heltidsarbeten.”

  Är inte detta positivt?

 20. tsolin skriver:

  bestofmankind:

  Patetiskt, som vanligt vad gäller Dina inlägg.

  Man kan ha många åsikter om svensk inrikespolitik. Men det har inget med tsunamin att göra!

  Att Du själv har haft en svår barndom är inte relevant i sammanhanget. I en svensk kontext är tsunamin i december 2004 en av de största katastroferna i modern tid (efter Estonia 1994).

  Minnet av denna tragedi bör inte besudlas av vulgära inrikespolitiska argument; i synnerhet som Bildt inte på något vis i denna sin blogg faktiskt skriver om inrikespolitik.

 21. bestofmankind skriver:

  alnabone,

  Kom igen bättre kan du. Att enbart bokstavligen tolka mitt inlägg är en besvikelse.

  Om du tycker att minskningen i sjukfrånvaron är bättre än utanförskapet som har ökat med 86000 personer under 2006 är tragiskt.

  tsolin,

  Att jag har än en gång väckt dig är för mig en stor ära.

  Begreppet tsunamin är inte patenterad till just naturkatastrofen. Som så många här i bloggen vill Ni enbart tolka begreppet bokstavligen.

  Vill du ha en syndabock om vem som började med ”vulgära” argument så skyll på Carl Bildt – som försöker fiska inrikespolitisk poäng i sitt inlägg enligt ovanstående:

  ”Om ett snabbare agerande av svenska myndigheter hade kunnat rädda liv förblir – det skall vi ärligt medge – en öppen fråga. Men intrycket av uppenbart schabbel i hanteringen av denna katastrof har kastat långa mörka skuggor.”

  Till Er båda,

  Livet förändras med förstånd,känslor och erfarenheter!
  Någon gång kommer Ni också att vara vuxna – mentalt!
  Tills dess får Ni leva med att en asiatiskfödd kvinna tillvisarätta Er hur det är att leva i den verkliga världen.

 22. mrmhalland01 skriver:

  bestofmankind,

  Nu gäller det att vara noga med siffrorna!

  >Om du tycker att minskningen i sjukfrånvaron är bättre än utanförskapet som har ökat med 86000 personer under 2006 är tragiskt.

  Är inte minskningen i sjukfrånvaron bra ?

  Hur definierar du utanförskap här ?

  Är det alla dessa människor Persson-regeringen förklarade oförmögna att arbeta för att hyfsa till siffrorna (för arbetslösheten) för att klara sitt mål ?
  Jag var en av dem…jag hade ett helvete att få börja arbeta igen, varje gång jag sa att jag ville arbeta fick jag svaret ; ok…gör det, men kom inte tillbaks hit om det inte fungerar…De ville att jag skulle gå hemma resten av livet…

  Nu har jag arbetat i 4 år och älskar mitt arbete…

  Jag var en av de du pratar om..
  Jag ville inte vara det.
  Jag är oerhört glad att jag hade kraft att slåss mot din regering på den tiden, det var inte lätt…
  Jag ska vara rättvis, det var ett snällt samhälle, de ville att jag skulle vara tyst och bara finnas…

  Jag tog risken…började jobba när jag kände att det var dags…med vetskapen om att FK under Persson inte välkomnade mig en gång till.

  Nu gick ju detta bra, men, har man hört om andra ?
  Inte jag…

  Många måste ha varit i samma situation…

 23. Al Nabone skriver:

  bestofmankind:

  Hur ska man tolka ett inlägg i en blogg om inte annat än bokstavligt, det är inte så att du och jag sitter och argumenterar öppet så att man kan läsa ditt kroppsspråk när du delger mig fakta, därför kan det aldrig bli något annat än bokstavligt.

  Utanförskapet har en fullt naturlig förklaring i den recession vi levt med under det gångna året, en depression av sällan skådad magnitud. Utanförskapet har mycket riktigt, som du skrev, ökat med 68000 från augusti förra året till i augusti i år. Om du helhjärtat tror att köpkraften i det svenska samhället varit densamma i dag, med röd-grönt styre så hoppas jag att du presentera hållbara incitament för detta.

  Den ekonomiska bubbla som sprack, inledningsvis med Wall Street bankernas krasch och efterföljande halvering av värdet på världens stora börser har bidragit till denna recession och det enda du kan replikera med är att jag bokstavligt tolkat ditt inlägg? Kom igen, bättre kan DU!!!

  Jag påstår att Alliansen politik snarare hållt siffran 68000 på en låg nivå för med det skattetryck vi hade under den sosseledda regeringen så hade det inte funnits köpkraft kvar hos det svenska folket vilket i sin tur dragit ner marknaden med ytterligare utanförskap som konsekvens. Det är så bekvämt för de röd-gröna att ta fram siffror på utanförskap och gnälla på sjukförsäkringen men frågan är om den forna politiken varit ett bättre alternativ på sikt. Kanske vi hade haft en, om möjligt, ännu större statsskuld i det läget.

  Regeringen Persson har ju varit inne på samma typ av tankar för att reformera sjukförsäkringen men aldrig vågat ta det steget. Nu tar Alliansen det steget och det ansvaret och det vore väl själva fa-an om man ska börja backa för att en del gnäller. Det SKA vara svårt och besvärligt att få bidrag, det SKA inte gå att lyfta luren till en statlig institution och tala om att: ”Jag är sjuk – skicka pengar, blixtsnabbt”!

  Det system som fanns var lätt att utnyttja och konsekvensen av detta utnyttjande är nu denna. Det är bara för folket att inse att samtliga får betala priset för att en minoritet fuskat, så är det och så borde det alltid vara för i en demokrati så ska alla få säga vad de tycker genom det fria ordet. Så länge vi hävdar den rätten och menar att vi är demokratiska och har ett fungerande socialt skydd så ska vi banne mig även kunna axla ansvaret att stå för de kostnader vi åsamkat oss själva genom den obefintliga kontroll som det socialdemokratiskt ledda Försäkringskassan haft under åren och således givit fuskare denna gråzon av möjligheter.

 24. smalanningen skriver:

  bestofmankind: Ja, jag tycker fortfarande att det är osmakligt att jämföra en katastrof som tsunamin (där tiotusentals miste livet och kanske 10 ggr så många fick sina liv drastiskt förändrade av den) med en försäkringsreform där det i sämsta fall varit så att människor blivit allvarligt oroade och känt sig kränkta.

  Det vore intressant att höra vad socialdemokratiska företrädare tycker att man borde gjort annorlunda istället för att – likt frågan om FRA – bara veva cheapshots mot saker man själva varit med om att tagit fram.

  Jag tycker att själva reformen är/var tvungen att genomföras ungefär i enlighet med vad Persson och Alliansen tänkt sig, men att man genomfört den för snabbt och klantigt i en politisk medvind och nu får betala priset för detta.

 25. geneve2 skriver:

  Det är fint av Carl Bildt att i sin blogg länka till Pigge Werkelins blogg. Pigge Werkelin som drabbades personligen så fruktansvärt hårt av tsunamin. På detta sätt har jg upptäckt hans ( Pigges) blogg. Det har varit mycket fint och givande att läsa. Jag tänker på vad Stefan Einhorn sa i radioprogrammet Vinter i går:Om inte du eller jag är medmänniskor vem skall då vara medmänniska.

 26. bestofmankind skriver:

  smalanningen,

  Tyvärr det är oundvikligt att göra dig besviken, jag deltar inte i din smaklighets tävling.

  Googla gärna så hittar du begreppen politisk tsunami, digital tsunami, ekonomisk tsunami – för att nämna några. T o m Carl Bildt använde begreppet finansiell tsunamin i fjol.

  Jag använde mig av en metaforisk argument som en del ville inte hänga med på eller rent sagt ville inte förstå.

  Om jag har upprört några ber jag om ursäkt för det. Det var inte menat på det viset.

  Men jag ber inte om ursäkt att jag kan inte sluta bry mig om folk som blir orättvist behandlade.

  Drastiska begrepp är ibland nödvändig för att beskriva allvarligheten i situationen.

  Med regeringen Reinfeldt i makten finns tyvärr inga drastiska ord tillräckligt nog för den att förstå innebörden och konsekvenserna av sin handling på den nuvarande sjukreformen.

%d bloggare gillar detta: